Visa allastudier.se som: Mobil

Yrkeshögskola

Vi får in väldigt mycket frågor och vi försöker alltid besvara de frågor vi får in. Men ibland kan det ta en längre tid innan din fråga kan bli besvarad. Nedan kan du se svar på några av de vanligaste frågorna vi får in. Läs igenom dessa och se om frågan du har blir besvarad där. Du vet väl att du även kan göra en sökning på frågor som redan besvarats i vår sökruta. Du hittar sökrutan längre ned på sidan där du även kan skicka in din fråga.

Har du en fråga om en specifik skola eller utbildning?

Vi får ofta frågor om specifika utbildningar från specifika utbildningsanordnare. Dessa frågor kan vi tyvärr oftast inte besvara mer än den information som redan finns tillgänglig här på AllaStudier. Har du fler frågor eller inte får tillräckligt med information? Gör en intresseanmälan så tar skolan kontakt med dig, eller så kan du höra av dig direkt till skolan som anordnar utbildningen.

Har du frågor om en viss utbildning är studiemedelberättigad?

Ofta står det specificerat i utbildningspresentationen om utbildningen är studiemedelberättigad eller inte. Om det mot all förmodan inte gör det så kan du antingen kontakta utbildningsanordnaren direkt eller kontakta Centrala Studiestödsnämnden, CSN.

Saknar du behörighet eller vill du plugga upp dina betyg?

Om du saknar en viss kurs eller ett ämne som du vill läsa upp i din kommun så kan du först kolla upp om du kan läsa den på distans. Är detta inte ett alternativ så kan du kontakta din studie- och yrkesvägledare i kommunen som kan guida dig vidare till närmsta vuxenutbildning. Du vet väl att du även kan göra en prövning. Bra att veta är att inför höstens antagning 2010 så ändrades antagningsreglerna samt urvalsgrupperna.

Har du en fråga om när en utbildning börjar eller när du kan söka den?

För majoriteten av högskole- och universitetsutbildningarna är det två starter per år, vanligtvis i januari och augusti. Ansökningsdatumen till dessa starter är 15 april och 15 oktober. Övriga utbildningstyper kan starta löpande under året såväl som ha fasta starter. Likadant med ansökningsdatum. Denna information finner du under utbildningsinformationen för respektive utbildning. Skulle den inte finnas där så kan du göra en intresseanmälan så tar skolan kontakt med dig. Du kan också höra av dig direkt till skolan som anordnar utbildningen.

Vill du veta om en distansutbildning alltid sker på distans?

Distansutbildningar är oftast studier på helfart, undantag kan komma – men detta står specificerat i utbildningsinformationen. Huruvida hela distansutbildningen sker över nätet eller om man ses i skolan varierar. Om upplägget på utbildningen inte är tydlig nog under utbildningsinformationen så kan du göra en intresseanmälan för utbildningen eller ta kontakt med skolan direkt.

Undrar du hur du ska gå tillväga för att plugga utomlands?

Om du bestämt dig för att börja studera utomlands kan du göra det antingen genom en svensk utlandsförmedlare som backar upp och hjälper dig genom hela antagningsprocessen. Eller så kan du även söka direkt till den skola du är intresserad av.

Undrar du hur det ser ut med jobb efter en utbildning?

I vår sektion Jobb & Lön hittar du medellöner och jobbutsikter för 9000 yrken. All information är hämtad från Arbetsförmedlingen och Statistiska centralbyrån.

Undrar du om en viss utbildning finns inom ditt närområde?

Vi får väldigt många frågor om en utbildning finns på en särskild ort. I vår söktjänst har du möjlighet att välja bland kategorier, orter och utbildningstyper. Du kan även söka fritt för att få ett mer specifikt resultat. På så sett kan du se om den utbildning du vill gå finns där du önskar. Hittar du den inte där så finns den tyvärr inte med i vår databas och vi kan tyvärr inte hjälpa dig.

Undrar du om dina poäng uppfyller en utbildnings behörighetskrav?

Vi får många frågor från studenter som läst olika ämnen sedan tidigare och på så sätt har olika poängvärden. De undrar hur dessa kan tillgodoräknas etc. till en utbildning. Vi kan tyvärr inte ge ett direkt svar på detta och rekommenderar er därför att kontakta utbildningsanordnaren direkt för att få ett bättre svar på detta.

Vill du veta om du är behörig med dina utländska gymnasiebetyg?

För att vara behörig till en eftergymnasial utbildning måste du ha en avslutad gymnasieutbildning som ger tillträde till högskolestudier. Det som krävs är att utbildningen är avslutad och att den ger tillträde till högskolestudier i utbildningslandet (= där du gick utbildningen). Du måste också kunna styrka kunskaper i svenska, engelska och matematik. Du behöver inte ha en färdig bedömning av ditt gymnasiebetyg när du anmäler dig till en universitetsutbildning, en bedömning görs i samband med antagningen. Är du ute i god tid, kan du låta Verket för högskoleservice, VHS, göra en förhandsbedömning av din utländska gymnasieutbildning. Annars görs bedömningen i samband med att du söker. Förhandsbedömning kan bara den få som är bosatt och folkbokförd i Sverige.

Vill du översätta dina betyg från ett annat land?

Har du betyg från ett annat land eller vill översätta dina svenska betyg ska du kontakta Verket för Högskoleservice som kan hjälpa dig.

Bor du i ett annat land och vill plugga i Sverige på distans?

Om du tillfälligt bor utomlands men är skriven i Sverige så ska det gå att läsa på distans från ett annat land. Huruvida du får studiestöd är upp till CSN och således något du bäst får svar på genom att fråga dem. Tänk på att många distansutbildningar har vissa obligatoriska träffar på skolan. Vi har dessvärre ingen möjlighet att veta vilka skolor som har detta och vilka som inte har det. Om du undrar över en specifik distansutbildning – kontakta utbildningsanordnaren och fråga. Om du inte är skriven i Sverige men vill studera en distansutbildning i Sverige rekommenderar vi dig att du kontaktar utbildningsanordnaren.
Sök bland besvarade frågorLatest questions for Yrkeshögskola


04 jun 2021
Kan jag studera i Sverige om jag bor utomlands?
Hej
Jag är svensk medborgare men jobbar och bor utomlands
skulle vilja studera på något IT kurs som innehåller PHP JavaScript mysql och sådant som handlar om Web design och mobil applicationer..
skulle vilja också studera på distans om det är möjligt.
Jag har läst svenska B, Matte B, Engelska B och andra ämnen på datakunskapen.
Jag är tacksam om ni svarar mig

Med vänlig hälsning

Svar:

Hej,

Om du bor utomlands så kan du studera på universitet i Sverige på distans. Privata utbildningar bör också bra. Men vill du studera på Komvux eller Yrkeshögskola måste du vara skriven i Sverige eller ett annat nordiskt land. 

Lycka till! /Petra,SYV

25 maj 2021
Vem får kalla sig undersköterska?
Hej!
Jag chansar med detta mejl.
Men jag har en fråga angående mitt program jag gick på gymnasiet, gick omvårdnadsprogrammet och tog studenten 2007. Efter detta har ju programmet ändrats och man får bevis på att man är undersköterska.

Jag har dock alltid fått titeln undersköterska hos Mina arbetsgivare då jag visat upp mina slutbetyg.

Vem kan jag vända mig till med frågor som denna?
Dvs, är jag undersköterska eller inte då egentligen?

Svar:

Hej,

I mitten av april 2021 lämnade regeringen en proposition (lagförslag) till riksdagen om där de föreslår att endast den som har ett bevis om rätt att använda yrkestiteln undersköterska ska få använda titeln. Enligt förslaget föreslås lagändringarna träda i kraft den 1 juli 2023. Från och med 2033 krävs skyddad yrkestitel för att arbeta som undersköterska.

Det betyder att än så länge och ett bra tag framåt kan du kalla dig undersköterska. Vill du komplettera din utbildning kan du göra det. Regeringen har beslutat om ett äldreomsorgslyft med start 2020 som innebär att de som jobbar inom äldreomsorgen har möjlighet att på betald arbetstid utbilda sig till undersköterska eller vårdbiträde.

Vänligen/ Petra,SYV

06 maj 2021
Hur blir jag ambulanssjukvårdare?
Hejsan, jag behöver lite hjälp. Jag gick el och energiprogrammet på gymnasiet men nu har jag valt att gå vägen mot ambulanssjukvårdare som jag tycker verkar vara otroligt intressant och utvecklande!
Men förstår inte riktigt vad jag behöver läsa för att komma dit?
Känns som att jag läser olika på varje sida jag går in på. Måste jag plugga till undersköterska? Eller räcker det med att man läser in några kurser?? (Helst hade jag velat plugga deltid/kvällar så jag kan fortsätta jobba som elektriker) Med vänlig hälsning,

Svar:

Hej,

I dag finns inga enhetliga regler för vilken utbildning som krävs för att bli ambulanssjukvårdare men minst en person i ambulansen måste vara legitimerad sjuksköterska.

Vill du bli legitimerad sjuksköterska och specialisera dig inom ambulanssjukvård måste du först gå en vårdutbildning efter studenten (t.ex treårig utbildning till sjuksköterska) och sedan bygga på den med en utbildning inom ambulanssjukvård (på ett år). Det kan även vara så att du måste jobba som sjuksköterska i minst 12 månader innan du kan söka till det sista året där du utbildar dig inom ambulanssjukvård.

För att plugga till sjuksköterska måste du ha grundläggande behörighet plus Matematik 2a / 2b / 2c, Naturkunskap 2, Samhällskunskap 1b / 1a1+1a2.

Men det kan även gå att hitta utbildningar inom ambulanssjukvård inomYrkeshögskolan. De kan ha olika behörighetskrav så du får titta på vad som gäller för varje skola. 

Lycka till! /Petra,SYV

Lycka till! /Petra,SYV


Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön