Visa allastudier.se som: Mobil

Utbildning utomlands

Vi får in väldigt mycket frågor och vi försöker alltid besvara de frågor vi får in. Men ibland kan det ta en längre tid innan din fråga kan bli besvarad. Nedan kan du se svar på några av de vanligaste frågorna vi får in. Läs igenom dessa och se om frågan du har blir besvarad där. Du vet väl att du även kan göra en sökning på frågor som redan besvarats i vår sökruta. Du hittar sökrutan längre ned på sidan där du även kan skicka in din fråga.

Har du en fråga om en specifik skola eller utbildning?

Vi får ofta frågor om specifika utbildningar från specifika utbildningsanordnare. Dessa frågor kan vi tyvärr oftast inte besvara mer än den information som redan finns tillgänglig här på AllaStudier. Har du fler frågor eller inte får tillräckligt med information? Gör en intresseanmälan så tar skolan kontakt med dig, eller så kan du höra av dig direkt till skolan som anordnar utbildningen.

Har du frågor om en viss utbildning är studiemedelberättigad?

Ofta står det specificerat i utbildningspresentationen om utbildningen är studiemedelberättigad eller inte. Om det mot all förmodan inte gör det så kan du antingen kontakta utbildningsanordnaren direkt eller kontakta Centrala Studiestödsnämnden, CSN.

Saknar du behörighet eller vill du plugga upp dina betyg?

Om du saknar en viss kurs eller ett ämne som du vill läsa upp i din kommun så kan du först kolla upp om du kan läsa den på distans. Är detta inte ett alternativ så kan du kontakta din studie- och yrkesvägledare i kommunen som kan guida dig vidare till närmsta vuxenutbildning. Du vet väl att du även kan göra en prövning. Bra att veta är att inför höstens antagning 2010 så ändrades antagningsreglerna samt urvalsgrupperna.

Har du en fråga om när en utbildning börjar eller när du kan söka den?

För majoriteten av högskole- och universitetsutbildningarna är det två starter per år, vanligtvis i januari och augusti. Ansökningsdatumen till dessa starter är 15 april och 15 oktober. Övriga utbildningstyper kan starta löpande under året såväl som ha fasta starter. Likadant med ansökningsdatum. Denna information finner du under utbildningsinformationen för respektive utbildning. Skulle den inte finnas där så kan du göra en intresseanmälan så tar skolan kontakt med dig. Du kan också höra av dig direkt till skolan som anordnar utbildningen.

Vill du veta om en distansutbildning alltid sker på distans?

Distansutbildningar är oftast studier på helfart, undantag kan komma – men detta står specificerat i utbildningsinformationen. Huruvida hela distansutbildningen sker över nätet eller om man ses i skolan varierar. Om upplägget på utbildningen inte är tydlig nog under utbildningsinformationen så kan du göra en intresseanmälan för utbildningen eller ta kontakt med skolan direkt.

Undrar du hur du ska gå tillväga för att plugga utomlands?

Om du bestämt dig för att börja studera utomlands kan du göra det antingen genom en svensk utlandsförmedlare som backar upp och hjälper dig genom hela antagningsprocessen. Eller så kan du även söka direkt till den skola du är intresserad av.

Undrar du hur det ser ut med jobb efter en utbildning?

I vår sektion Jobb & Lön hittar du medellöner och jobbutsikter för 9000 yrken. All information är hämtad från Arbetsförmedlingen och Statistiska centralbyrån.

Undrar du om en viss utbildning finns inom ditt närområde?

Vi får väldigt många frågor om en utbildning finns på en särskild ort. I vår söktjänst har du möjlighet att välja bland kategorier, orter och utbildningstyper. Du kan även söka fritt för att få ett mer specifikt resultat. På så sett kan du se om den utbildning du vill gå finns där du önskar. Hittar du den inte där så finns den tyvärr inte med i vår databas och vi kan tyvärr inte hjälpa dig.

Undrar du om dina poäng uppfyller en utbildnings behörighetskrav?

Vi får många frågor från studenter som läst olika ämnen sedan tidigare och på så sätt har olika poängvärden. De undrar hur dessa kan tillgodoräknas etc. till en utbildning. Vi kan tyvärr inte ge ett direkt svar på detta och rekommenderar er därför att kontakta utbildningsanordnaren direkt för att få ett bättre svar på detta.

Vill du veta om du är behörig med dina utländska gymnasiebetyg?

För att vara behörig till en eftergymnasial utbildning måste du ha en avslutad gymnasieutbildning som ger tillträde till högskolestudier. Det som krävs är att utbildningen är avslutad och att den ger tillträde till högskolestudier i utbildningslandet (= där du gick utbildningen). Du måste också kunna styrka kunskaper i svenska, engelska och matematik. Du behöver inte ha en färdig bedömning av ditt gymnasiebetyg när du anmäler dig till en universitetsutbildning, en bedömning görs i samband med antagningen. Är du ute i god tid, kan du låta Verket för högskoleservice, VHS, göra en förhandsbedömning av din utländska gymnasieutbildning. Annars görs bedömningen i samband med att du söker. Förhandsbedömning kan bara den få som är bosatt och folkbokförd i Sverige.

Vill du översätta dina betyg från ett annat land?

Har du betyg från ett annat land eller vill översätta dina svenska betyg ska du kontakta Verket för Högskoleservice som kan hjälpa dig.

Bor du i ett annat land och vill plugga i Sverige på distans?

Om du tillfälligt bor utomlands men är skriven i Sverige så ska det gå att läsa på distans från ett annat land. Huruvida du får studiestöd är upp till CSN och således något du bäst får svar på genom att fråga dem. Tänk på att många distansutbildningar har vissa obligatoriska träffar på skolan. Vi har dessvärre ingen möjlighet att veta vilka skolor som har detta och vilka som inte har det. Om du undrar över en specifik distansutbildning – kontakta utbildningsanordnaren och fråga. Om du inte är skriven i Sverige men vill studera en distansutbildning i Sverige rekommenderar vi dig att du kontaktar utbildningsanordnaren.
Sök bland besvarade frågorLatest questions for Utbildning utomlands


08 mar 2021
Vad är antagningspoängen till högskolan utomlands?
Hej! Jag undrar hur antagningsstatistiken för arkitekt ser ut utomlands? Finns det sammanställt eller bör jag söka på ett specifikt land?
Har Sverige högre/lägre intagningspoäng jämfört med utlandet?

Svar:

Hej,

Det finns ingen sådant sammanställning som jag känner till. Det brukar vara enklast att första bestämma sig för ett land och sedan kolla upp vad som gäller där. Det är så olika i alla länder så det är väldigt svårt att svara på hur Sverige ligger i jämförelse. Sedan så kan det variera mycket mellan skolor också. Har du svårt att hitta statistiken så kan du även kontakta de skolor du är intresserad av och fråga dem. 

Lycka till! /Petra,SYV

25 feb 2021
Hur funkar studier i Danmark?
Hej!

jag funderar på att studera arkitektur utomlands, mer specifikt i Danmark. Hur går jag tillväga med ansökningar, behöver jag räkna om betyg eller hamnar jag i en annan sorts 'pool' eftersom jag är ifrån utlandet?

Uppskattar svar! :)
Mvh

Svar:

Hej,

Svenskar söker till danska universitet på samma villkor som danskar. 

Här kan du läsa mer om studier i Danmark och vilka krav som finns på betyg: https://allastudier.se/tips-o-fakta/studera-i-danmark-15845.

Lycka till!/Petra,SYV

24 feb 2021
Hur blir jag läkare utomlands?
Hej!

Jag sitter liksom i en knepig situation. Har funderat på att plugga till läkare utomlands och skulle vilja ha information kring de länder som jag har på min lista bland annat Storbritannien, Litauen, Lettland, Tyskland och Schweiz. Skriver HP snart men har hört att man behöver skriva om provet flera gånger tills man får bra resultat och jag tänker inte slösa bort min tid över detta när jag kan ge mig iväg för att plugga utomlands.

Jag går i vård- och omsorg linjen och det blir ganska svårare att komma in i Sverige eftersom jag saknar behörighet och då behöver jag komplettera på komvux (vilket tar längre tid + är inte garanterat att jag kommer få plats). Därefter kräver nästan alla universiteterna utomlands kemi, biologi och kanske fysik för att komma in. Behöver jag bara läsa de kurserna här i Sveige på komvux eller ta ett helt naturbasår? Kan man plugga själv? Vilket land eller universitet har bra rykte att plugga på? Finns det universitet på de ej engelsktalande länder som undervisar på engelska? Speciellt i Tyskland och Schweiz? Har ni några tips?

Ber om ursäkt för den långa texten, är jätte stressad eftersom jag tar studenten nu på juni och vore tacksam om jag får hjälp!
Tack på förhand!

Svar:

Hej,

Vad roligt att du vill bli läkare! Här finns information om läkarstudier utomlands: https://allastudier.se/tips-o-fakta/lakarutbildningar-utomlands-15841#:~:text=Eftersom%20det%20kan%20vara%20sv%C3%A5rt,och%20Rum%C3%A4nien%20%C3%A4r%20ocks%C3%A5%20popul%C3%A4ra. Där bör du hitta svar på fler av dina frågor.

Om man behöver skriva Högskoleprovet flera gånger eller inte beror på vilken nivå du ligger på när det gäller svenska, engelska och matte, som högskoleprovet baseras på.

De flesta länder kräver liknande behörighet som här i Sverige så det är troligt att du behöver läsa in kurser på Komvux eller på ett naturvetenskapligt basår. Det är upp till dig vad som du tycker känns bäst. På Komvux finnas även möjligheten till prövningar. Prövning på Komvux innebär att man läser in en gymnasiekurs på egen hand och sedan gör en prövning, som ofta är både ett skriftligt och muntligt prov i ämnet.

Lycka till! /Petra,SYV


Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön