Visa allastudier.se som: Mobil

Jobb och framtid

Vi får in väldigt mycket frågor och vi försöker alltid besvara de frågor vi får in. Men ibland kan det ta en längre tid innan din fråga kan bli besvarad. Nedan kan du se svar på några av de vanligaste frågorna vi får in. Läs igenom dessa och se om frågan du har blir besvarad där. Du vet väl att du även kan göra en sökning på frågor som redan besvarats i vår sökruta. Du hittar sökrutan längre ned på sidan där du även kan skicka in din fråga.

Har du en fråga om en specifik skola eller utbildning?

Vi får ofta frågor om specifika utbildningar från specifika utbildningsanordnare. Dessa frågor kan vi tyvärr oftast inte besvara mer än den information som redan finns tillgänglig här på AllaStudier. Har du fler frågor eller inte får tillräckligt med information? Gör en intresseanmälan så tar skolan kontakt med dig, eller så kan du höra av dig direkt till skolan som anordnar utbildningen.

Har du frågor om en viss utbildning är studiemedelberättigad?

Ofta står det specificerat i utbildningspresentationen om utbildningen är studiemedelberättigad eller inte. Om det mot all förmodan inte gör det så kan du antingen kontakta utbildningsanordnaren direkt eller kontakta Centrala Studiestödsnämnden, CSN.

Saknar du behörighet eller vill du plugga upp dina betyg?

Om du saknar en viss kurs eller ett ämne som du vill läsa upp i din kommun så kan du först kolla upp om du kan läsa den på distans. Är detta inte ett alternativ så kan du kontakta din studie- och yrkesvägledare i kommunen som kan guida dig vidare till närmsta vuxenutbildning. Du vet väl att du även kan göra en prövning. Bra att veta är att inför höstens antagning 2010 så ändrades antagningsreglerna samt urvalsgrupperna.

Har du en fråga om när en utbildning börjar eller när du kan söka den?

För majoriteten av högskole- och universitetsutbildningarna är det två starter per år, vanligtvis i januari och augusti. Ansökningsdatumen till dessa starter är 15 april och 15 oktober. Övriga utbildningstyper kan starta löpande under året såväl som ha fasta starter. Likadant med ansökningsdatum. Denna information finner du under utbildningsinformationen för respektive utbildning. Skulle den inte finnas där så kan du göra en intresseanmälan så tar skolan kontakt med dig. Du kan också höra av dig direkt till skolan som anordnar utbildningen.

Vill du veta om en distansutbildning alltid sker på distans?

Distansutbildningar är oftast studier på helfart, undantag kan komma – men detta står specificerat i utbildningsinformationen. Huruvida hela distansutbildningen sker över nätet eller om man ses i skolan varierar. Om upplägget på utbildningen inte är tydlig nog under utbildningsinformationen så kan du göra en intresseanmälan för utbildningen eller ta kontakt med skolan direkt.

Undrar du hur du ska gå tillväga för att plugga utomlands?

Om du bestämt dig för att börja studera utomlands kan du göra det antingen genom en svensk utlandsförmedlare som backar upp och hjälper dig genom hela antagningsprocessen. Eller så kan du även söka direkt till den skola du är intresserad av.

Undrar du hur det ser ut med jobb efter en utbildning?

I vår sektion Jobb & Lön hittar du medellöner och jobbutsikter för 9000 yrken. All information är hämtad från Arbetsförmedlingen och Statistiska centralbyrån.

Undrar du om en viss utbildning finns inom ditt närområde?

Vi får väldigt många frågor om en utbildning finns på en särskild ort. I vår söktjänst har du möjlighet att välja bland kategorier, orter och utbildningstyper. Du kan även söka fritt för att få ett mer specifikt resultat. På så sett kan du se om den utbildning du vill gå finns där du önskar. Hittar du den inte där så finns den tyvärr inte med i vår databas och vi kan tyvärr inte hjälpa dig.

Undrar du om dina poäng uppfyller en utbildnings behörighetskrav?

Vi får många frågor från studenter som läst olika ämnen sedan tidigare och på så sätt har olika poängvärden. De undrar hur dessa kan tillgodoräknas etc. till en utbildning. Vi kan tyvärr inte ge ett direkt svar på detta och rekommenderar er därför att kontakta utbildningsanordnaren direkt för att få ett bättre svar på detta.

Vill du veta om du är behörig med dina utländska gymnasiebetyg?

För att vara behörig till en eftergymnasial utbildning måste du ha en avslutad gymnasieutbildning som ger tillträde till högskolestudier. Det som krävs är att utbildningen är avslutad och att den ger tillträde till högskolestudier i utbildningslandet (= där du gick utbildningen). Du måste också kunna styrka kunskaper i svenska, engelska och matematik. Du behöver inte ha en färdig bedömning av ditt gymnasiebetyg när du anmäler dig till en universitetsutbildning, en bedömning görs i samband med antagningen. Är du ute i god tid, kan du låta Verket för högskoleservice, VHS, göra en förhandsbedömning av din utländska gymnasieutbildning. Annars görs bedömningen i samband med att du söker. Förhandsbedömning kan bara den få som är bosatt och folkbokförd i Sverige.

Vill du översätta dina betyg från ett annat land?

Har du betyg från ett annat land eller vill översätta dina svenska betyg ska du kontakta Verket för Högskoleservice som kan hjälpa dig.

Bor du i ett annat land och vill plugga i Sverige på distans?

Om du tillfälligt bor utomlands men är skriven i Sverige så ska det gå att läsa på distans från ett annat land. Huruvida du får studiestöd är upp till CSN och således något du bäst får svar på genom att fråga dem. Tänk på att många distansutbildningar har vissa obligatoriska träffar på skolan. Vi har dessvärre ingen möjlighet att veta vilka skolor som har detta och vilka som inte har det. Om du undrar över en specifik distansutbildning – kontakta utbildningsanordnaren och fråga. Om du inte är skriven i Sverige men vill studera en distansutbildning i Sverige rekommenderar vi dig att du kontaktar utbildningsanordnaren.
Sök bland besvarade frågorLatest questions for Jobb och framtid


14 jul 2021
Hur blir man stödpedagog?
Hej hoppas ni har det bra.
Jag skriver för min dotters räkning som vill utbilda sig till Stödpedagog.
Hon är utbildad undersköterska och arbetar som detta i dag i hemtjänsten. Hon har även arbetat inom äldreomsorgen med dementa i några år.
Hon är intresserad av att utbilda sig till Stödpedagog och fick reda på att innan hon kan söka till denna utbildning måste ha arbetat som Stödassisten i 1 år. Hon söker för fullt yrken med titel Stödassisten för att kunna få denna behörighet. Det verkar dock ganska svårt eftersom i annonserna som Stödassisten vill man oftast även ha erfarenhet inom yrket. Blir en lite ”ond” cirkel och svårt för henne att komma vidare.
Vår fråga till er är att om det finns andra titlar/yrken som hon kan söka för att få behörighet att söka till utbildningen Stödpedagog. Tex Personlig assistent mm. Vad hon då egentligen måste söka för att få behörighet att söka sig vidare.
Vi är väldigt tacksamma på svar och tips på hur hon ska kunna komma vidare.
Förmodar att åren inom demensvården inte räknas?
Ha en fin dag, hoppas ni kan hjälpa henne vidare, tack

Svar:

Hej,

Det bästa är om ni tar upp frågan med skolan som hon vill gå. Att man behöver jobba under titeln som Stödassistent verkar inte vara ett krav från de skolor som jag har tittat på. Bland annat har jag sett generellare beskrivningar som "yrkeserfarenhet från arbete med stöd till personer med funktionsnedsättning.". Stödassistent är ju bara en titel på en tjänst så det viktiga borde vara vad arbetet man gjort består av. Så fråga skolan om de kan specificera mer vilka jobb som kan fungera. Kanske kan de jobb hon redan haft vara tillräckligt? 

Några andra yrkestitlar som kan beskriva i stort sett samma yrke som stödassistent är omsorgsassistent, habiliteringsassistent, habiliteringspersonal, vårdare inom funktionsvariation, arbetshandledare och boendestödjare. Stödassistenter jobbar med personer som har beviljats insatser enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Så det kanske går att söka lite bredare efter jobb om det krävs. 

Be som sagt själva skolan att specificera sin krav och om möjligt kanske även kolla med andra skolor om det gör en annan bedömning av den arbetserfarenhet hon redan har.

Lycka till! /Petra,SYV

12 jul 2021
Undersköterska inom psykiatri
Hej!

Jag studerade till undersköterska år 2013 och var klar år 2014.
Jag valde sjukvård som inrikting då.

Nu undrar jag om jag kan komplettera med någon kurs eller på nåt sätt för att också kunna ha utbildning inom funktionsnedsättning/psykiatri?

Vill inte läsa om ett helt paket med utbildning, utan tänker om det finns någon kurs eller kurser man kan läsa så man även har flera inriktningar för att kunna söka jobb inom det och ha utbildningen.

Med vänlig hälsning,

Svar:

Hej,

Ja, det finns kompetensutvecklingskurser och andra kurser inom vuxenutbildningen som skulle kunna passa. Du hittar dem här: https://allastudier.se/utbildningar/underskoterska?q=undersk%C3%B6terska%20psykiatri. Ta kontakt med skolorna för att få reda på mer.

Lycka till! /Petra,SYV

04 jul 2021
Vad ska jag studera?
Hej!
Jag har lite olika funderingar kring kommande studier. Jag kommer, om allt går som det ska, i höst och vår t om Juli 2022 att studera på komvux på distans. Då kommer jag att studera bland annat Matematik 2A, Samhällskunskap 1a2, svenska 3 och engelska 6 för att få behörighet till universitet som jag inte fick av min gymnasieutbildning.

Jag har aldrig haft en klar dröm eller plan över vad jag vill bli, utan ändrat mig väldigt ofta. Drömmen har dock alltid varit att ha ett "meningsfullt" yrke, t ex där man hjälper och stödjer människor på olika sätt. Planen var att studera till lärare F-3 då jag drömmer om att göra skillnad för människor, framförallt barn och gärna vill arbeta i skolmiljö eller liknande. Det som skrämmer mig med det är att lära ut och stå framför en klass osv då jag har svåra problem med att t ex ha redovisningar och liknande i skolan.

Jag hade detta som plan ändå, tills att jag hittade utbildningen till kriminolog. Jag har alltid, under hela mitt liv, varit väldigt intresserad av polisarbete och brottsbekämpning, utredningar och liknande och jag har t ex drömt om att arbeta inom tullen (gärna med hund då jag är utbildad inom hund och det är min stora passion i livet). Det gjorde att jag fastnade för den utbildningen då jag tror att den hade passat mig otroligt bra. Problemet är att jag läst att det är väldigt höga poäng etc som krävs för att komma in på programmet kriminologi och att det är väldigt många som söker den utbildningen vilket gör att konkurrensen blir hög. Jag har inte super höga betyg från gymnasiet och vet att jag inte kommer få särskilt höga poäng på högskoleprovet som jag ska göra i Okt. Jag såg att det fanns fristående kurser att gå där man kan bygga sin egna examen, det jobbiga med det är att man inte vet om man kommer in på kommande studier vilket känns väldigt osäkert då jag behöver en säker inkomst etc. Finns det något sätt att påverka detta? Så att man lättare kommer in på de fristående kurserna? Eller om det finns någon typ av trygghet att få eller liknande? Jag undrar även om vad man kan arbeta med/som efter en utbildning till kriminolog? Jag har försökt hitta information kring det men det är svårt då det är en öppen titel, men tänker på ett ungefär. Jag har läst om utredare, men det skrämmer mig att hålla förhör. Finns det t ex liknande yrken utan förhör?

Finns det några arbeten man kan arbeta med direkt efter en 3 års kriminologi utbildning och som har goda framtidsutsikter? Jag behöver lite inspiration på yrken för att hitta mitt mål med utbildningen så att jag inte tappar motivationen!

Jag har även, under en längre tid, velat bli socialpedagog i skola. Vad krävs för utbildning till det? Jag prioriterar kriminologi högst, men har lärare f-3 eller socialpedagog som en plan B.

Jag hade verkligen uppskattat hjälp!

Mvh

Svar:

Hej,

Vad roligt att du fundera på vad du vill jobba med! Om du vill jobba inom tullen med hund så finns det ett specifik yrke för det. Man blir då tulltjänsteman först och sedan kan man vidareutbilda sig inom jobbet till hundförare inom tullen. Man har då lön under utbildningen och rekryteringen som hundförare inom Tullverket sker internt. 

För att arbeta som tulltjänsteman så krävs det att du söker jobb på Tullverket där utbildningen sker på plats samtidigt som du blir anställd som aspirant och får lön. Så kolla på Tullverkets hemsida och kontakta dem för mer information om vad de söker efter hos nya anställda. En kriminologutbildning är alltså inte rätt väg om det är detta du vill jobba med. 

De flesta utbildade kriminologer arbetar som utredare inom polis eller tull och samtal är oftast en stor del av yrket som utredare. Förhör inom polisen görs av en förundersökningsledare, som antingen kan vara polis eller åklagare. Alltså inte av främst kriminologer.

Det verkar som du behöver läsa på mer om de yrken du funderat på och det kan också vara bra att ta kontakt med någon som jobbar inom yrket för en tydligare bild. Det är enkelt att kolla upp saker som utbildningskrav och hitta arbetsbeskrivningar av olika yrken på nätet så ägna lite tid åt det. Sedan kan du gå vidare och läsa på ännu djupare, kontakta folk i branschen och de olika utbildningsanordnarna för att få veta mer.

Lycka till! /Petra,SYV


Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön