07 okt 2021

Tentan med rätt svar räknades inte

Studenterna fick facit tillsammans med tentan – och resultatet blev ogiltigt. Den ansvarige skrattade åt händelsen.

Det var 15 januari som åtta studenter vid Lunds universitet skrev en omtenta i spanska. När de började bli klara och vände till sista sidan fick de en överraskning: Längst bak hade föreläsaren häftat in facit. Två dagar efteråt fick studenterna veta att tentan blivit ogiltigförklarad, skriver Lundagård.

Institutionen anordnade ett nytt provtillfälle redan nästa fredag, men i en intervju med tidningen säger studenten Andreas Carlsson att det var en klen tröst eftersom nästa termin redan hade startat.

Enligt Lundagård skrattade vice studierektor först åt händelsen men ska senare ha skickat ett mejl till studenterna och bett om ursäkt.

Fakta: Rättigheter

Om du anser att en högskola har brutit mot någon lag eller annan regel inom högskoleområdet, till exempel högskolelagen, högskoleförordningen eller Högskoleverkets föreskrifter kan du anmäla det till Högskoleverket.

  1. Försök lösa problemet i kontakt med högskolan eller studentkåren
  2. Anmäl via webben eller per brev
  3. HSV fattar beslut inom 6 månader

Läs mer om högskolelagen och högskoleförordningen.

Källa: Högskoleverket

Relaterat

Fuska eller inte fuska – det är frågan

Hårda straff för fusk på tentan

Studenter haffade med falska betyg

Per Samuelson

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-12

Modedesigner – inspireras av världen

Glamour, resor och vackra människor är en del av yrket. Men också press att vara kreativ och tuff konkurrens. Att jobba som modedesigner kräver sin man – eller kvinna. Så får du jobbet Pia Mouwitz är utbildningsledare på Textilhögskolan i Borås och har mångårig erfarenhet från branschen. – Det här är ett yrke där det är ett högt tempo och händer mycket.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2024-01-10

Så gör du karriär på universitetet

Går du och funderar på universitetsstudier? Forskarstudenten Angelica Andersson på Lunds Universitet delar med sig av sin resa och ger sina bästa tips till framtida doktorander. Vi listar även de viktigaste datumen inför vårterminen 2023. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-21

"Twication" är nya sättet att resa

Tre forskare har skrivit en bok om ett ovanligt fenomen som blir allt vanligare, också i Sverige. Länkar: Ovanliga studier.

Läs mer