Utbildningar inom bygg och anläggning

Vill du utbilda dig inom en bred och varierande bransch och ha goda möjligheter till jobb? Då kan bygg och anläggning vara något för dig! Utbildningar inom bygg och anläggning kan leda till massor av olika jobb, oavsett om du vill jobba inom ett brett område med många möjligheter eller välja en smalare väg med en spännande inriktning.
Visar 1-20 av 280 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-20 av 280 träffar
1
2
3
4
...
14

Utbilda dig inom bygg och anläggning

Det finns stor variation bland utbildningar inom bygg och anläggning, vare sig du vill sitta framför ritbordet och planera nästa stora byggprojekt eller praktiskt slutföra de sista elementen i en byggprocess. Du kan arbeta med nybygge eller renovering av bostadshus, industrianläggningar, vägar, järnvägar och annan typ av konstruktion. 

Utbildningar inom bygg och anläggning passar dig som är intresserad av att delta i något av de många stegen i en byggprocess, från planeringen till genomförande och underhåll. Inom en del utbildningar får du lära dig att hantera avancerade verktyg och maskiner, andra innebär att arbeta mycket praktiskt med händerna och med manuella verktyg.

Stor variation av praktiska utbildningar 

Det finns givetvis många praktiska yrken inom bygg och anläggning. En del kan vara fysiskt krävande och du kan få arbeta i varierande och ibland obekväma arbetsställningar, och beroende på yrke kan du få spendera stora delar av arbetsdagen utomhus. Det är vanligt att veckopendla och resa en del i arbetet mellan olika byggen. För dig som vill gå en utbildning på komvux eller folkhögskola och jobba mycket praktiskt finns det många roliga och varierande utbildningar att välja bland. Många av yrkena har dessutom väldigt bra jobbutsikter, en stor del av utbildningen är består av praktik och du kommer att ha lätt att få jobb efter din utbildning. 

Olika yrken du kan utbilda dig till är:

Bygg och anläggning på yrkeshögskola

Yrkeshögskola ett bra alternativ för dig som vill ha en bra utbildning med mycket praktik och stora chanser att kunna börja jobba direkt efter utbildningen. På yrkeshögskola finns många utbildningar inom bygg och anläggning för en tydlig arbetsroll, allt från VVS-ingenjör till järnvägsprojektör, byggledare och fastighetsförvaltare.

Projektledare inom bygg och anläggning

Om du redan har erfarenhet inom branschen eller brinner för projektledning och samordning kan du utbilda dig till byggledare eller arbetsledare inom bygg, fastighet och anläggning. Bygg- eller arbetsledare är ett socialt jobb där du får du ta ansvar för att leda och organisera en grupp, men också ha ansvar för stämningen och gruppdynamiken i ditt team. De här är yrken som passar dig som är utåtriktad, lyhörd, har en bra organisationsförmåga och brinner för ledarskap.

Ingenjör inom bygg och anläggning

En ingenjörsutbildning inom bygg och anläggning kräver i regel längre studietid och passar dig som har fallenhet för matematik och vill jobba med avancerad teknik och IT. Som ingenjör inom bygg och anläggning kan du få läsa ritningar och planera nya byggen och renoveringsprojekt. Du kan också ägna dig åt mer omfattande projekt som stadsplanering och trafikplanering. Om du är intresserad av att inrikta dig på hållbarhet som avser byggande och energianvändning kan en ingenjörsutbildningen inom bygg och anläggning vara något för dig! För att bli ingenjör krävs en utbildning på universitet, högskola eller yrkeshögskola.

Olika typer av ingenjörsutbildningar inom bygg och anläggning är:

Om ditt intresse lutar åt det estetiska håller och du gillar design, färg och form kan du hitta en utbildning inom arkitektur.

Vart du än befinner dig

Yrken inom bygg och anläggning innebär ofta att du får se och uppleva mycket då det alltid byggs och renoveras på nya platser. Även under din utbildning finns bra möjligheter att studera i spännande städer utomlands. Om du inte vill eller kan bo i studieorten under studietiden finns det många utbildningar som ges på distans.

Hitta utbildningar inom bygg och anläggning utomlands i:

Jämför dina favoriter
Jobb & Lön

Vi vet vad du kommer att få i lön - Vet du?

Ta reda på vad du kan tjäna efter din utbildning och hur jobbutsikterna i din bransch ser ut.

Till Jobb & Lön

Testa dig själv

Svårt att ta ett beslut?

Räta ut dina största frågetecken med vårt utbildningstest.

Testa dig själv