Utbildning utomlands

Har du frågor om att söka utbildning, behörighet till olika utbildningar eller liknande? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på AllaStudier.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren

Just nu tar vi inte emot nya frågor.

Har du en fråga om en specifik skola eller utbildning?

Vi får ofta frågor om specifika utbildningar från specifika utbildningsanordnare. Dessa frågor kan vi tyvärr oftast inte besvara mer än den information som redan finns tillgänglig här på AllaStudier. Har du fler frågor eller inte får tillräckligt med information? Gör en intresseanmälan så tar skolan kontakt med dig, eller så kan du höra av dig direkt till skolan som anordnar utbildningen.

Har du frågor om en viss utbildning är studiemedelberättigad?

Ofta står det specificerat i utbildningspresentationen om utbildningen är studiemedelberättigad eller inte. Om det mot all förmodan inte gör det så kan du antingen kontakta utbildningsanordnaren direkt eller kontakta Centrala Studiestödsnämnden, CSN.

Saknar du behörighet eller vill du plugga upp dina betyg?

Om du saknar en viss kurs eller ett ämne som du vill läsa upp i din kommun så kan du först kolla upp om du kan läsa den på distans. Är detta inte ett alternativ så kan du kontakta din studie- och yrkesvägledare i kommunen som kan guida dig vidare till närmsta vuxenutbildning. Du vet väl att du även kan göra en prövning. Bra att veta är att inför höstens antagning 2010 så ändrades antagningsreglerna samt urvalsgrupperna.

Har du en fråga om när en utbildning börjar eller när du kan söka den?

För majoriteten av högskole- och universitetsutbildningarna är det två starter per år, vanligtvis i januari och augusti. Ansökningsdatumen till dessa starter är 15 april och 15 oktober. Övriga utbildningstyper kan starta löpande under året såväl som ha fasta starter. Likadant med ansökningsdatum. Denna information finner du under utbildningsinformationen för respektive utbildning. Skulle den inte finnas där så kan du göra en intresseanmälan så tar skolan kontakt med dig. Du kan också höra av dig direkt till skolan som anordnar utbildningen.

Vill du veta om en distansutbildning alltid sker på distans?

Distansutbildningar är oftast studier på helfart, undantag kan komma – men detta står specificerat i utbildningsinformationen. Huruvida hela distansutbildningen sker över nätet eller om man ses i skolan varierar. Om upplägget på utbildningen inte är tydlig nog under utbildningsinformationen så kan du göra en intresseanmälan för utbildningen eller ta kontakt med skolan direkt.

Undrar du hur du ska gå tillväga för att plugga utomlands?

Om du bestämt dig för att börja studera utomlands kan du göra det antingen genom en svensk utlandsförmedlare som backar upp och hjälper dig genom hela antagningsprocessen. Eller så kan du även söka direkt till den skola du är intresserad av.

Undrar du hur det ser ut med jobb efter en utbildning?

I vår sektion Jobb & Lön hittar du medellöner och jobbutsikter för 9000 yrken. All information är hämtad från Arbetsförmedlingen och Statistiska centralbyrån.

Undrar du om en viss utbildning finns inom ditt närområde?

Vi får väldigt många frågor om en utbildning finns på en särskild ort. I vår söktjänst har du möjlighet att välja bland kategorier, orter och utbildningstyper. Du kan även söka fritt för att få ett mer specifikt resultat. På så sett kan du se om den utbildning du vill gå finns där du önskar. Hittar du den inte där så finns den tyvärr inte med i vår databas och vi kan tyvärr inte hjälpa dig.

Undrar du om dina poäng uppfyller en utbildnings behörighetskrav?

Vi får många frågor från studenter som läst olika ämnen sedan tidigare och på så sätt har olika poängvärden. De undrar hur dessa kan tillgodoräknas etc. till en utbildning. Vi kan tyvärr inte ge ett direkt svar på detta och rekommenderar er därför att kontakta utbildningsanordnaren direkt för att få ett bättre svar på detta.

Vill du veta om du är behörig med dina utländska gymnasiebetyg?

För att vara behörig till en eftergymnasial utbildning måste du ha en avslutad gymnasieutbildning som ger tillträde till högskolestudier. Det som krävs är att utbildningen är avslutad och att den ger tillträde till högskolestudier i utbildningslandet (= där du gick utbildningen). Du måste också kunna styrka kunskaper i svenska, engelska och matematik. Du behöver inte ha en färdig bedömning av ditt gymnasiebetyg när du anmäler dig till en universitetsutbildning, en bedömning görs i samband med antagningen. Är du ute i god tid, kan du låta Verket för högskoleservice, VHS, göra en förhandsbedömning av din utländska gymnasieutbildning. Annars görs bedömningen i samband med att du söker. Förhandsbedömning kan bara den få som är bosatt och folkbokförd i Sverige.

Vill du översätta dina betyg från ett annat land?

Har du betyg från ett annat land eller vill översätta dina svenska betyg ska du kontakta Verket för Högskoleservice som kan hjälpa dig.

Bor du i ett annat land och vill plugga i Sverige på distans?

Om du tillfälligt bor utomlands men är skriven i Sverige så ska det gå att läsa på distans från ett annat land. Huruvida du får studiestöd är upp till CSN och således något du bäst får svar på genom att fråga dem. Tänk på att många distansutbildningar har vissa obligatoriska träffar på skolan. Vi har dessvärre ingen möjlighet att veta vilka skolor som har detta och vilka som inte har det. Om du undrar över en specifik distansutbildning – kontakta utbildningsanordnaren och fråga. Om du inte är skriven i Sverige men vill studera en distansutbildning i Sverige rekommenderar vi dig att du kontaktar utbildningsanordnaren.
Sök bland besvarade frågorSenaste frågorna inom Utbildning utomlands


02 sep 2023
Hur blir jag barnmorska i Danmark?
Hej,

Jg vill plugga till barnmorska, jag har kommit in till sjuksköterska i Sverige. Men vägen är längre - jag vill ju aldrig jobba som sjuksköterska - så jag tänkte Danmark, jordemor men hittar ingen information om det någonstans. Har du ett telefonnummer, en länk eller liknande.

Ha det underbart .

Svar:

Hej,

Vad roligt att du vill bli barnmorska! För att bli det i Sverige ska du först gå Sjuksköterskeprogrammet först som du vet.

Barnmorskeutbildningen i Danmark är 3,5 år lång och det krävs ingen sjuksköterskeutbildning i grunden. Läs om utbildningens behörighetskrav på UddannelsesGuiden. Du söker till en dansk bachelorutbildning via den danska studieportalen optagelse.

Lycka till! /Petra,SYV

10 aug 2023
Kommer jag in på den utbildning jag vill gå?
Hej!
Jag funderar på att studera i Dublin, men jag har ingen aning om vilka utbildningar jag kan komma in på. Hur kan jag konvertera mina betyg? Iallafall så jag vet på ett ungefär vart jag ligger.

Svar:

Hej,

Du ansöker med dina betyg översatta till engelska rakt av. Eventuell omvandling av betygsvärdena görs av skolan du söker till. Tyvärr kan du inte vara säker på hur de kommer att bedöma betygen innan du söker.

Lycka till! /Petra,SYV

13 jul 2023
Hur kommer jag in på Läkarprogrammet i Danmark?
Hej,

Jag hoppas att du mår bra. Jag skriver till dig för att be om rådgivning och förberedelse inför kommande studier i Danmark. Jag vill börja läkarprogrammet i Danmark och behöver svar på några frågor. Inför höstterminen har jag ansökt om att komplettera mina ämnen för att få behörighet till läkarprogrammet.

För närvarande har jag godkända betyg i naturkunskap 1b och godkänt betyg (E) i Engelska 7, men jag är beredd att göra en prövning i ämnet om det behövs för att öka mina chanser att bli antagen till läkarprogrammet i Danmark. Jag har kontrollerat behörighetskraven för att bli antagen till läkarprogrammet i Danmark och jag har bra betyg, runt 9,71, enligt den danska betygsskalan. Dock uppfyller jag inte behörigheten i matte 4 och naturkunskapsämnen som fysik, kemi och biologi. Jag skulle vilja ha lite rådgivning angående hur jag kan öka mina chanser att bli antagen till universitetet.

Tack på förhand för din hjälp och rådgivning. Jag ser fram emot ditt svar.

Med vänliga hälsningar,

Svar:

Hej,

Du behöver först läsa in kurserna du saknar för behörighet. Det kan du göra på ett naturvetenskapligt basår på universitet eller på komvux i din kommun.

För att vara behörig att söka till en läkarutbildning i Danmark krävs att du har följande svenska gymnasiekurser (2021):

Svensk kurs enligt Gy11

Matematik 4

Engelska 7

Svenska 3

Dessutom krävs en av följande kombinationer:

Svensk kurs enligt Gy11

Fysik 2 och kemi 2

Kemi 2, Biologi 2 och Fysik 1a/1b eller Naturkunskap 2

När du söker till högskoleutbildning i Danmark kan du söka i två kvoter; kvote 1 eller kvote 2.

Kvote 1

I kvote 1 söker du med ditt genomsnittsbetyg från gymnasiet. Upplästa betyg räknas inte in. Genomsnittsbetyget måste vara minst 6,0 enligt den danska skalan och du måste ha uppfyllt alla behörighetskrav för utbildningen.

Kvote 2

Om du ansöker genom kvote 2 görs en helhetsbedömning av dina kvalifikationer. Dessa kan bestå av exempelvis tidigare utbildning, arbetslivserfarenhet, frivilligt arbete och utlandserfarenhet. Även här måste du ha uppfyllt alla behörighetskrav för utbildningen.

Hör gärna av dig till det universitet du vill studera vid för mer information och om något känns oklart.

Vänligen/ Petra,SYV

Visar 1-3 av 1897 frågor
1
2
3
4
...
633