Bygg- och samhällsplanerarprogrammet

Högskolan Dalarna
Sammanfattning
Program (grundnivå)
Borlänge
180 hp
Heltid
CSN-berättigad
Klassrum
Startdatum: Höst 2023 - Borlänge
Sista ansökan: 2023-04-17T00:00:00.000

Bygg- och samhällsplanerarprogrammet

Bygg- och samhällsplanerarprogrammet ger dig kunskap inom samhälls- och stadsplanering på olika samhällsnivåer. Programmet ger även förmåga till arkitektonisk utformning och gestaltning av bebyggelse och stadsmiljö och grundläggande byggteknisk förståelse. Du får kunskaper för att planera framtida bebyggelse och samhällsutveckling med utgångspunkt i hållbar utveckling som gör dig till en nyckelspelare för att forma vår framtida gemensamma livsmiljö.

För dig som väljer bygg- och samhällsplanerarprogrammet väntar en överraskande bredd och inblick i många olika kunskapsområden. Programmet har en unik profil genom kombinationen av samhällsplanering med kunskap om arkitektur och byggteknik samt en nära samverkan med blivande arbetsgivare. Det här är utbildningen för dig som gillar att skapa framtidsbilder och gestalta byggnader och platser, och att få vara både analytisk och kreativ samtidigt. Det är också programmet för dig som tycker det är spännande att tillsammans med andra driva och vara med och förändra din närmaste omgivning.

Stadsutveckling och utformning, samhällsanalys, detaljplanering, översiktsplanering, projektledning, transportplanering och bygglovhandläggning är några exempel på arbetsuppgifter efter utbildningen.

"Vi fick jobba mycket med riktiga och aktuella projekt"

Läs hela intervjun med tidigare student Emelie, en studentintervju med Fartun och få mer information om olika projektarbeten som görs under din studietid

Namn: Emilie Cedervärn
Jobbar: Planarkitekt på Borlänge kommun
Studietid: 2016-2019

Hej Emilie, Varför valde du att läsa Bygg- och samhällsplanerarprogrammet?

Innan jag började läsa på Högskolan Dalarna studerade jag på ett universitet i USA, där läste jag bland annat kurser i geografi och samhällsplanering. Jag tycket det var jätte intressant och kände att det var något jag skulle vilja lära mig mer om, i samma veva som jag flyttade hem till Falun igen så såg jag att ett nytt program inom bygg och samhällsplanering skulle starta på högskolan dalarna, väldigt bra tajming helt enkelt.

Har du haft nytta av din utbildning?

Absolut, samhällsplanering är väldigt komplext och jag lär mig nya saker hela tiden men jag känner ändå att jag har en bra grund från utbildningen.

Vad är det roligaste som du kommer ihåg från din utbildning?

Det roligaste under utbildningen var nog alla roliga studieresor där vi fick besöka andra kommuner och dels träffa yrkesverksamma och dels ta del av olika aktuella stadsutvecklingsprojekt. Något annat jag tyckte var bra var att vi fick jobba mycket med ”riktiga” projekt, som hade en stark koppling till verkligheten och projekt som pågår just nu både i Falun/Borlänge och i andra städer.

Hur var det att hitta arbete efter studierna?

För mig löste det sig väldigt bra, jag jobbade extra på Borlänge kommun under min sista termin och fick sedan chansen att fortsätta här.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Det bästa med mitt jobb är att det är väldigt varierat. Jag jobbar främst med detaljplanering men även mer övergripande utredningar och program. Det händer mycket i Borlänge just nu vilket gör jobbet väldigt spännande.

Hur skulle du säga att arbetsmarknaden för de som har läst på programmet ser ut idag?

Jag tror den ser väldigt bra ut. Det svåraste är nog, som för många andra yrkeskategorier, att hitta det första jobbet eftersom att de flesta söker efter personer med erfarenhet. En fördel är att utbildningen är väldigt bred vilket gör att det går att hitta jobb på lite olika håll.

Har du några råd till blivande studenter?

Ett tips är nog att försöka få till någon sommarpraktik eller liknande, det ger bra erfarenhet samtidigt som det kan hjälper till att få en bättre bild av vad som väntar efter studietiden.

