Hjälp oss att utse Sveriges bästa studentstad 2024 genom att göra en kort undersökning (1 min) 🎓

Elektrikerutbildningar

Vad roligt att du vill läsa en elektrikerutbildning. Här hittar du en mängd utbildningar som matchar dina önskemål. Oavsett om du vill läsa en fullskalig elektrikerutbildning eller validera dina kunskaper kan du hitta en väg att gå här. 
Visar 1-20 av 79 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-20 av 79 träffar

Vad leder en elektrikerutbildning till?

En utbildning – många olika jobb. Alla elektriker har i princip samma grundutbildning, yrkesbenämningen beror helt enkelt på var man jobbar.

En installationselektriker drar ledningar i nya bostäder, kontor, köpcentra och liknande. Man kan också arbeta med ombyggnation och renoveringar.

Serviceelektriker jobbar med ombyggnad, felsökning och reparation av elektriska anläggningar. Kunderna kan vara privatpersoner eller kontor och industrier. Man har ritningar och beskrivningar som underlag och vid felsökning använder man olika mätinstrument för att lokalisera felet som sedan åtgärdas.

En industrielektriker kan antingen vara anställd på en större industris el-avdelning eller vara anställd i en elinstallationsfirma som gör arbeten åt industrin. Man arbetar med både hög- och lågspänning.

Läs en elektrikerutbildning

Grundutbildning till elektriker finns på gymnasiet eller inom komvux, på el- och energiprogrammet.

För att kunna jobba som elektriker krävs att man jobbar som lärling i cirka ett år på ett elföretag. Efter det får man ett certifikat från Elbranschens centrala yrkesnämnd på att man har fullgjort sin utbildning.

För att ha ansvaret för elinstallationsarbeten måste du även ha behörighet som elinstallatör. Den utfärdas av Elsäkerhetsverket. Det finns två slags behörigheter, begränsad behörighet och allmän behörighet. För att få behörighet krävs viss tids yrkeserfarenhet efter utbildningen. För allmän behörighet krävs 4 års yrkeserfarenhet och påbyggnadsutbildning.

Utbildning med inriktning mot elinstallationsområdet finns även på Yrkeshögskolan.

Jämför dina favoriter
Jobb & Lön

Vi vet vad du kommer att få i lön - Vet du?

Ta reda på vad du kan tjäna efter din utbildning och hur jobbutsikterna i din bransch ser ut.

Till Jobb & Lön

Testa dig själv

Svårt att ta ett beslut?

Räta ut dina största frågetecken med vårt utbildningstest.

Testa dig själv