Visa allastudier.se som: Mobil

Jobb och framtid

Vi får in väldigt mycket frågor och vi försöker alltid besvara de frågor vi får in. Men ibland kan det ta en längre tid innan din fråga kan bli besvarad. Nedan kan du se svar på några av de vanligaste frågorna vi får in. Läs igenom dessa och se om frågan du har blir besvarad där. Du vet väl att du även kan göra en sökning på frågor som redan besvarats i vår sökruta. Du hittar sökrutan längre ned på sidan där du även kan skicka in din fråga.

Har du en fråga om en specifik skola eller utbildning?

Vi får ofta frågor om specifika utbildningar från specifika utbildningsanordnare. Dessa frågor kan vi tyvärr oftast inte besvara mer än den information som redan finns tillgänglig här på AllaStudier. Har du fler frågor eller inte får tillräckligt med information? Gör en intresseanmälan så tar skolan kontakt med dig, eller så kan du höra av dig direkt till skolan som anordnar utbildningen.

Har du frågor om en viss utbildning är studiemedelberättigad?

Ofta står det specificerat i utbildningspresentationen om utbildningen är studiemedelberättigad eller inte. Om det mot all förmodan inte gör det så kan du antingen kontakta utbildningsanordnaren direkt eller kontakta Centrala Studiestödsnämnden, CSN.

Saknar du behörighet eller vill du plugga upp dina betyg?

Om du saknar en viss kurs eller ett ämne som du vill läsa upp i din kommun så kan du först kolla upp om du kan läsa den på distans. Är detta inte ett alternativ så kan du kontakta din studie- och yrkesvägledare i kommunen som kan guida dig vidare till närmsta vuxenutbildning. Du vet väl att du även kan göra en prövning. Bra att veta är att inför höstens antagning 2010 så ändrades antagningsreglerna samt urvalsgrupperna.

Har du en fråga om när en utbildning börjar eller när du kan söka den?

För majoriteten av högskole- och universitetsutbildningarna är det två starter per år, vanligtvis i januari och augusti. Ansökningsdatumen till dessa starter är 15 april och 15 oktober. Övriga utbildningstyper kan starta löpande under året såväl som ha fasta starter. Likadant med ansökningsdatum. Denna information finner du under utbildningsinformationen för respektive utbildning. Skulle den inte finnas där så kan du göra en intresseanmälan så tar skolan kontakt med dig. Du kan också höra av dig direkt till skolan som anordnar utbildningen.

Vill du veta om en distansutbildning alltid sker på distans?

Distansutbildningar är oftast studier på helfart, undantag kan komma – men detta står specificerat i utbildningsinformationen. Huruvida hela distansutbildningen sker över nätet eller om man ses i skolan varierar. Om upplägget på utbildningen inte är tydlig nog under utbildningsinformationen så kan du göra en intresseanmälan för utbildningen eller ta kontakt med skolan direkt.

Undrar du hur du ska gå tillväga för att plugga utomlands?

Om du bestämt dig för att börja studera utomlands kan du göra det antingen genom en svensk utlandsförmedlare som backar upp och hjälper dig genom hela antagningsprocessen. Eller så kan du även söka direkt till den skola du är intresserad av.

Undrar du hur det ser ut med jobb efter en utbildning?

I vår sektion Jobb & Lön hittar du medellöner och jobbutsikter för 9000 yrken. All information är hämtad från Arbetsförmedlingen och Statistiska centralbyrån.

Undrar du om en viss utbildning finns inom ditt närområde?

Vi får väldigt många frågor om en utbildning finns på en särskild ort. I vår söktjänst har du möjlighet att välja bland kategorier, orter och utbildningstyper. Du kan även söka fritt för att få ett mer specifikt resultat. På så sett kan du se om den utbildning du vill gå finns där du önskar. Hittar du den inte där så finns den tyvärr inte med i vår databas och vi kan tyvärr inte hjälpa dig.

Undrar du om dina poäng uppfyller en utbildnings behörighetskrav?

Vi får många frågor från studenter som läst olika ämnen sedan tidigare och på så sätt har olika poängvärden. De undrar hur dessa kan tillgodoräknas etc. till en utbildning. Vi kan tyvärr inte ge ett direkt svar på detta och rekommenderar er därför att kontakta utbildningsanordnaren direkt för att få ett bättre svar på detta.

Vill du veta om du är behörig med dina utländska gymnasiebetyg?

För att vara behörig till en eftergymnasial utbildning måste du ha en avslutad gymnasieutbildning som ger tillträde till högskolestudier. Det som krävs är att utbildningen är avslutad och att den ger tillträde till högskolestudier i utbildningslandet (= där du gick utbildningen). Du måste också kunna styrka kunskaper i svenska, engelska och matematik. Du behöver inte ha en färdig bedömning av ditt gymnasiebetyg när du anmäler dig till en universitetsutbildning, en bedömning görs i samband med antagningen. Är du ute i god tid, kan du låta Verket för högskoleservice, VHS, göra en förhandsbedömning av din utländska gymnasieutbildning. Annars görs bedömningen i samband med att du söker. Förhandsbedömning kan bara den få som är bosatt och folkbokförd i Sverige.

Vill du översätta dina betyg från ett annat land?

Har du betyg från ett annat land eller vill översätta dina svenska betyg ska du kontakta Verket för Högskoleservice som kan hjälpa dig.

Bor du i ett annat land och vill plugga i Sverige på distans?

Om du tillfälligt bor utomlands men är skriven i Sverige så ska det gå att läsa på distans från ett annat land. Huruvida du får studiestöd är upp till CSN och således något du bäst får svar på genom att fråga dem. Tänk på att många distansutbildningar har vissa obligatoriska träffar på skolan. Vi har dessvärre ingen möjlighet att veta vilka skolor som har detta och vilka som inte har det. Om du undrar över en specifik distansutbildning – kontakta utbildningsanordnaren och fråga. Om du inte är skriven i Sverige men vill studera en distansutbildning i Sverige rekommenderar vi dig att du kontaktar utbildningsanordnaren.
Sök bland besvarade frågorLatest questions for Jobb och framtid


03 apr 2020
Vilka utbildningar kan jag gå för att bli behandlingspedagog?
Hej jag utbildar mig till kvalificerad behandlingspedagog på folkhögskola och det är en yrkesutbildning på två år 100% som är CSN berättigad och min fråga är vad finns det för vidare utbildning efter sen. Jag vill stärka min CV och vill vara konkurrenskraftig på arbetsmarknaden. Skulle vilja ha lite förslag på detta. Själv har jag kollat på Beroendeterapeut som är på 50% ett år och den är CSN berättigad. Kan du ge mig några mera förslag.
Mvh........

Svar:

Hej,

Du skulle kunna titta på liknande utbildningar på Yrkeshögskola. Till exempel någon av dessa: https://allastudier.se/utbildningar/behandlingspedagog. Men kom också ihåg att kolla med arbetsgivare om det är någon speciell arbetsgivare du skulle vilja jobba för.

Lycka till! /Petra,SYV

03 apr 2020
Hur ska jag välja utbildning?
Hej!

Jag har funderat länge och noga på vilken utbildning jag vill gå, men hittar inte rätt i träsket. Har du tips på hur jag kan hitta en utbildning med goda jobbigheter?
Den undrar jag även om du har förslag på utbildningar. Jag tycker om djur väldigt mycket, jag går ekologi nu och tycker att det är så extremt intressant, framförallt beteendeekologi, men även vegetation. Just nu har jag grundskollärare F-3 som förstahandsval, men börjar bli osäker på det, vet dock inte vad det är som gör mig osäker.

Allt gott
Herta

Svar:

Hej Herta,

Det kan vara en lång process att komma fram till vilken utbildning och vilket yrke som passar en. Det är också något som man måste gå igenom själv och det är därför svårt för mig att ge några alternativ utifrån din beskrivning eftersom det lätt blir fel om svaren kommer från någon annan.  

Men är du intresserad av djur och ekologi rekommenderar jag att du söker på det här: https://allastudier.se/. Till en början är det bra att vara så öppen som möjligt och överväga det mesta. När du har läst kursbeskrivningen för ett program eller kurs så kan du avgöra om det låter intressant eller inte. Avgör inte bara på namnet. Spara alla utbildningar som låter det minsta intressanta i en lista. När du hittat några utbildningar som verkar intressanta kan du kolla upp framtidsmöjligheterna här: https://allastudier.se/jobb-o-l%C3%B6n/.

Sedan kan du börja utesluta utbildningar som du inte tycker passar dina krav. Tillslut borde du ha några få alternativ kvar och då sätter du dig in så mycket du bara kan i dessa utbildningar och yrken. Du kan då ta kontakt med utbildningsanordnaren och ställa frågor, prata med folk i branschen, be om att få "jobbskugga" någon osv. 

Om du ägnar lite tid åt att fundera och tar ett steg i taget kommer du förhoppningsvis fram till ett val till slut. Och om du har ägnat tiden åt att fundera och läsa på så kan du också vara ganska säker på att du tagit ett välgrundat beslut som du tagit ansvar för själv och det kan hjälpa dig inför framtida viktiga beslut. 

Kom ihåg att nya beslut kan behövas tas om och om igen i takt med att man själv utvecklas och omgivningen förändras så när man tagit ett beslut får man alltid vara en aning öppen för att beslutet kan behöva ändras under tidens gång. 

Lycka till med ditt val! /Petra,SYV

02 apr 2020
Hur ska jag välja ett passande yrke när jag har en fysisk begränsning?
Hej!

Otroligt svår och komplicerad fråga, jag vet...men hoppas på tips och råd för att i alla fall komma lite, lite närmare att veta var jag ska börja leta och hur jag ska tänka. Alla tips uppskattas.

Lite bakgrundsinformation, ska försöka hålla mig så kortfattat jag kan...Jag skadade mina knän för flera år sedan. Bland annat har jag svårt att sitta och gå annat än korta sträckor. Alla mina problem och smärtor påverkar min vardag väldigt mycket och jag har sedan dess försökt komma på vad jag ska arbeta med. Jag kan arbeta (med anpassningar som fungerar för mig).

Jag har egentligen inte mycket till utbildning, gick naturbruksgymnasiet med inriktning på djurvård/smådjur och har gått kortare kurser av olika slag på universitetet. Jag har under åren kommit fram till att den typ av arbete som känns som skulle fungera bäst med mina skador är någon slags kontorsarbete eller kanske ännu hellre arbete hemifrån (så att jag kan anpassa arbetet på bästa sätt). Jag har dock ingen aning om vad jag ska söka för arbeten eller utbildningar (helst utbildning på distans eller annars utbildning som kan anpassas efter mina behov, max fyra timmar/dag osv.). Jag skulle vilja ha tips på utbildningar/arbeten jag skulle kunna söka mig till...någon riktning vore ju bra och skulle underlätta väldigt.

Mina betyg är tyvärr ganska låga och jag har bara arbetat extra innan jag skadade mig...vilket sätter mig i en dålig position...

Jag har absolut inga som helst möjligheter att förstå matte vilket även det sätter käppar i hjulen i och med att många utbildningar kräver att man har "Matte B" (eller högre) för att kunna bli antagen. Har försökt förstå det vid flertalet gånger men klarar inte av att bli godkänd. Jag har större fallenhet för ex. engelska.

Mvh/Marie

Svar:

Hej Marie,

Att välja ett passande yrke och en passande tjänst och arbetsplats är svårt för de flesta. Det kräver en hel del testande och och att man kan anpassa sig efter vad man kommer fram till när man testar. Du verkar ha kommit en lång bit på vägen när det gäller att komma fram till vad som är dina begränsningar och styrkor och hur de har förändrats över tid. Nu gäller det att du får ihop all den information du har om dig själv med en utbildning och ett yrke. 

Att jobba med någon typ av arbete som inte är för fysiskt låter som en bra början men det finns fortfarande otroligt många yrken att välja på. Så i nästa steg är min rekommendation att du börjar tänka på vad du vill ha ut av ett arbete, vad du är intresserad av och vad du har för talanger du vill utveckla. Tänk inte för mycket på betygen eftersom det alltid går att fixa men känns matte som ett stort hinder kan du såklart hålla utkik efter utbildningar som inte har för mycket matte som behörighetskrav. 

Sedan kan du börja söka på vad som finns på de orter du kan tänka dig att studera på. Det kan du göra här: http://allastudier.se/utbildningar/. Du kan även gå in på skolornas egna webbplatser och läsa igenom deras utbildningskataloger.

Till en början är det bra att vara så öppen som möjligt och överväga det mesta. När du har läst kursbeskrivningen för ett program eller kurs så kan du avgöra om det låter intressant eller inte. Avgör inte bara på namnet. Spara alla utbildningar som låter det minsta intressanta i en lista. När du gått igenom alla kurskataloger/utbildningssökningar tittar du närmare på programmen du har på din lista. Läs på mer om dem och kolla upp deras lönestatistik och framtidsprognos. Det gör du här: http://allastudier.se/jobb-o-l%C3%B6n/.

Sedan kan du börja utesluta utbildningar som du inte tycker passar dina krav. Tillslut borde du ha några få alternativ kvar och då sätter du dig in så mycket du bara kan i dessa utbildningar och yrken. Du kan då ta kontakt med utbildningsanordnaren och ställa frågor, prata med folk i branschen, be om att få "jobbskugga" någon osv. Eftersom du har en fysisk begränsning och kanske inte kan vara helt säker på att något kommer att fungera innan du har testat blir det ännu viktigare med att ta reda på hur själva vardagen ser ut för yrket du valt. Det får man bäst insikt i genom att läsa arbetsbeskrivningar, prata med de personer som har yrket och helst genom praktik eller genom att få vara med under en dag (jobbskugga). 

Om du ägnar lite tid åt att fundera och tar ett steg i taget kommer du förhoppningsvis fram till ett val till slut. Och om du har ägnat tiden åt att fundera och läsa på så kan du också vara ganska säker på att du tagit ett välgrundat beslut. Trots det kan man behöva ta nya beslut om och om igen, speciellt när man har sin hälsa (som alltid är föränderlig) att ta hänsyn till.

Men man ska inte välja bort ett yrke för tidigt, många gånger kan man anpassa yrket till sig själv. Alla arbetsplaster är inte likadana och därför kan ett yrke fungera på en arbetsplast men inte på en annan. 

Lycka till med ditt val! /Petra,SYV


Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön