Advanced Software Developer Embedded Systems
Vad gör en mjukvaruutvecklare för inbyggda system?
Som mjukvaruutvecklare inom inbyggda system blir du specialiserad på att skapa programvara för enheter som är integrerade i andra system. Dessa system kan vara allt från fordon och hemelektronik till medicinska apparater och industriell automation. Yrkesrollen passar dig som både är intresserad av programmering och av hårdvara.
Förutom att programmera inom C/C++, Python och scriptsspråk så arbetar man med utveckling, felsökning, testning och säkerhet av inbyggda system. Att implementera olika kommunikationsprotokoll och verktyg för styrning, övervakning och analys ingår i yrkesrollen. Du kommer att använda, vidareutveckla och underhålla integrationssystem och arbeta med modellbaserad utveckling. Man lär sig även att kalibrera och analysera signaldata.
Jämfört med traditionella datorsystem harinbyggda systembegränsade resurser. Därför behöver mjukvaruutvecklare för inbyggda system skriva mycket effektiv och optimerad kod samt tänka hållbart för att få ut det mesta av de tillgängliga resurserna.
Jobbmöjligheter efter examen
Utbildning är för dig som har ambitioner att bli mjukvaruutvecklare inom inbyggda system. Duktiga programmerare behövs. Branschen vittnar om stora behov av medarbetare och efterfrågan på denna kompetens spås bara att öka i takt med miljökrav och tekniksatsningar.
Yrkesroller som utbildningen kan leda till:
- Mjukvaruutvecklare för inbyggda system
- Programmerare C
- Programmerare C++
- IoT-utvecklare
- Programmerare Python
Utbildningens upplägg
Utbildningen är på heltid, dagtid under 2 år. Undervisning sker på plats två dagar i veckan i våra lokaler i Trollhättan. Därutöver sker studierna digital. Det är sannolikt att man kommer att arbeta i en internationell miljö. Därav att utbildningen bedrivs delvis på engelska. Undervisning och kursmaterial sker främst på engelska.
I slutet av utbildningen ges 20 veckor LIA-praktik (Lärande i arbete), vilket innebär att du får möjligheten att jobba praktiskt med riktiga arbetsuppgifter. Praktiken ger dig unika möjligheter som kan leda till en anställning efter utbildningens slut.
Varför välja YH Akademin?
Samarbete med branscher
Praktik/LIA
Distansutbildning med tillfällen på plats
Videoreportage
Förkunskaper
Grundläggande behörighet:
- Har en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning
- Alternativt har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i 1
- Alternativt är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning
- Alternativt genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.
Särskilda förkunskaper:
Lägst betyget E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper:
- Engelska 6
- Matematik 2, 100p
- Programmering 1, 100 poäng
Yrkeserfarenhet
Ingen yrkeserfarenhet krävs.
Inte behörig?
Ingen fara! På yrkeshögskola finns det olika sätt att nå upp till behörighetskraven och gå utbildningen.
Preparandkurs
Om du inte uppfyller de särskilda förkunskapskraven kan du läsa en preparandkurs. Detta är en webbaserad kurs som du läser i egen takt. Vid godkänd preparandkurs blir du behörig i ämnet du saknar. Se vilka preparandkurser vi erbjuder till denna utbildning på vår hemsida.
BFU
Till denna utbildning erbjuder vi en behörighetsgivande förutbildning, även kallat BFU. Detta är ett “paket” med en eller flera kurser som ger dig de förkunskaper som krävs för att bli behörig till utbildningen. Godkänd BFU ger dig garanterad plats på utbildningen. Läs mer om BFU:n, kursdatum och hur du ansöker till denna på utbildningens hemsida.
Reell kompetens
Saknar du fullständig gymnasieexamen eller de särskilda förkunskapskrav som behövs för den utbildning du vill läsa? Genom att ansöka med reell kompetens kan du på olika sätt visa att du har den kompetens som krävs. Det kan handla om kunskaper och erfarenhet som du fått genom yrkeserfarenhet, föreningsliv eller volontärarbete. Läs mer om hur du ansöker med reell kompetens på utbildningens hemsida.
Ansök till utbildningen på YH Akademins hemsida!
Examen & Intyg
Utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen.
Kostnader
Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till studiemedel från CSN. De studerande står själva för t.ex. kurslitteratur och eventuella resor.
Gör en intresseanmälan
Välkommen till YH Akademin – störst i Sverige på yrkeshögskoleutbildningar på distans!
Vill du ta nästa steg i karriären eller utvecklas inom ditt yrke? Då är du på rätt plats! De senaste 25 åren har tusentals individer tagit sig vidare i karriären hos YH Akademin. Välj mellan ett brett utbud av utbildningar...