Visa allastudier.se som: Mobil

Fråga vår studievägledare

Vi får in väldigt mycket frågor och vi försöker alltid besvara de frågor vi får in. Men ibland kan det ta en längre tid innan din fråga kan bli besvarad. Nedan kan du se svar på några av de vanligaste frågorna vi får in. Läs igenom dessa och se om frågan du har blir besvarad där. Du vet väl att du även kan göra en sökning på frågor som redan besvarats i vår sökruta. Du hittar sökrutan längre ned på sidan där du även kan skicka in din fråga.

Har du en fråga om en specifik skola eller utbildning?

Vi får ofta frågor om specifika utbildningar från specifika utbildningsanordnare. Dessa frågor kan vi tyvärr oftast inte besvara mer än den information som redan finns tillgänglig här på AllaStudier. Har du fler frågor eller inte får tillräckligt med information? Gör en intresseanmälan så tar skolan kontakt med dig, eller så kan du höra av dig direkt till skolan som anordnar utbildningen.

Har du frågor om en viss utbildning är studiemedelberättigad?

Ofta står det specificerat i utbildningspresentationen om utbildningen är studiemedelberättigad eller inte. Om det mot all förmodan inte gör det så kan du antingen kontakta utbildningsanordnaren direkt eller kontakta Centrala Studiestödsnämnden, CSN.

Saknar du behörighet eller vill du plugga upp dina betyg?

Om du saknar en viss kurs eller ett ämne som du vill läsa upp i din kommun så kan du först kolla upp om du kan läsa den på distans. Är detta inte ett alternativ så kan du kontakta din studie- och yrkesvägledare i kommunen som kan guida dig vidare till närmsta vuxenutbildning. Du vet väl att du även kan göra en prövning. Bra att veta är att inför höstens antagning 2010 så ändrades antagningsreglerna samt urvalsgrupperna.

Har du en fråga om när en utbildning börjar eller när du kan söka den?

För majoriteten av högskole- och universitetsutbildningarna är det två starter per år, vanligtvis i januari och augusti. Ansökningsdatumen till dessa starter är 15 april och 15 oktober. Övriga utbildningstyper kan starta löpande under året såväl som ha fasta starter. Likadant med ansökningsdatum. Denna information finner du under utbildningsinformationen för respektive utbildning. Skulle den inte finnas där så kan du göra en intresseanmälan så tar skolan kontakt med dig. Du kan också höra av dig direkt till skolan som anordnar utbildningen.

Vill du veta om en distansutbildning alltid sker på distans?

Distansutbildningar är oftast studier på helfart, undantag kan komma – men detta står specificerat i utbildningsinformationen. Huruvida hela distansutbildningen sker över nätet eller om man ses i skolan varierar. Om upplägget på utbildningen inte är tydlig nog under utbildningsinformationen så kan du göra en intresseanmälan för utbildningen eller ta kontakt med skolan direkt.

Undrar du hur du ska gå tillväga för att plugga utomlands?

Om du bestämt dig för att börja studera utomlands kan du göra det antingen genom en svensk utlandsförmedlare som backar upp och hjälper dig genom hela antagningsprocessen. Eller så kan du även söka direkt till den skola du är intresserad av.

Undrar du hur det ser ut med jobb efter en utbildning?

I vår sektion Jobb & Lön hittar du medellöner och jobbutsikter för 9000 yrken. All information är hämtad från Arbetsförmedlingen och Statistiska centralbyrån.

Undrar du om en viss utbildning finns inom ditt närområde?

Vi får väldigt många frågor om en utbildning finns på en särskild ort. I vår söktjänst har du möjlighet att välja bland kategorier, orter och utbildningstyper. Du kan även söka fritt för att få ett mer specifikt resultat. På så sett kan du se om den utbildning du vill gå finns där du önskar. Hittar du den inte där så finns den tyvärr inte med i vår databas och vi kan tyvärr inte hjälpa dig.

Undrar du om dina poäng uppfyller en utbildnings behörighetskrav?

Vi får många frågor från studenter som läst olika ämnen sedan tidigare och på så sätt har olika poängvärden. De undrar hur dessa kan tillgodoräknas etc. till en utbildning. Vi kan tyvärr inte ge ett direkt svar på detta och rekommenderar er därför att kontakta utbildningsanordnaren direkt för att få ett bättre svar på detta.

Vill du veta om du är behörig med dina utländska gymnasiebetyg?

För att vara behörig till en eftergymnasial utbildning måste du ha en avslutad gymnasieutbildning som ger tillträde till högskolestudier. Det som krävs är att utbildningen är avslutad och att den ger tillträde till högskolestudier i utbildningslandet (= där du gick utbildningen). Du måste också kunna styrka kunskaper i svenska, engelska och matematik. Du behöver inte ha en färdig bedömning av ditt gymnasiebetyg när du anmäler dig till en universitetsutbildning, en bedömning görs i samband med antagningen. Är du ute i god tid, kan du låta Verket för högskoleservice, VHS, göra en förhandsbedömning av din utländska gymnasieutbildning. Annars görs bedömningen i samband med att du söker. Förhandsbedömning kan bara den få som är bosatt och folkbokförd i Sverige.

Vill du översätta dina betyg från ett annat land?

Har du betyg från ett annat land eller vill översätta dina svenska betyg ska du kontakta Verket för Högskoleservice som kan hjälpa dig.

Bor du i ett annat land och vill plugga i Sverige på distans?

Om du tillfälligt bor utomlands men är skriven i Sverige så ska det gå att läsa på distans från ett annat land. Huruvida du får studiestöd är upp till CSN och således något du bäst får svar på genom att fråga dem. Tänk på att många distansutbildningar har vissa obligatoriska träffar på skolan. Vi har dessvärre ingen möjlighet att veta vilka skolor som har detta och vilka som inte har det. Om du undrar över en specifik distansutbildning – kontakta utbildningsanordnaren och fråga. Om du inte är skriven i Sverige men vill studera en distansutbildning i Sverige rekommenderar vi dig att du kontaktar utbildningsanordnaren.
Sök bland besvarade frågorSenaste frågorna


24 nov 2020
Ska jag läsa en meritpoängs kurs?
Hej!

Jag har läst franska 3 och Kinesiska 1 på komvux eftersom jag fick F på de ämnena i gymnasiet. Jag har 2 i meritpoäng från att ha läst eng 7 och matte 3b. Jag är lite nyfiken kring att läsa franska 4 på komvux för att få 2,5 i meritpoäng... Jag är dels orolig över att klara av den svåra franskan, men också orolig kring huvuvida det är värt det? Kan jag sänka mitt betygsnitt om jag skulle få ett lågt betyg i kursen? Får jag överhuvudtaget läsa franska 4 om det inte står med på mitt slutbetyg från gymnasiet? Om jag får det, kan jag byta ut det betyget för något annat? Tex då "radera" betyget i kinesiska?

Tack på förhand!

Svar:

Hej,

Ja, du kan läsa franska 4 även om det inte står med på mitt slutbetyg från gymnasiet. Det kommer då att påverka ditt meritvärde så om du får ett lågt betyg så drar det ner meritvärdet. Men det ger dig meritpoängen oavsett betyg så du får fundera på om det är värt det för dig. Man kan inte byta ut någon annan kurs med den nya kursen utan den kommer bara att läggas till.

Lycka till! /Petra,SYV

24 nov 2020
Kan jag läsa en master i Danmark?
Hej,
Jag är sista år studie och yrkesvägledare student, som funderar på att fortsätta utbilda mig vidare i samma yrkesområde eller liknande i Köpenhamn. Tänkte om det finns möjligheter för svenska studenter som har kandidatexamen att plugga vidare till master i Danmark, och hur jag skulle kunna gå tillväga. Än så längre kunde inte hitta relevant information. Hoppas ni kan hjälpa mig med det.


Mvh

Svar:

Hej,

Ja, det finns möjlighet att gå masterutbildningar i Danmark om man har en kandidatexamen från Sverige. Du hittar information om studier i Danmark här

Kolla med din högskola att du verkligen får en kandidatexamen eftersom exempelvis Studie- och yrkesvägledarprogrammet på Stockholms universitet inte leder till kandidatexamen och det därför kan bli svårare att bli accepterad för ett masterprogram. Fråga din institution om det.

Lycka till! /Petra,SYV

24 nov 2020
Hur läser jag in gymnasiekurser?
Hej!

Jag bor i Stockholm.

Jag har gåt ut industri programmet i Gymnasiet och har mina betyg, men jag saknar i dagsläget engelska 5, svenska 1, matematik 5.
Jag vill nu komplettera upp mina gymnasiebetyg.

Hur går jag tillväga och vart kan jag ansöka och plugga upp mina betyg omgående och snarast. Jag vill helst läsa i klassrummet och inte på distans.


Vänliga hälsningar

Svar:

Hej,

Du ska vända dig till Komvux i din kommun (Stockholm) så hjälper de dig att planera dina studier där. Det finns både klassrum och distansundervisning, jag gissar dock att det bara är distans för tillfället. 

(Notera att vi inte har möjlighet att maila dig direkt då detta är ett öppet forum.)

Lycka till! /Petra,SYV


Recensionspolicy

recensionspolicy allastudier.se

Vill du lämna en recension om en skola eller en utbildning på AllaStudier.se? Kul! Då bidrar du med att hjälpa andra att hitta den utbildning som passar dem bäst. Läs gärna vår recensionspolicy om hur vi godkänner och publicerar recensioner.

Ladda ner recensionspolicyn här!

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön