Visa allastudier.se som: Mobil

Komvux / kompletterande utbildningar

Vi får in väldigt mycket frågor och vi försöker alltid besvara de frågor vi får in. Men ibland kan det ta en längre tid innan din fråga kan bli besvarad. Nedan kan du se svar på några av de vanligaste frågorna vi får in. Läs igenom dessa och se om frågan du har blir besvarad där. Du vet väl att du även kan göra en sökning på frågor som redan besvarats i vår sökruta. Du hittar sökrutan längre ned på sidan där du även kan skicka in din fråga.

Har du en fråga om en specifik skola eller utbildning?

Vi får ofta frågor om specifika utbildningar från specifika utbildningsanordnare. Dessa frågor kan vi tyvärr oftast inte besvara mer än den information som redan finns tillgänglig här på AllaStudier. Har du fler frågor eller inte får tillräckligt med information? Gör en intresseanmälan så tar skolan kontakt med dig, eller så kan du höra av dig direkt till skolan som anordnar utbildningen.

Har du frågor om en viss utbildning är studiemedelberättigad?

Ofta står det specificerat i utbildningspresentationen om utbildningen är studiemedelberättigad eller inte. Om det mot all förmodan inte gör det så kan du antingen kontakta utbildningsanordnaren direkt eller kontakta Centrala Studiestödsnämnden, CSN.

Saknar du behörighet eller vill du plugga upp dina betyg?

Om du saknar en viss kurs eller ett ämne som du vill läsa upp i din kommun så kan du först kolla upp om du kan läsa den på distans. Är detta inte ett alternativ så kan du kontakta din studie- och yrkesvägledare i kommunen som kan guida dig vidare till närmsta vuxenutbildning. Du vet väl att du även kan göra en prövning. Bra att veta är att inför höstens antagning 2010 så ändrades antagningsreglerna samt urvalsgrupperna.

Har du en fråga om när en utbildning börjar eller när du kan söka den?

För majoriteten av högskole- och universitetsutbildningarna är det två starter per år, vanligtvis i januari och augusti. Ansökningsdatumen till dessa starter är 15 april och 15 oktober. Övriga utbildningstyper kan starta löpande under året såväl som ha fasta starter. Likadant med ansökningsdatum. Denna information finner du under utbildningsinformationen för respektive utbildning. Skulle den inte finnas där så kan du göra en intresseanmälan så tar skolan kontakt med dig. Du kan också höra av dig direkt till skolan som anordnar utbildningen.

Vill du veta om en distansutbildning alltid sker på distans?

Distansutbildningar är oftast studier på helfart, undantag kan komma – men detta står specificerat i utbildningsinformationen. Huruvida hela distansutbildningen sker över nätet eller om man ses i skolan varierar. Om upplägget på utbildningen inte är tydlig nog under utbildningsinformationen så kan du göra en intresseanmälan för utbildningen eller ta kontakt med skolan direkt.

Undrar du hur du ska gå tillväga för att plugga utomlands?

Om du bestämt dig för att börja studera utomlands kan du göra det antingen genom en svensk utlandsförmedlare som backar upp och hjälper dig genom hela antagningsprocessen. Eller så kan du även söka direkt till den skola du är intresserad av.

Undrar du hur det ser ut med jobb efter en utbildning?

I vår sektion Jobb & Lön hittar du medellöner och jobbutsikter för 9000 yrken. All information är hämtad från Arbetsförmedlingen och Statistiska centralbyrån.

Undrar du om en viss utbildning finns inom ditt närområde?

Vi får väldigt många frågor om en utbildning finns på en särskild ort. I vår söktjänst har du möjlighet att välja bland kategorier, orter och utbildningstyper. Du kan även söka fritt för att få ett mer specifikt resultat. På så sett kan du se om den utbildning du vill gå finns där du önskar. Hittar du den inte där så finns den tyvärr inte med i vår databas och vi kan tyvärr inte hjälpa dig.

Undrar du om dina poäng uppfyller en utbildnings behörighetskrav?

Vi får många frågor från studenter som läst olika ämnen sedan tidigare och på så sätt har olika poängvärden. De undrar hur dessa kan tillgodoräknas etc. till en utbildning. Vi kan tyvärr inte ge ett direkt svar på detta och rekommenderar er därför att kontakta utbildningsanordnaren direkt för att få ett bättre svar på detta.

Vill du veta om du är behörig med dina utländska gymnasiebetyg?

För att vara behörig till en eftergymnasial utbildning måste du ha en avslutad gymnasieutbildning som ger tillträde till högskolestudier. Det som krävs är att utbildningen är avslutad och att den ger tillträde till högskolestudier i utbildningslandet (= där du gick utbildningen). Du måste också kunna styrka kunskaper i svenska, engelska och matematik. Du behöver inte ha en färdig bedömning av ditt gymnasiebetyg när du anmäler dig till en universitetsutbildning, en bedömning görs i samband med antagningen. Är du ute i god tid, kan du låta Verket för högskoleservice, VHS, göra en förhandsbedömning av din utländska gymnasieutbildning. Annars görs bedömningen i samband med att du söker. Förhandsbedömning kan bara den få som är bosatt och folkbokförd i Sverige.

Vill du översätta dina betyg från ett annat land?

Har du betyg från ett annat land eller vill översätta dina svenska betyg ska du kontakta Verket för Högskoleservice som kan hjälpa dig.

Bor du i ett annat land och vill plugga i Sverige på distans?

Om du tillfälligt bor utomlands men är skriven i Sverige så ska det gå att läsa på distans från ett annat land. Huruvida du får studiestöd är upp till CSN och således något du bäst får svar på genom att fråga dem. Tänk på att många distansutbildningar har vissa obligatoriska träffar på skolan. Vi har dessvärre ingen möjlighet att veta vilka skolor som har detta och vilka som inte har det. Om du undrar över en specifik distansutbildning – kontakta utbildningsanordnaren och fråga. Om du inte är skriven i Sverige men vill studera en distansutbildning i Sverige rekommenderar vi dig att du kontaktar utbildningsanordnaren.
Sök bland besvarade frågorLatest questions for Komvux / kompletterande utbildningar


30 nov 2020
Hur höjer jag betyget i Idrott och hälsa?
Hej!

Jag gick Hotell och restaurang 3 årigt program och gick ut gymnasiet 1995. För att bli behörig till studier på universitet har jag tidigare läst in Ma 2 och Na 2 på komvux, och därefter tagit examen som arbetsterapeut. På senare tid har jag funderat på att söka in till Fysioterapeutprogrammet, vad jag förstår så räknas mitt betyg 2 i Idrott som underkänt. Min fråga är vad kan jag göra för att mitt betyg jag fick i idrott för 20 år höjs och ger mig behörighet till Fysioterapeutprogrammet?

Svar:

Hej,

Vad roligt att du vill bli fysioterapeut! Du kan göra prövning i Idrott och hälsa för att höja ditt betyg. Ta kontakt med Komvux i din kommun för information om var du kan göra prövningen.

Vänligen/ Petra,SYV

26 nov 2020
Hur läser jag in gymnasiekurser?
Hej,
Jag har länge gått i tankarna att utbilda mig till Polis.
Jag saknar dock 2 kurser som är engelska B och historia A.
Att läsa upp eller komplettera olika ämnen har jag aldrig gjort innan därav att jag frågar er hur man smidigast utför detta.
Det står att jag behöver engelska B.
Historia A eller historia 1b alternativt historia 1a1+1a2.
Jag vet inte riktigt vilket av alternativen till historia som är lättast och smidigast att göra.
Jag hade gärna utfört det på distans, men jag vet som sagt inte hur det går till nu i samband med pandemin som härjar.

Jag hoppas ni förstår min fråga.
Tack på förhand

Svar:

Hej,

Du kan läsa in kurserna på Vuxenutbildningen/Komvux i din kommun. Och det går att göra på distans. Du kan läsa historia 1b alternativt historia 1a1+1a2 och engelska 6 (de andra är gamla kursnamn). Historia 1b och historia 1a1+1a2 är i princip samma sak så kolla på vilken kursstart som passar dig bäst på Komvux. 

Lycka till! /Petra,SYV

26 nov 2020
Vad ska jag läsa på Komvux?
Hej, jag är I process att plugga upp mina gymnasiebetyg där jag läste teknik. under mitt sista år fick jag underkänt i bland annat matematik 3c, fysik 1a samt kemi 1. Nu när jag i efterhand läser upp, kan jag välja andra kurser för att komplettera poängen istället för att läsa dem och ändå få en gymnasieexamen? om inte, kan jag läsa enklare versioner av dem, typ matematik 3a istället för 3c men ändå få examen? Tack, mvh

Svar:

Hej,

Man kan inte byta ut kurser från sin gymnasieexamen så du ska läsa upp de kurser som du har fått F i om du vill ha examen från Teknikprogrammet.  Matte 3c, Fysik 1 och Kemi 1 är obligatoriska kurser på Teknikprogrammet så betyg i dessa kursen måste ingå. Men det kan finnas möjlighet att byta gymnasieprogram eller vissa kurser på Komvux men du måste fråga Komvux om det.

Lycka till! /Petra,SYV


Recensionspolicy

recensionspolicy allastudier.se

Vill du lämna en recension om en skola eller en utbildning på AllaStudier.se? Kul! Då bidrar du med att hjälpa andra att hitta den utbildning som passar dem bäst. Läs gärna vår recensionspolicy om hur vi godkänner och publicerar recensioner.

Ladda ner recensionspolicyn här!

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön