Visa allastudier.se som: Mobil

Okategoriserat

Vi får in väldigt mycket frågor och vi försöker alltid besvara de frågor vi får in. Men ibland kan det ta en längre tid innan din fråga kan bli besvarad. Nedan kan du se svar på några av de vanligaste frågorna vi får in. Läs igenom dessa och se om frågan du har blir besvarad där. Du vet väl att du även kan göra en sökning på frågor som redan besvarats i vår sökruta. Du hittar sökrutan längre ned på sidan där du även kan skicka in din fråga.

Har du en fråga om en specifik skola eller utbildning?

Vi får ofta frågor om specifika utbildningar från specifika utbildningsanordnare. Dessa frågor kan vi tyvärr oftast inte besvara mer än den information som redan finns tillgänglig här på AllaStudier. Har du fler frågor eller inte får tillräckligt med information? Gör en intresseanmälan så tar skolan kontakt med dig, eller så kan du höra av dig direkt till skolan som anordnar utbildningen.

Har du frågor om en viss utbildning är studiemedelberättigad?

Ofta står det specificerat i utbildningspresentationen om utbildningen är studiemedelberättigad eller inte. Om det mot all förmodan inte gör det så kan du antingen kontakta utbildningsanordnaren direkt eller kontakta Centrala Studiestödsnämnden, CSN.

Saknar du behörighet eller vill du plugga upp dina betyg?

Om du saknar en viss kurs eller ett ämne som du vill läsa upp i din kommun så kan du först kolla upp om du kan läsa den på distans. Är detta inte ett alternativ så kan du kontakta din studie- och yrkesvägledare i kommunen som kan guida dig vidare till närmsta vuxenutbildning. Du vet väl att du även kan göra en prövning. Bra att veta är att inför höstens antagning 2010 så ändrades antagningsreglerna samt urvalsgrupperna.

Har du en fråga om när en utbildning börjar eller när du kan söka den?

För majoriteten av högskole- och universitetsutbildningarna är det två starter per år, vanligtvis i januari och augusti. Ansökningsdatumen till dessa starter är 15 april och 15 oktober. Övriga utbildningstyper kan starta löpande under året såväl som ha fasta starter. Likadant med ansökningsdatum. Denna information finner du under utbildningsinformationen för respektive utbildning. Skulle den inte finnas där så kan du göra en intresseanmälan så tar skolan kontakt med dig. Du kan också höra av dig direkt till skolan som anordnar utbildningen.

Vill du veta om en distansutbildning alltid sker på distans?

Distansutbildningar är oftast studier på helfart, undantag kan komma – men detta står specificerat i utbildningsinformationen. Huruvida hela distansutbildningen sker över nätet eller om man ses i skolan varierar. Om upplägget på utbildningen inte är tydlig nog under utbildningsinformationen så kan du göra en intresseanmälan för utbildningen eller ta kontakt med skolan direkt.

Undrar du hur du ska gå tillväga för att plugga utomlands?

Om du bestämt dig för att börja studera utomlands kan du göra det antingen genom en svensk utlandsförmedlare som backar upp och hjälper dig genom hela antagningsprocessen. Eller så kan du även söka direkt till den skola du är intresserad av.

Undrar du hur det ser ut med jobb efter en utbildning?

I vår sektion Jobb & Lön hittar du medellöner och jobbutsikter för 9000 yrken. All information är hämtad från Arbetsförmedlingen och Statistiska centralbyrån.

Undrar du om en viss utbildning finns inom ditt närområde?

Vi får väldigt många frågor om en utbildning finns på en särskild ort. I vår söktjänst har du möjlighet att välja bland kategorier, orter och utbildningstyper. Du kan även söka fritt för att få ett mer specifikt resultat. På så sett kan du se om den utbildning du vill gå finns där du önskar. Hittar du den inte där så finns den tyvärr inte med i vår databas och vi kan tyvärr inte hjälpa dig.

Undrar du om dina poäng uppfyller en utbildnings behörighetskrav?

Vi får många frågor från studenter som läst olika ämnen sedan tidigare och på så sätt har olika poängvärden. De undrar hur dessa kan tillgodoräknas etc. till en utbildning. Vi kan tyvärr inte ge ett direkt svar på detta och rekommenderar er därför att kontakta utbildningsanordnaren direkt för att få ett bättre svar på detta.

Vill du veta om du är behörig med dina utländska gymnasiebetyg?

För att vara behörig till en eftergymnasial utbildning måste du ha en avslutad gymnasieutbildning som ger tillträde till högskolestudier. Det som krävs är att utbildningen är avslutad och att den ger tillträde till högskolestudier i utbildningslandet (= där du gick utbildningen). Du måste också kunna styrka kunskaper i svenska, engelska och matematik. Du behöver inte ha en färdig bedömning av ditt gymnasiebetyg när du anmäler dig till en universitetsutbildning, en bedömning görs i samband med antagningen. Är du ute i god tid, kan du låta Verket för högskoleservice, VHS, göra en förhandsbedömning av din utländska gymnasieutbildning. Annars görs bedömningen i samband med att du söker. Förhandsbedömning kan bara den få som är bosatt och folkbokförd i Sverige.

Vill du översätta dina betyg från ett annat land?

Har du betyg från ett annat land eller vill översätta dina svenska betyg ska du kontakta Verket för Högskoleservice som kan hjälpa dig.

Bor du i ett annat land och vill plugga i Sverige på distans?

Om du tillfälligt bor utomlands men är skriven i Sverige så ska det gå att läsa på distans från ett annat land. Huruvida du får studiestöd är upp till CSN och således något du bäst får svar på genom att fråga dem. Tänk på att många distansutbildningar har vissa obligatoriska träffar på skolan. Vi har dessvärre ingen möjlighet att veta vilka skolor som har detta och vilka som inte har det. Om du undrar över en specifik distansutbildning – kontakta utbildningsanordnaren och fråga. Om du inte är skriven i Sverige men vill studera en distansutbildning i Sverige rekommenderar vi dig att du kontaktar utbildningsanordnaren.
Sök bland besvarade frågorLatest questions for Okategoriserat


06 jan 2020
Vilka utbildningar liknar dietist?
Hej! jag har tänkt att plugga till dietist men det är rätt höga antagningskrav som gäller därför undrar jag om det finns någon universitetsutbildning som liknar den utbildningen och är lättare att komma in på eller i sista möjliga fall en yrkesutbildning , t,ex kostrådsgivare och helst en längre sådan då de flesta jag sett bara är några veckor långa?

MVH Rikard

Svar:

Hej Rikard,

Vad roligt att du vill bli dietist! Detta är vad jag kan hitta: https://allastudier.se/utbildningar/utbildning-kost-naringslara. Men om du verkligen vill gå dietistprogrammet så rekommenderar jag att göra högskoleprov eller läsa upp betygen. 

Lycka till! /Petra,SYV

05 jan 2020
Var kan man träffa en SYV?
Hej! Jag undrar om det är möjligt att boka en tid för ett möte? Känns lättare att sitta ner och diskutera utbildningar osv :) Mvh Erica

Svar:

Hej Erica, 

Vi har ingen sådan tjänst men här kan du se vart du kan vända dig: https://allastudier.se/tips-o-fakta/sa-hittar-du-studievagledare-15838.

Lycka till! /Petra,SYV

05 jan 2020
Vad ska jag utbilda mig till?
Hej!
Jag har tröttnat så på att kämpa mig upp halv 6 varje morgon, jobba hårt fysiskt i 8 timmar, för att få ut ca 12000 i lön efter skatt.
Jag är 26 år och börjar känna att jag vill kunna röra mig med mer pengar, jag vill inte bo i en etta resten av livet liksom.
Har sen barnsben ej vetat vad jag vill bli. Är medelmåttigt duktig i skolan men blir lätt trött och uttråkad och svårt att sätta mig in i det jag pluggar. Så är ingen kandidat för högskola skulle jag tro, även pga någon form av social fobi, kan ej delta i seminarium eller presentationer osv då jag typ svimmar.

Men jag undrar om det finns något yrke som ger en frihet? Jag vill kunna bo på landet och inte behöva åka in till ett jobb. 7-4 varje dag, utan undrar om det finns något man även kan sköta hemifrån?

Är annars ganska praktisk person, logisk, sansad. Inte korkad, inte supersmart. Har fått ångest av alla tidigare yrken(butik, restaurang, fastighetsskötsel)

Mvh
Camilla

Svar:

Hej Camilla,

Vad kul att du vill byta yrke och plugga vidare! Det kan vara en lång process att komma fram till vilken utbildning och vilket yrke som passar en. Det är också något som man måste gå igenom själv och det är därför svårt för mig att ge några alternativ utifrån din beskrivning eftersom det lätt blir fel om svaren kommer från någon annan.  

Du har funderat på hur du är och vad du vill ha ut av ett arbete och det är en väldigt bra början. Nu känner du till det du behöver veta om dig själv för att kunna göra ett bra val.  Nästa steg blir att läsa på om vilka utbildningar och yrken som finns. Alltså vilka är alternativen som du kan välja mellan. 

Eftersom du verkar mer inne på yrkesutbildningar än akademiska studier så kan du till exempel börja med att titta på vad som finns på Yrkeshögskolan. Det kan du göra här: https://allastudier.se/utbildningar/yrkeshogskola/a321.

Till en början är det bra att vara så öppen som möjligt och överväga det mesta. När du har läst kursbeskrivningen för ett program eller kurs så kan du avgöra om det låter intressant eller inte. Avgör inte bara på namnet. Spara alla utbildningar som låter det minsta intressanta i en lista. När du gått igenom alla kurskataloger/utbildningssökningar tittar du närmare på programmen du har på din lista. Läs på mer om dem och kolla upp deras lönestatistik och framtidsprognos. Det gör du här: http://allastudier.se/jobb-o-l%C3%B6n/.

Sedan kan du börja utesluta utbildningar som du inte tycker passar dina krav. Tillslut borde du ha några få alternativ kvar och då sätter du dig in så mycket du bara kan i dessa utbildningar och yrken. Du kan då ta kontakt med utbildningsanordnaren och ställa frågor, prata med folk i branschen, be om att få "jobbskugga" någon osv. 

Om du ägnar lite tid åt att fundera och tar ett steg i taget kommer du förhoppningsvis fram till ett val till slut. Och om du har ägnat tiden åt att fundera och läsa på så kan du också vara ganska säker på att du tagit ett välgrundat beslut som du tagit ansvar för själv och det kan hjälpa dig inför framtida viktiga beslut. 

Kom ihåg att nya beslut kan behövas tas om och om igen i takt med att man själv utvecklas och omgivningen förändras så när man tagit ett beslut får man alltid vara en aning öppen för att beslutet kan behöva ändras under tidens gång. 

Jag kan också varna för att det blir mycket svårt att hitta en utbildning som inte kräver att du deltar på någon form av seminarium eller presentation så det kan vara en bra idé att börja med att ta tag i din sociala fobi innan du ska börja en ny utbildning. Det kan du göra på egen hand, med hjälp av en terapeut eller psykolog eller på vilket sätt du tror är bäst för dig 

Lycka till med ditt val! /Petra,SYV


Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön