Visa allastudier.se som: Mobil

Yrkeshögskola

Vi får in väldigt mycket frågor och vi försöker alltid besvara de frågor vi får in. Men ibland kan det ta en längre tid innan din fråga kan bli besvarad. Nedan kan du se svar på några av de vanligaste frågorna vi får in. Läs igenom dessa och se om frågan du har blir besvarad där. Du vet väl att du även kan göra en sökning på frågor som redan besvarats i vår sökruta. Du hittar sökrutan längre ned på sidan där du även kan skicka in din fråga.

Har du en fråga om en specifik skola eller utbildning?

Vi får ofta frågor om specifika utbildningar från specifika utbildningsanordnare. Dessa frågor kan vi tyvärr oftast inte besvara mer än den information som redan finns tillgänglig här på AllaStudier. Har du fler frågor eller inte får tillräckligt med information? Gör en intresseanmälan så tar skolan kontakt med dig, eller så kan du höra av dig direkt till skolan som anordnar utbildningen.

Har du frågor om en viss utbildning är studiemedelberättigad?

Ofta står det specificerat i utbildningspresentationen om utbildningen är studiemedelberättigad eller inte. Om det mot all förmodan inte gör det så kan du antingen kontakta utbildningsanordnaren direkt eller kontakta Centrala Studiestödsnämnden, CSN.

Saknar du behörighet eller vill du plugga upp dina betyg?

Om du saknar en viss kurs eller ett ämne som du vill läsa upp i din kommun så kan du först kolla upp om du kan läsa den på distans. Är detta inte ett alternativ så kan du kontakta din studie- och yrkesvägledare i kommunen som kan guida dig vidare till närmsta vuxenutbildning. Du vet väl att du även kan göra en prövning. Bra att veta är att inför höstens antagning 2010 så ändrades antagningsreglerna samt urvalsgrupperna.

Har du en fråga om när en utbildning börjar eller när du kan söka den?

För majoriteten av högskole- och universitetsutbildningarna är det två starter per år, vanligtvis i januari och augusti. Ansökningsdatumen till dessa starter är 15 april och 15 oktober. Övriga utbildningstyper kan starta löpande under året såväl som ha fasta starter. Likadant med ansökningsdatum. Denna information finner du under utbildningsinformationen för respektive utbildning. Skulle den inte finnas där så kan du göra en intresseanmälan så tar skolan kontakt med dig. Du kan också höra av dig direkt till skolan som anordnar utbildningen.

Vill du veta om en distansutbildning alltid sker på distans?

Distansutbildningar är oftast studier på helfart, undantag kan komma – men detta står specificerat i utbildningsinformationen. Huruvida hela distansutbildningen sker över nätet eller om man ses i skolan varierar. Om upplägget på utbildningen inte är tydlig nog under utbildningsinformationen så kan du göra en intresseanmälan för utbildningen eller ta kontakt med skolan direkt.

Undrar du hur du ska gå tillväga för att plugga utomlands?

Om du bestämt dig för att börja studera utomlands kan du göra det antingen genom en svensk utlandsförmedlare som backar upp och hjälper dig genom hela antagningsprocessen. Eller så kan du även söka direkt till den skola du är intresserad av.

Undrar du hur det ser ut med jobb efter en utbildning?

I vår sektion Jobb & Lön hittar du medellöner och jobbutsikter för 9000 yrken. All information är hämtad från Arbetsförmedlingen och Statistiska centralbyrån.

Undrar du om en viss utbildning finns inom ditt närområde?

Vi får väldigt många frågor om en utbildning finns på en särskild ort. I vår söktjänst har du möjlighet att välja bland kategorier, orter och utbildningstyper. Du kan även söka fritt för att få ett mer specifikt resultat. På så sett kan du se om den utbildning du vill gå finns där du önskar. Hittar du den inte där så finns den tyvärr inte med i vår databas och vi kan tyvärr inte hjälpa dig.

Undrar du om dina poäng uppfyller en utbildnings behörighetskrav?

Vi får många frågor från studenter som läst olika ämnen sedan tidigare och på så sätt har olika poängvärden. De undrar hur dessa kan tillgodoräknas etc. till en utbildning. Vi kan tyvärr inte ge ett direkt svar på detta och rekommenderar er därför att kontakta utbildningsanordnaren direkt för att få ett bättre svar på detta.

Vill du veta om du är behörig med dina utländska gymnasiebetyg?

För att vara behörig till en eftergymnasial utbildning måste du ha en avslutad gymnasieutbildning som ger tillträde till högskolestudier. Det som krävs är att utbildningen är avslutad och att den ger tillträde till högskolestudier i utbildningslandet (= där du gick utbildningen). Du måste också kunna styrka kunskaper i svenska, engelska och matematik. Du behöver inte ha en färdig bedömning av ditt gymnasiebetyg när du anmäler dig till en universitetsutbildning, en bedömning görs i samband med antagningen. Är du ute i god tid, kan du låta Verket för högskoleservice, VHS, göra en förhandsbedömning av din utländska gymnasieutbildning. Annars görs bedömningen i samband med att du söker. Förhandsbedömning kan bara den få som är bosatt och folkbokförd i Sverige.

Vill du översätta dina betyg från ett annat land?

Har du betyg från ett annat land eller vill översätta dina svenska betyg ska du kontakta Verket för Högskoleservice som kan hjälpa dig.

Bor du i ett annat land och vill plugga i Sverige på distans?

Om du tillfälligt bor utomlands men är skriven i Sverige så ska det gå att läsa på distans från ett annat land. Huruvida du får studiestöd är upp till CSN och således något du bäst får svar på genom att fråga dem. Tänk på att många distansutbildningar har vissa obligatoriska träffar på skolan. Vi har dessvärre ingen möjlighet att veta vilka skolor som har detta och vilka som inte har det. Om du undrar över en specifik distansutbildning – kontakta utbildningsanordnaren och fråga. Om du inte är skriven i Sverige men vill studera en distansutbildning i Sverige rekommenderar vi dig att du kontaktar utbildningsanordnaren.
Sök bland besvarade frågorLatest questions for Yrkeshögskola


29 jan 2020
Varför är utbildningarna olika?
Hej, jag funderar att plugga till fastighetsingenjör och har lite frågor kring det. När jag kollade efter den utbildningen så såg jag att John Ericsson institutet i Stockholm och fastighetsakademin i Göteborg har den programmet. Men när jag gick igenom kursplanen på båda så såg jag att det är olika kurser man läser på båda t.ex. Kommunikation, projektledning och andra kurser finns inte med på samma utbildning i Stockholm och sen står det att att utbildningen i Göteborg gör att man kan jobba som t.ex fastighetsingenjör, energiingenjör, driftingenjör och andra yrken som inte står med den i Stockholm. Varför är det så? Varför är det olika kurser på dessa utbildningar fast de är samma men på olika skolor? Betyder det att om jag läser den i Stockholm, kan jag inte jobba med de yrken jag beskrev ovanför? Detta har gjort mig väldigt förvirrad och jag vill läsa fastighetsingenjör men nu när jag sett att det är olika kurer och olika yh poäng så vet jag inte längre vad jag ska välja. Jag trodde att utbildningens kursplan skulle vara samma på båda. Så vad ska jag göra? Är det samma kursplan, men med olika namn och kan jobba med samma yrken som jag skrev ovan? Behöver gärna svar om allting när det gäller allt det här eftersom jag vill söka men är super förvirrad just nu.

Svar:

Hej,

För att kunna få anställning som fastighetsingenjör behöver du eftergymnasial utbildning vanligen från en yrkeshögskola. Det finns flera olika utbildningar till fastighetsingenjör på Yrkeshögskolan som du kan se här: https://allastudier.se/utbildningar/utbildningar?q=fastighetsingenj%C3%B6r%20. De är som du har märkt olika så förvänta dig inte att de ska vara exakt likadana för att de heter samma sak. Gör som du har gjort, läs igenom kursplanerna och välj sedan den som passar dig mest. Har du frågor om någon av utbildningarna ska du kontakta skolan det gäller så kan de svara på dina frågor.

Lycka till med ditt val! /Petra,SYV

29 jan 2020
Kan man specialisera sig som tandsköterska?
När man är tandsköterska får man välja om man vill fixa barn, vuxna eller äldres tänder? Det vill säga jag vill hålla på med barns tänder istället för vuxna.

Svar:

Hej,

Som tandsköterska är det inte vanligt att man kan rikta in sig på en åldersgrupp på det sättet. Men det kan finnas sätt att specialisera sig mer mot barn. Som tandsköterska kan du välja att plugga vidare och specialisera dig på tandkirurgiska operationer, tandreglering eller arbeta i skola och förskola. Om du arbetar i skola eller förskola består arbetet till stor del av att på ett pedagogiskt sätt berätta för barnen och ungdomarna om vilken av god munhälsa och om fluorsköljning. Kanske kan det vara något för dig?

Vänligen/ Petra,SYV

05 jan 2020
Var söker jag YH-utbildning?
Hej! Jag undrar om man söker till yrkeshögskola via antagning.se eller är det endast för högskolor och universitet och om jag sk hänvisa mig till respektive yrkeshögskolor stället.

Svar:

Hej,

Inom yrkeshögskolan finns det många olika utbildningsanordnare (skolor) och de sköter själva antagningen till sina utbildningar. Därför ska du alltid kontakta skolan direkt om du har frågor om ansökan och vilka krav som ställs för att komma in på den utbildning du är intresserad av.

Vänligen/ Petra,SYV


Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön