FAQ - Yrkeshögskola
Har du frågor om att söka utbildning, behörighet till olika utbildningar eller liknande? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på AllaStudier.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren
Just nu tar vi inte emot nya frågor.
Har du en fråga om en specifik skola eller utbildning?
Vi får ofta frågor om specifika utbildningar från specifika utbildningsanordnare. Dessa frågor kan vi tyvärr oftast inte besvara mer än den information som redan finns tillgänglig här på AllaStudier. Har du fler frågor eller inte får tillräckligt med information? Gör en intresseanmälan så tar skolan kontakt med dig, eller så kan du höra av dig direkt till skolan som anordnar utbildningen.
Har du frågor om en viss utbildning är studiemedelberättigad?
Ofta står det specificerat i utbildningspresentationen om utbildningen är studiemedelberättigad eller inte. Om det mot all förmodan inte gör det så kan du antingen kontakta utbildningsanordnaren direkt eller kontakta Centrala Studiestödsnämnden, CSN.
Saknar du behörighet eller vill du plugga upp dina betyg?
Om du saknar en viss kurs eller ett ämne som du vill läsa upp i din kommun så kan du först kolla upp om du kan läsa den på distans. Är detta inte ett alternativ så kan du kontakta din studie- och yrkesvägledare i kommunen som kan guida dig vidare till närmsta vuxenutbildning. Du vet väl att du även kan göra en prövning. Bra att veta är att inför höstens antagning 2010 så ändrades antagningsreglerna samt urvalsgrupperna.
Har du en fråga om när en utbildning börjar eller när du kan söka den?
För majoriteten av högskole- och universitetsutbildningarna är det två starter per år, vanligtvis i januari och augusti. Ansökningsdatumen till dessa starter är 15 april och 15 oktober. Övriga utbildningstyper kan starta löpande under året såväl som ha fasta starter. Likadant med ansökningsdatum. Denna information finner du under utbildningsinformationen för respektive utbildning. Skulle den inte finnas där så kan du göra en intresseanmälan så tar skolan kontakt med dig. Du kan också höra av dig direkt till skolan som anordnar utbildningen.
Vill du veta om en distansutbildning alltid sker på distans?
Distansutbildningar är oftast studier på helfart, undantag kan komma – men detta står specificerat i utbildningsinformationen. Huruvida hela distansutbildningen sker över nätet eller om man ses i skolan varierar. Om upplägget på utbildningen inte är tydlig nog under utbildningsinformationen så kan du göra en intresseanmälan för utbildningen eller ta kontakt med skolan direkt.
Undrar du hur du ska gå tillväga för att plugga utomlands?
Om du bestämt dig för att börja studera utomlands kan du göra det antingen genom en svensk utlandsförmedlare som backar upp och hjälper dig genom hela antagningsprocessen. Eller så kan du även söka direkt till den skola du är intresserad av.
Undrar du hur det ser ut med jobb efter en utbildning?
I vår sektion Jobb & Lön hittar du medellöner och jobbutsikter för 9000 yrken. All information är hämtad från Arbetsförmedlingen och Statistiska centralbyrån.
Undrar du om en viss utbildning finns inom ditt närområde?
Vi får väldigt många frågor om en utbildning finns på en särskild ort. I vår söktjänst har du möjlighet att välja bland kategorier, orter och utbildningstyper. Du kan även söka fritt för att få ett mer specifikt resultat. På så sett kan du se om den utbildning du vill gå finns där du önskar. Hittar du den inte där så finns den tyvärr inte med i vår databas och vi kan tyvärr inte hjälpa dig.
Undrar du om dina poäng uppfyller en utbildnings behörighetskrav?
Vi får många frågor från studenter som läst olika ämnen sedan tidigare och på så sätt har olika poängvärden. De undrar hur dessa kan tillgodoräknas etc. till en utbildning. Vi kan tyvärr inte ge ett direkt svar på detta och rekommenderar er därför att kontakta utbildningsanordnaren direkt för att få ett bättre svar på detta.
Vill du veta om du är behörig med dina utländska gymnasiebetyg?
För att vara behörig till en eftergymnasial utbildning måste du ha en avslutad gymnasieutbildning som ger tillträde till högskolestudier. Det som krävs är att utbildningen är avslutad och att den ger tillträde till högskolestudier i utbildningslandet (= där du gick utbildningen). Du måste också kunna styrka kunskaper i svenska, engelska och matematik. Du behöver inte ha en färdig bedömning av ditt gymnasiebetyg när du anmäler dig till en universitetsutbildning, en bedömning görs i samband med antagningen. Är du ute i god tid, kan du låta Verket för högskoleservice, VHS, göra en förhandsbedömning av din utländska gymnasieutbildning. Annars görs bedömningen i samband med att du söker. Förhandsbedömning kan bara den få som är bosatt och folkbokförd i Sverige.
Vill du översätta dina betyg från ett annat land?
Har du betyg från ett annat land eller vill översätta dina svenska betyg ska du kontakta Verket för Högskoleservice som kan hjälpa dig.
Bor du i ett annat land och vill plugga i Sverige på distans?
Om du tillfälligt bor utomlands men är skriven i Sverige så ska det gå att läsa på distans från ett annat land. Huruvida du får studiestöd är upp till CSN och således något du bäst får svar på genom att fråga dem. Tänk på att många distansutbildningar har vissa obligatoriska träffar på skolan. Vi har dessvärre ingen möjlighet att veta vilka skolor som har detta och vilka som inte har det. Om du undrar över en specifik distansutbildning – kontakta utbildningsanordnaren och fråga. Om du inte är skriven i Sverige men vill studera en distansutbildning i Sverige rekommenderar vi dig att du kontaktar utbildningsanordnaren.
Sök bland besvarade frågor
Kategori
Antal frågor
Senaste frågorna inom FAQ - Yrkeshögskola
Tacksam för svar.
Allt gott!
Hej,
Du kan bli fastighetsförvaltare med endast gymnasieutbildning i bagaget. Men vill du ge dig själv goda jobb- och utvecklingsmöjligheter kan du läsa till yrket genom att gå en utbildning på Yrkeshögskolan.
Vänligen/ Petra,SYV
Jag är civilekonom som kommer från Serbien. UHR har validerad alla mina betyg samt mina gymnasieexamen och jag fick utlåtande från UHR att mina betyg motsvarar till svensk gymnasieexamen, som betyder att jag kan studera i Sverige.
Jag avslutade svenska 3 på Komvux , och jag börjar med engelska 6 kurs på hösten.
Jag vill studera på Yrgo yrkeshögskola. Jag är mycket intresserad av programmet bank och försäkringsrådgivare.
Jag bor i Stockholm och jag är mamma av två småbarn. Utbildningen finns i Göteborg. Finns någon lösning för min situation? Kan jag plugga på distans?
Hej,
Vad roligt att du hittat en utbildning du vill gå! Allastudier.se driver inte några egna utbildningar men när du hittat en utbildning kan du enkelt komma i kontakt med skolan och ställa frågor genom att lämna en intresseanmälan. Skolan kan hjälpa dig svara på dina frågor kring deras utbildning.
Går det inte att läsa utbildningen på distans kan du kanske hitta liknande utbildningar i Stockholm här: https://allastudier.se/utbildningar/ekonomi-stockholm/c3203-d99467.
Lycka till! /Petra,SYV
Jag vill plugga vidare till tandsköterska eller tandhygienist.
Jag har inte alla mina betyg ifrån gymnasiet , jag har pluggat upp ungefär hälften men undrar nu vilka ämnen jag behöver för att komma in på utbildningen. Fick höra av någon att man kanske inte behöver alla ämnen utan man kan kompensera med högskoleutbildningen , stämmer det ?
Jag har mina betyg på pdf som jag kan skicka till dig :)
Hej,
Tandsköterska blir du om du läser en eftergymnasial utbildning på yrkeshögskolan på 1,5 år. För att vara behörig till denna utbildning krävs grundläggande behörighet för högskolestudier. Det innebär att du måste ha en gymnasieutbildning. Du kan kontakta skolan där du vill studera för att höra om det finns någon chans att bli antagen utan gymnasieutbildning, det brukar då innebära att man istället har arbetserfarenhet inom yrket eller ett liknande yrke som man vill studera till.
Lycka till! /Petra,SYV
Om man vill utbilda sig till ambulanssjukvårdare behöver man ha tagit manuellt körkort eller räcker det med automat? Jag läste någonstans att man får C-körkort om man går YH utbildning.
Hur fungerar det i ambulansen är det ambulanssjukvårdaren som vårdar patienten eller är det ambulanssjuksköterskan. Är man alltid en av varje i ambulansen?
Hej,
Du ska ha C-behörighet alternativt B-körkort som är utfärdat före 1 juli 1996 för att få köra ambulans. På en YH-utbildning krävs vanligen körkortstillstånd för C1 innan sista kompletteringsdag.Men kolla med skolan du vill gå vad som gäller där.
Ambulanssjukvårdaren arbetar i team med en sjuksköterska. Sjuksköterskan ansvarar för den medicinska behandlingen medan ambulanssjukvårdaren kontrollerar puls och blodtryck, lägger förband eller ger hjärt- och lungräddning. Ambulanssjukvårdaren sköter även kontakten med SOS Alarm, sjukhus, polis och annan räddningspersonal. Det är också ambulanssjukvårdaren som oftast kör ambulansen vilket gör att god körvana krävs.
Lycka till! /Petra,SYV
Hej,
Detta är vad jag kan hitta på området när det gäller YH: https://allastudier.se/utbildningar/yrkeshogskola-inredning/a321-c3217.
Vänligen/ Petra,SYV
Jag har en examen från YH-utbildning (Redovisningskonsult) här i Sverige som vill gärna påbygga till kandidatexamen?
Jag hörde att det finns här i Sverige utbildningar efter det, men hittar inga på nätet.
Hej,
Det är tyvärr inte vanligt med så kallade "top-up year" i Sverige. Man kan inte räkna YH-poäng som högskolepoäng så därför blir det ofta problematiskt om man vill göra det. Du kan höra med de högskolor där du vill studera vad de säger om detta då de kanske kan ge dig närmare information om det.
Du hittar information om Top-up year här: https://allastudier.se/tips-o-fakta/toppa-yh-utbildningen-utomlands-16901. Utomlands söker man oftast direkt till universitetet men det finns förmedlingar som kan hjälpa dig som du kan läsa om på länken.
Lycka till! /Petra,SYV
Hej,
Du kan kontakta den klinik där du vill jobba och fråga om de anställer tandvårdsbiträden och i så fall vilka meriter de letar efter. Det finns nämligen ingen utbildning till det. Däremot kan du titta på tandsköterskeutbildningen om du är intresserad av det yrket.
Tandsköterska blir du om du läser en eftergymnasial utbildning på yrkeshögskolan på 1,5 år. För att vara behörig till denna utbildning krävs grundläggande behörighet för högskolestudier.
Lycka till! /Petra,SYV
Jag har sökt ett par YH-utbildningar där jag fått svar från en skola om att jag är antagen, jag behöver ge svar väldigt snart. Om jag tackar ja till den, kan jag sen ångra mig om jag skulle komma in på en annan skola som jag hellre vill gå på? Och påverkar det antagningen om jag tackar ja till den jag kommit in på, de andra utbildningarna försvinner inte i ansökningslistan på YH-antagning?
Vänlig hälsning,
Hej,
Inom yrkeshögskolan finns inget hinder för sökande att tacka ja till flera utbildningar och välja vilken eller vilka man vill påbörja i ett senare skede.
Om man har tackat ja till en utbildning som man inte tänker läsa vid bör man meddela utbildningsanordnarna när man har bestämt sig.
Lycka till! /Petra,SYV
Tack på förhand!
Hej,
Finansiella rådgivare kan ha lite olika utbildningsbakgrunder, men vanligen är det en högre ekonomisk utbildning så som en masterexamen i ekonomi.
Som sin grundutbildning på eftergymnasial nivå kan man t.ex läsa ekonomiprogrammet på universitet som är 3 år. Ett annat alternativ är Civilekonomprogrammet som är en utbildning på 4 år på heltid (240 hp) och leder till civilekonomexamen, som är en yrkesexamen.
Läs på lite om programmen på de högskolor du vill gå så får du mer information.
Lycka till! / Petra, SYV
Hej,
Kontakta skolorna och fråga om det. Det beror på om deras antagningar är oberoende av varandra eller inte.
Lycka till! /Petra,SYV