Visa allastudier.se som: Mobil

CSN, stipendier etc

Vi får in väldigt mycket frågor och vi försöker alltid besvara de frågor vi får in. Men ibland kan det ta en längre tid innan din fråga kan bli besvarad. Nedan kan du se svar på några av de vanligaste frågorna vi får in. Läs igenom dessa och se om frågan du har blir besvarad där. Du vet väl att du även kan göra en sökning på frågor som redan besvarats i vår sökruta. Du hittar sökrutan längre ned på sidan där du även kan skicka in din fråga.

Har du en fråga om en specifik skola eller utbildning?

Vi får ofta frågor om specifika utbildningar från specifika utbildningsanordnare. Dessa frågor kan vi tyvärr oftast inte besvara mer än den information som redan finns tillgänglig här på AllaStudier. Har du fler frågor eller inte får tillräckligt med information? Gör en intresseanmälan så tar skolan kontakt med dig, eller så kan du höra av dig direkt till skolan som anordnar utbildningen.

Har du frågor om en viss utbildning är studiemedelberättigad?

Ofta står det specificerat i utbildningspresentationen om utbildningen är studiemedelberättigad eller inte. Om det mot all förmodan inte gör det så kan du antingen kontakta utbildningsanordnaren direkt eller kontakta Centrala Studiestödsnämnden, CSN.

Saknar du behörighet eller vill du plugga upp dina betyg?

Om du saknar en viss kurs eller ett ämne som du vill läsa upp i din kommun så kan du först kolla upp om du kan läsa den på distans. Är detta inte ett alternativ så kan du kontakta din studie- och yrkesvägledare i kommunen som kan guida dig vidare till närmsta vuxenutbildning. Du vet väl att du även kan göra en prövning. Bra att veta är att inför höstens antagning 2010 så ändrades antagningsreglerna samt urvalsgrupperna.

Har du en fråga om när en utbildning börjar eller när du kan söka den?

För majoriteten av högskole- och universitetsutbildningarna är det två starter per år, vanligtvis i januari och augusti. Ansökningsdatumen till dessa starter är 15 april och 15 oktober. Övriga utbildningstyper kan starta löpande under året såväl som ha fasta starter. Likadant med ansökningsdatum. Denna information finner du under utbildningsinformationen för respektive utbildning. Skulle den inte finnas där så kan du göra en intresseanmälan så tar skolan kontakt med dig. Du kan också höra av dig direkt till skolan som anordnar utbildningen.

Vill du veta om en distansutbildning alltid sker på distans?

Distansutbildningar är oftast studier på helfart, undantag kan komma – men detta står specificerat i utbildningsinformationen. Huruvida hela distansutbildningen sker över nätet eller om man ses i skolan varierar. Om upplägget på utbildningen inte är tydlig nog under utbildningsinformationen så kan du göra en intresseanmälan för utbildningen eller ta kontakt med skolan direkt.

Undrar du hur du ska gå tillväga för att plugga utomlands?

Om du bestämt dig för att börja studera utomlands kan du göra det antingen genom en svensk utlandsförmedlare som backar upp och hjälper dig genom hela antagningsprocessen. Eller så kan du även söka direkt till den skola du är intresserad av.

Undrar du hur det ser ut med jobb efter en utbildning?

I vår sektion Jobb & Lön hittar du medellöner och jobbutsikter för 9000 yrken. All information är hämtad från Arbetsförmedlingen och Statistiska centralbyrån.

Undrar du om en viss utbildning finns inom ditt närområde?

Vi får väldigt många frågor om en utbildning finns på en särskild ort. I vår söktjänst har du möjlighet att välja bland kategorier, orter och utbildningstyper. Du kan även söka fritt för att få ett mer specifikt resultat. På så sett kan du se om den utbildning du vill gå finns där du önskar. Hittar du den inte där så finns den tyvärr inte med i vår databas och vi kan tyvärr inte hjälpa dig.

Undrar du om dina poäng uppfyller en utbildnings behörighetskrav?

Vi får många frågor från studenter som läst olika ämnen sedan tidigare och på så sätt har olika poängvärden. De undrar hur dessa kan tillgodoräknas etc. till en utbildning. Vi kan tyvärr inte ge ett direkt svar på detta och rekommenderar er därför att kontakta utbildningsanordnaren direkt för att få ett bättre svar på detta.

Vill du veta om du är behörig med dina utländska gymnasiebetyg?

För att vara behörig till en eftergymnasial utbildning måste du ha en avslutad gymnasieutbildning som ger tillträde till högskolestudier. Det som krävs är att utbildningen är avslutad och att den ger tillträde till högskolestudier i utbildningslandet (= där du gick utbildningen). Du måste också kunna styrka kunskaper i svenska, engelska och matematik. Du behöver inte ha en färdig bedömning av ditt gymnasiebetyg när du anmäler dig till en universitetsutbildning, en bedömning görs i samband med antagningen. Är du ute i god tid, kan du låta Verket för högskoleservice, VHS, göra en förhandsbedömning av din utländska gymnasieutbildning. Annars görs bedömningen i samband med att du söker. Förhandsbedömning kan bara den få som är bosatt och folkbokförd i Sverige.

Vill du översätta dina betyg från ett annat land?

Har du betyg från ett annat land eller vill översätta dina svenska betyg ska du kontakta Verket för Högskoleservice som kan hjälpa dig.

Bor du i ett annat land och vill plugga i Sverige på distans?

Om du tillfälligt bor utomlands men är skriven i Sverige så ska det gå att läsa på distans från ett annat land. Huruvida du får studiestöd är upp till CSN och således något du bäst får svar på genom att fråga dem. Tänk på att många distansutbildningar har vissa obligatoriska träffar på skolan. Vi har dessvärre ingen möjlighet att veta vilka skolor som har detta och vilka som inte har det. Om du undrar över en specifik distansutbildning – kontakta utbildningsanordnaren och fråga. Om du inte är skriven i Sverige men vill studera en distansutbildning i Sverige rekommenderar vi dig att du kontaktar utbildningsanordnaren.
Sök bland besvarade frågorLatest questions for CSN, stipendier etc


16 dec 2019
Finns det en konflikt mellan samhällets och individens intressen i studie-och yrkesvägledning?
Hej! Vi studerar till studie- och yrkesvägledare och utför en studie om Yrkeshögskolan. Utifrån den information vi har är Yrkeshögskolans ambition att erbjuda utbildningar utifrån arbetsmarknadens behov.

Vi undrar om det som studie- och yrkesvägledare finns en svårighet i att möta samhällets behov med individernas egna intressen? Känner du exempelvis ett ansvar att leda individer till ett yrke där personal efterfrågas samtidigt som du vill tillgodose individens egna intressen?

Tacksam om möjlighet till svar innan jul är möjlig!
//Blivande SYV-elever på Stockholms Universitet

Svar:

Hej,

Vad roligt att ni ska bli studie-och yrkesvägledare! Jag har personligen aldrig känt ett ansvar att leda individer mot samhällets behov då jag inte jobbar politiskt på något sätt. Jag jobbar med och för de individer jag vägleder och inte för att täcka upp samhällets behov av arbetskraft. Däremot kan man såklart upplysa om hur arbetsmarknaden ser ut eftersom det är något som de flesta tar hänsyn till när de funderar på vad de vill arbeta med. Men det är upp till individen själv hur mycket den vill ta hänsyn till den informationen. 

De etiska riktlinjerna för vägledare som ni kan läsa om här: https://www.vagledarforeningen.se/deklaration/ innehåller ingen riktlinje som kräver att man tar samhällets behov i beaktande, däremot kräver de att "vägledare sätter individen i centrum och står fri från särintressen". 

Lycka till med er studie! /Petra,SYV

18 nov 2019
När får man pengarna från CSN?
Hej!

Jag ska börja en yrkeshögskolan i stockholm men kursen börja 17 februari om man ansöka till CSN när man få pengar , det möjligt att man få pengar tidigare typ januari?

Svar:

Hej,

Vad roligt att du ska börja plugga! Man kan inte få CSN i förtid innan man börjat studera. Den första utbetalningen för terminen får du i samband med att du börjar studera. CSN betalar sedan ut pengarna den 25:e varje månad. För att utbetalningarna ska komma igång krävs det att du har uppfyllt alla kriterier som du kan läsa om här.

Lycka till! /Petra,SYV

10 maj 2019
Psykoterapeutprogrammet, inriktning KBT
Hej, Jag har magisterexamen i psykologi och har arbetat aktivt med sociala uppdrag, bl.a mot psykiatrin södra i över 7 år. Min fråga är om jag är behörig att söka Psykoterapeutprogrammet, inriktning KBT stockholms universitet och om den är csn berättigad.

Svar:

Hej, Kraven för psykoterapeut programmet är ganska omfattande. För att få tillträde till psykoterapeutprogrammet måste man bland annat ha genomgått en grundläggande psykoterapiutbildning. Man måste också ha intyg från arbetsgivare om att man under psykoterapiutbildningen, ska inom sin anställning ha möjlighet att jobba med relevanta psykoterapeutiska arbetsuppgifter och en försäkring om att man under utbildningstiden ska kunna erhålla individuell psykoterapihandledning inom ramen för praktiken i en omfattning av 20 timmar som leds av handledarutbildad legitimerad psykoterapeut. Antagningskraven varierar och man måste därför alltid kontrollera vad som gäller hos respektive utbildningsanordnare men akademisk examen som psykolog, läkare eller socionom eller annan examen med minst 120 högskolepoäng är det generella kravet.  Legitimerade psykologer och läkare med specialistutbildning i psykiatri brukar prioriteras så därför kan det blir svårt att komma in med en examen i psykologi. Det kan även bli svårt att få den anställning som krävs för behörigheten om man inte jobbar som psykolog, läkare eller liknande. Hör av dig till den högskola du vill söka till för hjälp att reda ut om du kan vara behörig. Eller testa helt enkelt att söka. Utbildningen är CSN berättigad. Lycka till!  

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön