Visa allastudier.se som: Mobil

Privata utbildningar

Vi får in väldigt mycket frågor och vi försöker alltid besvara de frågor vi får in. Men ibland kan det ta en längre tid innan din fråga kan bli besvarad. Nedan kan du se svar på några av de vanligaste frågorna vi får in. Läs igenom dessa och se om frågan du har blir besvarad där. Du vet väl att du även kan göra en sökning på frågor som redan besvarats i vår sökruta. Du hittar sökrutan längre ned på sidan där du även kan skicka in din fråga.

Har du en fråga om en specifik skola eller utbildning?

Vi får ofta frågor om specifika utbildningar från specifika utbildningsanordnare. Dessa frågor kan vi tyvärr oftast inte besvara mer än den information som redan finns tillgänglig här på AllaStudier. Har du fler frågor eller inte får tillräckligt med information? Gör en intresseanmälan så tar skolan kontakt med dig, eller så kan du höra av dig direkt till skolan som anordnar utbildningen.

Har du frågor om en viss utbildning är studiemedelberättigad?

Ofta står det specificerat i utbildningspresentationen om utbildningen är studiemedelberättigad eller inte. Om det mot all förmodan inte gör det så kan du antingen kontakta utbildningsanordnaren direkt eller kontakta Centrala Studiestödsnämnden, CSN.

Saknar du behörighet eller vill du plugga upp dina betyg?

Om du saknar en viss kurs eller ett ämne som du vill läsa upp i din kommun så kan du först kolla upp om du kan läsa den på distans. Är detta inte ett alternativ så kan du kontakta din studie- och yrkesvägledare i kommunen som kan guida dig vidare till närmsta vuxenutbildning. Du vet väl att du även kan göra en prövning. Bra att veta är att inför höstens antagning 2010 så ändrades antagningsreglerna samt urvalsgrupperna.

Har du en fråga om när en utbildning börjar eller när du kan söka den?

För majoriteten av högskole- och universitetsutbildningarna är det två starter per år, vanligtvis i januari och augusti. Ansökningsdatumen till dessa starter är 15 april och 15 oktober. Övriga utbildningstyper kan starta löpande under året såväl som ha fasta starter. Likadant med ansökningsdatum. Denna information finner du under utbildningsinformationen för respektive utbildning. Skulle den inte finnas där så kan du göra en intresseanmälan så tar skolan kontakt med dig. Du kan också höra av dig direkt till skolan som anordnar utbildningen.

Vill du veta om en distansutbildning alltid sker på distans?

Distansutbildningar är oftast studier på helfart, undantag kan komma – men detta står specificerat i utbildningsinformationen. Huruvida hela distansutbildningen sker över nätet eller om man ses i skolan varierar. Om upplägget på utbildningen inte är tydlig nog under utbildningsinformationen så kan du göra en intresseanmälan för utbildningen eller ta kontakt med skolan direkt.

Undrar du hur du ska gå tillväga för att plugga utomlands?

Om du bestämt dig för att börja studera utomlands kan du göra det antingen genom en svensk utlandsförmedlare som backar upp och hjälper dig genom hela antagningsprocessen. Eller så kan du även söka direkt till den skola du är intresserad av.

Undrar du hur det ser ut med jobb efter en utbildning?

I vår sektion Jobb & Lön hittar du medellöner och jobbutsikter för 9000 yrken. All information är hämtad från Arbetsförmedlingen och Statistiska centralbyrån.

Undrar du om en viss utbildning finns inom ditt närområde?

Vi får väldigt många frågor om en utbildning finns på en särskild ort. I vår söktjänst har du möjlighet att välja bland kategorier, orter och utbildningstyper. Du kan även söka fritt för att få ett mer specifikt resultat. På så sett kan du se om den utbildning du vill gå finns där du önskar. Hittar du den inte där så finns den tyvärr inte med i vår databas och vi kan tyvärr inte hjälpa dig.

