Visa allastudier.se som: Mobil

Yrkeshögskola

Vi får in väldigt mycket frågor och vi försöker alltid besvara de frågor vi får in. Men ibland kan det ta en längre tid innan din fråga kan bli besvarad. Nedan kan du se svar på några av de vanligaste frågorna vi får in. Läs igenom dessa och se om frågan du har blir besvarad där. Du vet väl att du även kan göra en sökning på frågor som redan besvarats i vår sökruta. Du hittar sökrutan längre ned på sidan där du även kan skicka in din fråga.

Har du en fråga om en specifik skola eller utbildning?

Vi får ofta frågor om specifika utbildningar från specifika utbildningsanordnare. Dessa frågor kan vi tyvärr oftast inte besvara mer än den information som redan finns tillgänglig här på AllaStudier. Har du fler frågor eller inte får tillräckligt med information? Gör en intresseanmälan så tar skolan kontakt med dig, eller så kan du höra av dig direkt till skolan som anordnar utbildningen.

Har du frågor om en viss utbildning är studiemedelberättigad?

Ofta står det specificerat i utbildningspresentationen om utbildningen är studiemedelberättigad eller inte. Om det mot all förmodan inte gör det så kan du antingen kontakta utbildningsanordnaren direkt eller kontakta Centrala Studiestödsnämnden, CSN.

Saknar du behörighet eller vill du plugga upp dina betyg?

Om du saknar en viss kurs eller ett ämne som du vill läsa upp i din kommun så kan du först kolla upp om du kan läsa den på distans. Är detta inte ett alternativ så kan du kontakta din studie- och yrkesvägledare i kommunen som kan guida dig vidare till närmsta vuxenutbildning. Du vet väl att du även kan göra en prövning. Bra att veta är att inför höstens antagning 2010 så ändrades antagningsreglerna samt urvalsgrupperna.

Har du en fråga om när en utbildning börjar eller när du kan söka den?

För majoriteten av högskole- och universitetsutbildningarna är det två starter per år, vanligtvis i januari och augusti. Ansökningsdatumen till dessa starter är 15 april och 15 oktober. Övriga utbildningstyper kan starta löpande under året såväl som ha fasta starter. Likadant med ansökningsdatum. Denna information finner du under utbildningsinformationen för respektive utbildning. Skulle den inte finnas där så kan du göra en intresseanmälan så tar skolan kontakt med dig. Du kan också höra av dig direkt till skolan som anordnar utbildningen.

Vill du veta om en distansutbildning alltid sker på distans?

Distansutbildningar är oftast studier på helfart, undantag kan komma – men detta står specificerat i utbildningsinformationen. Huruvida hela distansutbildningen sker över nätet eller om man ses i skolan varierar. Om upplägget på utbildningen inte är tydlig nog under utbildningsinformationen så kan du göra en intresseanmälan för utbildningen eller ta kontakt med skolan direkt.

Undrar du hur du ska gå tillväga för att plugga utomlands?

Om du bestämt dig för att börja studera utomlands kan du göra det antingen genom en svensk utlandsförmedlare som backar upp och hjälper dig genom hela antagningsprocessen. Eller så kan du även söka direkt till den skola du är intresserad av.

Undrar du hur det ser ut med jobb efter en utbildning?

I vår sektion Jobb & Lön hittar du medellöner och jobbutsikter för 9000 yrken. All information är hämtad från Arbetsförmedlingen och Statistiska centralbyrån.

Undrar du om en viss utbildning finns inom ditt närområde?

Vi får väldigt många frågor om en utbildning finns på en särskild ort. I vår söktjänst har du möjlighet att välja bland kategorier, orter och utbildningstyper. Du kan även söka fritt för att få ett mer specifikt resultat. På så sett kan du se om den utbildning du vill gå finns där du önskar. Hittar du den inte där så finns den tyvärr inte med i vår databas och vi kan tyvärr inte hjälpa dig.

Undrar du om dina poäng uppfyller en utbildnings behörighetskrav?

Vi får många frågor från studenter som läst olika ämnen sedan tidigare och på så sätt har olika poängvärden. De undrar hur dessa kan tillgodoräknas etc. till en utbildning. Vi kan tyvärr inte ge ett direkt svar på detta och rekommenderar er därför att kontakta utbildningsanordnaren direkt för att få ett bättre svar på detta.

Vill du veta om du är behörig med dina utländska gymnasiebetyg?

För att vara behörig till en eftergymnasial utbildning måste du ha en avslutad gymnasieutbildning som ger tillträde till högskolestudier. Det som krävs är att utbildningen är avslutad och att den ger tillträde till högskolestudier i utbildningslandet (= där du gick utbildningen). Du måste också kunna styrka kunskaper i svenska, engelska och matematik. Du behöver inte ha en färdig bedömning av ditt gymnasiebetyg när du anmäler dig till en universitetsutbildning, en bedömning görs i samband med antagningen. Är du ute i god tid, kan du låta Verket för högskoleservice, VHS, göra en förhandsbedömning av din utländska gymnasieutbildning. Annars görs bedömningen i samband med att du söker. Förhandsbedömning kan bara den få som är bosatt och folkbokförd i Sverige.

Vill du översätta dina betyg från ett annat land?

Har du betyg från ett annat land eller vill översätta dina svenska betyg ska du kontakta Verket för Högskoleservice som kan hjälpa dig.

Bor du i ett annat land och vill plugga i Sverige på distans?

Om du tillfälligt bor utomlands men är skriven i Sverige så ska det gå att läsa på distans från ett annat land. Huruvida du får studiestöd är upp till CSN och således något du bäst får svar på genom att fråga dem. Tänk på att många distansutbildningar har vissa obligatoriska träffar på skolan. Vi har dessvärre ingen möjlighet att veta vilka skolor som har detta och vilka som inte har det. Om du undrar över en specifik distansutbildning – kontakta utbildningsanordnaren och fråga. Om du inte är skriven i Sverige men vill studera en distansutbildning i Sverige rekommenderar vi dig att du kontaktar utbildningsanordnaren.
Sök bland besvarade frågorLatest questions for Yrkeshögskola


21 sep 2020
Hur blir man lokförare?
Hej 👋
Jag kommer att ställa en fråga om Fullständigt betyg från gymnasiet. Asså nu studerar jag på Komvux om gymnasium nivå. Jag har utländsk gymnasium utbildning i Turkiet. Och jag har även fått behörighet av Högskoleområdet. Här är i Sverige har jag grundskolan Betyg. Jag vill bli att lokförare. Måste man läsa hela gymnasium kurser för lokförare eller räcker det bara att grundläggande krävs i lokförare. Till exempel måste man ha SVA 1, ENG 5 och MAT 2. Så jag redan klara dem på detta året hoppas jag. Jag menar att om jag kan klara bara dessa kurser asså totalt 4 kurser då räcker man att gå på Lokförare utbildningen för utbilda sig. Behövs inte man läsa på alla gymnasium nivå kurser visst?
Mvh

Svar:

Hej,

För att arbeta som lokförare så behöver du studera en lokförarutbildning på en yrkeshögskola (YH), vilket kräver att du har en gymnasieexamen. Så efter att du fått din gymnasieexamen från Komvux kan du söka lokförarutbildning. Prata med Komvux för att få hjälp med att lägga upp en passande studieplan.

Lycka till! /Petra,SYV

15 sep 2020
Hur blir jag lokförare?
Hej
Jag vill studera till lokförare. Mina slutbetyg från gymnasiet från 1989 är från vårdgymnasiet hälso och sjukvård som den kallades då. Betygen är godkända för den tiden -89. Men går de att söka in på lokförarutbildning idag. Man läste inte matematik på hälso och sjukvård -89
Mvh

Svar:

Hej,

För att arbeta som lokförare så behöver du studera en lokförarutbildning på en yrkeshögskola (YH), vilket kräver att du har en gymnasieexamen. 

Efter lokförarutbildningen så fortlöper vidare utbildning på arbetsplatsen, och för att sedan kunna arbeta som lokförare krävs det att du avlägger ett test för att få ett lokförarbevis. För att göra testet krävs att du har klarat följande kurser:

  • Engelska 5 (eller alternativt A)
  • Matematik 1a, 1b och 1c (eller alternativt A)
  • Svenska 1 eller svenska som andraspråk
  • Fullständigt betyg från gymnasiet

Så ta kontakt med Komvux i din kommun så hjälper de dig att göra upp en passande studieplan!

Lycka till! /Petra,SYV

05 sep 2020
Hur blir man veterinärassistent?
Hej! Jag skulle vilja plugga så jag kan bli veterinärassistent och vad jag förstår behöver jag läsa Djurvård inom djurens hälsa sjukvård 2. Finns det någon utbildning där jag kan läsa in detta? Eller finns det någon annan utbildning som jag skulle kunna läsa så jag blir veterinärassisten gärna inriktning hästar då.
Med vänlig hälsning,

Svar:

Hej,

Vad roligt att du vill bli veterinärassistent! Du kan hitta den utbildningen på yrkeshögskolor (YH) och du bör alltid kolla upp behörighetskraven med den skola du vill gå. Om du saknar en gymnasiekurs för behörighet kan du läsa den på Komvux i din kommun. Sök på veterinärassistent och kanske liknande utbildningar som djurskötare och djursjukskötare här: https://allastudier.se/, så får du upp alternativ. 

Lycka till! /Petra,SYV


recensionspolicy allastudier.se

Vill du lämna en recension om en skola eller en utbildning på studentum.se? Kul! Då bidrar du med att hjälpa andra att hitta den utbildning som passar dem bäst. Läs gärna vår recensionspolicy om hur vi godkänner och publicerar recensioner.

Ladda ner recensionspolicyn här!

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön