Utbildning inom vård och omsorg

Brinner du för att ta hand om och hjälpa människor i din vardag? Då kanske en utbildning inom vård och omsorg är perfekt för dig! Oavsett inriktning eller studiepreferenser har vården någonting för dig. Hitta din perfekta utbildning här!
Visar 1-20 av 1530 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-20 av 1530 träffar

Utbildning inom vård och omsorg

Är du en person som gärna tar hand om dina nära och kära när de är sjuka? Är du den där vännen som alltid har ett första-hjälpen-kit i handväskan, eller helt enkelt den som gillar att hjälpa andra i din vardag? Då kanske en utbildning inom vård och omsorg skulle passa dig! Yrkeskategorin vård och omsorg har någonting för de allra flesta med en mängd olika utbildningar och inriktningar. Det finns allt från längre universitetsprogram till kortare yrkesutbildningar och enskilda kurser på exempelvis Komvux. I den här texten kan du läsa mer om vilka vård- och omsorgsutbildningar det finns, var du kan studera dem och vad du kan arbeta med efteråt!

Plugga en utbildning inom vård och omsorg?

Att arbeta inom vård och omsorg är ett av de viktigaste jobben i vårt samhälle, och vi skulle inte klara oss utan människor som brinner för att vårda och hjälpa, vare sig det gäller läkare, veterinärer, tandläkare, eller dietister. Det finns väldigt goda framtidsutsikter för personer med utbildning inom vårdyrken, och det finns också stora möjligheter att anpassa dina studier efter just dina intressen och krav.

Vad finns det för inriktningar inom vård och omsorg? 

Området vård och omsorg är väldigt brett. Du kan till exempel studera:

Olika typer av vård- och omsorgsutbildningar

Flest utbildningar inom vård och omsorg hittar du på högskola eller universitet, men det finns också andra alternativ. Kanske skulle studier på Komvux, yrkeshögskola eller folkhögskola passa just dig bättre?

Om du vill utbilda dig till läkare, veterinär, tandhygienist eller inom biomedicin måste du nästan alltid studera på universitet eller högskola, men det finns exempelvis utbildningar på Komvux inom medicin, omsorg, psykologi eller hälsa. Yrken som medicinsk sekreterare kan du bli genom yrkesutbildning eller studier på yrkeshögskola.Du kan också läsa vissa utbildningar på distans! Det kan passa dig som vill kombinera arbete och studier, eller dig som inte vill flytta till annan ort för studiernas skull. Ofta finns det fler än en väg att ta till ett specifikt yrke, så ta en titt på våra kurser ovan för att se vilka alternativ som finns för just den utbildning du söker!

Efter att du gått en utbildning inom vård och omsorg

Efter dina studier kan du arbeta på exempelvis sjukhus, äldreboende eller privata kliniker. Framtidsutsikterna för de flesta vårdyrken ser väldigt ljusa ut.  Det behövs alltid nya personer som arbetar inom vård och omsorg och utbildad vårdpersonal har inte bara möjlighet att få arbete i Sverige utan även utomlands!

Vill du veta mer om framtidsutsikter och löneprognoser för yrken inom vård och omsorg?

Vill du studera utomlands?

Fler och fler studenter överväger att studera utomlands! Det är till exempel ganska populärt att läsa till läkare i länder som Polen, Storbritannien och Danmark. Svenska universitet kräver ofta väldigt höga antagningspoäng, och det kan ibland vara lägre krav utomlands.  Många utländska läkarlicenser (särskilt inom EU) gör dessutom att du kan arbeta både Sverige och utomlands efter examen. Mer info om vad som gäller för olika studieländer kan hittas på socialstyrelsens hemsida, där du också kan ansöka om svensk läkarlicens.

Om du vill läsa mer om läkarstudier utomlands klicka här!

Jämför dina favoriter
Jobb & Lön

Vi vet vad du kommer att få i lön - Vet du?

Ta reda på vad du kan tjäna efter din utbildning och hur jobbutsikterna i din bransch ser ut.

Till Jobb & Lön

Testa dig själv

Svårt att ta ett beslut?

Räta ut dina största frågetecken med vårt utbildningstest.

Testa dig själv