Namn: Fartun Nuur
Kommer från: Borlänge, Sverige
Studietid: 2018–2021

Varför valde du att studera Bygg- och samhällsplanerarprogrammet?

Jag valde att studera på Bygg- och samhällsplanerarprogrammet, dels för att jag ville bo kvar hemma, men också för att det är ett program som ger inblick i både byggproduktion och i planering av markanvändningen. Jag vill jobba med hur vi kan utforma hållbara städer och stadsdelar. Det jag främst tänker på är det tre hållbarhetsaspekterna: ekonomiskt, ekologiskt och socialt hållbart.

Hur har din resa sett ut fram till att du började studera denna utbildning?

Min väg till Högskolan Dalarna var inte självklar från början. På gymnasiet läste jag Naturvetenskap. Under tiden som jag gick på gymnasiet ville jag flytta från Borlänge till en större stad, men efter att ha tagit ett sabbatsår har den bilden förändrats.

När jag var yngre var min dröm att bli kemist, men den drömmen försvann och en period visste jag inte vad jag ville bli överhuvudtaget. Det skrämde mig att inte veta exakt vad jag ville bli. När jag gick på gymnasiet fick jag möjlighet att sommarjobba två-tre veckor på högskolan och testa på hur det är och vara student. Då fick jag höra att det fanns ett nytt program på högskolan, bygg- och samhällsplanerarprogrammet som lät tilltalande.

Hur är det på utbildningen?

Utbildningen jag går på är utmanande och intressant. Nästan hela första året läser vi byggtekniska kurser med ingenjörsstudenter och byggarbetsledare. Vi lär oss översiktligt hur byggprocessen fungerar.

Det som jag tycker om med utbildningen är den varierande uppsättning på kurserna, men även upplägget på själva utbildningen. Den roligaste kursen hittills har varit ”Form och gestaltning” som jag har läste förra perioden. I den kursen fick vi lära oss att vara i fält och skissa en serial vision (skisser) av ett gångstråk. Vi har också en hel del gästföreläsare som är kunniga vilket gör att vi får variation på kunskapen och inlärning.

Undra andra året får vi möjlighet att söka utbytestermin/utbytes år vilket jag är intresserad av att göra. Beroende på vilket land och språk som man är intresserad av så kan man välja bland en mängd högskolor och universitet runt om i världen. Istanbul står högst upp på min lista. Det finns en rad olika fördelar med att studera utomlands, som till exempel att lära sig ett nytt språk, knyta nya kontakter och ge sig ut i det okända och utforska världen. Det ska bli så kul att komma iväg till hösten.

På campus Borlänge studerar många studenter från väldens alla hörn vilket bidrar till en härlig atmosfär.

Vad är det bästa med utbildningen?

Det bästa med utbildningen är att vi lär oss att lösa verkliga problem och frågor som finns ute i samhället. Vår utbildning är dessutom unik eftersom den ger en bra inblick i både bygg och planering.

Flera av våra lärare har direkt koppling till branschen, och utbildningen ger en bra inblick i arbetsmarknaden. Det finns också möjlighet till att studera utomlands, i höst planerar jag att åka på utbytestermin.

Hur ser en vanlig vecka med studier ut?

Det varierar beroende på vilka kurser man läser. Men man ska vara beredd på att lägga ner den 40 h/ vecka som om det vore en vanlig arbetsvecka. Men sanningen är att ibland räcker inte dessa timma och ibland behövs de inte. Därför är det viktigt att göra ett tidsschema för sin egen del men också för att lyckas bra med sina studier.

Vad gör du och dina studiekompisar på fritiden?

Vi brukar luncha tillsammans efter att vi ha skrivit en tenta för att fira och uppmuntra varandra till att fortsätta kämpa på. Vi umgås mest hela tiden och det känns som en familj. Trots att vi har olika fritidsintresse så har vi en sak gemensamt och det är att plugga.

Har du några tips till blivande studenter?

Planera din tid, var nyfiken och fråga om det är något du inte förstår så att du samlar på dig för många frågetecken. Skriv högskoleprovet för att få en extra chans i urvalet och sist men inte minst hitta en/flera studiemetoder som passar just dig. Pluggtips från mig skulle vara att hitta kurskamrater att plugga med, dels för att det blir så mycket roligare att plugga men också för att man lär sig otroligt mycket från varandra.

Vad betyder det för dig att utbildningen har nära och täta näringslivskontakter?

Det betyder enormt mycket eftersom det ger mig som student fler möjligheter till våra framtida yrkesval efter studierna.

Studentarbeten

Studenter på Högskolan Dalarna har ritat en supermodern villa. Läs mer om projektet i en tidigare nyhet.

Några andra studentarbeten som gjorts:

  • Byggprojekt småhus åk 1, projekt bostadsområde och bostadshus i Skräddarbacken, Borlänge
  • Form och gestaltning åk 2, projekt stadsutveckling centrala Borlänge
  • Fysisk planering åk 1, projekt detaljplan Säter

Utbildningens innehåll

Programmets kurser spänner över hela samhällsbyggnadsprocessen från tidiga skeden och regional nivå fram till utformning och uppförande av byggnader och platser. Genom din kunskap om den byggda miljön, bygg- och miljölagstiftning, projekt- och processledning samt digitala rit- och kartverktyg kan du snabbt och effektivt utveckla idéer och leda genomförandet av planeringen. Du får arbeta med verkliga projekt och blir tidigt introducerad till arbetsmarknaden – kommuner, myndigheter, byggföretag och konsulter – genom Högskolan Dalarnas unika och nära samverkan med branschen.

Bygg- och samhällsplanerarprogrammet har flera genomgående spår som löper genom många av programmets kurser:

  • Arkitektur och gestaltning av den byggda miljön
  • Stadsbyggnad och hållbar stadsutveckling
  • Fysisk planering
  • Övergripande samhällsplanering och samhällsanalys
  • Byggteknik och byggprocessens olika steg
  • Projekt- och processledning
  • Digitala ritverktyg, IT och GIS för visualisering och kommunikation

Se syntolkad version av filmen om Bygg- och samhällsplanerarprogrammet

Kontakt med arbetslivet

Näringslivskontakten är unik i landet. Föreningen ByggDialog Dalarna fungerar som en länk mellan programmen och branschen och ansvarar för en mängd olika aktiviteter där du som student regelbundet får träffa företag, kommuner och myndigheter. Det ordnas lunchseminarier, studiebesök, gemensamma tävlingar, företagsförlagda uppgifter och arbetsmarknadsdagar. Samarbetet gör att de flesta studenterna har en fot ute i branschen redan innan examen.

Ett exempel från programmets första år är att det avslutas med ett projektarbete där du tillsammans med andra studenter får chans att planera och ta fram ett bostadsområde samt bygglovshandlingar för ett bostadshus. Dessa granskas därefter av kommunrepresentanter och lärare i kursen.

Studera utomlands

Vi erbjuder dig möjlighet att studera vid ett av våra partneruniversitet eller hitta en praktikplats som en del av Erasmusprogrammet. En eller två terminer som utbytesstudent eller 2-12 månaders praktik inom EU är meriter som många arbetsgivare välkomnar.

Förkunskaper

Grundläggande behörighet + Engelska 6, Matematik 3b eller 3c eller Matematik C, Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2

Examen & Intyg

Kandidatexamen

Högskolan Dalarna

Välkommen till Högskolan Dalarna

Högskolan Dalarna har 14 000 studenter och 820 anställda. Ungefär 11 000 studenter vid lärosätet studerar nätbaserat på distans. Högskolan Dalarna ligger i framkant gällande studier på distans och nätbaserad undervisning. Högskolan Dalarna har ett brett utbildningsutbud både på grundnivå och...


Läs mer om Högskolan Dalarna och visa alla utbildningar

Gör en intresseanmälan

Få svar på dina frågor om Bygg- och samhällsplanerarprogrammet
Kom i kontakt med skolan
Inga kostnader eller förbindelser

Hitta till utbildaren

Recensioner

Snittbetyg: 5

Baseras på 1 recensioner.

Emma Funck

Jättebra och lärorik utbildning som ger bred kompetens

Recensioner
Kursrecensioner
(5,0)
Baseras på 1 recensioner.
Gör en intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Bygg- och samhällsplanerarprogrammet från Högskolan Dalarna, fyll i dina uppgifter:

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön