Visa allastudier.se som: Mobil

Utbildning utomlands

Vi får in väldigt mycket frågor och vi försöker alltid besvara de frågor vi får in. Men ibland kan det ta en längre tid innan din fråga kan bli besvarad. Nedan kan du se svar på några av de vanligaste frågorna vi får in. Läs igenom dessa och se om frågan du har blir besvarad där. Du vet väl att du även kan göra en sökning på frågor som redan besvarats i vår sökruta. Du hittar sökrutan längre ned på sidan där du även kan skicka in din fråga.

Har du en fråga om en specifik skola eller utbildning?

Vi får ofta frågor om specifika utbildningar från specifika utbildningsanordnare. Dessa frågor kan vi tyvärr oftast inte besvara mer än den information som redan finns tillgänglig här på AllaStudier. Har du fler frågor eller inte får tillräckligt med information? Gör en intresseanmälan så tar skolan kontakt med dig, eller så kan du höra av dig direkt till skolan som anordnar utbildningen.

Har du frågor om en viss utbildning är studiemedelberättigad?

Ofta står det specificerat i utbildningspresentationen om utbildningen är studiemedelberättigad eller inte. Om det mot all förmodan inte gör det så kan du antingen kontakta utbildningsanordnaren direkt eller kontakta Centrala Studiestödsnämnden, CSN.

Saknar du behörighet eller vill du plugga upp dina betyg?

Om du saknar en viss kurs eller ett ämne som du vill läsa upp i din kommun så kan du först kolla upp om du kan läsa den på distans. Är detta inte ett alternativ så kan du kontakta din studie- och yrkesvägledare i kommunen som kan guida dig vidare till närmsta vuxenutbildning. Du vet väl att du även kan göra en prövning. Bra att veta är att inför höstens antagning 2010 så ändrades antagningsreglerna samt urvalsgrupperna.

Har du en fråga om när en utbildning börjar eller när du kan söka den?

För majoriteten av högskole- och universitetsutbildningarna är det två starter per år, vanligtvis i januari och augusti. Ansökningsdatumen till dessa starter är 15 april och 15 oktober. Övriga utbildningstyper kan starta löpande under året såväl som ha fasta starter. Likadant med ansökningsdatum. Denna information finner du under utbildningsinformationen för respektive utbildning. Skulle den inte finnas där så kan du göra en intresseanmälan så tar skolan kontakt med dig. Du kan också höra av dig direkt till skolan som anordnar utbildningen.

Vill du veta om en distansutbildning alltid sker på distans?

Distansutbildningar är oftast studier på helfart, undantag kan komma – men detta står specificerat i utbildningsinformationen. Huruvida hela distansutbildningen sker över nätet eller om man ses i skolan varierar. Om upplägget på utbildningen inte är tydlig nog under utbildningsinformationen så kan du göra en intresseanmälan för utbildningen eller ta kontakt med skolan direkt.

Undrar du hur du ska gå tillväga för att plugga utomlands?

Om du bestämt dig för att börja studera utomlands kan du göra det antingen genom en svensk utlandsförmedlare som backar upp och hjälper dig genom hela antagningsprocessen. Eller så kan du även söka direkt till den skola du är intresserad av.

Undrar du hur det ser ut med jobb efter en utbildning?

I vår sektion Jobb & Lön hittar du medellöner och jobbutsikter för 9000 yrken. All information är hämtad från Arbetsförmedlingen och Statistiska centralbyrån.

Undrar du om en viss utbildning finns inom ditt närområde?

Vi får väldigt många frågor om en utbildning finns på en särskild ort. I vår söktjänst har du möjlighet att välja bland kategorier, orter och utbildningstyper. Du kan även söka fritt för att få ett mer specifikt resultat. På så sett kan du se om den utbildning du vill gå finns där du önskar. Hittar du den inte där så finns den tyvärr inte med i vår databas och vi kan tyvärr inte hjälpa dig.

Undrar du om dina poäng uppfyller en utbildnings behörighetskrav?

Vi får många frågor från studenter som läst olika ämnen sedan tidigare och på så sätt har olika poängvärden. De undrar hur dessa kan tillgodoräknas etc. till en utbildning. Vi kan tyvärr inte ge ett direkt svar på detta och rekommenderar er därför att kontakta utbildningsanordnaren direkt för att få ett bättre svar på detta.

Vill du veta om du är behörig med dina utländska gymnasiebetyg?

För att vara behörig till en eftergymnasial utbildning måste du ha en avslutad gymnasieutbildning som ger tillträde till högskolestudier. Det som krävs är att utbildningen är avslutad och att den ger tillträde till högskolestudier i utbildningslandet (= där du gick utbildningen). Du måste också kunna styrka kunskaper i svenska, engelska och matematik. Du behöver inte ha en färdig bedömning av ditt gymnasiebetyg när du anmäler dig till en universitetsutbildning, en bedömning görs i samband med antagningen. Är du ute i god tid, kan du låta Verket för högskoleservice, VHS, göra en förhandsbedömning av din utländska gymnasieutbildning. Annars görs bedömningen i samband med att du söker. Förhandsbedömning kan bara den få som är bosatt och folkbokförd i Sverige.

Vill du översätta dina betyg från ett annat land?

Har du betyg från ett annat land eller vill översätta dina svenska betyg ska du kontakta Verket för Högskoleservice som kan hjälpa dig.

Bor du i ett annat land och vill plugga i Sverige på distans?

Om du tillfälligt bor utomlands men är skriven i Sverige så ska det gå att läsa på distans från ett annat land. Huruvida du får studiestöd är upp till CSN och således något du bäst får svar på genom att fråga dem. Tänk på att många distansutbildningar har vissa obligatoriska träffar på skolan. Vi har dessvärre ingen möjlighet att veta vilka skolor som har detta och vilka som inte har det. Om du undrar över en specifik distansutbildning – kontakta utbildningsanordnaren och fråga. Om du inte är skriven i Sverige men vill studera en distansutbildning i Sverige rekommenderar vi dig att du kontaktar utbildningsanordnaren.
SökLatest questions for Utbildning utomlands


21 jun 2019
Psykolog utomlands genom kandidatkurs?
Hej, Jag har studerat 120 HP på ett program med företagsekonomi som huvudområde. Jag har tagit ut en högeskolexamen, men har bestämt mig för att inte fortsätta då ämnet och karriärvalen inom psykologi intresserar mig mer. Jag har sett genom flera olika universitet i landet att man kan ta ut kandidat i psykologi genom kandidatkurser. Alltså att jag studerar 120 Hp (grundkurs,fortsättningskurs, kandidatkurs) inom psykologi för att ta ut en kandidat med mina tidigare 120 HP inom företagsekonomi.  Min fråga är om jag då kan studera en master eller övergå till ett psykologprogram i utlandet med denna typ av kandidat? Eller måste den innehålla 100 % psykologi kandidaten? Jag tänker mig främst länder inom EU och framförallt Danmark. Min ambition är att bli psykolog och ev. resa tillbaka till Sverige och pröva mig till svenskt legitimerad psykolog gneom social styrelsen.  

Svar:

Hej, Här kan du läsa om de regler som gäller för att du ska kunna bli psykolog i Sverige med en utländsk utbildning: https://legitimation.socialstyrelsen.se/sv/utbildad-utanfor-eu-och-ees/psykolog. Det finns även kompletterande utbildningar för utländska psykologer på högskolan. Om du är intresserad av en sådan så kan du kolla upp med högskolan vad som gäller för att du ska vara behörig för att gå en sådan. Det finns vid Uppsala, Lund och Umeå universitet.  Vad som gäller för att läsa en master i psykologi utomlands måste du kolla med den skola det gäller. Det kan vara varierande krav beroende på skola och land.  Lycka till!
21 jun 2019
Engelska Krav University collage London (England-London)
Hej,  Jag är en nyexaminerad Biomedicin student och söker för tillfälllet en vidare utbildning i England (Masters). Jag undrar om jag behöver göra ett engelska test som TOEFL, i och med att vi i Sverige lär oss engelska genom hela grundskolan och gymnasiet (tog även engleska 7 i gymnasiet)?  Tack på förhand/  Laura Mansor 

Svar:

Hej, TOEFL används framförallt i USA. Det vanligaste testet i England är IELTS och de flesta universitet och college kräver att du gör ett språktest för att visa att du har de kunskaper som krävs. Vilket resultat som anses som godkänt skiljer sig åt mellan olika universitet och college. Kolla upp exakt vilket test och vilken poäng som krävs där du vill läsa! Lycka till!
13 jun 2019
Läkarutbildningen i Norge
Hej!  Jag hade lite tankar och funderingar om att studera till läkare i Norge. Vad gäller? Jag skulle behöva lite information. Vilka ämnen är behörighetsgivande? Gäller samma som i Sverige? Hur ser antagningsresultaten ut i Norge i relation till de svenska? Högskoleprovet resultat, gäller dessa i Norge? Hur de räknar ut meritpoämgen på betygen förstår jag mig inte heller på trots mycket efterforskning. Efter påbörjad utbildning i Norge finns möjlighet till förflyttning till Sverige? Tack på förhand! Med vänlig hälsning, Emma  

Svar:

Hej Emma, Här finns info om läkarstudier utomlands: http://allastudier.se/tips-o-fakta/32-l%C3%A4karstudier-utomlands/ och här finns info om studier i Norge: http://allastudier.se/tips-o-fakta/51-studera-i-norge/. Du borde kunna hitta en del info där men när det gäller mer specifika frågor om antagningsprocessen är det bäst att vända sig direkt till de högskolor som du vill söka till eller Norges antagningsenhet. Samordna opptak är Norges motsvarighet till Sveriges Antagning.se. Se särskilt information för svenska ansökande ("Spesielle opptakskrav"). Angående förflyttningar så måste du ta det med den högskola som du vill flytta till. Det går oftast inte att få klara besked kring det på förhand. Lycka till!