Designstudier i Paris
08 okt 2021

Livsnjuteri och designstudier i Paris

Sara Reinholtz, 24, från Stockholm pluggar design i Frankrike. Här berättar hon själv om hetsiga föreläsningar och smarriga crêpes.

Vanligtvis läser jag kandidatprogrammet i textil på Konstfack i Stockholm. Konstfack har utbytesavtal med skolor i andra länder så därför tog jag chansen att plugga på en skola utomlands.

Jag var från början intresserad av att åka till Indien men deras terminer passade inte med våra och skolan var svår att få kontakt med.  Efter att vi haft franska utbytesstudenter i min klass kände jag att skolan l''Ensad i Paris skulle vara ett bra val. Undervisningen och relationerna till lärarna skiljer sig en del från hur det är i Sverige, men ämnena är i stort sett desamma.

Alla tar det lugnt

Ingen verkar ha bråttom här. Terminen började först i oktober så jag hade god tid på mig att lära känna staden. En dag tog vi oss ut till den gigantiska textilmässan Premier Vision, utanför Paris, och såg fantastiska tyger och spanade på de senaste trenderna inom textil och haute couture. Med mina nyprintade visitkort lyckas vi beställa hem läckra prover till vår lilla postbox här i Paris. Inspiration!

Fullt upp i skolan

Första dagen i skolan gjorde jag min första presentation på franska och konstaterade att det inte rådde någon brist på lärare direkt, fyra lärare och en assistent lyssnade på oss. Det ska tilläggas att vi presenterade ett utkast och inte något stort slutprojekt.

Redovisningen gick bra, men jag ser fram emot att jämföra min franskanivå om fyra månader då jag åker hem till Sverige igen. Varje dag är fylld av lektioner i olika kurser, oftast två varje dag. Det fungerar alltså inte som i Sverige där kurserna läses efter varandra, här sker allting samtidigt, vilket kan bli ganska stressigt.

Lärarna är dock kompetenta och engagerade, och mycket mer tillgängliga än de kan vara i Sverige där vi lämnas att jobba mer på egen hand. Det kan också ha att göra med att medelåldern i skolan är ung och ligger mellan 20-25 år här.

Lilla Paris

I Frankrike är det mesta lite mindre; lägenheterna, trottoarerna, bilarna. Hela Paris är egentligen ganska litet och allt är så sammanpressat att det i stort sett går att promenera överallt.

Jag och min kombo Moa har konstaterat att vi åtminstone är av rätt storlek for att passa in i vårt nya hem, där takhöjden är 1,70 meter under sovloftet. Om vi sitter bredvid våra madrasser på sovloftet och inte på dem, så behöver vi inte heller slå huvudet i taket när vi vaknar.

Livsnjuteri efter skolan

Något av det bästa med att studera i Paris är att staden är så levande och charmig. Människor rör sig ute på gatorna och caféer och uteserveringar är öppna sent, förutom på söndagar då allt är stängt. Det är dessutom betydligt varmare här än i Sverige. I oktober hade vi 25 grader.

En typiskt mysig eftermiddag i Paris svängde vi förbi Place de la Contrescarpe på trendmysiga Rue Mouffetard efter skolan och fick njuta av gratis massage på torget och stora svalkande öl på uteserveringen. På vägen hem åt jag en ofantligt god Crepe Sucre. Då kände jag att Paris verkligen är en stad att njuta i

Länkar

Studera utomlands – högskola

Studera i Frankrike

Sara Reinholtz

Senast uppdaterad: 08 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2016-04-19

Matrix på riktigt – soldater förbereder sig med hjälp av simulationer

Hur verkligt kan ett dataspel bli? Och hur likt ett dataspel kan verkligheten bli? En forskarstudent har skapat simulationer av verkligheten. Doktoranden Charlotte Sennersten disputerade 10 november vid Blekinge Tekniska Högskola med avhandlingen ”Model-based Simulation Training supporting Military Operational Processes”. I studien har hon följt officerare som ska tränas för uppdrag i Afghanista ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Facebook avslöjar var du ska jobba

Dina statusuppdateringar berättar mer än du tror. En kvarts miljon har redan fått sin framtid läst. Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, driver en sajt där du får reda på vad du ska bli. En ”maskin” läser av dina statusuppdateringar på Facebook och räknar ut vad som passar bäst. Sidan har fått över 250 000 besökare sedan 11 november. – Vi vill peka på att våra utbildningar ger en bred ingång till ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Dansare – med kroppen som verktyg

Älskar du musik? En dansare förmedlar känslor och berättelser med kroppen. Nathalie är premiärdansös på Kungliga baletten. Tips: Så lyckas du som dansare. Sökfunktion: Hitta din dansutbildning En tuff arbetsmarknad väntar landets danselever efter att de tagit examen, rapporterar Dagens Nyheter. Efter tre års utbildning på folkhögskolan Balettakademin i Stockholm kan bara en tredjedel räkna med job ...
Läs mer