Visa allastudier.se som: Mobil

Fråga vår studievägledare

Vi får in väldigt mycket frågor och vi försöker alltid besvara de frågor vi får in. Men ibland kan det ta en längre tid innan din fråga kan bli besvarad. Nedan kan du se svar på några av de vanligaste frågorna vi får in. Läs igenom dessa och se om frågan du har blir besvarad där. Du vet väl att du även kan göra en sökning på frågor som redan besvarats i vår sökruta. Du hittar sökrutan längre ned på sidan där du även kan skicka in din fråga.

Har du en fråga om en specifik skola eller utbildning?

Vi får ofta frågor om specifika utbildningar från specifika utbildningsanordnare. Dessa frågor kan vi tyvärr oftast inte besvara mer än den information som redan finns tillgänglig här på AllaStudier. Har du fler frågor eller inte får tillräckligt med information? Gör en intresseanmälan så tar skolan kontakt med dig, eller så kan du höra av dig direkt till skolan som anordnar utbildningen.

Har du frågor om en viss utbildning är studiemedelberättigad?

Ofta står det specificerat i utbildningspresentationen om utbildningen är studiemedelberättigad eller inte. Om det mot all förmodan inte gör det så kan du antingen kontakta utbildningsanordnaren direkt eller kontakta Centrala Studiestödsnämnden, CSN.

Saknar du behörighet eller vill du plugga upp dina betyg?

Om du saknar en viss kurs eller ett ämne som du vill läsa upp i din kommun så kan du först kolla upp om du kan läsa den på distans. Är detta inte ett alternativ så kan du kontakta din studie- och yrkesvägledare i kommunen som kan guida dig vidare till närmsta vuxenutbildning. Du vet väl att du även kan göra en prövning. Bra att veta är att inför höstens antagning 2010 så ändrades antagningsreglerna samt urvalsgrupperna.

Har du en fråga om när en utbildning börjar eller när du kan söka den?

För majoriteten av högskole- och universitetsutbildningarna är det två starter per år, vanligtvis i januari och augusti. Ansökningsdatumen till dessa starter är 15 april och 15 oktober. Övriga utbildningstyper kan starta löpande under året såväl som ha fasta starter. Likadant med ansökningsdatum. Denna information finner du under utbildningsinformationen för respektive utbildning. Skulle den inte finnas där så kan du göra en intresseanmälan så tar skolan kontakt med dig. Du kan också höra av dig direkt till skolan som anordnar utbildningen.

Vill du veta om en distansutbildning alltid sker på distans?

Distansutbildningar är oftast studier på helfart, undantag kan komma – men detta står specificerat i utbildningsinformationen. Huruvida hela distansutbildningen sker över nätet eller om man ses i skolan varierar. Om upplägget på utbildningen inte är tydlig nog under utbildningsinformationen så kan du göra en intresseanmälan för utbildningen eller ta kontakt med skolan direkt.

Undrar du hur du ska gå tillväga för att plugga utomlands?

Om du bestämt dig för att börja studera utomlands kan du göra det antingen genom en svensk utlandsförmedlare som backar upp och hjälper dig genom hela antagningsprocessen. Eller så kan du även söka direkt till den skola du är intresserad av.

Undrar du hur det ser ut med jobb efter en utbildning?

I vår sektion Jobb & Lön hittar du medellöner och jobbutsikter för 9000 yrken. All information är hämtad från Arbetsförmedlingen och Statistiska centralbyrån.

Undrar du om en viss utbildning finns inom ditt närområde?

Vi får väldigt många frågor om en utbildning finns på en särskild ort. I vår söktjänst har du möjlighet att välja bland kategorier, orter och utbildningstyper. Du kan även söka fritt för att få ett mer specifikt resultat. På så sett kan du se om den utbildning du vill gå finns där du önskar. Hittar du den inte där så finns den tyvärr inte med i vår databas och vi kan tyvärr inte hjälpa dig.

Undrar du om dina poäng uppfyller en utbildnings behörighetskrav?

Vi får många frågor från studenter som läst olika ämnen sedan tidigare och på så sätt har olika poängvärden. De undrar hur dessa kan tillgodoräknas etc. till en utbildning. Vi kan tyvärr inte ge ett direkt svar på detta och rekommenderar er därför att kontakta utbildningsanordnaren direkt för att få ett bättre svar på detta.

Vill du veta om du är behörig med dina utländska gymnasiebetyg?

För att vara behörig till en eftergymnasial utbildning måste du ha en avslutad gymnasieutbildning som ger tillträde till högskolestudier. Det som krävs är att utbildningen är avslutad och att den ger tillträde till högskolestudier i utbildningslandet (= där du gick utbildningen). Du måste också kunna styrka kunskaper i svenska, engelska och matematik. Du behöver inte ha en färdig bedömning av ditt gymnasiebetyg när du anmäler dig till en universitetsutbildning, en bedömning görs i samband med antagningen. Är du ute i god tid, kan du låta Verket för högskoleservice, VHS, göra en förhandsbedömning av din utländska gymnasieutbildning. Annars görs bedömningen i samband med att du söker. Förhandsbedömning kan bara den få som är bosatt och folkbokförd i Sverige.

Vill du översätta dina betyg från ett annat land?

Har du betyg från ett annat land eller vill översätta dina svenska betyg ska du kontakta Verket för Högskoleservice som kan hjälpa dig.

