Visa allastudier.se som: Mobil

Jobb och framtid

Vi får in väldigt mycket frågor och vi försöker alltid besvara de frågor vi får in. Men ibland kan det ta en längre tid innan din fråga kan bli besvarad. Nedan kan du se svar på några av de vanligaste frågorna vi får in. Läs igenom dessa och se om frågan du har blir besvarad där. Du vet väl att du även kan göra en sökning på frågor som redan besvarats i vår sökruta. Du hittar sökrutan längre ned på sidan där du även kan skicka in din fråga.

Har du en fråga om en specifik skola eller utbildning?

Vi får ofta frågor om specifika utbildningar från specifika utbildningsanordnare. Dessa frågor kan vi tyvärr oftast inte besvara mer än den information som redan finns tillgänglig här på AllaStudier. Har du fler frågor eller inte får tillräckligt med information? Gör en intresseanmälan så tar skolan kontakt med dig, eller så kan du höra av dig direkt till skolan som anordnar utbildningen.

Har du frågor om en viss utbildning är studiemedelberättigad?

Ofta står det specificerat i utbildningspresentationen om utbildningen är studiemedelberättigad eller inte. Om det mot all förmodan inte gör det så kan du antingen kontakta utbildningsanordnaren direkt eller kontakta Centrala Studiestödsnämnden, CSN.

Saknar du behörighet eller vill du plugga upp dina betyg?

Om du saknar en viss kurs eller ett ämne som du vill läsa upp i din kommun så kan du först kolla upp om du kan läsa den på distans. Är detta inte ett alternativ så kan du kontakta din studie- och yrkesvägledare i kommunen som kan guida dig vidare till närmsta vuxenutbildning. Du vet väl att du även kan göra en prövning. Bra att veta är att inför höstens antagning 2010 så ändrades antagningsreglerna samt urvalsgrupperna.

Har du en fråga om när en utbildning börjar eller när du kan söka den?

För majoriteten av högskole- och universitetsutbildningarna är det två starter per år, vanligtvis i januari och augusti. Ansökningsdatumen till dessa starter är 15 april och 15 oktober. Övriga utbildningstyper kan starta löpande under året såväl som ha fasta starter. Likadant med ansökningsdatum. Denna information finner du under utbildningsinformationen för respektive utbildning. Skulle den inte finnas där så kan du göra en intresseanmälan så tar skolan kontakt med dig. Du kan också höra av dig direkt till skolan som anordnar utbildningen.

Vill du veta om en distansutbildning alltid sker på distans?

Distansutbildningar är oftast studier på helfart, undantag kan komma – men detta står specificerat i utbildningsinformationen. Huruvida hela distansutbildningen sker över nätet eller om man ses i skolan varierar. Om upplägget på utbildningen inte är tydlig nog under utbildningsinformationen så kan du göra en intresseanmälan för utbildningen eller ta kontakt med skolan direkt.

Undrar du hur du ska gå tillväga för att plugga utomlands?

Om du bestämt dig för att börja studera utomlands kan du göra det antingen genom en svensk utlandsförmedlare som backar upp och hjälper dig genom hela antagningsprocessen. Eller så kan du även söka direkt till den skola du är intresserad av.

Undrar du hur det ser ut med jobb efter en utbildning?

I vår sektion Jobb & Lön hittar du medellöner och jobbutsikter för 9000 yrken. All information är hämtad från Arbetsförmedlingen och Statistiska centralbyrån.

Undrar du om en viss utbildning finns inom ditt närområde?

Vi får väldigt många frågor om en utbildning finns på en särskild ort. I vår söktjänst har du möjlighet att välja bland kategorier, orter och utbildningstyper. Du kan även söka fritt för att få ett mer specifikt resultat. På så sett kan du se om den utbildning du vill gå finns där du önskar. Hittar du den inte där så finns den tyvärr inte med i vår databas och vi kan tyvärr inte hjälpa dig.

Undrar du om dina poäng uppfyller en utbildnings behörighetskrav?

Vi får många frågor från studenter som läst olika ämnen sedan tidigare och på så sätt har olika poängvärden. De undrar hur dessa kan tillgodoräknas etc. till en utbildning. Vi kan tyvärr inte ge ett direkt svar på detta och rekommenderar er därför att kontakta utbildningsanordnaren direkt för att få ett bättre svar på detta.

Vill du veta om du är behörig med dina utländska gymnasiebetyg?

För att vara behörig till en eftergymnasial utbildning måste du ha en avslutad gymnasieutbildning som ger tillträde till högskolestudier. Det som krävs är att utbildningen är avslutad och att den ger tillträde till högskolestudier i utbildningslandet (= där du gick utbildningen). Du måste också kunna styrka kunskaper i svenska, engelska och matematik. Du behöver inte ha en färdig bedömning av ditt gymnasiebetyg när du anmäler dig till en universitetsutbildning, en bedömning görs i samband med antagningen. Är du ute i god tid, kan du låta Verket för högskoleservice, VHS, göra en förhandsbedömning av din utländska gymnasieutbildning. Annars görs bedömningen i samband med att du söker. Förhandsbedömning kan bara den få som är bosatt och folkbokförd i Sverige.

Vill du översätta dina betyg från ett annat land?

Har du betyg från ett annat land eller vill översätta dina svenska betyg ska du kontakta Verket för Högskoleservice som kan hjälpa dig.

Bor du i ett annat land och vill plugga i Sverige på distans?

Om du tillfälligt bor utomlands men är skriven i Sverige så ska det gå att läsa på distans från ett annat land. Huruvida du får studiestöd är upp till CSN och således något du bäst får svar på genom att fråga dem. Tänk på att många distansutbildningar har vissa obligatoriska träffar på skolan. Vi har dessvärre ingen möjlighet att veta vilka skolor som har detta och vilka som inte har det. Om du undrar över en specifik distansutbildning – kontakta utbildningsanordnaren och fråga. Om du inte är skriven i Sverige men vill studera en distansutbildning i Sverige rekommenderar vi dig att du kontaktar utbildningsanordnaren.
Sök bland besvarade frågorLatest questions for Jobb och framtid


24 jun 2019
Yrkesinriktade utbildningar
Hej, jag undrar vilken utbildning jag skulle ha chans att komma in på som är yrkesinriktad och ej alltför monoton..  Jag har ju förstått att det verkar omöjligt att komma in på en vanlig yrkesutbildning som ex målare, då jag har medelmåttiga slutbetyg från gymnasiet + gått en yrkesvux inom trädgård. Och har eller inte så bra betyg eller orken att ta mig igenom en högskoleutbildning.  Så vilka utbildningar finns kvar där man kan få en bra lön över 25000 innan skatt iallafall.. har tröttnat på att jobba för 10 k i månaden som outbildad... Yrkehögskolorna har jag också hört ska vara svåra att komma in på.. Jag gick musik på gymnasiet, är 25 år , ganska praktisk, mer än teoretisk, morgontrött, intresserad av natur, musik, konst , hälsa, kost m.m.   Tacksam för svar 

Svar:

Hej, Jag föreslår att du kollar på Yrkeshögskolor (YH). Eller privata yrkesutbildningar om du är villig att betala för utbildningen. Det finns många Yrkeshögskolor och det är inte svårt att komma in på alla. Så kolla runt lite och testa söka nåhgra skolor. Här kan du hitta YH-utbildningar: http://allastudier.se/utbildningar/p%C3%A5/yrkesh%C3%B6gskola/. Lycka till!
18 jun 2019
kan jag bli en gynekolog?
hej! Jag ska börja i 2:a ring till hösten och går samhälls linjen. Min fråga är om jag fortfarande kan bli gynekolog om jag inte alls är bra när det kommer till NO ämnen och går denna linjen? Min andra fråga är vad ska jag göra efter jag har tagit studenten? Då menat med hur jag ska ta mig till väga för att bli gynekolog.

Svar:

Hej, En gynekolog är en specialistläkare och för att bli specialistläkare måste du först utbilda dig till läkare. Behörigheten där är grundläggande behörighet, fysik 2, kemi 2, biologi 2 och matte 4.  Denna behörighet får du direkt av Naturvetenskapsprogrammet inriktning Naturvetenskap. Det är svårt att hinna med alla dessa kurser på något annat program så om du vill vara behörig till läkarutbildningen direkt efter gymnasiet så är Natur-natur det bästa valet.  Här kan du läsa mer om läkaryrket och hur man kan utbilda sig: https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/lakare-11129.  Lycka till! 
18 jun 2019
Konkreta yrkesförslag
Hej!   Jag hoppas verkligen att ni kan besvara min fråga.    Jag skulle vilja ha konkreta förslag på yrken som har maxutbildning två år och som kräver lite ansvar samt där arbetet är relativt ensidigt (att man har rutinmässiga arbetsuppgifter). Även om ni utöver detta även kan ge konkreta förslag på yrken som dessutom sker i relativt lugn miljö.    Stort tack på förhand.   Med vänlig hälsning

Svar:

Hej, Det är lite svårt att svara på en sådan fråga. Få yrken/arbetsplatser brukar säga att de kräver lite ansvar så det kanske inte är så lätt att ta reda på. Sedan så kan det vara subjektivt vad du upplever som lite ansvar.  Det finns väldigt många arbeten som är ensidiga och att ge förslag på ensidiga arbeten är också lite svårt eftersom det inte är en hel yrkesgrupp som är ensidig, utan kanske oftare just ett visst jobb. Det bästa sättet att hitta ett jobb som stämmer in på dina krav är att läsa arbetsplatsannonser.  Så mitt råd är att du först funderar på vad du är intresserad av, bortsätt från dessa krav. Sedan kan du titta på utbildningar, förslagsvis Yrekshögskola eftersom dessa ofta är 2 år långa. När du har några utbildningar som verkar intressanta så kan du börja kolla upp hur just den branshen ser ut, kanske kontakta någon som jobbar inom yrket, jobbskugga någon och läsa några arbetsannonser.  För de allra flesta yrken kommer du att kunna hitta en arbetsplats och en tjänst som passar dina krav så försök att inte låta dessa krav styra dig för mycket. Utan lägg också lite vikt vid vad du tycker om och vilka yrken som du kännera att du dras till mer än andra.  Om du känner att du har lite för lite kunskap om vilka yrken det finns så kan du exempelvis kolla här: https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/yrkeskategorier-12246. Men du kan även kolla igenom vilka utbildningar som erbjuds inom Yrkeshögskolan på den ort där du vill studera. Läs lite mer om YH här: http://allastudier.se/tips-o-fakta/10-yrkesh%C3%B6gskola-yh/ och sök på YH utbildningar här: http://allastudier.se/utbildningar/p%C3%A5/yrkesh%C3%B6gskola/. Lycka till med ditt val!

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön