Visa allastudier.se som: Mobil

Komvux / kompletterande utbildningar

Vi får in väldigt mycket frågor och vi försöker alltid besvara de frågor vi får in. Men ibland kan det ta en längre tid innan din fråga kan bli besvarad. Nedan kan du se svar på några av de vanligaste frågorna vi får in. Läs igenom dessa och se om frågan du har blir besvarad där. Du vet väl att du även kan göra en sökning på frågor som redan besvarats i vår sökruta. Du hittar sökrutan längre ned på sidan där du även kan skicka in din fråga.

Har du en fråga om en specifik skola eller utbildning?

Vi får ofta frågor om specifika utbildningar från specifika utbildningsanordnare. Dessa frågor kan vi tyvärr oftast inte besvara mer än den information som redan finns tillgänglig här på AllaStudier. Har du fler frågor eller inte får tillräckligt med information? Gör en intresseanmälan så tar skolan kontakt med dig, eller så kan du höra av dig direkt till skolan som anordnar utbildningen.

Har du frågor om en viss utbildning är studiemedelberättigad?

Ofta står det specificerat i utbildningspresentationen om utbildningen är studiemedelberättigad eller inte. Om det mot all förmodan inte gör det så kan du antingen kontakta utbildningsanordnaren direkt eller kontakta Centrala Studiestödsnämnden, CSN.

Saknar du behörighet eller vill du plugga upp dina betyg?

Om du saknar en viss kurs eller ett ämne som du vill läsa upp i din kommun så kan du först kolla upp om du kan läsa den på distans. Är detta inte ett alternativ så kan du kontakta din studie- och yrkesvägledare i kommunen som kan guida dig vidare till närmsta vuxenutbildning. Du vet väl att du även kan göra en prövning. Bra att veta är att inför höstens antagning 2010 så ändrades antagningsreglerna samt urvalsgrupperna.

Har du en fråga om när en utbildning börjar eller när du kan söka den?

För majoriteten av högskole- och universitetsutbildningarna är det två starter per år, vanligtvis i januari och augusti. Ansökningsdatumen till dessa starter är 15 april och 15 oktober. Övriga utbildningstyper kan starta löpande under året såväl som ha fasta starter. Likadant med ansökningsdatum. Denna information finner du under utbildningsinformationen för respektive utbildning. Skulle den inte finnas där så kan du göra en intresseanmälan så tar skolan kontakt med dig. Du kan också höra av dig direkt till skolan som anordnar utbildningen.

Vill du veta om en distansutbildning alltid sker på distans?

Distansutbildningar är oftast studier på helfart, undantag kan komma – men detta står specificerat i utbildningsinformationen. Huruvida hela distansutbildningen sker över nätet eller om man ses i skolan varierar. Om upplägget på utbildningen inte är tydlig nog under utbildningsinformationen så kan du göra en intresseanmälan för utbildningen eller ta kontakt med skolan direkt.

Undrar du hur du ska gå tillväga för att plugga utomlands?

Om du bestämt dig för att börja studera utomlands kan du göra det antingen genom en svensk utlandsförmedlare som backar upp och hjälper dig genom hela antagningsprocessen. Eller så kan du även söka direkt till den skola du är intresserad av.

Undrar du hur det ser ut med jobb efter en utbildning?

I vår sektion Jobb & Lön hittar du medellöner och jobbutsikter för 9000 yrken. All information är hämtad från Arbetsförmedlingen och Statistiska centralbyrån.

Undrar du om en viss utbildning finns inom ditt närområde?

Vi får väldigt många frågor om en utbildning finns på en särskild ort. I vår söktjänst har du möjlighet att välja bland kategorier, orter och utbildningstyper. Du kan även söka fritt för att få ett mer specifikt resultat. På så sett kan du se om den utbildning du vill gå finns där du önskar. Hittar du den inte där så finns den tyvärr inte med i vår databas och vi kan tyvärr inte hjälpa dig.

Undrar du om dina poäng uppfyller en utbildnings behörighetskrav?

Vi får många frågor från studenter som läst olika ämnen sedan tidigare och på så sätt har olika poängvärden. De undrar hur dessa kan tillgodoräknas etc. till en utbildning. Vi kan tyvärr inte ge ett direkt svar på detta och rekommenderar er därför att kontakta utbildningsanordnaren direkt för att få ett bättre svar på detta.

Vill du veta om du är behörig med dina utländska gymnasiebetyg?

För att vara behörig till en eftergymnasial utbildning måste du ha en avslutad gymnasieutbildning som ger tillträde till högskolestudier. Det som krävs är att utbildningen är avslutad och att den ger tillträde till högskolestudier i utbildningslandet (= där du gick utbildningen). Du måste också kunna styrka kunskaper i svenska, engelska och matematik. Du behöver inte ha en färdig bedömning av ditt gymnasiebetyg när du anmäler dig till en universitetsutbildning, en bedömning görs i samband med antagningen. Är du ute i god tid, kan du låta Verket för högskoleservice, VHS, göra en förhandsbedömning av din utländska gymnasieutbildning. Annars görs bedömningen i samband med att du söker. Förhandsbedömning kan bara den få som är bosatt och folkbokförd i Sverige.

Vill du översätta dina betyg från ett annat land?

Har du betyg från ett annat land eller vill översätta dina svenska betyg ska du kontakta Verket för Högskoleservice som kan hjälpa dig.

Bor du i ett annat land och vill plugga i Sverige på distans?

Om du tillfälligt bor utomlands men är skriven i Sverige så ska det gå att läsa på distans från ett annat land. Huruvida du får studiestöd är upp till CSN och således något du bäst får svar på genom att fråga dem. Tänk på att många distansutbildningar har vissa obligatoriska träffar på skolan. Vi har dessvärre ingen möjlighet att veta vilka skolor som har detta och vilka som inte har det. Om du undrar över en specifik distansutbildning – kontakta utbildningsanordnaren och fråga. Om du inte är skriven i Sverige men vill studera en distansutbildning i Sverige rekommenderar vi dig att du kontaktar utbildningsanordnaren.
Sök bland besvarade frågorSenaste frågorna inom Komvux / kompletterande utbildningar


17 sep 2021
Hur höjer jag gymnasiebetygen?
Hej.
Jag var otroligt skotrött under gymnasiet och har därför en meritpoäng på ungefär 13 om jag inte räknade helt fel. Har på senaste tiden fått tillbaka min motivation till att studera och har en dröm om att gå på Handelshögskolan. Detta skulle dock kräva att jag pluggar upp min total merit till 17, samt att jag pluggar upp svenska 3, matte 3 och moderna språk 3 till minst C nivå. Detta ger mig all den behörighet som krävs för att söka från första början. Tänkte även satsa hårt på HP för att öka chansen. Undrar hur jag på effektivast sätt lägger upp en plan för att uppnå dessa mål via exempelvis komvux, måste jag söka olika kurser separat? kan jag sätta ihop allt jag behöver i ett program osv?

Svar:

Hej,

För den som behöver höja betygen är det prövning på Komvux som gäller. Prövning på Komvux innebär att man läser in en gymnasiekurs på egen hand och sedan gör en prövning, som ofta är både ett skriftligt och muntligt prov i ämnet. För den som redan har ett godkänt betyg i kursen från gymnasiet är prövning det enda sättet att höja ett betyg.

Det är väldigt individuellt hur man klarar av att studera till prövningar. Vissa kurser är enklare för en att göra prövningar i medan andra kräver mer. Har man redan läst kursen på gymnasiet är det självklart också enklare att göra en prövning i kursen. Det är viktigt att inte ta på sig för många prövningar på samma termin. Många tror att det är samma sak som att studera på distans, men det är viktigt att komma ihåg att när man studerar till en prövning har man ingen lärarhjälp.

Vänligen/ Petra,SYV

16 sep 2021
Hur kan jag höja betygen på Komvux?
Hej, jag gick ut gymnasiet med 19,79 i meritvärde där jag har dem extra 2,5 poängen från moderna språk samt engelska 7. Däremot skulle jag behöva en merit som ligger på minst 21 och hellre högre någonstans mellan 21-22. Därför undrade jag hur jag ska räkna ut hur många kurser jag behöver läsa extra på komvux för att höja mitt meritvärde. Jag kan läsa upp dem kurserna jag redan läst och höja ett C till ett A men om jag väljer att läsa helt nya kurser och räknar med att jag får A i dem, hur många behöver jag läsa? Och hur räknar jag på min merit, ska jag bara lägga samman alla kurser (plus dem kurser jag väljer att läsa på komvux) och sen dela med mängden kurser, samt + på min extra merit för att få ut mitt värde sen?
Tack för svar på förhand!

Svar:

Hej,

Du kan inte läsa helt nya kurser och ersätta de gamla med dem så satsa på att läsa upp de betyg du har genom prövningar. Ditt meritvärde kan du räkna ut här.

Lycka till! /Petra,SYV

13 sep 2021
Vad ska jag läsa på Komvux?
Hej!

Jag går sista året på bygg och anläggning men kommer inte få någon gymnasieexamen och tänkte läsa till en examen inom samhällsvetenskapsprogrammet på komvux. Men på samhällsvetenskapsprogrammet läser man ju matte 1b och jag har bara läst 1a. Kan jag läsa matte 2b direkt då och ändå få en examen inom samhällsvetenskapsprogrammet eller måste jag läsa matte 1b också?

Svar:

Hej,

Du ska kontakta Komvux i din kommun och lägga upp din studieplan med dem. De tittar på vad du läst innan och vad du behöver lägga till för att få den examen du vill.

Lycka till! /Petra,SYV


Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön