Transportutbildningar

Vill ha en karriär inom transportbranschen? Med en transportutbildning kan du bland annat jobba inom tåg-, flyg-, sjöfart-, buss- eller lastbilsbranschen. Hitta din utbildning och starta din yrkesbana inom transport redan i dag! 
Visar 1-20 av 112 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-20 av 112 träffar
1
2
3
4
...
6

Transportutbildningar 

En transportutbildning passar dig som har ett stort intresse för och hur fordon fungerar. Det finns flertalet inriktningar inom området och många av utbildningarna leder till att du får spetskompetens inom ett visst yrke. Detta gör att du blir attraktiv på arbetsmarknaden inom det yrke som du har utbildat dig till. Tekniken utvecklas hela tiden och det finns möjlighet att utbilda och vidareutbilda dig under ditt yrkesliv oavsett vad du kommer att arbeta med. 

Vilka typer av transportutbildningar finns det?

Det finns ett stort utbud av utbildningar på olika nivåer för dig som är intresserad av att arbeta med fordon. Utbildningar på komvux, yrkeshögskola, folkhögskola samt på högskole- och universitetsnivå. Du kan till exempel utbilda dig till: 

 • mekaniker
 • flygtekniker
 • yrkesförare
 • fordonslackerare
 • taxiförare
 • drönaroperatör
 • båtbyggare

Körkortsutbildningar

För att kunna hantera fordon i yrket kan det vara en fördel att ha ett körkort för att köra fordonet. Det finns en mängd olika typer av körkortsutbildningar som till exempel MC-körkort, AM-körkort för moped, körkort för bil och lastbilskörkort. 

Har du redan körkort och känner dig redo att föra vidare din kunskap? Då kan en utbildning till körskolelärare vara ditt nästa steg i yrkeslivet!

Var kan du gå en transportutbildning?

Var i landet du kan gå en transportutbildning beror på vad du för typ av utbildning som du är intresserad av. De populäraste platserna att utbilda sig i är Stockholm, Göteborg, Luleå och Kalmar. 

Läs en transportutbildning på distans

Vill du utbilda dig men inte har möjlighet att vara på plats? Då är distansutbildningar inom transport passande för dig. Utbudet av distansutbildningar är relativt stort och det finns stora variationer av typer. Det är utbildningar som till exempel lärling som är bra för att specialisera dig inom ett område, eller utbildningar på magister- och masternivå. 

Här kan du hitta distansutbildningar

Vad kan du arbeta med efter att du gått en transportutbildning?

Det är stor variation i de yrken du kan arbeta som, från förare till att arbeta med själva maskineriet som mekaniker. Är du stresstålig och bra på att hålla koncentrationsförmågan uppe en längre tid? Då kan en utbildning till yrkesförare vara något för dig. Som förare har du ett arbete med stora möjligheter att upptäcka nya platser i ditt arbete eftersom du ofta färdas mellan flera olika sträckor och ingen dag är den andra lik. 

Här är exempel på typer av förare du kan arbeta som efter en utbildning:

 • lastbilsförare
 • bussförare
 • lokförare
 • trafikflygare för både flygplan och helikopter 
 • väg- och anläggningsförare
Jämför dina favoriter
Jobb & Lön

Vi vet vad du kommer att få i lön - Vet du?

Ta reda på vad du kan tjäna efter din utbildning och hur jobbutsikterna i din bransch ser ut.

Till Jobb & Lön

Testa dig själv

Svårt att ta ett beslut?

Räta ut dina största frågetecken med vårt utbildningstest.

Testa dig själv