Visa allastudier.se som: Mobil
Vilket yrke passar mig?

Test: Vilket yrke passar dig?

Svårt att hitta yrket som passar dina personliga egenskaper och intressen?  Börja i rätt ände – med dig själv. Gör ett test för att se vilket yrke som skulle kunna passa dig.

Tips! Utbildningar med stört chans till jobb

Topp 3 på 1-års sikt
Barnsjuksköterska, Distriktssköterska, Flygmekaniker/flygtekniker 
>> Se hela listan

Topp 3 på 5-års sikt
Barnsjuksköterska, Biomedicinsk analytiker, Distriktssjuksköterska 
>> Se hela listan

Hitta ditt yrke

Har du svårt att hitta yrket som passar dina personliga egenskaper och intressen? Känner du att du översköljs av information om olika utbildningar men att det gör dig ännu mer osäker på ditt val? Gör Arbetsförmedlingens intressetest för att få förslag på vilka yrken och utbildningar som passar dig. Du svarar på 12 frågor och får ut en intresseprofil och förslag på yrken. 

LÄS MER: Gör "Matchningstestet" på Allastudier.se

Kalle Wretenblad, arbetsförmedlare på Arbetsförmedlingen Stockholm City tycker att man ska börja med sig själv och göra testet för att bena ut sina intressen och sätta igång en process.

– Genom att göra testet kan du få ny kunskap om närliggande yrken och på så sätt komma på de rätta frågorna för att få reda på ännu mer. Det viktiga är att använda resultatet till någonting, t ex att få koll på vilka utbildningar som skulle passa dig. Testresultatet och förslagen på yrken leder ofta till tankar som ”det där kan jag ju också utbilda mig till” och ”det har jag inte tänkt på”, berättar Kalle.

Kalle tycker att man ska känna sig motiverad och inspirerad när man gör testet och att man gärna ska vara i ett funderande, reflekterande läge.

– Det är en jättebra interaktiv yrkesvägledning som du kan spara på min sida och återkomma till senare. Det är också bolla testresultatet efteråt med någon, t ex en arbetsförmedlare, säger Kalle.

Matchningstestet: Vilken typ är du?

Hantverkaren
Du gillar att göra saker, inte att prata om dem. Du har ett sinnelag för hur tekniska prylar fungerar och har lätt att lära dig nya saker. Du tycker om att arbeta med händerna och tillverka färdiga produkter. Du är en mästare på praktiska prylar, och är först med att anmäla dig om någon behöver en extra hand.

5 utbildningar som passar dig:

Marknadsförare
Bygg- och anläggning
Kock, bagareservitör
Ingenjör
Ambulansförare

Lyssnaren
Du är personen som dina kompisar alltid vänder sig till när de behöver berätta något i förtroende. Du har något som gör att människor känner tillit till dig. En bra lyssnare som ger goda råd först när någon frågar efter det. När du berättar något så förstår alla vad du menar, och du har något som gör att människor ser sig sedda.

5 utbildningar som passar dig:

Lärare
Psykolog
Reseledare
Sjuksköterska
Dietist

Tänkaren
Du är en person som gillar att gräva ner dig och fundera över saker och ting. Du uppskattar metodiska tillvägagångssätt, även om det gäller en enkel sak som att diska. En självständig tänkare och nyfiken person som ständigt vill hitta lösningar på problem, stora som små. Ju abstraktare desto bättre.

5 utbildningar som passar dig:

Läkare
Civilingenjör
Jurist
Tandläkare
Statistiker

Entreprenören
Du är för det mesta en glad och pratsam typ. En tävlingsinriktad person som sällan ligger och funderar över livets mening. Du kan övertala nästan vem som helst, och ibland uppfattas du som alltför självsäker. Å andra sidan har du aldrig svårt för att leda en grupp, och fatta snabba beslut. Även om det inte alltid blir perfekt.

5 utbildningar som passar dig:

Egenföretagare
Personalchef
Marknadsförare
Fastighetsmäklare
Advokat

Konstnären
Du är en kreativ person som alltid använder din fantasi, även om du bara ska borsta tänderna. För att du ska trivas på jobbet är det oerhört viktigt att du får jobba efter dina premisser. Du skulle aldrig trivas på ett jobb med rutiner. Du vill jobba när du känner inspiration, även om det råkar vara klockan två på natten.

Journalist
Skådespelare
Webbdesigner
Dansare
Frisör

Organisatören
Ordning och reda. Du har koll på varenda pryl som du har i ditt hem. Det finns inte ett gem som inte har sin bestämda plats. Med noggranna och väl beprövade metoder håller du ordning och reda på tillvaron. Att förändra för förändrandets skull har aldrig varit din melodi. Varför finns det inte checklistor för allt?

5 utbildningar som passar dig:

Ekonom
Spelprogrammerare
Revisor
Civilekonom
Översättare

Osäker på vilken typ du är? Gör testet!

Gör Arbetsförmedlingens intressetest

Här hittar du Arbetsförmedlingens intressetest: 
arbetsformedlingen.se/for-arbetssokande/valj-yrke/intresseguide/

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 22 sep 2021

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön