Hjälp oss att utse Sveriges bästa studentstad 2024 genom att göra en kort undersökning (1 min) 🎓

Privata utbildningar

Har du frågor om att söka utbildning, behörighet till olika utbildningar eller liknande? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på AllaStudier.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren

Just nu tar vi inte emot nya frågor.

Har du en fråga om en specifik skola eller utbildning?

Vi får ofta frågor om specifika utbildningar från specifika utbildningsanordnare. Dessa frågor kan vi tyvärr oftast inte besvara mer än den information som redan finns tillgänglig här på AllaStudier. Har du fler frågor eller inte får tillräckligt med information? Gör en intresseanmälan så tar skolan kontakt med dig, eller så kan du höra av dig direkt till skolan som anordnar utbildningen.

Har du frågor om en viss utbildning är studiemedelberättigad?

Ofta står det specificerat i utbildningspresentationen om utbildningen är studiemedelberättigad eller inte. Om det mot all förmodan inte gör det så kan du antingen kontakta utbildningsanordnaren direkt eller kontakta Centrala Studiestödsnämnden, CSN.

Saknar du behörighet eller vill du plugga upp dina betyg?

Om du saknar en viss kurs eller ett ämne som du vill läsa upp i din kommun så kan du först kolla upp om du kan läsa den på distans. Är detta inte ett alternativ så kan du kontakta din studie- och yrkesvägledare i kommunen som kan guida dig vidare till närmsta vuxenutbildning. Du vet väl att du även kan göra en prövning. Bra att veta är att inför höstens antagning 2010 så ändrades antagningsreglerna samt urvalsgrupperna.

Har du en fråga om när en utbildning börjar eller när du kan söka den?

För majoriteten av högskole- och universitetsutbildningarna är det två starter per år, vanligtvis i januari och augusti. Ansökningsdatumen till dessa starter är 15 april och 15 oktober. Övriga utbildningstyper kan starta löpande under året såväl som ha fasta starter. Likadant med ansökningsdatum. Denna information finner du under utbildningsinformationen för respektive utbildning. Skulle den inte finnas där så kan du göra en intresseanmälan så tar skolan kontakt med dig. Du kan också höra av dig direkt till skolan som anordnar utbildningen.

Vill du veta om en distansutbildning alltid sker på distans?

Distansutbildningar är oftast studier på helfart, undantag kan komma – men detta står specificerat i utbildningsinformationen. Huruvida hela distansutbildningen sker över nätet eller om man ses i skolan varierar. Om upplägget på utbildningen inte är tydlig nog under utbildningsinformationen så kan du göra en intresseanmälan för utbildningen eller ta kontakt med skolan direkt.

Undrar du hur du ska gå tillväga för att plugga utomlands?

Om du bestämt dig för att börja studera utomlands kan du göra det antingen genom en svensk utlandsförmedlare som backar upp och hjälper dig genom hela antagningsprocessen. Eller så kan du även söka direkt till den skola du är intresserad av.

Undrar du hur det ser ut med jobb efter en utbildning?

I vår sektion Jobb & Lön hittar du medellöner och jobbutsikter för 9000 yrken. All information är hämtad från Arbetsförmedlingen och Statistiska centralbyrån.

Undrar du om en viss utbildning finns inom ditt närområde?

Vi får väldigt många frågor om en utbildning finns på en särskild ort. I vår söktjänst har du möjlighet att välja bland kategorier, orter och utbildningstyper. Du kan även söka fritt för att få ett mer specifikt resultat. På så sett kan du se om den utbildning du vill gå finns där du önskar. Hittar du den inte där så finns den tyvärr inte med i vår databas och vi kan tyvärr inte hjälpa dig.

Undrar du om dina poäng uppfyller en utbildnings behörighetskrav?

Vi får många frågor från studenter som läst olika ämnen sedan tidigare och på så sätt har olika poängvärden. De undrar hur dessa kan tillgodoräknas etc. till en utbildning. Vi kan tyvärr inte ge ett direkt svar på detta och rekommenderar er därför att kontakta utbildningsanordnaren direkt för att få ett bättre svar på detta.

Vill du veta om du är behörig med dina utländska gymnasiebetyg?

För att vara behörig till en eftergymnasial utbildning måste du ha en avslutad gymnasieutbildning som ger tillträde till högskolestudier. Det som krävs är att utbildningen är avslutad och att den ger tillträde till högskolestudier i utbildningslandet (= där du gick utbildningen). Du måste också kunna styrka kunskaper i svenska, engelska och matematik. Du behöver inte ha en färdig bedömning av ditt gymnasiebetyg när du anmäler dig till en universitetsutbildning, en bedömning görs i samband med antagningen. Är du ute i god tid, kan du låta Verket för högskoleservice, VHS, göra en förhandsbedömning av din utländska gymnasieutbildning. Annars görs bedömningen i samband med att du söker. Förhandsbedömning kan bara den få som är bosatt och folkbokförd i Sverige.

Vill du översätta dina betyg från ett annat land?

Har du betyg från ett annat land eller vill översätta dina svenska betyg ska du kontakta Verket för Högskoleservice som kan hjälpa dig.

Bor du i ett annat land och vill plugga i Sverige på distans?

Om du tillfälligt bor utomlands men är skriven i Sverige så ska det gå att läsa på distans från ett annat land. Huruvida du får studiestöd är upp till CSN och således något du bäst får svar på genom att fråga dem. Tänk på att många distansutbildningar har vissa obligatoriska träffar på skolan. Vi har dessvärre ingen möjlighet att veta vilka skolor som har detta och vilka som inte har det. Om du undrar över en specifik distansutbildning – kontakta utbildningsanordnaren och fråga. Om du inte är skriven i Sverige men vill studera en distansutbildning i Sverige rekommenderar vi dig att du kontaktar utbildningsanordnaren.
Sök bland besvarade frågorSenaste frågorna inom Privata utbildningar


12 okt 2022
Academy online
Hej!

Jag har en fråga, jag vill börja plugga en utbildning jag har hittat via utbildning.se. Certifierad hr-chef på hemsidan. Academy onlineMin fråga är nu. Är detta en äkta sida som är godkänd?

Svar:

Hej,

Ja, Academy Online är ett existerande företag. Vad du menar med godkänt vet jag inte men du kan fundera på vad du vill jobba med efter utbildningen. Sedan kan du kolla upp vad som krävs för just det och vilka andra alternativ som finns när det gäller utbildning. Vill du att det ska vara en CSN berättigad utbildning ska du inte välja en privat aktör.

Lycka till! /Petra,SYV

28 jun 2021
Hur vet jag om en utbildning är bra?
Hej, jag vill studera till vårdadministratör under min föräldraledighet, helt på distans. Den enda skola som kan erbjuda det är "cady training acadamy".
Försöker hitta andras erfarenheter av denna skola, hittar blandade åsikter, bland annat om denna skola kan ge ett giltigt yrkrsbevis efter avslutade studier.
Då jag i så fall skulle bekosta denna utbildning, vill jag känna att det är en seriös utbildning som ger mig den utbildning som krävs för framtida arbete inom yrket.

Tacksam för hjälp.
/Hälsningar

Svar:

Hej,

Yrkesutbildningar ges oftast av privata företag och det finns då ingen statlig myndighet som granskar innehållet. 

Det finns några olika saker du som blivande student bör undersöka innan du påbörjar en yrkesutbildning. Detta för att säkra att utbildningen håller en viss kvalitet. Om yrkesutbildningen ges av en folkhögskola, ett universitet, YH-anordnare eller en annan institution som går under statlig tillsyn, måste utbildningen uppfylla vissa kriterier för att få erbjudas. Det ger dig en viss trygghet.

Om utbildningen däremot ges av en privat anordnare, förening eller ett företag, bör du undersöka om den är godkänd av yrkesområdets branschorganisation och huruvida utbildningen ger ett nationellt eller internationellt godkänt diplom eller liknande. Det kan också vara en god idé att läsa recensioner från tidigare studenter och liknande.

Lycka till! /Petra,SYV

24 maj 2021
Bör jag gå en privat utbildning?
Hej, jag funderar på en privat yrkesutbildning.
Jag vill ha lite mer utbildning inom beteendevetenskap. Just en privat utbildning passar mig då det är helt på distans, vilket känns bra mitt under pandemin.
Jag har funderat på kognitiv beteendeterapeut eller socialpedagog med inriktning kbt. Jag har väldigt svårt att veta vad jag ska välja då båda kursplanerna ser intressant ut. Vad ska jag tänka på? och vad kan man framöver specialisera sig på? vad för jobb kan det leda till. Jag har mailat lite olika arbetsgivare och vissa säger att utbildningen är meriterande medans vissa kräver utbildning på universitetsnivå.
Skulle en sådan privatskola ge studiebidrag? vet att dom inte är csn-berättigad. med det är ändå studier på två år.
MVH

Svar:

Hej,

Yrkesutbildningar ges oftast av privata företag och det finns då ingen statlig myndighet som granskar innehållet. Det finns några olika saker du som blivande student bör undersöka innan du påbörjar en yrkesutbildning. Detta för att säkra att utbildningen håller en viss kvalitet.

Om utbildningen ges av en privat anordnare, förening eller ett företag, bör du undersöka om den är godkänd av yrkesområdets branschorganisation och huruvida utbildningen ger ett nationellt eller internationellt godkänt diplom eller liknande. Det kan också vara en god idé att läsa recensioner från tidigare studenter och liknande.

De flesta privata utbildningar ger inte rätt till CSN. För de yrkesutbildningar som inte berättigar till studiestöd erbjuds ibland hjälp att ta lån via en bank som utbildningsanordnaren har ett samarbete med, både för levnadskostnader och för studieavgiften. Kolla med utbildningsanordnaren vad som gäller där.

Det är bra att ta reda på hur arbetsmarknaden ser ut i det område du vill utbilda dig inom.  Du kan kontakta yrkesområdets branschorganisation eller läsa Statistiska Centralbyråns arbetskraftsbarometer (där de genom statistiska undersökningar redovisar olika yrkestitlars framtidsutsikter). Precis som med alla utbildningar finns ingen garanti på att yrkesutbildningen leder till arbete efter avslutade studier.

Tänk också på att de flesta utbildningar är på distans under pandemin så det kan finnas skäl att titta på andra skolformer.

Lycka till! /Petra,SYV