Så fuskar studenterna
31 mar 2023

Så fuskar studenterna

Studenter fuskar. En del gör det utan att veta om det.

Förra året blev 541 högskolestudenter avstängda eller varnade för att de fuskat på olika sätt. Och antalet har ökat stort de senaste tio åren.

Mest beror det på att lärosätena blivit bättre på att upptäcka plagiat, vilket är det överlägset vanligaste sättet att fuska. Men klassiska fuskvarianter som att smuggla med sig anteckningar på tentor förekommer också. Vad är det som gör att studenter försöker förbättra sina resultat på oärliga sätt?

– Det borde vara tidsbrist eller lathet, tror Jimmy Schiöld som går på juristlinjen vid Stockholms universitet.

Varken han eller kurskamraterna Nils Rosén och Navid Moazzez känner någon som fuskat. Men de vet att det har förekommit tidigare på deras utbildning.

– Någon hade skrivit på de tomma sidorna i lagboken, så nu har vi anteckningsförbud, säger Jimmy.

Annars tror de att de flesta som fuskar gör det oavsiktligt. Ibland kanske studenterna inte har klart för sig hur man citerar korrekt, eller hur mycket ett stycke behöver omarbetas för att det inte ska räknas som ett plagiat.

– Man kan fråga sig var gränsen går mellan fusk och att låna någon annans åsikt. Det gör man ju hela tiden, säger Nils Rosén.

Killarna påpekar också att det på deras utbildning ofta inte går att formulera om.

– Ofta är det ett visst ord som gäller, då kan man inte använda synonymer som på andra utbildningar, säger Jimmy Schiöld.

Vad skulle hända om man märkte att en kurskamrat fuskat?

– Personen kanske skulle bli utfryst, tror Jimmy.
– Särskilt om han eller hon fick bättre betyg än man själv, fyller Navid Moazzez i.

Gör inte så här – exempel på fusk:

  • Lämnade in kompisens rapport
    En student vid Mälardalens högskola lämnade in en likadan seminarierapport som sin kamrat. Han hävdade att det bara var ett misstag, men lärosätets disciplinnämnd trodde inte på det utan stängde av studenten från undervisningen i en månad.
  • Tog med fusklappar på toan
    En student vid Högskolan Väst tog med sig fusklappar in på toaletten vid en omtenta. Lärosätet stängde därför av studenten i sex veckor.
  • Använde sig av gamla tentor
    En student vid Linköpings universitet använde sig av några kurskamraters godkända tentor när hon skrev sin omtenta. Dessutom hade hon stulit tentorna från ett postfack. Studenten blev avstängd från undervisningen i två månader.
  • Kopierade från kurskamrat
    En student vid Umeå universitet lämnade in en rapport där stora delar kom från en annan artikel. Studenten sa att hon tagit hjälp av en kurskamrat som kopierat artikeln utan hennes vetskap. Disciplinnämnden stängde av studenten i tre månader.
Senast uppdaterad: 31 mar 2023

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-18

Hundra män stämmer polisen – anser sig vara diskriminerade

Kvinnor fick förtur till Polishögskolan. Nu stämmer hundra män polisen. De var starkare och gjorde bättre ifrån sig på språktesterna. Ändå var det kvinnor som fick de åtråvärda utbildningsplatserna på Polishögskolan. Det hävdar den ideella organisationen Centrum för Rättvisa. Nu planerar 100 män som sökt till Polishögskolan att stämma Rikspolisstyrelsen för olaga diskriminering.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Studenternas hem – ett laboratorium

Övervakad – för forskningens skull. Det blir verkligheten för hyresgästerna i de 20-40 studentlägenheter som nästa höst byggs på Chalmers Campus. Deras konsumtion, el- och vattenförbrukning kommer att kartläggas, för att hitta nyskapande sätt att leva hållbart. Projektet organiseras av Chalmers tillsammans med Johanneberg Science Park och HSB. Genom att låta studenter bo i ett hus som kartlägger d ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Forskare kartlägger proteiner

KTH och Uppsala samarbetar i ett världsledande projekt som ska stå färdigt 2015. Här hittar du utbildningarna.

Läs mer