Visa allastudier.se som: Mobil

Komvux / kompletterande utbildningar

Vi får in väldigt mycket frågor och vi försöker alltid besvara de frågor vi får in. Men ibland kan det ta en längre tid innan din fråga kan bli besvarad. Nedan kan du se svar på några av de vanligaste frågorna vi får in. Läs igenom dessa och se om frågan du har blir besvarad där. Du vet väl att du även kan göra en sökning på frågor som redan besvarats i vår sökruta. Du hittar sökrutan längre ned på sidan där du även kan skicka in din fråga.

Har du en fråga om en specifik skola eller utbildning?

Vi får ofta frågor om specifika utbildningar från specifika utbildningsanordnare. Dessa frågor kan vi tyvärr oftast inte besvara mer än den information som redan finns tillgänglig här på AllaStudier. Har du fler frågor eller inte får tillräckligt med information? Gör en intresseanmälan så tar skolan kontakt med dig, eller så kan du höra av dig direkt till skolan som anordnar utbildningen.

Har du frågor om en viss utbildning är studiemedelberättigad?

Ofta står det specificerat i utbildningspresentationen om utbildningen är studiemedelberättigad eller inte. Om det mot all förmodan inte gör det så kan du antingen kontakta utbildningsanordnaren direkt eller kontakta Centrala Studiestödsnämnden, CSN.

Saknar du behörighet eller vill du plugga upp dina betyg?

Om du saknar en viss kurs eller ett ämne som du vill läsa upp i din kommun så kan du först kolla upp om du kan läsa den på distans. Är detta inte ett alternativ så kan du kontakta din studie- och yrkesvägledare i kommunen som kan guida dig vidare till närmsta vuxenutbildning. Du vet väl att du även kan göra en prövning. Bra att veta är att inför höstens antagning 2010 så ändrades antagningsreglerna samt urvalsgrupperna.

Har du en fråga om när en utbildning börjar eller när du kan söka den?

För majoriteten av högskole- och universitetsutbildningarna är det två starter per år, vanligtvis i januari och augusti. Ansökningsdatumen till dessa starter är 15 april och 15 oktober. Övriga utbildningstyper kan starta löpande under året såväl som ha fasta starter. Likadant med ansökningsdatum. Denna information finner du under utbildningsinformationen för respektive utbildning. Skulle den inte finnas där så kan du göra en intresseanmälan så tar skolan kontakt med dig. Du kan också höra av dig direkt till skolan som anordnar utbildningen.

Vill du veta om en distansutbildning alltid sker på distans?

Distansutbildningar är oftast studier på helfart, undantag kan komma – men detta står specificerat i utbildningsinformationen. Huruvida hela distansutbildningen sker över nätet eller om man ses i skolan varierar. Om upplägget på utbildningen inte är tydlig nog under utbildningsinformationen så kan du göra en intresseanmälan för utbildningen eller ta kontakt med skolan direkt.

Undrar du hur du ska gå tillväga för att plugga utomlands?

Om du bestämt dig för att börja studera utomlands kan du göra det antingen genom en svensk utlandsförmedlare som backar upp och hjälper dig genom hela antagningsprocessen. Eller så kan du även söka direkt till den skola du är intresserad av.

Undrar du hur det ser ut med jobb efter en utbildning?

I vår sektion Jobb & Lön hittar du medellöner och jobbutsikter för 9000 yrken. All information är hämtad från Arbetsförmedlingen och Statistiska centralbyrån.

Undrar du om en viss utbildning finns inom ditt närområde?

Vi får väldigt många frågor om en utbildning finns på en särskild ort. I vår söktjänst har du möjlighet att välja bland kategorier, orter och utbildningstyper. Du kan även söka fritt för att få ett mer specifikt resultat. På så sett kan du se om den utbildning du vill gå finns där du önskar. Hittar du den inte där så finns den tyvärr inte med i vår databas och vi kan tyvärr inte hjälpa dig.

Undrar du om dina poäng uppfyller en utbildnings behörighetskrav?

Vi får många frågor från studenter som läst olika ämnen sedan tidigare och på så sätt har olika poängvärden. De undrar hur dessa kan tillgodoräknas etc. till en utbildning. Vi kan tyvärr inte ge ett direkt svar på detta och rekommenderar er därför att kontakta utbildningsanordnaren direkt för att få ett bättre svar på detta.

Vill du veta om du är behörig med dina utländska gymnasiebetyg?

För att vara behörig till en eftergymnasial utbildning måste du ha en avslutad gymnasieutbildning som ger tillträde till högskolestudier. Det som krävs är att utbildningen är avslutad och att den ger tillträde till högskolestudier i utbildningslandet (= där du gick utbildningen). Du måste också kunna styrka kunskaper i svenska, engelska och matematik. Du behöver inte ha en färdig bedömning av ditt gymnasiebetyg när du anmäler dig till en universitetsutbildning, en bedömning görs i samband med antagningen. Är du ute i god tid, kan du låta Verket för högskoleservice, VHS, göra en förhandsbedömning av din utländska gymnasieutbildning. Annars görs bedömningen i samband med att du söker. Förhandsbedömning kan bara den få som är bosatt och folkbokförd i Sverige.

Vill du översätta dina betyg från ett annat land?

Har du betyg från ett annat land eller vill översätta dina svenska betyg ska du kontakta Verket för Högskoleservice som kan hjälpa dig.

Bor du i ett annat land och vill plugga i Sverige på distans?

Om du tillfälligt bor utomlands men är skriven i Sverige så ska det gå att läsa på distans från ett annat land. Huruvida du får studiestöd är upp till CSN och således något du bäst får svar på genom att fråga dem. Tänk på att många distansutbildningar har vissa obligatoriska träffar på skolan. Vi har dessvärre ingen möjlighet att veta vilka skolor som har detta och vilka som inte har det. Om du undrar över en specifik distansutbildning – kontakta utbildningsanordnaren och fråga. Om du inte är skriven i Sverige men vill studera en distansutbildning i Sverige rekommenderar vi dig att du kontaktar utbildningsanordnaren.
Sök bland besvarade frågorLatest questions for Komvux / kompletterande utbildningar


10 jul 2020
meritkurser
Hej!
Jag tänkte läsa Matematik 3b, 4 och 5 på komvux framförallt för att öka min meritpoäng, läste Engelska 7 på gymnasiet, så har då alltså 1,5 meritpoäng att ”hämta” i dessa tre mattekurser.

Min fråga är då om betygen jag får i dessa mattekurser också kommer räknas med i meritvärdet när jag söker till universitetet?
Gick ut gymnasiet med 18,74 i merit, om jag får kanske C i alla mattekurserna hur mycket ökar det i sådana fall min merit?

Mvh Ida

Svar:

Hej Ida,

Ja, om du läser meritkurser så kommer de att räknas med i meritvärdet när du söker till universitetet.

Vänligen/ Petra,SYV

09 jul 2020
Kan jag söka till Naturkunskap 2?
Hej!
Jag är intresserad av att göra både prövning men även läsa Naturkunskap 2.
När man göra prövning, hur kan man hitta rätt studiematerial att använda sig av när man studerar?
Om jag är intresserad av att läsa Naturkunskap 2, måste det vara för att kunna komma in ett program på universitet eller kan jag välja att studera det ändå?

Tack!

Bästa hälsningar,
Veronica

Svar:

Hej Veronica,

Du kan söka till Naturkunskap 2 oavsett vad du har för mål med att gå kursen. Det bästa är om du kontaktar skolan där du vill studera och frågar dem vilken kurslitteratur de använder sig av.

Lycka till! /Petra,SYV

07 jul 2020
Hur påverkas mitt gymnasiebetyg av en komplettering?
Hej!
Jag gick estetiskaprogrammet på gymnasiet och har nu bestämt mig för att söka till sjuksköterskeutbildningen i vår 2021. Jag har läst matte 2b och samhällskunskap 1 på gymnasiet så den ända kursen som jag behöver läsa in är naturkunskap 2 som jag precis börjat läsa på komvux. Jag undrar hur denna kurs kan påverka mitt meritvärde för ansökan till högskolan och specifikt sjuksköterskeutbildningen. Mitt meritvärde från gymnasiet ligger nu på 15,7 och jag undrar hur mycket det kommer höjas eller sänkas av respektive betyg i denna kurs, E, D, C, B och A.

Med vänliga hälsningar,
Klara

Svar:

Hej Klara,

Vad roligt att du vill bli sjuksköterska! Att du kompletterar med kurser för att bli behörig till en utbildning gör att du hamnar i antagningsgrupp 2 till högskolan. Det behöver inte spelar någon större roll men det är den gruppen du ska titta på när du kollar antagningsstatistiken till programmet och högskolan du vill gå. I övrigt så sänks och höjs ditt meritvärde som vanligt med det betyg du får. Du kan räkna ut snittbetyg här

Lycka till! /Petra,SYV


Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön