Visa allastudier.se som: Mobil

Sexologi – plugga kärlek och sex

AllaStudier.se kollar utbudet på Sveriges högskolor om man vill plugga kärlek...och sex. Sexologi vid Malmö Högskola tillhör en av de mest populära kurserna.

I Malmö finns utbildningen som många är intresserade av; sexologi. Här finns både en 15 hp grundkurs och ett tvåårigt masterprogram på deltid.

Mariah Larsson är programkoordinator på programmet och tror att intresset är så stort på grund av att det finns behov av en sån här utbildning.

Även om det finns "sex överallt" omkring oss, i tidningar, på TV, i populärkulturen, finns det lite systematiserad kunskap om det. Man kan säga att vi pratar hela tiden om sex utan att egentligen prata om det. Detta skapar ett intresse och en nyfikenhet på hur det ser ut "under ytan", säger Mariah.

Många av våra studenter arbetar med människor, t ex inom vården, där specialiserade kunskaper om sexualitet saknas. Eftersom det sexuella berör våra liv i allra högsta grad, får påverkan på sexualiteten konsekvenser för hur våra liv fungerar. Att få kunskap om och förståelse för detta är angeläget för många av våra studenter, säger Mariah.

Vem läser kursen?

Majoriteten är kvinnor. I den senaste kullen som antogs är en majoritet också född på 80-talet, men vi har ganska stor åldersspridning. Många är yrkesverksamma, som barnmorskor, sjuksköterskor eller socionomer.

Vad innehåller utbildningen sexologi?

Ubildning inom sexologi innehåller kurser om alltifrån sexualrådgivning till sexologi som kunskaps- och forskningsområde. Studenterna får en orientering i vad man kunde kalla "sexualitetens idéhistoria", de får läsa om sexuell hälsa i ett globalt perspektiv, de får studera sexualitet i ord och bild, lagstiftning om sexualitet och klinisk sexologi. Lärarna forskar bland annat om sexualitet och föräldraskap, om prostitution och trafficking, om sexualitet i det mångkulturella samhället, om pornografi och om genitala kirurgiska ingrepp.

Johanna Boussard
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2015-06-16

Välkomna till ert nya liv, studenter!

De kommande veckorna ska 246 743 nyantagna studenter välkomnas på högskolorna. Vi var på plats när KTH i Stockholm tog emot sina studenter.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

NASA har hittat nytt liv i giftig sjö

Forskare: Den borde inte kunna växa men gör det ändå. AllaStudier tipsar om utbildningarna.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2014-03-05

Toppstudenter blir lärare på utsatta skolor

Henrik Norelius är en av deltagarna i Sveriges första kull – Att få vara med och ändra var livet är på väg för ungdomarna, det är häftigt.

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön