Hjälp oss att utse Sveriges bästa studentstad 2024 genom att göra en kort undersökning (1 min) 🎓

Fråga vår studievägledare

Har du frågor om att söka utbildning, behörighet till olika utbildningar eller liknande? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på AllaStudier.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren

Just nu tar vi inte emot nya frågor.

Har du en fråga om en specifik skola eller utbildning?

Vi får ofta frågor om specifika utbildningar från specifika utbildningsanordnare. Dessa frågor kan vi tyvärr oftast inte besvara mer än den information som redan finns tillgänglig här på AllaStudier. Har du fler frågor eller inte får tillräckligt med information? Gör en intresseanmälan så tar skolan kontakt med dig, eller så kan du höra av dig direkt till skolan som anordnar utbildningen.

Har du frågor om en viss utbildning är studiemedelberättigad?

Ofta står det specificerat i utbildningspresentationen om utbildningen är studiemedelberättigad eller inte. Om det mot all förmodan inte gör det så kan du antingen kontakta utbildningsanordnaren direkt eller kontakta Centrala Studiestödsnämnden, CSN.

Saknar du behörighet eller vill du plugga upp dina betyg?

Om du saknar en viss kurs eller ett ämne som du vill läsa upp i din kommun så kan du först kolla upp om du kan läsa den på distans. Är detta inte ett alternativ så kan du kontakta din studie- och yrkesvägledare i kommunen som kan guida dig vidare till närmsta vuxenutbildning. Du vet väl att du även kan göra en prövning. Bra att veta är att inför höstens antagning 2010 så ändrades antagningsreglerna samt urvalsgrupperna.

Har du en fråga om när en utbildning börjar eller när du kan söka den?

För majoriteten av högskole- och universitetsutbildningarna är det två starter per år, vanligtvis i januari och augusti. Ansökningsdatumen till dessa starter är 15 april och 15 oktober. Övriga utbildningstyper kan starta löpande under året såväl som ha fasta starter. Likadant med ansökningsdatum. Denna information finner du under utbildningsinformationen för respektive utbildning. Skulle den inte finnas där så kan du göra en intresseanmälan så tar skolan kontakt med dig. Du kan också höra av dig direkt till skolan som anordnar utbildningen.

Vill du veta om en distansutbildning alltid sker på distans?

Distansutbildningar är oftast studier på helfart, undantag kan komma – men detta står specificerat i utbildningsinformationen. Huruvida hela distansutbildningen sker över nätet eller om man ses i skolan varierar. Om upplägget på utbildningen inte är tydlig nog under utbildningsinformationen så kan du göra en intresseanmälan för utbildningen eller ta kontakt med skolan direkt.

Undrar du hur du ska gå tillväga för att plugga utomlands?

Om du bestämt dig för att börja studera utomlands kan du göra det antingen genom en svensk utlandsförmedlare som backar upp och hjälper dig genom hela antagningsprocessen. Eller så kan du även söka direkt till den skola du är intresserad av.

Undrar du hur det ser ut med jobb efter en utbildning?

I vår sektion Jobb & Lön hittar du medellöner och jobbutsikter för 9000 yrken. All information är hämtad från Arbetsförmedlingen och Statistiska centralbyrån.

Undrar du om en viss utbildning finns inom ditt närområde?

Vi får väldigt många frågor om en utbildning finns på en särskild ort. I vår söktjänst har du möjlighet att välja bland kategorier, orter och utbildningstyper. Du kan även söka fritt för att få ett mer specifikt resultat. På så sett kan du se om den utbildning du vill gå finns där du önskar. Hittar du den inte där så finns den tyvärr inte med i vår databas och vi kan tyvärr inte hjälpa dig.

Undrar du om dina poäng uppfyller en utbildnings behörighetskrav?

Vi får många frågor från studenter som läst olika ämnen sedan tidigare och på så sätt har olika poängvärden. De undrar hur dessa kan tillgodoräknas etc. till en utbildning. Vi kan tyvärr inte ge ett direkt svar på detta och rekommenderar er därför att kontakta utbildningsanordnaren direkt för att få ett bättre svar på detta.

Vill du veta om du är behörig med dina utländska gymnasiebetyg?

För att vara behörig till en eftergymnasial utbildning måste du ha en avslutad gymnasieutbildning som ger tillträde till högskolestudier. Det som krävs är att utbildningen är avslutad och att den ger tillträde till högskolestudier i utbildningslandet (= där du gick utbildningen). Du måste också kunna styrka kunskaper i svenska, engelska och matematik. Du behöver inte ha en färdig bedömning av ditt gymnasiebetyg när du anmäler dig till en universitetsutbildning, en bedömning görs i samband med antagningen. Är du ute i god tid, kan du låta Verket för högskoleservice, VHS, göra en förhandsbedömning av din utländska gymnasieutbildning. Annars görs bedömningen i samband med att du söker. Förhandsbedömning kan bara den få som är bosatt och folkbokförd i Sverige.

Vill du översätta dina betyg från ett annat land?

Har du betyg från ett annat land eller vill översätta dina svenska betyg ska du kontakta Verket för Högskoleservice som kan hjälpa dig.

Bor du i ett annat land och vill plugga i Sverige på distans?

Om du tillfälligt bor utomlands men är skriven i Sverige så ska det gå att läsa på distans från ett annat land. Huruvida du får studiestöd är upp till CSN och således något du bäst får svar på genom att fråga dem. Tänk på att många distansutbildningar har vissa obligatoriska träffar på skolan. Vi har dessvärre ingen möjlighet att veta vilka skolor som har detta och vilka som inte har det. Om du undrar över en specifik distansutbildning – kontakta utbildningsanordnaren och fråga. Om du inte är skriven i Sverige men vill studera en distansutbildning i Sverige rekommenderar vi dig att du kontaktar utbildningsanordnaren.
Sök bland besvarade frågorSenaste frågorna


27 sep 2023
Hur blir jag polis?
Hej, jag har tagit studenten i år och har alltid drömt om att bli polis och jobba inom brottsutredning. Jag vet att det är svårt att komma in på Polishögskolan och vågar inte söka in riktigt än. Känner att jag vill göra något meriterande och samla på mig erfarenhet. Kanske plugga några kurser som förbereder mig eller ska jag strunta i Polishögskolan och studera kriminologi? Hur hade ni gjort i min sits och vilka vägar finns det att ta?. Är så tacksam för svar och vill vara anonym ifall ni lägger upp frågan på hemsidan tack.

Mvh Olivia

Svar:

Hej,

Polisutbildningen innehåller flera tester, fysiska som psykologiska, och det gäller att vara förberedd för dem för att komma in. Här delar en före detta polisstudent med sig av sina bästa tips inför antagningstesterna på Polishögskolan: https://allastudier.se/tips-o-fakta/polisstudentens-tips-inf%C3%B6r-antagningstesterna-16632.

Jag rekomenderar att du läser på där och försöker ta några av råden hen har att ge. Sedan så är det inte fel att söka även om du inte känner dig helt förberedd nu. Skulle du inte klara det så får du ju erfarenhet till nästa gång och då blir det lättare för dig att träna inför nästa antagning.

Lycka till! /Petra,SYV

26 sep 2023
Psykologprogrammet
Hej! Det här hör du nog ofta men jag drömmer om att bli psykolog. Jag har 20,5 i merit och kommer troligtvis in på psykologprogrammet på mittuniversitetet nästa höst men vill utforska möjligheterna att plugga utomlands. Är det väldigt svårt att till exempel plugga i Danmark eller något övrigt land i europa för att sedan konvertera min utländska examen till en svensk. (Vill gärna ha tips på länder som har liknande kursinnehåll historiskt sett, om ni vet dvs). Jag är okej med att läsa till någon extra kurs osv osv och är villig att krångla. Medan jag väntar inför att söka till programmet och utomlands tänker jag plugga psykologi 1. Går det att eventuellt nyttja den om jag skulle plugga utomlands i eu för att skapa en utländsk kandidatexamen i psykologi. Sedan för att läsa en master utomlands.

