Visa allastudier.se som: Mobil

Högskola/universitet

Vi får in väldigt mycket frågor och vi försöker alltid besvara de frågor vi får in. Men ibland kan det ta en längre tid innan din fråga kan bli besvarad. Nedan kan du se svar på några av de vanligaste frågorna vi får in. Läs igenom dessa och se om frågan du har blir besvarad där. Du vet väl att du även kan göra en sökning på frågor som redan besvarats i vår sökruta. Du hittar sökrutan längre ned på sidan där du även kan skicka in din fråga.

Har du en fråga om en specifik skola eller utbildning?

Vi får ofta frågor om specifika utbildningar från specifika utbildningsanordnare. Dessa frågor kan vi tyvärr oftast inte besvara mer än den information som redan finns tillgänglig här på AllaStudier. Har du fler frågor eller inte får tillräckligt med information? Gör en intresseanmälan så tar skolan kontakt med dig, eller så kan du höra av dig direkt till skolan som anordnar utbildningen.

Har du frågor om en viss utbildning är studiemedelberättigad?

Ofta står det specificerat i utbildningspresentationen om utbildningen är studiemedelberättigad eller inte. Om det mot all förmodan inte gör det så kan du antingen kontakta utbildningsanordnaren direkt eller kontakta Centrala Studiestödsnämnden, CSN.

Saknar du behörighet eller vill du plugga upp dina betyg?

Om du saknar en viss kurs eller ett ämne som du vill läsa upp i din kommun så kan du först kolla upp om du kan läsa den på distans. Är detta inte ett alternativ så kan du kontakta din studie- och yrkesvägledare i kommunen som kan guida dig vidare till närmsta vuxenutbildning. Du vet väl att du även kan göra en prövning. Bra att veta är att inför höstens antagning 2010 så ändrades antagningsreglerna samt urvalsgrupperna.

Har du en fråga om när en utbildning börjar eller när du kan söka den?

För majoriteten av högskole- och universitetsutbildningarna är det två starter per år, vanligtvis i januari och augusti. Ansökningsdatumen till dessa starter är 15 april och 15 oktober. Övriga utbildningstyper kan starta löpande under året såväl som ha fasta starter. Likadant med ansökningsdatum. Denna information finner du under utbildningsinformationen för respektive utbildning. Skulle den inte finnas där så kan du göra en intresseanmälan så tar skolan kontakt med dig. Du kan också höra av dig direkt till skolan som anordnar utbildningen.

Vill du veta om en distansutbildning alltid sker på distans?

Distansutbildningar är oftast studier på helfart, undantag kan komma – men detta står specificerat i utbildningsinformationen. Huruvida hela distansutbildningen sker över nätet eller om man ses i skolan varierar. Om upplägget på utbildningen inte är tydlig nog under utbildningsinformationen så kan du göra en intresseanmälan för utbildningen eller ta kontakt med skolan direkt.

Undrar du hur du ska gå tillväga för att plugga utomlands?

Om du bestämt dig för att börja studera utomlands kan du göra det antingen genom en svensk utlandsförmedlare som backar upp och hjälper dig genom hela antagningsprocessen. Eller så kan du även söka direkt till den skola du är intresserad av.

Undrar du hur det ser ut med jobb efter en utbildning?

I vår sektion Jobb & Lön hittar du medellöner och jobbutsikter för 9000 yrken. All information är hämtad från Arbetsförmedlingen och Statistiska centralbyrån.

Undrar du om en viss utbildning finns inom ditt närområde?

Vi får väldigt många frågor om en utbildning finns på en särskild ort. I vår söktjänst har du möjlighet att välja bland kategorier, orter och utbildningstyper. Du kan även söka fritt för att få ett mer specifikt resultat. På så sett kan du se om den utbildning du vill gå finns där du önskar. Hittar du den inte där så finns den tyvärr inte med i vår databas och vi kan tyvärr inte hjälpa dig.

Undrar du om dina poäng uppfyller en utbildnings behörighetskrav?

Vi får många frågor från studenter som läst olika ämnen sedan tidigare och på så sätt har olika poängvärden. De undrar hur dessa kan tillgodoräknas etc. till en utbildning. Vi kan tyvärr inte ge ett direkt svar på detta och rekommenderar er därför att kontakta utbildningsanordnaren direkt för att få ett bättre svar på detta.

Vill du veta om du är behörig med dina utländska gymnasiebetyg?

För att vara behörig till en eftergymnasial utbildning måste du ha en avslutad gymnasieutbildning som ger tillträde till högskolestudier. Det som krävs är att utbildningen är avslutad och att den ger tillträde till högskolestudier i utbildningslandet (= där du gick utbildningen). Du måste också kunna styrka kunskaper i svenska, engelska och matematik. Du behöver inte ha en färdig bedömning av ditt gymnasiebetyg när du anmäler dig till en universitetsutbildning, en bedömning görs i samband med antagningen. Är du ute i god tid, kan du låta Verket för högskoleservice, VHS, göra en förhandsbedömning av din utländska gymnasieutbildning. Annars görs bedömningen i samband med att du söker. Förhandsbedömning kan bara den få som är bosatt och folkbokförd i Sverige.

Vill du översätta dina betyg från ett annat land?

Har du betyg från ett annat land eller vill översätta dina svenska betyg ska du kontakta Verket för Högskoleservice som kan hjälpa dig.

Bor du i ett annat land och vill plugga i Sverige på distans?

Om du tillfälligt bor utomlands men är skriven i Sverige så ska det gå att läsa på distans från ett annat land. Huruvida du får studiestöd är upp till CSN och således något du bäst får svar på genom att fråga dem. Tänk på att många distansutbildningar har vissa obligatoriska träffar på skolan. Vi har dessvärre ingen möjlighet att veta vilka skolor som har detta och vilka som inte har det. Om du undrar över en specifik distansutbildning – kontakta utbildningsanordnaren och fråga. Om du inte är skriven i Sverige men vill studera en distansutbildning i Sverige rekommenderar vi dig att du kontaktar utbildningsanordnaren.
SökLatest questions for Högskola/universitet


16 okt 2019
Kan jag studera migration?
BARN, UNGDOM OCH MIGRATIONSPROCESSER,

Jag har Utlåtande över utländsk utbildning Bedömning mot svensk högskoleutbildning Utbildningen motsvarar kandidatexamen : Degree of Bachelor of Arts (Democracy and Development Studies) Utbildningen är inriktad mot utvecklingsstudier med tyngdpunkt på demokratiutveckling. Har jobbat som social worker på mitt land för 8 år på statlig myndighet. jag är intresserad och önskar att studerar Barn , ungdomar
och migration processes på distans .
Jag Brinner att jobba med den har gruppen inom integration process.
Jag undrar om dett är möjlight. Jag behover din vägledning.
Mvh


Svar:

Hej,

Vad roligt att du har hittat en utbildning du vill gå! Det kan absolut vara möjligt för dig att studera. Men du behöver at kontakt direkt med skolan som har den här utbildningen så kan de hjälpa dig förstå antagningskrav och antagningsprocessen.

Om du menar att du inte har hittat en utbildning som passar än så kan du söka på dina intresseområden här: https://allastudier.se/. Då får du upp listor på de utbildningar som finns. Exempelvis kan du söka på migration, då kommer dessa utbildningar upp: https://allastudier.se/utbildningar/utbildningar?q=migration. Gå sedan in på skolornas egna webbplatser och läs på mer om utbildningen för att ta reda på om den kan passa dig.

Lycka till! /Petra,SYV

16 okt 2019
Kan jag söka till högskolan med högskoleprovet?

Hej! Jag har en fråga kring högskoleprovet när det gäller urvalsprocessen. Om jag lyckas få de poängen som krävs för att komma in på utbildningen, behöver jag fortfarande plugga upp mina betyg eller räcker det bara med högskoleprovets resultatet.

MvH Hedil

Svar:

Hej Hedil,

Resultat på högskoleprovet är en egen grupp när man söker till högskolan. Man kan alltså komma in bara genom den gruppen utan att även läsa upp sina betyg. Men man måste uppfylla behörighetskraven till utbildningen man söker. Så har du underkänt betyg i något som krävs för utbildningen du vill söka så måste du läsa upp betyget i just den kursen.

Lycka till! /Petra,SYV

15 okt 2019
Kan jag söka till svensk högskola med utländska betyg?
Hej! Jag funderar på att plugga upp mina betyg i usa! Om jag sen bestämmer mig göra att plugga på högskola här i Sverige, räknas mina betyg som jag läst upp där då?

Svar:

Hej,

Det är bra om du kan kolla med utbildningen som du vill söka till vad som gäller där men du kanske inte kan få något tydligt svar på förhand. När man har gymnasiebetyg från ett annat land så görs en individuell bedömning när du ansöker. Vill du veta hur din utbildning bedöms innan du söker så ska du kontakta UHR här: https://www.uhr.se/bedomning-av-utlandsk-utbildning/.

Lycka till! /Petra,SYV