Hjälp oss att utse Sveriges bästa studentstad 2024 genom att göra en kort undersökning (1 min) 🎓

Auktoriserad elinstallatör, AL - Lågspänning

Trainor
Sammanfattning
Yrkesutbildning
Distans, Sundsvall
19 veckor
Deltid

Auktoriserad elinstallatör, AL - Lågspänning

Utbildningen ger dig möjlighet att arbeta som Auktoriserad Elinstallatör inom elinstallationsföretag och att utföra egna elinstallationsarbeten. Utbildningen benämndes tidigare Allmän behörighet och är uppdaterad efter elsäkerhetslagen (2017).

Riktar sig till dig som redan är utbildad elektriker

Auktoriserad elinstallatör, AL – Lågspänning består av praktiska laborationer, livesända föreläsningar och webbkurser.

Utbildningen inleds med en laborationsdag i våra lokaler. Utbildningen är uppdelad i de fyra kunskapsområdena, elinstallation, elkraft, elmaskiner samt regler och standarder. Varje del består av livesända föreläsningar och webbkurser med delprov. I två av delarna ingår praktiska laborationer (2×2 dagar). Vid laborationstillfällena anordnas studiebesök och kvällsaktiviteter. Kursen avslutas med ett projektarbete. Utbildningen pågår under 19 veckor.

Den 1 juli 2017 fick vi en ny Elsäkerhetslag vilken innebär att alla elinstallationsföretag måste ha minst en Auktoriserad Elinstallatör (tidigare Allmän behörighet) för regelefterlevnad inom sitt företag. Det blir också ett krav att ha ett egenkontrollprogram i verksamheten för att få arbeta med elinstallationsarbete. I de nya reglerna ges även möjlighet att tillgodoräkna praktiktid från konstruktionsarbete, felsökning med mera vid ansökan av auktorisation.

Allt material i utbildningen är digitalt och ingår. Dessutom får du, utan extra kostnad, tillgång till en förberedande matematikkurs. I kursen går vi igenom den grundläggande matematik som behövs för att göra de beräkningar av elektriska storheter som ingår i utbildningen.

Du läser på distans

Utbildningen genomförs som en distansutbildning inklusive tre laborationstillfällen på 1-2 dagar. De lärarledda föreläsningarna genomförs online via Zoom. Varje vecka deltar du på 1,5 timme livesänd föreläsning. Den spelas in så att du kan ta del av innehållet i efterhand. Utbildningskonceptet bygger på kontinuerligt lärande och tät kontakt med våra utbildare. När du läser på distans finns våra utbildare tillgängliga för hjälp och stöd via telefon och e-post.

Webbkurserna läser du på distans hemifrån. Varje delkurs avslutas med ett prov på respektive kunskapsområde, du behöver bli godkänd på alla delar för att erhålla utbildningsintyget.

Utbildningen genomförs mestadels från det egna hemmet eller kontoret. Utbildningen blandar livesända föreläsningar, text- och videobaserade webbkurser och praktiska laborationer i våra lokaler. Här kan ni läsa mer om våra rekommendationer av boenden i Sundsvall och Solna. Kurspriset inkluderar studiematerial, exklusive moms.

Kursinnehåll

Tyngdpunkten i utbildningen ligger på regelverk inom elområdet, dimensionering av ledningsnät, kontroll före drifttagning, produktion, distribution och installation av elkraft, egenkontrollprogram. Utbildningen till Auktoriserad Elinstallatör är uppbyggd enligt följande kunskapsområden:

  • Elmaskiner

Den här delkursen behandlar elmotorer med tillhörande drivsystem samt och transformatorer och du lär dig dimensionera utrustningen efter märkdata.

  • Regler och standarder

I den här delen får du lära dig vilka regler och standarder som finns inom elinstallationsområdet och hur du använder dem.

  • Anläggningar för produktion och överföring av el samt industriella anläggningar

Avsnittet handlar om elproduktion och elöverföringssystemet från generator till förbrukare.

  • Elinstallationer i byggnader

I den här delen av kursen arbetar vi med ledningsdimensionering av kraft- och belysningskablar samt ”kontroll före idrifttagning”.

Utbildningen ger teoretiska kunskaper för:

  • Auktorisation lågspänning (AL) (f.d. Allmän Behörighet Lågspänning, ABL) vilken gäller för lågspänningsinstallationer upp till 1000 V AC / 1500 V DC

Examen & Intyg

Efter utbildningen utfärdas ett intyg som visar att du uppfyller Elsäkerhetsverkets krav på den teoretiska delen som du behöver vid ansökan av Auktoriserad Elinstallatör, AL – Lågspänning. Om du vill söka fullständig auktorisation (A), som även inkluderar högspänning behöver du även göra vår kurs Auktoriserad Elinstallatör – Högspänning.

Trainor

Utbilda dig med Trainor

Vi är elektriker, ingenjörer, tekniska experter, utbildare, utvecklare, animatörer och filmskapare som är engagerade i att skapa en säkrare omvärld. Tillsammans skapar vi både webbkurser och lärarledda utbildningar för din säkerhets skull. Våra kärnområden är vår elektrikerutbildning, elsäkerhet och arbetsmiljö...


Läs mer om Trainor och visa alla utbildningar

Gör en intresseanmälan

Få svar på dina frågor om Auktoriserad elinstallatör, AL - Lågspänning
Kom i kontakt med skolan
Inga kostnader eller förbindelser

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Hitta till utbildaren

Recensioner

Det finns inga recensioner för Auktoriserad elinstallatör, AL - Lågspänning

Gör en intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Auktoriserad elinstallatör, AL - Lågspänning från Trainor, fyll i dina uppgifter:

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön