Tandläkarprogrammet

Vill du läsa till tandläkare? Då passar tandläkarprogrammet dig. Här nedanför har vi samlat information om programmet. Ta steget mot din dröm idag – börja studera tandläkarprogrammet!
Visar 1-20 av 36 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-20 av 36 träffar
1
2

Hur är det att jobba som tandläkare?

Tandläkare är ett serviceyrke där du får jobba i nära kontakt med andra människor, både patienter och kollegor. Det är tandläkaren som leder teamets arbete framåt och har störst ansvar när en patient vårdas. Att kunna samarbeta och vara en ledare är därför två viktiga egenskaper hos tandläkare.

Eftersom yrket innebär en nära patientkontakt är det viktigt att vara social och utstråla en professionalitet för att patienten ska känna sig trygg. Det är även viktigt att du tydligt beskriver allt du gör och är noggrann i ditt arbete. Många personer är rädda för att gå till tandläkaren, men det kan du vara med och förändra. Är du en noggrann och ansvarstagande person som älskar att träffa nya människor – börja studera tandläkarprogrammet!

Studera tandläkarprogrammet

Vill du utbilda dig till tandläkare är tandläkarprogrammet vägen att gå. Programmet finns tillgängligt på högskola eller universitet och omfattar 300 högskolepoäng. studerar du på heltid innebär det fem års studier med möjlighet till ytterligare fördjupningar. Att plugga på distans är tyvärr inte möjligt på tandläkarprogrammet eftersom utbildningen innehåller många praktiska moment som är svåra att genomföra digitalt. Däremot om du redan är utbildad tandläkare och vill specialisera dig inom något, finns det utbildningar för magister- och masterexamen på distans.

Alternativa program inom tandhygien

  • Tandsköterska: En utbildning till tandsköterska sträcker sig vanligtvis 1,5 år och studeras på yrkeshögskola. Tandsköterskor jobbar självständigt med munhygien och tandhälsokontroller. Vid större ingrepp agerar tandsköterskan som tandläkarens högra hand och är en viktig del för en smidig operation.
  • Tandhygienist: Tandhygienistutbildningen är tre år om du väljer att studera på helfart. En tandhygienist jobbar först och främst med förebyggande tandvård som handlar om rengöring, fluorbehandling och lagande av hål i tänder. 
  • Tandtekniker: Genom filmhistorien är det många bovar som visat upp sina tänder gjorda utav guld. Hade filmerna varit verkliga hade dessa tänder skapats av en tandtekniker. Jobbet innebär att skapa individuellt anpassade ersättningar för hål, skador eller tappade tänder. För att utbilda dig till tandtekniker finns det utbildningar på högskola/universitet som är tre år.

Vilken behörighet krävs för tandläkarprogrammet?

För att studera tandläkarprogrammet behöver du ha följande förkunskaper:

  • Grundläggande behörighet + Biologi B, Fysik B, Kemi B, Matematik D.
    eller 
  • Grundläggande behörighet + Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2, Matematik 4

Hur ser framtidsutsikterna ut och vad tjänar en tandläkare?

Tandläkare har goda möjligheter till jobb både på kort och lång sikt. Arbetsförmedlingens yrkesprognos visar att konkurrensen om jobb inom yrket är låg och att det finns ett behov av fler utbildade tandläkare. 

Genomsnittslönen för tandläkare är enligt SCB:s lönestatistik 49 500 kronor men varierar beroende på erfarenhet och ansvar. 

Källa: Arbetsförmedlingen & Statistikmyndigheten

Jämför dina favoriter
Jobb & Lön

Vi vet vad du kommer att få i lön - Vet du?

Ta reda på vad du kan tjäna efter din utbildning och hur jobbutsikterna i din bransch ser ut.

Till Jobb & Lön

Testa dig själv

Svårt att ta ett beslut?

Räta ut dina största frågetecken med vårt utbildningstest.

Testa dig själv