Visa allastudier.se som: Mobil

Högskola/universitet

Vi får in väldigt mycket frågor och vi försöker alltid besvara de frågor vi får in. Men ibland kan det ta en längre tid innan din fråga kan bli besvarad. Nedan kan du se svar på några av de vanligaste frågorna vi får in. Läs igenom dessa och se om frågan du har blir besvarad där. Du vet väl att du även kan göra en sökning på frågor som redan besvarats i vår sökruta. Du hittar sökrutan längre ned på sidan där du även kan skicka in din fråga.

Har du en fråga om en specifik skola eller utbildning?

Vi får ofta frågor om specifika utbildningar från specifika utbildningsanordnare. Dessa frågor kan vi tyvärr oftast inte besvara mer än den information som redan finns tillgänglig här på AllaStudier. Har du fler frågor eller inte får tillräckligt med information? Gör en intresseanmälan så tar skolan kontakt med dig, eller så kan du höra av dig direkt till skolan som anordnar utbildningen.

Har du frågor om en viss utbildning är studiemedelberättigad?

Ofta står det specificerat i utbildningspresentationen om utbildningen är studiemedelberättigad eller inte. Om det mot all förmodan inte gör det så kan du antingen kontakta utbildningsanordnaren direkt eller kontakta Centrala Studiestödsnämnden, CSN.

Saknar du behörighet eller vill du plugga upp dina betyg?

Om du saknar en viss kurs eller ett ämne som du vill läsa upp i din kommun så kan du först kolla upp om du kan läsa den på distans. Är detta inte ett alternativ så kan du kontakta din studie- och yrkesvägledare i kommunen som kan guida dig vidare till närmsta vuxenutbildning. Du vet väl att du även kan göra en prövning. Bra att veta är att inför höstens antagning 2010 så ändrades antagningsreglerna samt urvalsgrupperna.

Har du en fråga om när en utbildning börjar eller när du kan söka den?

För majoriteten av högskole- och universitetsutbildningarna är det två starter per år, vanligtvis i januari och augusti. Ansökningsdatumen till dessa starter är 15 april och 15 oktober. Övriga utbildningstyper kan starta löpande under året såväl som ha fasta starter. Likadant med ansökningsdatum. Denna information finner du under utbildningsinformationen för respektive utbildning. Skulle den inte finnas där så kan du göra en intresseanmälan så tar skolan kontakt med dig. Du kan också höra av dig direkt till skolan som anordnar utbildningen.

Vill du veta om en distansutbildning alltid sker på distans?

Distansutbildningar är oftast studier på helfart, undantag kan komma – men detta står specificerat i utbildningsinformationen. Huruvida hela distansutbildningen sker över nätet eller om man ses i skolan varierar. Om upplägget på utbildningen inte är tydlig nog under utbildningsinformationen så kan du göra en intresseanmälan för utbildningen eller ta kontakt med skolan direkt.

Undrar du hur du ska gå tillväga för att plugga utomlands?

Om du bestämt dig för att börja studera utomlands kan du göra det antingen genom en svensk utlandsförmedlare som backar upp och hjälper dig genom hela antagningsprocessen. Eller så kan du även söka direkt till den skola du är intresserad av.

Undrar du hur det ser ut med jobb efter en utbildning?

I vår sektion Jobb & Lön hittar du medellöner och jobbutsikter för 9000 yrken. All information är hämtad från Arbetsförmedlingen och Statistiska centralbyrån.

Undrar du om en viss utbildning finns inom ditt närområde?

Vi får väldigt många frågor om en utbildning finns på en särskild ort. I vår söktjänst har du möjlighet att välja bland kategorier, orter och utbildningstyper. Du kan även söka fritt för att få ett mer specifikt resultat. På så sett kan du se om den utbildning du vill gå finns där du önskar. Hittar du den inte där så finns den tyvärr inte med i vår databas och vi kan tyvärr inte hjälpa dig.

Undrar du om dina poäng uppfyller en utbildnings behörighetskrav?

Vi får många frågor från studenter som läst olika ämnen sedan tidigare och på så sätt har olika poängvärden. De undrar hur dessa kan tillgodoräknas etc. till en utbildning. Vi kan tyvärr inte ge ett direkt svar på detta och rekommenderar er därför att kontakta utbildningsanordnaren direkt för att få ett bättre svar på detta.

Vill du veta om du är behörig med dina utländska gymnasiebetyg?

För att vara behörig till en eftergymnasial utbildning måste du ha en avslutad gymnasieutbildning som ger tillträde till högskolestudier. Det som krävs är att utbildningen är avslutad och att den ger tillträde till högskolestudier i utbildningslandet (= där du gick utbildningen). Du måste också kunna styrka kunskaper i svenska, engelska och matematik. Du behöver inte ha en färdig bedömning av ditt gymnasiebetyg när du anmäler dig till en universitetsutbildning, en bedömning görs i samband med antagningen. Är du ute i god tid, kan du låta Verket för högskoleservice, VHS, göra en förhandsbedömning av din utländska gymnasieutbildning. Annars görs bedömningen i samband med att du söker. Förhandsbedömning kan bara den få som är bosatt och folkbokförd i Sverige.

Vill du översätta dina betyg från ett annat land?

Har du betyg från ett annat land eller vill översätta dina svenska betyg ska du kontakta Verket för Högskoleservice som kan hjälpa dig.

Bor du i ett annat land och vill plugga i Sverige på distans?

Om du tillfälligt bor utomlands men är skriven i Sverige så ska det gå att läsa på distans från ett annat land. Huruvida du får studiestöd är upp till CSN och således något du bäst får svar på genom att fråga dem. Tänk på att många distansutbildningar har vissa obligatoriska träffar på skolan. Vi har dessvärre ingen möjlighet att veta vilka skolor som har detta och vilka som inte har det. Om du undrar över en specifik distansutbildning – kontakta utbildningsanordnaren och fråga. Om du inte är skriven i Sverige men vill studera en distansutbildning i Sverige rekommenderar vi dig att du kontaktar utbildningsanordnaren.
Sök bland besvarade frågorLatest questions for Högskola/universitet


17 sep 2020
Hur kommer jag in på Juristprogrammet?
Hejsan!
jag sökte utbildning till denna hösten men blev inte antagen till det jag ville. Jag har behöriget men för låga meriter, mina meriter ligger på 18.60 jag behöver runt 20 för att komma in på juristprogrammet. Problemet är att Jag tidigare anmält mig till högskoleprovet i våras fast det blev inställt och samma gällde högskoleprovet i höst. Min andra ide var att göra prövningar på kom vux men även dessa är inställda. Jag undrar i sådana fall om det är möjligt att få en juristexamen genom fristående kurser i juridik för att jag vet att man endast kan få en jurist examen via Juristprogrammet.
Tack på förhand !
Mvh Cassandra

Svar:

Hej,

Ja, tyvärr är det svårare att göra något åt sina chanser att komma in på högskolan för tillfället. Man måste helt enkelt vänta tills man kan göra högskoleprov och prövningar igen.

Det är tyvärr inte är möjligt att sätta ihop en juristexamen utifrån fristående kurser. Men det är möjligt att läsa fristående kurser i juridik och ha med dem i en kandidatexamen. Men det är alltså bara juristprogrammet som ger dig yrkesexamen som jurist. Du kan fundera på vad det är du vill kunna söka för jobb i framtiden och sedan kolla upp om en juristexamen krävs för dessa eller inte. 

Vänligen/ Petra,SYV

16 sep 2020
Hur får jag en kandidatexamen?
Hej. Jag vill sätta ihop en kandidatexamen inom socialt arbete men hittar ingen fristående kurs där jag kan göra ett examensarbete. Vill gärna ha det antingen i närheten av Örebro eller på distans.
Vet du om det finns någon sån kurs eller tips på hur jag ska gå till väga.
Har du tips på vilka kurser jag kan läsa för övrigt i socialt arbete så är jag mottaglig för tips och hjälp.
Jag är inte heller helt hundra vad som gäller och vad jag behöver ha för att få en kandidatexamen.
MVH

Svar:

Hej,

För att kunna ta ut en kandidatexamen genom att läsa fristående kurser behöver du läsa totalt 180 högskolepoäng (hp), vilket motsvarar tre års heltidsstudier. Minst 90 hp av dessa ska vara inom ett ämne, ett så kallat huvudområde. Resterande kurser, 90 hp, kan du välja fritt.

Du kan hålla koll på Antagning.se vilka kurser som ges som fristående inom socialt arbete varje termin. Om det inte finns så blir det ju tyvärr svårt. Du kan ta hjälp av din institution där du studerar socialt arbete för att planera din examen. Det är rekommendera att man gör det innan man börjar studera.

Lycka till! / Petra,SYV

16 sep 2020
Finns det alternativt urval till Läkarprogrammet?
Hej!
Jag har nu läst 2 terminer på Sjuksköterskeprogrammet och jag känner nu att det är läkare jag vill bli. På gymnasiet har jag läst samhällsvetenskapsprogrammet och har hög merit. Jag har läst natur 1 och 2 och matte 3b. Jag saknar vissa ämnen som Fysik 2, Biologi 2 samt Matematik 4 och undrar nu om det finns andra alternativ förutom högskoleprovet att kunna komma in på läkarprogrammet. Att komplettera betyg tar tid och det har inte jag riktig. Jag har hört om det s.k. "reell kompetens" ? Jag vet inte riktig vilka krav som ställs och kan jag då som SSK-student söka till läkare och komma in på läkarprogrammet? Vad ska jag göra för att kunna välja min drömutbildning? Jag har läst lite fel på gymnasiet och jag är medveten om det!

Svar:

Hej,

Utöver betyg och högskoleprov finns det en tredje urvalsgrupp som kallas för alternativt urval. Hur alternativt urval ser ut kan variera från skola till skola. Här kan du läsa mer om hur du ansöker via alternativt urval till de skolor som erbjuder läkarprogrammet; https://www.studentum.se/bli-student/alternativt-urval/lakarprogrammet/.

Lycka till! /Petra,SYV


recensionspolicy allastudier.se

Vill du lämna en recension om en skola eller en utbildning på studentum.se? Kul! Då bidrar du med att hjälpa andra att hitta den utbildning som passar dem bäst. Läs gärna vår recensionspolicy om hur vi godkänner och publicerar recensioner.

Ladda ner recensionspolicyn här!

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön