16 apr 2019

Forskare kartlägger proteiner

Forskare vid KTH och Uppsala universitet har kartlagt hälften av människokroppens alla proteiner. Det innebär en databas med 10 000 individuella poster. År 2015 beräknar forskarna att de är klara med projektet.

– Det är av betydande vikt för proteinatlasen att vi har kommit så långt som halvvägs med kartläggningen. Det är ett viktigt steg mot målet med en komplett databas med människokroppens alla proteiner, något vi förväntar oss kommer att ske år 2015, säger Mathias Uhlén, professor i mikrobiologi vid KTH, i ett pressmeddelande.

Kartläggningen är en del av The Human Genome Project, ett stort internationellt projekt vars mål är att kartlägga hela den mänskliga arvsmassan. Proteiner är en viktig byggsten i de mänskliga cellerna och involverade i princip alla kroppsfunktioner.

Det finns drygt 20 000 proteiner i människokroppen. De flesta av dessa har aldrig blivit identifierade eller analyserade. 98 procent av alla mediciner riktar sig mot 3 procent av de mänskliga proteinerna.

Tips: Utbildningar inom biologi

Mikrobiologi

Marinbiologi

Cellbiologi

AllaStudier.se
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Studieorten avgör vilken lön du får

Systemvetare från Uppsala får 4 000 kronor mer i lön än kolleger från Stockholm. Kontakter med näringslivet är avgörande, visar rapport. Skillnaderna när det gäller vilka jobbchanser studenter har vid de olika högskolorna är oacceptabelt hög, skriver Svenskt Näringsliv i den årliga rapport Högskolekvalitet. De som läst data- och systemvetenskap vid Uppsala universitet får bäst betalt – 4 00 ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Plugga något nytt och byt upp dig

För medelålders personer som satsar på en helt ny karriär är det klassiska yrken som gäller. Sjuksköterska och lärare är de populäraste valen. Och det är mest kvinnor som sadlar om. Efter nästan 20 år som journalist vill Anna Helmerson göra något annat. Efter tre år kommer hon att vara färdig sjuksköterska. – Jag är 45 år i dag. När jag är klar är jag 48.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Linnea lever sin musikaldröm

Linnea Larsdotter Mikkelä sökte till muskallinjen på New York Film Academy, och kom in direkt. Nu, efter examen, gör hon så många auditions hon bara kan. Här är hennes tips för att lyckas. Linnea Larsdotter Mikkelä är uppvuxen i Trelleborg men befinner sig just nu i New York.  Hon bestämde sig tidigt för att satsa på musikalbranschen. –      Jag var med i min första u ...
Läs mer