18 okt 2021

Hundra män stämmer polisen – anser sig vara diskriminerade

Kvinnor fick förtur till Polishögskolan. Nu stämmer hundra män polisen.

De var starkare och gjorde bättre ifrån sig på språktesterna. Ändå var det kvinnor som fick de åtråvärda utbildningsplatserna på Polishögskolan.

Det hävdar den ideella organisationen Centrum för Rättvisa. Nu planerar 100 män som sökt till Polishögskolan att stämma Rikspolisstyrelsen för olaga diskriminering.

– Det här är en diskriminering på olaglig grund. Därför är det viktigt att det här prövas, säger Clarence Crafoord på Centrum för Rättvisa till SVT Rapport.

Tre stämningsansökningar har redan lämnats in till Stockholms tingsrätt. Totalt handlar det om skadeståndskrav på 300 000 kronor. Men summan kan alltså komma att bli betydligt högre.

Elisabeth Bjar, HR-direktör på Rikspolisstyrelsen, anser inte att myndigheten gjort något fel och vill inte uttala sig om intagningssystemets framtid:

– Det kan vi inte svara på nu, utan först måste vi gå in i en rättslig process.

Cirka 6 500 söker varje år till Polishögskolan. Ungefär var tionde, 650 sökande, antas till utbildningen.

Relaterat

Polishögskolans tips inför rekryteringen

"Omogen" polisstudent stängs av

Polisstudenter ska lära sig köra bil

Leif Oldenburg

Senast uppdaterad: 18 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-12-06

Plugga juridik – jobba där du vill

Jurister är inte bara advokater och domare. Möjligheterna är många, du kan få jobba med försäkringar, asylfrågor och ekonomi. Linn siktar mot Europa. En jurist kan jobba inom en mängd branscher. Med en juristexamen i ryggen kan du fortsätta och bli åklagare, domare eller advokat – men en jurist kan också jobba inom förvaltning, försäljning och inköp.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-14

Lunds universitet bäst på att locka masterstudenter

Fyra av de fem mest sökta masterutbildningarna i Sverige finns vid Lunds universitet. Det visar den senaste antagningsstatistiken från Universitets- och Högskolerådet. 970 personer sökte landets populäraste masterutbildning "International Marketing and Brand Management" vid Lunds universitet. Universitets- och högskolerådets statistik över ansökningar till master- och magisterutbildningar 2014, vi ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-09-16

Här finns restplatserna

Allt fler söker sig till landets universitet och högskolor. Samtidigt blir studieplatserna färre. Här är höstens bästa restplatser.

Läs mer