Ett annat alternativ skulle vara läsa en termin på mittuniversitetet. Men hur är möjligheten att byta till en annan ort vid mån av plats? Hur ofta gör folk det? Måste jag söka in via betyg eller kan jag ta nåns plats under terminen?

Sen också, om jag har en examen i psykologi i EU och behöver komplettera kurser som bara erbjuds på psykologprogrammet, kan jag då söka in till mittuniversitetet, för att enbart läsa DEN kursen/ DE kurserna.

Som sista fråga, hur fungerar det mer urvalsgrupper? Om jag pluggar upp betyg i ämnen som inte behövs för programmet, hamnar jag fortfarande i B2. B2 verkar nämligen vara högre än B1 nästan alla år. Folkhögskola ett alternativ?

Just nu väldigt lost. Hur ska jag ta mig an detta? Tack så mycket för all hjälp som jag kan få!

Svar:

Hej,

Du kan studera till psykolog i andra länder men det är svårt att få legitimation som psykolog i Sverige med en utländsk examen. Är utbildningen från ett EU-land, omfattar minst fem år och innehållet liknar den svenska är det lättare att få svensk legitimation.

I vissa fall kan det gå att byta universitet eller högskola. Det brukar gå bra att byta om det program eller den kurs du läser har likadant upplägg som det program eller den kurs du vill byta till, under förutsättning att det finns lediga platser på utbildningen du vill byta till.

Ta dina frågor direkt med de universitet som är aktuella så får du mer specifika svar.

Betygsgruppen delas in i betygsgrupp I (BI), betygsgrupp II (BII) och folkhögskolegruppen (BF). Vilken grupp du hamnar i beror på vilken typ av betygsdokument du har.  Du som är behörig med din gymnasieexamen och kompletterar för att höja ditt meritvärde (utbytes- och/eller meritpoängskomplettering) kommer att konkurrera i båda två urvalsgrupperna, BI och BII. I grupp BI konkurrerar du med ditt ursprungliga meritvärde och i BII med ditt nya, högre meritvärde. Du som kompletterar med kurser för att bli behörig till en eller flera utbildningar, deltar bara i BII. 

De som studerat vid folkhögskola utgör en egen urvalsgrupp, den så kallade folkhögskolegruppen (BF). I denna urvalsgrupp konkurrerar du med ditt studieomdöme från en avslutad utbildning vid folkhögskola och du konkurrerar alltså bara med andra som har läst på folkhögskola.

Platserna på högskolornas utbildningar fördelas i proportion till hur många som söker i respektive urvalsgrupp. Det betyder alltså att ju fler sökande det är från folkhögskolor, desto fler platser går till sökande därifrån. Folkhögskola är en liten skolform jämfört med andra skolformer, så därför är antalet sökande till universitet och högskola med folkhögskolebakgrund inte så stort.

Lycka till! /Petra,SYV

26 sep 2023
Vilken utbildning ska jag gå?
Hej!
Jag har blivit diplomerad socialpedagog via https://www.humanistcentrum.se/product/socialpedagog/

Jag tänker att jag vill komplettera den utbildningen så den blir lite mer lik socionom. När jag söker vissa jobb så säger dom att jag fattas mer juridik för att kunna få tjänsten som annars är till för socionom att söka. Kan du rekommendera någon kurs? så det blir mer likt.

Tacksam för hjälpen.

Svar:

Hej,

Det bästa är om arbetsgivarna kan föreslå vilka utbildningar som skulle ge dig bättre chanser men du kanske kan titta lite på denna utbildning?

Lycka till! /Petra,SYV