Visa allastudier.se som: Mobil
Vilket yrke passar mig?

Test: Vilket yrke passar dig?

Svårt att hitta yrket som passar dina personliga egenskaper och intressen?  Börja i rätt ände – med dig själv. Gör ett test för att se vilket yrke som skulle kunna passa dig.

Tips! Utbildningar med stört chans till jobb

Topp 3 på 1-års sikt

Se hela listan

Topp 3 på 5-års sikt

Se hela listan

Hitta ditt yrke

Har du svårt att hitta yrket som passar dina personliga egenskaper och intressen? Känner du att du översköljs av information om olika utbildningar men att det gör dig ännu mer osäker på ditt val? Ett bra första steg är att göra ett quiz för att få en uppfattning om vad som passar dig.

Arbetsförmedlingen har ett intressetest. Där får du förslag på vilka yrken och utbildningar som passar dig. Du svarar på 12 frågor och får ut en intresseprofil och förslag på yrken. Här på AllaStudier.se hittar du vårt alldeles egna yrkestest som även det är framtaget för att ge dig en uppfattning om vilken väg som kan vara rätt att gå. 

Gör vårt yrkestest

Få nya insikter med hjälp av quiz

Kalle Wretenblad, arbetsförmedlare på Arbetsförmedlingen Stockholm City tycker att man ska börja med sig själv och göra testet för att bena ut sina intressen och sätta igång en process.

– Genom att göra testet kan du få ny kunskap om närliggande yrken och på så sätt komma på de rätta frågorna för att få reda på ännu mer. Det viktiga är att använda resultatet till någonting, t.ex. att få koll på vilka utbildningar som skulle passa dig. Testresultatet och förslagen på yrken leder ofta till tankar som ”det där kan jag ju också utbilda mig till” och ”det har jag inte tänkt på”, berättar Kalle.

Kalle tycker att man ska känna sig motiverad och inspirerad när man gör testet och att man gärna ska vara i ett funderande, reflekterande läge.

– Det är en jättebra interaktiv yrkesvägledning som du kan spara på min sida och återkomma till senare. Det är också bolla testresultatet efteråt med någon, t.ex. en arbetsförmedlare, säger Kalle.

Matchningstestet: Vilken typ är du?

Vill du ha förslag på nästa steg här och nu? Toppen! Då är du på gång! Här är förslag på några profiler. Läs igenom och se ifall du relaterar extra mycket till någon av dem. Lycka till med ditt utbildningssökande! 

Hantverkaren

Du gillar att göra saker, inte att prata om dem. Du har ett sinnelag för hur tekniska prylar fungerar och har lätt att lära dig nya saker. Du tycker om att arbeta med händerna och tillverka färdiga produkter. Du är en mästare på praktiska prylar, och är först med att anmäla dig om någon behöver en extra hand.

Fem utbildningar som passar dig:

Lyssnaren

Du är personen som dina kompisar alltid vänder sig till när de behöver berätta något i förtroende. Du har något som gör att människor känner tillit till dig. En bra lyssnare som ger goda råd först när någon frågar efter det. När du berättar något så förstår alla vad du menar, och du har något som gör att människor ser sig sedda.

Fem utbildningar som passar dig:

Tänkaren

Du är en person som gillar att gräva ner dig och fundera över saker och ting. Du uppskattar metodiska tillvägagångssätt, även om det gäller en enkel sak som att diska. En självständig tänkare och nyfiken person som ständigt vill hitta lösningar på problem, stora som små. Ju abstraktare desto bättre.

Fem utbildningar som passar dig:

Entreprenören

Du är för det mesta en glad och pratsam typ. En tävlingsinriktad person som sällan ligger och funderar över livets mening. Du kan övertala nästan vem som helst, och ibland uppfattas du som alltför självsäker. Å andra sidan har du aldrig svårt för att leda en grupp, och fatta snabba beslut. Även om det inte alltid blir perfekt.

Fem utbildningar som passar dig:

Konstnären

Du är en kreativ person som alltid använder din fantasi, även om du bara ska borsta tänderna. För att du ska trivas på jobbet är det oerhört viktigt att du får jobba efter dina premisser. Du skulle aldrig trivas på ett jobb med rutiner. Du vill jobba när du känner inspiration, även om det råkar vara klockan två på natten.

Fem utbildningar som passar dig:

Organisatören

Ordning och reda. Du har koll på varenda pryl som du har i ditt hem. Det finns inte ett gem som inte har sin bestämda plats. Med noggranna och välbeprövade metoder håller du ordning och reda på tillvaron. Att förändra för förändrandets skull har aldrig varit din melodi. Varför finns det inte checklistor för allt?

Fem utbildningar som passar dig:

Osäker på vilken typ du är? Gör vårt yrkestest!

Senast uppdaterad: 27 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2016-05-11

Klarar du ett 140 år gammalt inträdesprov till Harvard?

För att ens få börja plugga på det prestigefyllda Harvard university i slutet av 1800-talet var du tvungen att klara det här testet. Är du tillräckligt smart? Sajten Geekosystem har fått tag på inträdesprovet, daterat 1869. För dig som kan din geometri, latin, grekiska, historia och trigonometri är provet förmodligen ganska lätt. Men för de flesta är många av frågorna helt omöjliga.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-03

5 lifehacks som räddar din studentekonomi

Vi vet hur stressande det är. Vi har varit där. Nudelmiddag, grötlunch och ”lånat” toalettpapper. Vi vill att alla studenter ska ha råd att sätta guldkant på sin tillvaro – oavsett inkomst!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Gör Ditt Val!

Nu är det inte långt kvar till högskole- och universitetsvalet. Kända profiler visar vikten av att studera. 

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön