Utbildning utomlands

Har du frågor om att söka utbildning, behörighet till olika utbildningar eller liknande? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på AllaStudier.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren

Just nu tar vi inte emot nya frågor.

Har du en fråga om en specifik skola eller utbildning?

Vi får ofta frågor om specifika utbildningar från specifika utbildningsanordnare. Dessa frågor kan vi tyvärr oftast inte besvara mer än den information som redan finns tillgänglig här på AllaStudier. Har du fler frågor eller inte får tillräckligt med information? Gör en intresseanmälan så tar skolan kontakt med dig, eller så kan du höra av dig direkt till skolan som anordnar utbildningen.

Har du frågor om en viss utbildning är studiemedelberättigad?

Ofta står det specificerat i utbildningspresentationen om utbildningen är studiemedelberättigad eller inte. Om det mot all förmodan inte gör det så kan du antingen kontakta utbildningsanordnaren direkt eller kontakta Centrala Studiestödsnämnden, CSN.

Saknar du behörighet eller vill du plugga upp dina betyg?

Om du saknar en viss kurs eller ett ämne som du vill läsa upp i din kommun så kan du först kolla upp om du kan läsa den på distans. Är detta inte ett alternativ så kan du kontakta din studie- och yrkesvägledare i kommunen som kan guida dig vidare till närmsta vuxenutbildning. Du vet väl att du även kan göra en prövning. Bra att veta är att inför höstens antagning 2010 så ändrades antagningsreglerna samt urvalsgrupperna.

Har du en fråga om när en utbildning börjar eller när du kan söka den?

För majoriteten av högskole- och universitetsutbildningarna är det två starter per år, vanligtvis i januari och augusti. Ansökningsdatumen till dessa starter är 15 april och 15 oktober. Övriga utbildningstyper kan starta löpande under året såväl som ha fasta starter. Likadant med ansökningsdatum. Denna information finner du under utbildningsinformationen för respektive utbildning. Skulle den inte finnas där så kan du göra en intresseanmälan så tar skolan kontakt med dig. Du kan också höra av dig direkt till skolan som anordnar utbildningen.

Vill du veta om en distansutbildning alltid sker på distans?

Distansutbildningar är oftast studier på helfart, undantag kan komma – men detta står specificerat i utbildningsinformationen. Huruvida hela distansutbildningen sker över nätet eller om man ses i skolan varierar. Om upplägget på utbildningen inte är tydlig nog under utbildningsinformationen så kan du göra en intresseanmälan för utbildningen eller ta kontakt med skolan direkt.

Undrar du hur du ska gå tillväga för att plugga utomlands?

Om du bestämt dig för att börja studera utomlands kan du göra det antingen genom en svensk utlandsförmedlare som backar upp och hjälper dig genom hela antagningsprocessen. Eller så kan du även söka direkt till den skola du är intresserad av.

Undrar du hur det ser ut med jobb efter en utbildning?

I vår sektion Jobb & Lön hittar du medellöner och jobbutsikter för 9000 yrken. All information är hämtad från Arbetsförmedlingen och Statistiska centralbyrån.

Undrar du om en viss utbildning finns inom ditt närområde?

Vi får väldigt många frågor om en utbildning finns på en särskild ort. I vår söktjänst har du möjlighet att välja bland kategorier, orter och utbildningstyper. Du kan även söka fritt för att få ett mer specifikt resultat. På så sett kan du se om den utbildning du vill gå finns där du önskar. Hittar du den inte där så finns den tyvärr inte med i vår databas och vi kan tyvärr inte hjälpa dig.

Undrar du om dina poäng uppfyller en utbildnings behörighetskrav?

Vi får många frågor från studenter som läst olika ämnen sedan tidigare och på så sätt har olika poängvärden. De undrar hur dessa kan tillgodoräknas etc. till en utbildning. Vi kan tyvärr inte ge ett direkt svar på detta och rekommenderar er därför att kontakta utbildningsanordnaren direkt för att få ett bättre svar på detta.

Vill du veta om du är behörig med dina utländska gymnasiebetyg?

För att vara behörig till en eftergymnasial utbildning måste du ha en avslutad gymnasieutbildning som ger tillträde till högskolestudier. Det som krävs är att utbildningen är avslutad och att den ger tillträde till högskolestudier i utbildningslandet (= där du gick utbildningen). Du måste också kunna styrka kunskaper i svenska, engelska och matematik. Du behöver inte ha en färdig bedömning av ditt gymnasiebetyg när du anmäler dig till en universitetsutbildning, en bedömning görs i samband med antagningen. Är du ute i god tid, kan du låta Verket för högskoleservice, VHS, göra en förhandsbedömning av din utländska gymnasieutbildning. Annars görs bedömningen i samband med att du söker. Förhandsbedömning kan bara den få som är bosatt och folkbokförd i Sverige.

Vill du översätta dina betyg från ett annat land?

Har du betyg från ett annat land eller vill översätta dina svenska betyg ska du kontakta Verket för Högskoleservice som kan hjälpa dig.

Bor du i ett annat land och vill plugga i Sverige på distans?

Om du tillfälligt bor utomlands men är skriven i Sverige så ska det gå att läsa på distans från ett annat land. Huruvida du får studiestöd är upp till CSN och således något du bäst får svar på genom att fråga dem. Tänk på att många distansutbildningar har vissa obligatoriska träffar på skolan. Vi har dessvärre ingen möjlighet att veta vilka skolor som har detta och vilka som inte har det. Om du undrar över en specifik distansutbildning – kontakta utbildningsanordnaren och fråga. Om du inte är skriven i Sverige men vill studera en distansutbildning i Sverige rekommenderar vi dig att du kontaktar utbildningsanordnaren.




Sök bland besvarade frågor



Senaste frågorna inom Utbildning utomlands


02 sep 2023
Hur blir jag barnmorska i Danmark?
Hej,

Jg vill plugga till barnmorska, jag har kommit in till sjuksköterska i Sverige. Men vägen är längre - jag vill ju aldrig jobba som sjuksköterska - så jag tänkte Danmark, jordemor men hittar ingen information om det någonstans. Har du ett telefonnummer, en länk eller liknande.

Ha det underbart .

Svar:

Hej,

Vad roligt att du vill bli barnmorska! För att bli det i Sverige ska du först gå Sjuksköterskeprogrammet först som du vet.

Barnmorskeutbildningen i Danmark är 3,5 år lång och det krävs ingen sjuksköterskeutbildning i grunden. Läs om utbildningens behörighetskrav på UddannelsesGuiden. Du söker till en dansk bachelorutbildning via den danska studieportalen optagelse.

Lycka till! /Petra,SYV

10 aug 2023
Kommer jag in på den utbildning jag vill gå?
Hej!
Jag funderar på att studera i Dublin, men jag har ingen aning om vilka utbildningar jag kan komma in på. Hur kan jag konvertera mina betyg? Iallafall så jag vet på ett ungefär vart jag ligger.

Svar:

Hej,

Du ansöker med dina betyg översatta till engelska rakt av. Eventuell omvandling av betygsvärdena görs av skolan du söker till. Tyvärr kan du inte vara säker på hur de kommer att bedöma betygen innan du söker.

Lycka till! /Petra,SYV

13 jul 2023
Hur kommer jag in på Läkarprogrammet i Danmark?
Hej,

Jag hoppas att du mår bra. Jag skriver till dig för att be om rådgivning och förberedelse inför kommande studier i Danmark. Jag vill börja läkarprogrammet i Danmark och behöver svar på några frågor. Inför höstterminen har jag ansökt om att komplettera mina ämnen för att få behörighet till läkarprogrammet.

För närvarande har jag godkända betyg i naturkunskap 1b och godkänt betyg (E) i Engelska 7, men jag är beredd att göra en prövning i ämnet om det behövs för att öka mina chanser att bli antagen till läkarprogrammet i Danmark. Jag har kontrollerat behörighetskraven för att bli antagen till läkarprogrammet i Danmark och jag har bra betyg, runt 9,71, enligt den danska betygsskalan. Dock uppfyller jag inte behörigheten i matte 4 och naturkunskapsämnen som fysik, kemi och biologi. Jag skulle vilja ha lite rådgivning angående hur jag kan öka mina chanser att bli antagen till universitetet.

Tack på förhand för din hjälp och rådgivning. Jag ser fram emot ditt svar.

Med vänliga hälsningar,

Svar:

Hej,

Du behöver först läsa in kurserna du saknar för behörighet. Det kan du göra på ett naturvetenskapligt basår på universitet eller på komvux i din kommun.

För att vara behörig att söka till en läkarutbildning i Danmark krävs att du har följande svenska gymnasiekurser (2021):

Svensk kurs enligt Gy11

Matematik 4

Engelska 7

Svenska 3

Dessutom krävs en av följande kombinationer:

Svensk kurs enligt Gy11

Fysik 2 och kemi 2

Kemi 2, Biologi 2 och Fysik 1a/1b eller Naturkunskap 2

När du söker till högskoleutbildning i Danmark kan du söka i två kvoter; kvote 1 eller kvote 2.

Kvote 1

I kvote 1 söker du med ditt genomsnittsbetyg från gymnasiet. Upplästa betyg räknas inte in. Genomsnittsbetyget måste vara minst 6,0 enligt den danska skalan och du måste ha uppfyllt alla behörighetskrav för utbildningen.

Kvote 2

Om du ansöker genom kvote 2 görs en helhetsbedömning av dina kvalifikationer. Dessa kan bestå av exempelvis tidigare utbildning, arbetslivserfarenhet, frivilligt arbete och utlandserfarenhet. Även här måste du ha uppfyllt alla behörighetskrav för utbildningen.

Hör gärna av dig till det universitet du vill studera vid för mer information och om något känns oklart.

Vänligen/ Petra,SYV

14 maj 2023
Bedömning av utländsk utbildning
hej, jag ska slutföra gymnasiet som jag studerar i Iran om en månad. skolan jag går på är en international school.
min fråga är att kommer mitt examensbevis att accepteras i Sverige?
och om inte, vad föreslår du att jag ska göra för mitt universitet?

Svar:

Hej,

Här kan du ansöka om ett utlåtande där UHR gör en bedömning av dina utbildningsdokument: https://www.uhr.se/bedomning-av-utlandsk-utbildning/. 

Lycka till! /Petra,SYV

14 maj 2023
Kan jag gå gymnasiet i Sydkorea?
Hej jag en 13 åring tjej och går i 7:an jag vet inte vad jag vill bli när jag är vuxen men jag vet att jag vill gå gymnasiet i Korea jag planerar att ta ett utbytesår i Korea och sen gå ib i Korea men jag vet inte hur jag ska få till det mina frågor är: kan man göra det? Hur gör man med pengarna? Hur hittar jag en bra skola? Måste jag kunna Koreanska? Hur bor man? Får man åka hem under lov?

Svar:

Hej,

Vad roligt att du vill gå gymnasiet i Sydkorea! Sydkorea har ett annat skolsystem än Sverige som bygger på det amerikanska skolsystemet. Det bästa är om du kan gå ett IB-program på en internationell skola. Det underlättar om du vill jobba och studera i andra länder än Sydkorea. Och om du inte kan flytande koreanska är det nog ett måste. Läs mer om IB -programmet här: https://www.gymnasium.se/sok/international-baccalaureate#moreAboutSearch. 

Tyvärr tror jag att många skolan inte accepterar elever som flyttar utan sina vårdnadshavare så börja med att kolla upp det.

Angående boende kan det vara bra att kolla på skolor som har internat annars är det upp till dig att försöka hitta ett annat boende. Många studerande i Sydkorea bor på studenthotell. Du behöver göra en budget för att se om du kommer att ha råd med detta. Tänk på att du måste betala terminsavgifter förutom boende och mat. Sedan måste du också kolla upp vad dina möjligheter att få visum är. Här kan du få tips på hur man kan finansiera utlandsstudier: https://www.gymnasium.se/utlandsstudier/finansiering-av-utlandsstudier-12021.

Lycka till! /Petra,SYV

23 nov 2022
Kan jag studera i England?
Hej jag är en 17 årig tjej som tar studenten nästa år från naturkunskapsprogrammet och vill gärna studera i ett England universitet. Jag undrade dock om man behöver ha bra betyg eller en viss requierment för att komma in i ett engelskt universitet. Tex vill jag gärna studera på bbk (birbirk) men undrar då om jag behöver ha bra betyg eller räcker det med godkända betyg och ett gymnasieexamen och isåfall hur ansöker jag dit ?

mvh

Svar:

Hej,

Om du har slutbetyg från gymnasiet och är behörig att studera på högskolenivå här i Sverige är du i regel behörig att studera på college och universitet i Storbritannien.

De exakta kraven på förkunskaper kan dock variera från utbildning till utbildning. Precis som här hemma kan det till exempel krävas att du har läst vissa ämnen/kurser på gymnasiet för att kunna söka till en viss utbildning.

Kontakta antagningsenheten,Admissions Office, vid det universitet eller college där du vill läsa för att få information om vad som krävs för just den utbildning du vill komma in på.

Lycka till! /Petra,SYV

16 nov 2022
Läkarprogrammet i Rumänien
Hej jag skulle vilja ha mer information om läkarprogrammet i Rumänien och hur ansökningsprocessen är

Svar:

Hej,

Vi har information om läkarprogrammet i Rumänien här. För mer ingående information behöver du kolla med den skola som du vill gå.

Lycka till! /Petra,SYV

15 nov 2022
ACT-test
Hej! Jag funderat på att börja plugga i U.S.A och skolan där kräver ett ACT test för att man ska bli antagen. Så jag undrar om jag kan vända mig någonstans för att plugga till ett ACT här i Sverige eller är man helt på egen hand?
Har möjlighet att plugga på distans.
Mvh,

Svar:

Hej,

Det är ett standardiserat test för att ansöka till högskolor, precis som högskoleprovet här i Sverige. Det finns ingen kurs vad jag känner till där du kan studera inför det men du kanske kan hitta resurser på nätet när du studerar på egen hand.

Lycka till! /Petra,SYV

16 okt 2022
Studera på distans
Hej!
Jag går mitt tredje år i gymnasiet och tar alltså studenten till våren. Till hösten 2023 vill jag åka utomlands i några månader. Jag läste en artikel på er hemsida om en tjej som tog svenska högskolepoäng från Thailand, finansierat med csn bidrag. Hur går man till väga för att göra samma sak? Thailand är i en annan tidszon så hur funkar det rent praktiskt med föreläsningar/tentor? Finns det kurser som är väldigt flexibla med tider? Och där man inte behöver vara på plats för att skriva tentor? Jag har läst att vissa kurser endast har examinationer i form av inlämningsuppgifter? Jag är öppen för att läsa i princip om vad som helst. Jag har länge velat åka en längre tid till Bali eller Sri lanka och har ursprungligen tänkt att volontärarbeta där. Men om möjligheten finns att kunna bo där i ca tre månader och få svenska högskolepoäng, och och kunna finansiera det via csn hade det varit fantastiskt. Tack på förhand:)

Svar:

Hej,

Du måste kolla med högskolorna för att ta reda på hur deras upplägg ser ut för de kurser du vill gå. Sedan får du fundera på hur du skulle kunna få det att fungera. På högskola/universitet har man inte så mycket obligatorisk tid per vecka så därför behöver tidsskillnaden oftast inte vara ett problem.

Lycka till! /Petra,SYV

11 okt 2022
Konstkurs i Danmark
Hej!
Jag är 20 år gammal.
Jag ska flytta till Köpenhamn från april eller maj 2023, till och med augusti 2023 och kommer förmodligen arbeta i Köpenhamn för att ha möjlighet att finansiera boende.
Men jag är också lite av en konstnörd, jag är intresserad av de flesta konstformer: som måleri, skulptering, arkitektur, teater, musik etcetera. Jag vill mer än gärna gå på en konstkurs för skoj skull när jag är där, eftersom Köpenhamn har en sån storartad och häftig konstscen. Har ni på AllaStudier några tips på kurs på vad någon typ av kurs som jag kan gå? I och med att jag bara kommer att vara där i några månader kan jag inte söka in på någon yrkesförberedande utbildning. Men någon fristående kurs eller så? Eller erbjuder svenska kyrkan eller KFUM någon slags kurs? Jag vet inte om ni har några förslag, men jag ville kolla med er ändå.
Jag blir super tacksam för respons! Ha en toppen dag!
Med vänlig hälsning

Svar:

Hej,

Jag kan inte hitta något sådant i våra databaser så tyvärr får du nog leta vidare. Kanske blir det lättare när du väl är på plats i Danmark och kan fråga någon där?

Lycka till! /Petra,SYV

Visar 1-10 av 1848 frågor
1
2
3
4
...
185