Så klarar du den totala katastrofen

Staden är drabbad av jordbävning, alla flyr – men du reser dit. Låter det otroligt? Inte för dig som pluggat en speciell utbildning.

Man kan fråga sig om det går att förbereda sig inför en katastrofsituation. Men oavsett om det gäller att hjälpa barn i konflikthärdar eller att fly från zombies finns en utbildning för det. I Skåne finns ett program för dig som vill hjälpa till efter översvämningar och jordbävningar.

Master of disaster
Foto: Kinga Lezanska Sjölin

Här övar studenter för katastrof

På Revinge i Skåne har en fiktiv jordbävning inträffat. Övningen för blivande katastrofhanterare är 24 timmar lång.

En kraftig jordbävning har drabbat Cavetown. Skadeläget är oklart och flera hjälporganisationer är på väg. Med det scenariot, några tält och lite elektronisk utrustning kastades ett 20-tal studenter in en stor internationell katastrof. Men Cavetown är Revinge, jordbävningen är fiktiv och syftet är att träna ledning och katastrofhantering.

Det gäller att skapa översikt. Man måste se var det finns störst vårdbehov och fördela resurserna, säger den danske studenten Jan-Erik Kröyer, som efter utbildningen börjar jobba för Röda korset.

Det internationella programmet Master of Disaster Management är ett samarbete mellan Lunds och Köpenhamns universitet, och 24-timmarsövningen på Revinge baseras på verkliga katastrofer. Varje ”hjälparbetare” har sin roll i staben så att koordineringen ska klaffa och det humanitära arbetet flyta på. Men läget är hektiskt. Information matas snabbt in i datorer i tälten, kartor granskas, en mobil ringer och halva staben springer ut på uppdrag. Lärarna spelar roller som borgmästare och myndigheter med olika krav som studenterna ska se till.

Vi bombar dem med information och de måste hela tiden ta strategiska beslut. De kan få tio uppgifter att jobba med, så de måste prioritera, säger Christian Uhr, kursansvarig.

Utbildningar med inriktning katastrof

Relaterat

Fråga SYV