Stipendier

Stipendier kan öppna dörrar – för den som vet vad som krävs för att få dem. Så gör du som är student för att hitta, söka och få stipendier.

Varje år delar svenska stiftelser, företag och organisationer ut stipendier för miljarder kronor och du kan få stipendier för alla tänkbara ändamål. Bland de vanligaste är studier, idrott, hantverk, kulturella projekt, vård, rehabilitering och sociala ändamål. Här får du information om olika typer av stipendier, hur du hittar dem och sätter ihop en vinnande ansökan.

Utbildningsstipendier

 • Det finns en mängd stipendier som instiftats för att hjälpa studerande på olika sätt. Man kan få pengar för studier från grundskolenivå upp till och med universitetsnivå. Det kan röra sig om långa utbildningar eller korta kurser, både i Sverige och utomlands. Bidrag ges bland annat till kurslitteratur, kurs- och terminsavgifter, hyra, resor, praktik, examensarbeten och forskningsprojekt.

Idrottsstipendier

 • Du som är aktiv inom en idrott kan söka särskilda idrottsstipendier. Stipendierna brukar vara i form av bidrag till träningsläger, deltagande i tävlingar, inköp av material och utrustning m.m.

Kulturstipendier

 • Det finns flera fonder som delar ut stipendier till personer som är verksamma inom konst, dans, musik, teater, film och författande. Pengarna kan användas till inköp av material, utrustning, ateljéhyra, resor, kulturella projekt, utställningar, utbildningar m.m.

Hantverksstipendier

 • Du som är verksam inom ett hantverk kan söka särskilda hantverksstipendier. Du kan få bidrag till bland annat material, utrustning, verkstadshyra, resor, utställningar och utbildningar.

Stipendier för sjuka och funktionshindrade

 • Har du en sjukdom eller någon form av funktionsnedsättning kan du söka pengar från någon av de fonder som instiftats för att hjälpa sjuka och funktionshindrade. Då kan du få bidrag till vård, rehabilitering, hjälpmedel, rekreation, resor m.m.

Stipendier för sociala ändamål

 • För ensamstående föräldrar, föräldralösa barn, änkor/änklingar och andra som av olika anledningar kan ha det svårt ekonomiskt finns det också stipendier. Man kan få bidrag till hyra, kläder, möbler, hushållsmaskiner, resor och mycket annat.

Hitta stipendier

Bara en liten del av alla stipendier som finns kan sökas av vem som helst. Vanligtvis måste man uppfylla ett eller flera olika villkor för att kunna få ett stipendium.

Det vanligaste kravet som ställs på dig som söker - förutom uppenbara krav som att du ska hålla på med idrott för att söka idrottsstipendier, konst för att söka konststipendier osv - brukar vara att du ska vara född eller bo i ett visst län, landskap, stift eller ort.

Det är också vanligt med stipendier för personer som studerar på en viss ort, som går på en viss skola eller utbildning. Det förekommer också krav på ålder, kön, social bakgrund, maxinkomst etc.

Skolans stipendier

Hör med lärare och studievägledare på ditt lärosäte om det finns några speciella stipendier som är knutna till din skola eller din utbildning. På universitet och högskolor brukar även studentkåren ha information om stipendier. Ring och fråga.

Stipendiekonsulter

Det finns en rad databaser på webben, där du kan söka själv alternativt får betala en avgift för en matchning utifrån din profil.

Om du tycker att det verkar krångligt att leta stipendier på egen hand kan du mot en viss avgift få hjälp av en så kallad stipendiekonsult. Då lämnar du uppgifter om din födelseort, bostadsort, ålder, kön, utbildning osv. till konsulten som sedan tar fram en lista på stipendier som just du kan söka.

Gå med i facket

Ett tillvägagångssätt som är både enkelt och snabbt för dig som student är att se vilka stipendier du kan söka från ditt fackförbund. Idag kan du välja bland en rad fackförbund som erbjuder möjligheten att söka stipendier, ofta för en väldigt låg kostnad. Unionen är ett bra exempel på fackförbund där du kan ansöka om så kallad litteraturstipendium, där facket återbetalar kurslitteratur och annat material under studietiden. Läs mer om hur hur du som student söker stipendium på på Facket.net.

Global Grant
Global Grant har en databas med ca 20 000 stipendier som är öppen att söka i för att få en uppfattning om hur många stipendier som finns inom vissa ämnesområden. För att få ut listor med kontaktuppgifter till stiftelser och fonder krävs att du köper ett abonnemang, eller beställer en lista, mot en kostnad. Många bibliotek har ett abonnemang, vilket gör att du kan få ut information gratis om du söker genom deras datorer.

Stipendier.se
Stipendier.se fyller du i en så detaljerad ansökan som möjligt, för att sedan få en lista på förslag på stipendier att söka. På webbsidan finns också fakta och tips och råd om hur man skriver en vinnande ansökan.

Databaser på nätet

Det finns en hel del webbplatser på nätet som samlar information om stipendier, för den som vill leta själv. Nedan följer ett urval.

Länsstyrelsens stiftelsedatabas – stipendier i kommuner du på olika sätt har anknytning till. Det kan vara län och kommuner där du är född, bor, arbetar eller studerar.

Stipendielistan.se

Göteborgs universitet – samlar en mängd länkar till fonder och stiftelser, vissa vänder sig enbart till studenter med Göteborg som hemvist men det finns även mycket annat.

Student.se

Svenska Institutet – främst stipendier för utlandet.

Kungliga vetenskapsakademin

Kungliga ingenjörsvetenskapsakademin

SIDA

Sverige-Amerikastiftelsen

Riksidrottsförbundet

Studylands.com

Stipendiehandböcker

 • "Fonder och stipendier i Sverige" (Svensk stipendieförmedling) informerar om drygt 1 600 svenska fonder och stiftelser som delar ut stipendier.
 • "Stipendiehandboken"  som innehåller handledning om hur du gör en framgångsrik ansökan och motiverar ditt sökta belopp i en ekonomisk kalkyl. Innehåller också en databas med 1700+ stipendier.


Stipendiehandböckerna finns att låna på biblioteket.

Söka stipendier

Börja med att ringa, mejla eller skriva till stipendieförvaltaren och ta reda på alla detaljer kring stipendiet. Fråga om det finns en speciell ansökningsblankett du ska fylla i eller om det räcker med det ansökningsbrev du skriver själv.

Kolla upp vilka bilagor och övriga handlingar som stipendieförvaltaren vill ha in. Kontrollera om det finns ett sista datum för att skicka ansökan.

Lägg tid på att få ihop ett bra ansökningsbrev. Skräddarsy ansökan för det aktuella stipendiet. Följande punkter kan vara bra att utgå ifrån:

 • Vem är du? Berätta kortfattat om dig själv. Försök att framhäva sådant som är meriterande.
 • Varför söker du stipendiet? Skriv vad du tänker göra med pengarna.
 • Varför ska just du få stipendiet? Konkurrensen är hård. Försök få den som läser att tycka att du är värd stipendiet.

Undvik att skriva för långt - en A4-sida räcker. Gör brevet så lättläst som möjligt genom att skriva tydligt och enkelt, dela texten i stycken och ha en luftig layout. Rensa bort stavfel. Låt någon du känner läsa brevet och komma med synpunkter innan du skickar iväg det.

Glöm inte att lämna telefonnummer, adress och mejladress där du kan bli nådd.

Meritförteckning

 • En meritförteckning ska innehålla uppgifter om utbildning, eventuell arbetslivserfarenhet, förtroendeuppdrag, kunskaper och andra meriter som kan vara av intresse. Skriv kort och enkelt med tydliga rubriker.

Betyg och intyg

 • Skicka med alla betyg och intyg som du tror ökar dina chanser att få stipendiet. Det kan vara gymnasiebetyg, kursbevis, examensbevis, intyg från arbetsgivare, intyg som visar att du är eller har varit aktiv i någon förening m.m. Skicka aldrig iväg originaldokument! Gör kopior som du kan skicka iväg.

Rekommendationsbrev och referenser

 • Be en lärare, tränare, arbetsgivare eller annan trovärdig person att skriva ett rekommendationsbrev som du kan skicka med ansökan. Lämna också namn och telefonnummer till en eller ett par referenser, d.v.s. personer som stipendiefonden kan ringa upp om de vill veta lite mer om dig. Förbered dina referenspersoner i förväg - det gäller ju att de är beredda att prata om dig och dina fördelar.

Kostnadsplan

 • Många stipendieförvaltare vill att man specificerar sina utgifter i en kostnadsplan. Vad som ska tas upp beror såklart på vad du söker stipendier för. Det kan handla om utgifter för litteratur, resor, kursavgifter, boende, utrustning, material mm. Söker du mycket pengar är det särskilt bra att du preciserar dina utgifter.

Övriga bilagor

 • Vilka övriga bilagor som eventuellt ska bifogas med din ansökan varierar beroende på vad det är för typ av stipendium du söker. Om du söker pengar till en viss utbildning eller för att köpa någon speciell utrustning bör du skicka med information om detta. Söker du pengar till ett speciellt projekt vill man antagligen ha in en projektplan, och om du söker stipendier för konstnärlig verksamhet kan du behöva skicka med arbetsprover.
 • Söker du stipendier som kräver att du är född eller bor på ett visst ställe ska du skicka med ett personbevis. Ring skattekontoret och säg att du ska söka ett stipendium så får du ett speciellt personbevis med alla nödvändiga uppgifter. Om inkomsten har betydelse för stipendiet skickar du med en kopia på din deklaration, eller på dina föräldrars deklaration om du är omyndig. Funktionsnedsättning och/eller sjukdom styrker du med läkarintyg.

Spara en kopia

 • Innan du skickar iväg din stipendieansökan är det bra att göra en kopia som du sparar. Ansökningsbrevet kan du använda som mall i framtiden, och de andra handlingarna är det bara att göra nya kopior av när du ska söka andra stipendier - eller om du vill söka samma stipendium flera gånger.

Fler artiklar om stipendier

Fråga SYV