Utbildning till målare

Att måla och sätta färg på din omgivning är något alla skulle må gott av ibland! Har du någonsin drömt att få göra det på arbetstid och faktiskt jobba med din passion? Då ska du läsa en utbildning till målare! Ett kreativt och socialt yrke för dig som vill vara verksam inom hantverk. Sök och jämför utbildningar till målare här.
Visar 1-5 av 5 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-5 av 5 träffar

Att sätta färg på din omgivning är en fantastisk känsla! Som målare får du chansen att både vara social och utöva ett hantverk som verkligen ger resultat. Om du alltid velat kombinera din kreativitet med praktiska arbetsuppgifter så är en utbildning till målare kanske något för dig? Greppa penseln och häng med!

Vad innebär det att jobba som målare?

Som målare är det vanligt att man främst tänker på målning och tapetsering. Det är förvisso en stor del av yrket, men du kan även arbeta med bland annat ådring, marmorering och dekorationsmålning. Målaryrket är väldigt varierande och du får utöver det även en stor dos med social stimulans. Ena dagen kanske du diskuterar med en bostadsägare om nästa steg i dennes privata bostad, andra dagen är det lägenheter som ska målas om i ett nybyggt bostadsområde. Arbetsuppgifterna skiljer sig väldigt mycket och det kräver olika hantverkskunskaper för dig som vill satsa på målaryrket.

Hur utbildar jag mig till målare?

Så hur blir man målare? Det finns flera vägar att gå för dig som vill läsa en utbildning och ge dig in i måleribranschen. Är du precis i färd med att välja gymnasieprogram kan ett klokt val vara att börja på bygg- och anläggningsprogrammet. Där har du nämligen möjlighet att välja Måleri som inriktning. Motsvarande utbildning får även att finna inom såväl komvux och folkhögskola som på yrkeshögskoleutbildningar. Dessa utbildningar sträcker sig vanligtvis mellan ett till två år.

När du är färdig med målarutbildningen är det dags att söka dig in på arbetsmarknaden! Den första tiden arbetar du som lärling hos ett måleriföretag under två år innan du är färdigutbildad. Att söka lärlingsutbildning måste du göra på egen hand och i slutet av utbildningen får du göra ett så kallat gesällprov. Det fungerar som bevis på att du uppfyller kraven för branschen.

Hur ser framtidsutsikterna ut?

Som målare har du goda förutsättningar till jobb efter avslutad examen och även på längre sikt tros målaryrket vara högt efterfrågat, enligt bedömning av Arbetsförmedlingen. Själva utmaningen när du utbildar dig till målare kan vara att hitta en lärlingsanställning, och du får se till att ligga på hos olika måleriföretag du vill börja arbeta hos. Vintermånaderna kan vara extra svåra då det kan vara mindre att göra i måleribranschen. Men överlag är företag inom branschen i behov av fler lärlingar! En målare tjänar ca 32000 kr i månaden, och väljer du att jobba inom privat sektor kan lönen öka något.

Är du redo att ta nästa steg som målare? Vill du kanske se vilka andra jobb inom hantverk som finns? Nedan finns ett brett utbud av utbildningar för den händige – vad är du mest sugen på?

Till utbildningar inom Snickeri

Till Svetsutbildningar

Till utbildningar inom Bygg / Anläggning

*Källa: Arbetsförmedlingen

Jämför dina favoriter
Jobb & Lön

Vi vet vad du kommer att få i lön - Vet du?

Ta reda på vad du kan tjäna efter din utbildning och hur jobbutsikterna i din bransch ser ut.

Till Jobb & Lön

Testa dig själv

Svårt att ta ett beslut?

Räta ut dina största frågetecken med vårt utbildningstest.

Testa dig själv