Undrar du om dina poäng uppfyller en utbildnings behörighetskrav?

Vi får många frågor från studenter som läst olika ämnen sedan tidigare och på så sätt har olika poängvärden. De undrar hur dessa kan tillgodoräknas etc. till en utbildning. Vi kan tyvärr inte ge ett direkt svar på detta och rekommenderar er därför att kontakta utbildningsanordnaren direkt för att få ett bättre svar på detta.

Vill du veta om du är behörig med dina utländska gymnasiebetyg?

För att vara behörig till en eftergymnasial utbildning måste du ha en avslutad gymnasieutbildning som ger tillträde till högskolestudier. Det som krävs är att utbildningen är avslutad och att den ger tillträde till högskolestudier i utbildningslandet (= där du gick utbildningen). Du måste också kunna styrka kunskaper i svenska, engelska och matematik. Du behöver inte ha en färdig bedömning av ditt gymnasiebetyg när du anmäler dig till en universitetsutbildning, en bedömning görs i samband med antagningen. Är du ute i god tid, kan du låta Verket för högskoleservice, VHS, göra en förhandsbedömning av din utländska gymnasieutbildning. Annars görs bedömningen i samband med att du söker. Förhandsbedömning kan bara den få som är bosatt och folkbokförd i Sverige.

Vill du översätta dina betyg från ett annat land?

Har du betyg från ett annat land eller vill översätta dina svenska betyg ska du kontakta Verket för Högskoleservice som kan hjälpa dig.

Bor du i ett annat land och vill plugga i Sverige på distans?

Om du tillfälligt bor utomlands men är skriven i Sverige så ska det gå att läsa på distans från ett annat land. Huruvida du får studiestöd är upp till CSN och således något du bäst får svar på genom att fråga dem. Tänk på att många distansutbildningar har vissa obligatoriska träffar på skolan. Vi har dessvärre ingen möjlighet att veta vilka skolor som har detta och vilka som inte har det. Om du undrar över en specifik distansutbildning – kontakta utbildningsanordnaren och fråga. Om du inte är skriven i Sverige men vill studera en distansutbildning i Sverige rekommenderar vi dig att du kontaktar utbildningsanordnaren.
Sök bland besvarade frågorLatest questions for Privata utbildningar


26 maj 2020
Vad är behörighetskraven till certifierad makeup artist?
Hej! Jag har några frågor angående utbildningen certifierad makeup artist, det är såhär att jag fortfarande går i gymnasiet åk 2 (börjar åk 3 efter sommaren) och vill göra något vid sidan om, kan jag det eller måste man först gå ut gymnasiet och sedan kunna plugga till makeup artist?

Svar:

Hej,

På de utbildningar jag hittar till certifierad makeup artist här: https://allastudier.se/utbildningar/utbildningar?q=certifierad%20makeup%20artist ser jag ingen information om behörighetskrav. Kontakta utbildningsarrangörerna och kolla med dem om du behöver en gymnasieexamen för att kunna söka, om det är någon åldersgräns, hur mycket det kostar och hur mycket tid man måste vara beredd på att lägga ned.

Vänligen/ Petra,SYV

15 feb 2020
Vad är skillnaden på terapiutbildningarna?
Hej jag funderar på att utbilda mig till Certifierad beteendeterapeut. Om jag efter utbildningen skulle vilja bli diplomerad KBT-terapeut. Kan jag dö bara läsa en påbyggnadskurs till min beteendeterapeut-utbildning eller måste jag läsa hela KBT-utbildningen. Vad är skillnaden mellan vanliga beteendeterapeut och kognitiv beteendeterapeut

Svar:

Hej,

Personer som arbetar med psykologisk behandling kan ha genomgått sin utbildning inom ett ganska stort antal terapiformer. Det vanliga är att man behärskar en psykoterapiform (till exempel KBT) och att man i grunden är en legitimerad psykolog eller legitimerad psykoterapeut.

Beteckningen KBT eller beteendeterapeut är dock inte är skyddad enligt lag vilket innebär att vem som helst kan kalla sig KBT-terapeut och beteendeterapeut. Det gör att du måste läsa på om utbildningarna för att förstå och jämföra vad som är skillnaden på dem och vad du möjligen kan tillgodoräkna dig om du vill läsa båda. Var också noga med att kolla upp att du verkligen kan jobba med det du tänkt dig efter utbildningen. 

Det är som sagt att fritt för vem som helst att jobba som terapeut på egen hand då det inte är en skyddad titel. Skyddade titlar inom psykologin är psykolog psykoterapeut och de är dessa yrken som får arbeta inom vården (och i vissa fall samtalsterapeuter tillsammans med legitimerad psykoterapeut). Så vilken utbildning du bör gå beror på var du vill jobba. Några tips är att kolla arbetsplatsannonser och se vad de frågar efter, kontakta potentiella blivande arbetsgivare där du skulle vilja jobba och kolla vilka typer av terapeuter de anställer där och/eller att fundera på vilken typ av företag du vill driva (om du tänker dig att jobba på egen hand som terapeut).

Lycka till! /Petra,SYV

04 feb 2020
Hur är kvaliteten på en privat utbildning?
Hej

Jag har sett ut en kort betalutbildning via ett privat bolag till ekonomiassistent eller redovisningsekonom och även hittat en liknande utbildning hos en annan privat utbildningsplattform fast till administratör. Jag står och velar mellan dessa två vägar och undrar främst om ni tror att jag med en utbildning som redovisningsekonom kan få arbete som administratör i framtiden? Eller krävs då en ren utbildning i administration? Det jag funderar på är om jag ska läsa ekonomiutbildningen och testa på att arbeta med det och om jag inte känner att det var rätt så kan jag i så fall söka mig vidare till tjänster inom administration, Tror ni att det är en möjlig väg att gå?

Vad anser ni om kvaliten och konkurrenskraften på kortare betalutbildning hos privata bolag? Har de någon konkurrenskraft på marknaden ich kan de leda till jobb?


Tack på förhand!

Vänlig hälsning
Marie

Svar:

Hej,

Det finns många olika typer av administration så det kan vara bra om du funderar på inom vilket område du skulle vilja hålla på med administration innan du väljer utbildning. Till vissa tjänster kan det krävas utbildning på högskolenivå medan vissa kanske kräver Yrkeshögskola eller har andra krav. 

Redovisningsekonom är ett annat yrke och utbildningen till Redovisningsekonom som du tittat på är en kort och specifik utbildning. En kort yrkesinriktad utbildning är ofta en snabb väg till ett arbete men de är inriktade på en typ av jobb (ofta inom yrken där det finns behov av arbetskraft). Så vill du inte jobba som just den typen av ekonomiassistent eller redovisningsekonom som utbildningen leder fram till (fråga skolan om det) så ska du kanske välja en bredare utbildning. Eller en utbildning fokuserat på den typ av administration du vill hålla på med.

Det finns inget generellt jag kan säga om kvaliteten och konkurrenskraften på kortare betalutbildning hos privata bolag. Man behöver undersöka varje skola och den bransch man vill jobba i för att få en bra bild av det. Absolut kan de leda fram till jobb, deras framgång bygger ju på att folk är nöjda med utbildningen, men som sagt behöver du undersöka företaget och gärna prata med tidigare studenter och blivande arbetsgivare. 

Lycka till! /Petra,SYV


Recensionspolicy

recensionspolicy allastudier.se

Vill du lämna en recension om en skola eller en utbildning på AllaStudier.se? Kul! Då bidrar du med att hjälpa andra att hitta den utbildning som passar dem bäst. Läs gärna vår recensionspolicy om hur vi godkänner och publicerar recensioner.

Ladda ner recensionspolicyn här!

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön