Utbildningar inom humaniora

Är du intresserad av en humanistisk utbildning? Då är Utbildningar inom humaniora något för dig, du kommer att vässa dina kunskaper i ämnen som bland annat historia, etnologi, filosofi, konstvetenskap, genusvetenskap med mera.
Visar 1-20 av 2149 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-20 av 2149 träffar
1
2
3
4
...
108

Brinner du för människan och dess utveckling i samhället?

Om du är en person som är intresserad av att lära dig mer om människan, dess historia och kultur passar en utbildning i humaniora perfekt för dig. Det är en humanistisk utbildning och för att sammanfatta det i stora drag är det läran av människornas handlande, tankar, människan som kulturvarelse, människors känslor och kommunikation. 

Vad innehåller utbildningar inom humaniora?

När du väljer att studera ämnen inom humaniora  är fokuset fullt på människan, dess mänskliga produkter och kultur. Humaniora är ett samlingsord för flera olika ämnen som historia, genusvetenskap, etnologi, filosofi, konstvetenskap.  Det finns olika typer av Utbildningar inom humaniora och kurser som ges på plats och på distans.

Olika typer av utbildningar inom humaniora


Universitet och högskola

Om du vill ha en akademisk utbildning är det en bra idé att antingen studera på ett universitet eller en högskola. Du kan läsa en utbildning i humaniora som ett fullt program eller plocka ihop fristående kurser och därmed välja din egna inriktning. Det kan leda fram till en kandidatexamen eller en masterexamen.

Yrkeshögskola

Om du är praktiskt lagd och vill läsa en utbildning som innehåller delar av arbetslivet är det ett bra alternativ för dig att studera på en yrkeshögskola. Yh-programmen erbjuder dig praktik vilket gör att du får använda dig av dina kunskaper på plats vilket gör dig redo för yrkeslivet. Utbildningarna brukar vara max två år.

Folkhögskola

Om du är över 20 år har du möjlighet att söka till vuxenutbildningar för att komplettera de kunskaper du saknar från gymnasiet eller grundskolan. Du får tillsammans med en studie och yrkesvägledare lägga upp en individuell studieplan. Om du är intresserad av ämnen i humaniora finns det flera olika fristående kurser på folkhögskolenivå. Du kan läsa utbildningarna på distans, i din hemkommun eller via en privat vuxenutbildning.

Plugga en utbildning inom humaniora på distans

Distansstudier passar dig som vill ha flexibilitet i dina studier. Det finns många utbildningar inom humaniora som ges på distans. Flertalet av utbildningstyperna ovan erbjuder dig distansundervisning.

Hitta alla utbildningar inom humaniora på distans här

Efter att du har gått en utbildning inom humaniora

Fördelarna med att studera humaniora är att du får goda analytiska kunskaper,  du lär dig att tänka kritiskt och att bli bättre på att kommunicera. Dessa färdigheter är väldigt användbara för framtiden. Beroende på vad du valt för inriktning finns det ett väldigt brett utbud på arbetsmarknaden, det kan vara att till exempel arbeta som utredare, debattör och kulturskribent.

Källa: Uppsala universitet

Jämför dina favoriter
Jobb & Lön

Vi vet vad du kommer att få i lön - Vet du?

Ta reda på vad du kan tjäna efter din utbildning och hur jobbutsikterna i din bransch ser ut.

Till Jobb & Lön

Testa dig själv

Svårt att ta ett beslut?

Räta ut dina största frågetecken med vårt utbildningstest.

Testa dig själv