Sexdagar i Uppsala

Foto: Scanpix

På torsdagen och fredagen 12-13 maj anordnades Sexdagarna i Uppsala. Under dagarna anordnades filmvisning, föreläsningar och workshops på Värmlands studentnation.

– Det har varit jättebra, mycket media och besökare som ställer frågor. Vi vill starta samtal. Och många frågar om kondomer, säger Alexandra Johansson, ordförande för RFSU Uppsala som är en av arrangörerna.

Till vardags pluggar Alexandra till en Master i Media och kommunikation vid Uppsala universitet. Hon berättar att både seminarier och diskussioner har gått bra. Bland annat har man diskuterat begreppet trans och haft seminariet ”hitta kllittan”.

– På föreläsningen om polygami lärde sig RFSU att det finns flera ”polly”-grupper i Uppsala. Det visste vi inte. Många tänker inte på att de är ”polly”, de tänker att de har hjärtekval.

Uppsala – i likhet med många studentstäder – har hög frekvens av klamydia trots insatser med information och gratiskondomer. Alexandra säger att det kan vara svårt att testa sig mot könssjukdomar i Uppsala och att sommaren, då behovet av lättillgängliga tester är störst, är den årstid då mottagningen har stängt. Hon menar att kondomer borde bli ännu mer tillgängliga.

– Vi är inte lika rädda för HIV längre och många tjejer skyddar sig mot graviditeter på andra sätt än med kondom, säger Alexandra.

Utbildningar

Relaterat

Fråga SYV