Utbildningar inom naturvetenskap

Är du intresserad av forskning och vetenskap? Här hittar du utbildningar inom naturvetenskap och alla dess olika inriktningar. Oavsett om du vill bli geolog, matematiker, apotekare eller astronaut hittar du din utbildning här.
Visar 1-20 av 4153 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-20 av 4153 träffar
1
2
3
4
...
208

utbildningar inom naturvetenskap

Naturvetenskap är ett brett område där det finns många olika utbildningar att studera. Är du intresserad av natur och fysik? Tyckte du om naturvetenskapliga ämnen såsom biologi, kemi, fysik och matematik på gymnasiet? Då skulle en naturvetenskaplig utbildning passa dig! Oavsett om du vill arbeta som biolog, forskare, miljötekniker eller lärare finns det något inom naturvetenskapen som passar de allra flesta.

Vad är naturvetenskap?

Naturvetenskap är studierna av fysikens grundlagar. Vetenskapen behandlar hur världen och dess levande organismer är uppbyggda, fungerar och hänger samman med varandra. Det ligger stort fokus på analytiskt tänkande, kreativitet och problemlösning.

Naturvetenskap är ett brett begrepp som både kan innebära studier på molekylär nivå och studier av enorma planeter och stjärnsystem. Det finns alltså stora möjligheter att inrikta dig utefter vad just du är intresserad av. De vanligaste inriktningarna är biologi, kemi, fysik, matematik och data.

Vad finns det för utbildningar inom naturvetenskap?

Du kan hitta en naturvetenskaplig utbildning hos många olika typer av utbildare. På universitet och högskola kan du exempelvis läsa biologiprogrammet, apotekarprogrammet, eller en utbildning i astronomi eller kemi. För dig som är intresserad av en naturvetenskaplig universitetsutbildning men som inte har alla förkunskaper finns också ett naturvetenskapligt basår. Där kan du läsa de kurser som behövs för att senare kunna läsa på universitets- och högskolenivå. Basår kan du läsa både på universitetet du är intresserad av eller på folkhögskola. Du kan också läsa upp enskilda kurser på komvux. Om du i stället är intresserad av en kortare yrkesutbildning kan du läsa till exempel miljöteknik eller en utbildning till apotekstekniker på yrkeshögskola. 

Vad kan du arbeta med efter en utbildning inom naturvetenskap?

Möjligheterna är många för dig som har gått en naturvetenskaplig utbildning. Du kan till exempel arbeta som: 

Var kan du studera naturvetenskap?

Du kan som sagt läsa en naturvetenskaplig utbildning på både universitet, högskola, folkhögskola, yrkeshögskola eller Komvux. Detta gör att du kan hitta en naturvetenskaplig utbildning nära dig oavsett var i Sverige du bor. För dig som trots allt inte hittar någon utbildning i din närhet, finns det mängder av utbildningar som du kan läsa på distans! 

Hitta din distansutbildning!

Hitta din distansutbildning!

Du kan även läsa en naturvetenskaplig utbildning utomlands. Du som redan går en utbildning på universitet eller högskola kan ansöka om att göra en utbytestermin i annat land. Kontakta din skola för att ta reda på vilka möjligheter som finns för just din utbildning. Det går också att läsa hela sin utbildning utomlands.

Jämför dina favoriter
Jobb & Lön

Vi vet vad du kommer att få i lön - Vet du?

Ta reda på vad du kan tjäna efter din utbildning och hur jobbutsikterna i din bransch ser ut.

Till Jobb & Lön

Testa dig själv

Svårt att ta ett beslut?

Räta ut dina största frågetecken med vårt utbildningstest.

Testa dig själv