Bor du i ett annat land och vill plugga i Sverige på distans?

Om du tillfälligt bor utomlands men är skriven i Sverige så ska det gå att läsa på distans från ett annat land. Huruvida du får studiestöd är upp till CSN och således något du bäst får svar på genom att fråga dem. Tänk på att många distansutbildningar har vissa obligatoriska träffar på skolan. Vi har dessvärre ingen möjlighet att veta vilka skolor som har detta och vilka som inte har det. Om du undrar över en specifik distansutbildning – kontakta utbildningsanordnaren och fråga. Om du inte är skriven i Sverige men vill studera en distansutbildning i Sverige rekommenderar vi dig att du kontaktar utbildningsanordnaren.
Sök bland besvarade frågorSenaste frågorna


21 nov 2019
Hur kombinerar jag psykologi och IT?
Hej,

Jag är väldigt intresserad av att studera psykologi, men inte för att jobba som utredare på försäkringskassan utan snarare för att vara med i digitaliseringens paradigmskifte. Det kan vara lite vad som helst, kommunikatör, interaktion mellan människa och it, helt enkelt hur människan fungerar och förhåller sig till den digitala världen.

Jag har ett brinnande intresse för psykologi/filosofi/antropologi osv, men jag är verkligen inte teknisk, så att bli ingenjör/tekniker är nog inte min grej!

Har ni något tips på vad jag borde kolla upp? Kan man börja ta en kurs i psykologi och sedan plocka kurser i den riktningen? Vilka inriktningar/kurser finns? Och vart kan man jobba efter?

Ju fler alternativ som finns desto bättre, borde ju vara ganska brett?

Tack på förhand!

Vänlig hälsning
Mikael

Svar:

Hej Mikael, 

Det är kanske inte så lätt att hitta färdiga program som kombinerar psykologi och IT men du kan söka på det här på Allastudier eller andra ställen och se vad du hittar. Ett exempel skulle kunnna vara denna utbildning: https://www.umu.se/utbildning/program/beteendevetenskapliga-programmet-med-inriktning--mot-it-miljoer/.

Om du inte hittar något som passar dig kan du också bygga din egen utbildning genom fristående kurser. Då rekommenderar jag att du tar kontakt med det universitet/högskola du vill studera vid och planerar din utbildning tillsammans med en vägledare på deras vägledningscentrum. 

Lycka till! /Petra,SYV

21 nov 2019
Hur söker man till högskola med utländska betyg?
Hej,

Min son bor och studerar i Kapstaden i Sydafrika. Han har två år kvar av grundskolan (typ gymnasium). Därefter vill han studera på Universitet i Sverige. Just nu går han på en skola som följer den vanligaste läroplanen här nere (CAPS). Vi funderar dock på att ha honom "home schooled" de två sista åren och då följa en läroplan som heter Camebridge, framför allt för att denna läroplan ska vara mer lämpad för de studenter som vill studera på universitet utomlands i framtiden. Vad vi förstår så ska båda göra honom behörig till att studera på Universitet i Sverige om betygen är tillräckligt bra.

Det vi undrar över är om den ena eller andra ger honom en ökad möjlighet att komma in på en speciell utbildning i Sverige, dvs om de värderas olika högt då man räknar om hans betyg till den svenska modellen?

Hälsningar

Patrik

Svar:

Hej Patrik,

För dig som läst en utländsk gymnasieutbildning och vill studera vidare i Sverige krävs en bedömning av dina utländska gymnasiebetyg. Bedömningen görs av Universitets- och högskolerådet och är kostnadsfri. Du ansöker då om att få en förhandsbedömning för att få veta vad din utbildning motsvarar i Sverige. Först får du en skriftlig bedömning som är preliminär och talar om hur din utbildning bedöms i nuläget. Så jag kan tyvärr inte ge dig några förhandsbesked om hur examen kommer att bedömas. 

I bedömningen kan du läsa om din utbildning ger grundläggande behörighet för högskolestudier. Skulle det vara så att din utbildning ger särskild behörighet inom vissa ämnen står det i bedömningen.

Om du planerar att anmäla dig till en utbildning vid universitet/högskola måste du inte ha en förhandsbedömning för att kunna ansöka. Om du inte fått en bedömning kommer den att genomföras i samband med att du anmäler dig till universitetsstudier. Ansökningsblankett hittar du på UHR:s hemsida här: https://www.uhr.se.

Om du har en utländsk gymnasieutbildning och planerar att söka till universitet/högskola i Sverige men saknar betyg i svenska kan du göra ett prov. Tisus som provet heter är ett behörighetsgivande prov i svenska språket och för att klara provet behöver du ha mycket goda kunskaper i det svenska språket. Du hittar information om att söka till högskolan med utländsk utbildning här.

Lycka till! /Petra,SYV

21 nov 2019
Vad är behörighetskraven för utbildningen?
Hej! Är intresserad utav att läsa byggnads ingenjör ROT i Solna. Är bosatt i Stockholm. Såg dock att de var förkunskap i bygg och anläggning vilket jag saknar. Hur går jag till väga? Hur funkar prövningen?

Mvh
Cecilia

Svar:

Hej Cecilia,

Om du har frågor om en specifik skola eller utbildning ska du kontakta skolan som bedriver utbildningen.

Lycka till! /Petra,SYV