Visa allastudier.se som: Mobil

Privata utbildningar

Vi får in väldigt mycket frågor och vi försöker alltid besvara de frågor vi får in. Men ibland kan det ta en längre tid innan din fråga kan bli besvarad. Nedan kan du se svar på några av de vanligaste frågorna vi får in. Läs igenom dessa och se om frågan du har blir besvarad där. Du vet väl att du även kan göra en sökning på frågor som redan besvarats i vår sökruta. Du hittar sökrutan längre ned på sidan där du även kan skicka in din fråga.

Har du en fråga om en specifik skola eller utbildning?

Vi får ofta frågor om specifika utbildningar från specifika utbildningsanordnare. Dessa frågor kan vi tyvärr oftast inte besvara mer än den information som redan finns tillgänglig här på AllaStudier. Har du fler frågor eller inte får tillräckligt med information? Gör en intresseanmälan så tar skolan kontakt med dig, eller så kan du höra av dig direkt till skolan som anordnar utbildningen.

Har du frågor om en viss utbildning är studiemedelberättigad?

Ofta står det specificerat i utbildningspresentationen om utbildningen är studiemedelberättigad eller inte. Om det mot all förmodan inte gör det så kan du antingen kontakta utbildningsanordnaren direkt eller kontakta Centrala Studiestödsnämnden, CSN.

Saknar du behörighet eller vill du plugga upp dina betyg?

Om du saknar en viss kurs eller ett ämne som du vill läsa upp i din kommun så kan du först kolla upp om du kan läsa den på distans. Är detta inte ett alternativ så kan du kontakta din studie- och yrkesvägledare i kommunen som kan guida dig vidare till närmsta vuxenutbildning. Du vet väl att du även kan göra en prövning. Bra att veta är att inför höstens antagning 2010 så ändrades antagningsreglerna samt urvalsgrupperna.

Har du en fråga om när en utbildning börjar eller när du kan söka den?

För majoriteten av högskole- och universitetsutbildningarna är det två starter per år, vanligtvis i januari och augusti. Ansökningsdatumen till dessa starter är 15 april och 15 oktober. Övriga utbildningstyper kan starta löpande under året såväl som ha fasta starter. Likadant med ansökningsdatum. Denna information finner du under utbildningsinformationen för respektive utbildning. Skulle den inte finnas där så kan du göra en intresseanmälan så tar skolan kontakt med dig. Du kan också höra av dig direkt till skolan som anordnar utbildningen.

Vill du veta om en distansutbildning alltid sker på distans?

Distansutbildningar är oftast studier på helfart, undantag kan komma – men detta står specificerat i utbildningsinformationen. Huruvida hela distansutbildningen sker över nätet eller om man ses i skolan varierar. Om upplägget på utbildningen inte är tydlig nog under utbildningsinformationen så kan du göra en intresseanmälan för utbildningen eller ta kontakt med skolan direkt.

Undrar du hur du ska gå tillväga för att plugga utomlands?

Om du bestämt dig för att börja studera utomlands kan du göra det antingen genom en svensk utlandsförmedlare som backar upp och hjälper dig genom hela antagningsprocessen. Eller så kan du även söka direkt till den skola du är intresserad av.

Undrar du hur det ser ut med jobb efter en utbildning?

I vår sektion Jobb & Lön hittar du medellöner och jobbutsikter för 9000 yrken. All information är hämtad från Arbetsförmedlingen och Statistiska centralbyrån.

Undrar du om en viss utbildning finns inom ditt närområde?

Vi får väldigt många frågor om en utbildning finns på en särskild ort. I vår söktjänst har du möjlighet att välja bland kategorier, orter och utbildningstyper. Du kan även söka fritt för att få ett mer specifikt resultat. På så sett kan du se om den utbildning du vill gå finns där du önskar. Hittar du den inte där så finns den tyvärr inte med i vår databas och vi kan tyvärr inte hjälpa dig.

Undrar du om dina poäng uppfyller en utbildnings behörighetskrav?

Vi får många frågor från studenter som läst olika ämnen sedan tidigare och på så sätt har olika poängvärden. De undrar hur dessa kan tillgodoräknas etc. till en utbildning. Vi kan tyvärr inte ge ett direkt svar på detta och rekommenderar er därför att kontakta utbildningsanordnaren direkt för att få ett bättre svar på detta.

Vill du veta om du är behörig med dina utländska gymnasiebetyg?

För att vara behörig till en eftergymnasial utbildning måste du ha en avslutad gymnasieutbildning som ger tillträde till högskolestudier. Det som krävs är att utbildningen är avslutad och att den ger tillträde till högskolestudier i utbildningslandet (= där du gick utbildningen). Du måste också kunna styrka kunskaper i svenska, engelska och matematik. Du behöver inte ha en färdig bedömning av ditt gymnasiebetyg när du anmäler dig till en universitetsutbildning, en bedömning görs i samband med antagningen. Är du ute i god tid, kan du låta Verket för högskoleservice, VHS, göra en förhandsbedömning av din utländska gymnasieutbildning. Annars görs bedömningen i samband med att du söker. Förhandsbedömning kan bara den få som är bosatt och folkbokförd i Sverige.

Vill du översätta dina betyg från ett annat land?

Har du betyg från ett annat land eller vill översätta dina svenska betyg ska du kontakta Verket för Högskoleservice som kan hjälpa dig.

Bor du i ett annat land och vill plugga i Sverige på distans?

Om du tillfälligt bor utomlands men är skriven i Sverige så ska det gå att läsa på distans från ett annat land. Huruvida du får studiestöd är upp till CSN och således något du bäst får svar på genom att fråga dem. Tänk på att många distansutbildningar har vissa obligatoriska träffar på skolan. Vi har dessvärre ingen möjlighet att veta vilka skolor som har detta och vilka som inte har det. Om du undrar över en specifik distansutbildning – kontakta utbildningsanordnaren och fråga. Om du inte är skriven i Sverige men vill studera en distansutbildning i Sverige rekommenderar vi dig att du kontaktar utbildningsanordnaren.
Sök bland besvarade frågorLatest questions for Privata utbildningar


30 mar 2021
Hur vet jag om utbildningen är bra?
Hej, jag vill gärna eras feedback på vad ni tycker om den här utbildningen?Är den värt, godkänt av staten?Får man samma behörighet som på folkhögskola?
Bifogar länken
https://distansinstitutet.se/distansutbildningar/socialpedagog/?gclid=Cj0KCQjw9YWDBhDyARIsADt6sGY0Pi_uXBfDQW5R7URGpU6d0Vh_R48v6TGte6DW_9ClPxRO0cXTvzgaAjj8EALw_wcB

Mvh H

Svar:

Hej,

Jag känner inte till utbildningen så jag kan inte ge någon information om den. Det bästa är om du kontaktar utbildningsanordnaren och någon i branschen som kan svara på dina frågor. Privata utbildningar kontrolleras inte av staten men de kan vara bra utbildningar som leder till jobb ändå. Man måste göra lite research på egen hand innan man bestämmer sig för att gå en utbildning, speciellt om utbildningen kostar en del. 

Lycka till! /Petra,SYV

29 mar 2021
Var kan jag studera löneadministration?
Hej,
Jag är en utbildad redovisningsekonom och nu skulle jag vilja byta banan till löneadministration/ löneekonomi och jag undrar om det finns någon utbildning inom löneadministration från en privat skolan. Hur ser arbetsgivaren att man är utbildad på en privat skolan som brukar vara kortare än vanliga skolor?
Tack
Med vänlig hälsning

Svar:

Hej,

Ja, det finns det. Du kan hitta dem här: https://allastudier.se/utbildningar/yrkeshogskola?q=l%C3%B6neadministration. Du måste kolla med de arbetsgivare som är aktuella för dig hur de ser på utbildningsbakgrund för de tjänster du vill söka.

Lycka till! /Petra,SYV

24 dec 2020
Får jag jobb efter utbildningen?
Hejsan

Jag har en fråga som vill ha svar på, jag vill plugga privata kurser och ledder till diplom, jag har hittat en privat utbildning par och relationsterapeut. Min fråga kan man få jobb efter det jag har pluggat denna kurs? För jag har läst att man bör ha socionom examen frågan är hur ska jag göra? Tänkte få svar innan jag köper utbildningen, och om det finns annan väg istället för att plugga på universitetet eller högskolan dvs en skolan som ger examen och ledde till jobb om privat utbildningen ger inte jobb efter att ha studerat kursen?

Och annan fråga är angående mina betyg jag har olika betyg från folkhögskolan och från åsövuxengymnasium.

Frågan är kan man om man vill plugga på högskolan om man är intresserad?

HälsningarSvar:

Hej,

Börja med att fundera på exakt vad det är för tjänster du vill kunna söka. Då brukar det vara lättare att kolla upp vilken utbildning som krävs. Fråga till exempel en arbetsgivare du vill jobba för eller någon i branschen. Sedan kan du också ta kontakt med skolan som driver utbildningen och fråga dem exakt vilka tjänster man kan söka efter den.

För att läsa på universitet och högskola krävs det att du har grundläggande behörighet. Du har grundläggande behörighet om du har:

  • Godkänt i minst 2250 av 2500 gymnasiepoäng, ett godkänt gymnasiearbete samt godkänt i svenska 1,2 och 3/svenska som andraspråk 1, 2 och 3, Engelska 6 och Matematik 1.

Om du inte har grundläggande behörighet från gymnasieskolan måste du komplettera din utbildning genom studier på kommunal vuxenutbildning, komvux, eller på folkhögskolan. Din kommun kan hjälpa dig om du behöver komplettera dina betyg.

Många universitets- och högskoleutbildningar kräver mer än grundläggande behörighet. På vissa Naturvetenskapliga högskoleutbildningar kan till exempel specifika kurser i Biologi, Kemi eller Fysik behövas. Andra utbildningar kan kräva att du har viss arbetslivserfarenhet. Om du redan vet vad du vill bli kan du prata med en SYV på Komvux för att se vilka ämnen du behöver läsa för att få behörighet till rätt utbildning.

Lycka till! /Petra,SYV


Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön