Visa allastudier.se som: Mobil

Komvux / kompletterande utbildningar

Vi får in väldigt mycket frågor och vi försöker alltid besvara de frågor vi får in. Men ibland kan det ta en längre tid innan din fråga kan bli besvarad. Nedan kan du se svar på några av de vanligaste frågorna vi får in. Läs igenom dessa och se om frågan du har blir besvarad där. Du vet väl att du även kan göra en sökning på frågor som redan besvarats i vår sökruta. Du hittar sökrutan längre ned på sidan där du även kan skicka in din fråga.

Har du en fråga om en specifik skola eller utbildning?

Vi får ofta frågor om specifika utbildningar från specifika utbildningsanordnare. Dessa frågor kan vi tyvärr oftast inte besvara mer än den information som redan finns tillgänglig här på AllaStudier. Har du fler frågor eller inte får tillräckligt med information? Gör en intresseanmälan så tar skolan kontakt med dig, eller så kan du höra av dig direkt till skolan som anordnar utbildningen.

Har du frågor om en viss utbildning är studiemedelberättigad?

Ofta står det specificerat i utbildningspresentationen om utbildningen är studiemedelberättigad eller inte. Om det mot all förmodan inte gör det så kan du antingen kontakta utbildningsanordnaren direkt eller kontakta Centrala Studiestödsnämnden, CSN.

Saknar du behörighet eller vill du plugga upp dina betyg?

Om du saknar en viss kurs eller ett ämne som du vill läsa upp i din kommun så kan du först kolla upp om du kan läsa den på distans. Är detta inte ett alternativ så kan du kontakta din studie- och yrkesvägledare i kommunen som kan guida dig vidare till närmsta vuxenutbildning. Du vet väl att du även kan göra en prövning. Bra att veta är att inför höstens antagning 2010 så ändrades antagningsreglerna samt urvalsgrupperna.

Har du en fråga om när en utbildning börjar eller när du kan söka den?

För majoriteten av högskole- och universitetsutbildningarna är det två starter per år, vanligtvis i januari och augusti. Ansökningsdatumen till dessa starter är 15 april och 15 oktober. Övriga utbildningstyper kan starta löpande under året såväl som ha fasta starter. Likadant med ansökningsdatum. Denna information finner du under utbildningsinformationen för respektive utbildning. Skulle den inte finnas där så kan du göra en intresseanmälan så tar skolan kontakt med dig. Du kan också höra av dig direkt till skolan som anordnar utbildningen.

Vill du veta om en distansutbildning alltid sker på distans?

Distansutbildningar är oftast studier på helfart, undantag kan komma – men detta står specificerat i utbildningsinformationen. Huruvida hela distansutbildningen sker över nätet eller om man ses i skolan varierar. Om upplägget på utbildningen inte är tydlig nog under utbildningsinformationen så kan du göra en intresseanmälan för utbildningen eller ta kontakt med skolan direkt.

Undrar du hur du ska gå tillväga för att plugga utomlands?

Om du bestämt dig för att börja studera utomlands kan du göra det antingen genom en svensk utlandsförmedlare som backar upp och hjälper dig genom hela antagningsprocessen. Eller så kan du även söka direkt till den skola du är intresserad av.

Undrar du hur det ser ut med jobb efter en utbildning?

I vår sektion Jobb & Lön hittar du medellöner och jobbutsikter för 9000 yrken. All information är hämtad från Arbetsförmedlingen och Statistiska centralbyrån.

Undrar du om en viss utbildning finns inom ditt närområde?

Vi får väldigt många frågor om en utbildning finns på en särskild ort. I vår söktjänst har du möjlighet att välja bland kategorier, orter och utbildningstyper. Du kan även söka fritt för att få ett mer specifikt resultat. På så sett kan du se om den utbildning du vill gå finns där du önskar. Hittar du den inte där så finns den tyvärr inte med i vår databas och vi kan tyvärr inte hjälpa dig.

Undrar du om dina poäng uppfyller en utbildnings behörighetskrav?

Vi får många frågor från studenter som läst olika ämnen sedan tidigare och på så sätt har olika poängvärden. De undrar hur dessa kan tillgodoräknas etc. till en utbildning. Vi kan tyvärr inte ge ett direkt svar på detta och rekommenderar er därför att kontakta utbildningsanordnaren direkt för att få ett bättre svar på detta.

Vill du veta om du är behörig med dina utländska gymnasiebetyg?

För att vara behörig till en eftergymnasial utbildning måste du ha en avslutad gymnasieutbildning som ger tillträde till högskolestudier. Det som krävs är att utbildningen är avslutad och att den ger tillträde till högskolestudier i utbildningslandet (= där du gick utbildningen). Du måste också kunna styrka kunskaper i svenska, engelska och matematik. Du behöver inte ha en färdig bedömning av ditt gymnasiebetyg när du anmäler dig till en universitetsutbildning, en bedömning görs i samband med antagningen. Är du ute i god tid, kan du låta Verket för högskoleservice, VHS, göra en förhandsbedömning av din utländska gymnasieutbildning. Annars görs bedömningen i samband med att du söker. Förhandsbedömning kan bara den få som är bosatt och folkbokförd i Sverige.

Vill du översätta dina betyg från ett annat land?

Har du betyg från ett annat land eller vill översätta dina svenska betyg ska du kontakta Verket för Högskoleservice som kan hjälpa dig.

Bor du i ett annat land och vill plugga i Sverige på distans?

Om du tillfälligt bor utomlands men är skriven i Sverige så ska det gå att läsa på distans från ett annat land. Huruvida du får studiestöd är upp till CSN och således något du bäst får svar på genom att fråga dem. Tänk på att många distansutbildningar har vissa obligatoriska träffar på skolan. Vi har dessvärre ingen möjlighet att veta vilka skolor som har detta och vilka som inte har det. Om du undrar över en specifik distansutbildning – kontakta utbildningsanordnaren och fråga. Om du inte är skriven i Sverige men vill studera en distansutbildning i Sverige rekommenderar vi dig att du kontaktar utbildningsanordnaren.
Sök bland besvarade frågorSenaste frågorna inom Komvux / kompletterande utbildningar


21 nov 2022
Hur funkar Komvux?
Hej!

Jag tog examen från gymnasiet i somras med 2500 poäng. Däremot kom jag tyvärr inte in på den högskoleutbildning som jag sökte att påbörja denna höst.

Under hösten har jag därför istället gjort prövningar för att höja mina betyg i kurserna Matematik 1b, Matematik 2b och Matematik 3b i hopp om att komma in i urvalsgruppen BII. Jag har avklarat Matematik 1b med ett A och väntar på betyg i Matematik 2b.

Jag har under hösten hittat en annat högskoleutbildning som jag också är intresserad av, däremot kräver denna utbildning särskild behörighet med Matematik 3c och Naturkunskap 2. Jag läste aldrig dessa kurser under min gymnasietid och har därmed beviljats att läsa dem på komvux.

Jag har några frågor angående detta:
1. Kan jag söka utbildningar med både ett betyg i Matematik 3b och ett betyg i Matematik 3c samtidigt? Får de ingå i samma ansökan?
2. Om jag har Matematik 3b i min gymnasieexamen och läser till Matematik 3c på komvux, vilket betyg räknas då i urvalsgruppen BI respektive urvalsgruppen BII?
3. Kommer betyget i Matematik 3c ingå i min ansökan till de utbildningar som högst kräver Matematik 3b?
4. Om jag läser Naturkunskap 2 på komvux, kommer det betyget ingå i ansökan till de utbildningar som inte kräver Naturkunskap 2 som särskild behörighet?
5. Kan jag välja själv vilka komvuxkurser som ska ingå i min ansökan till högskoleutbildningar?
6. Finns det några andra problem med att läsa till Matematik 3c/Naturkunskap 2 på komvux inför ansökan till högskola?

Tack på förhand

Svar:

Hej,

Om du har Matematik 2 i din gymnasieexamen så står den kvar där. Matte 3 läggs till ditt meritvärde när du söker en utbildning som kräver den, inte när du söker andra utbildningar. Du väljer inte själv vilka kurser som ska ingå i din examen eller som du söker med till högskolan, det sker automatiskt. Du som kompletterar med kurser för att bli behörig till en eller flera utbildningar, deltar bara i BII. Jag kan inte se några problem med att du läser en kurs du behöver för att kunna söka till högskolan men har du fler funderingar så rekommenderar jag att du tar upp dem med Komvux.

Lycka till! /Petra,SYV

16 nov 2022
Hur funkar Komvux?
Hej!

Går naturbruk inriktning häst men har nu bestämt mig för att jag vill plugga vidare till veterinär... Från min skola får jag bara med mig Biologi 1 och Matematik2a inom de ämnen som behövs för veterinärprogrammet. Jag behöver ju också Biologi 2, Kemi 2, Fysik 2 och Matematik 4.
-
Fråga 1: För att läsa exempelvis Fysik 2, behöver jag läsa fysik 1 innan, eller kan man gå direkt till fysik 2?

Fråga 2: Behöver jag läsa Ma1c, Ma2c och Ma3c för att kunna läsa Ma4 eller kan kan man ha läst Ma1a, Ma2a etc?

Fråga 3: Hur lång tid tar det att läsa upp dessa kurser på komvux? Och hur är komvux, är det skola 5dggr i veckan typ?

Fråga 4: Vilka betyg räknas in i ansökningen? Är det mina betyg från ALLA kurser genom gymnasieåren, eller är det betygen inom kurserna som krävs för programmet?

Svar:

Hej,

Vad roligt att du vill bli veterinär! Du behöver läsa kurserna i ordning, så fysik 1 före fysik 2 osv. Det är också bäst att du håller dig till samma spår i matte när du ska läsa upp till matte 4 eftersom matte 4 bara finns i c-spåret.

Varje 100 poängs kurs läser man på Komvux på heltid i fem veckor. Så räkna med fem veckor per kurs, på heltid. Alla dina betyg räknas sedan med i ditt. betygssnitt, inte bara de som krävs för programmet.

Lycka till! /Petra,SYV

13 nov 2022
Hur funkar prövning på Komvux?
Hej! Jag ställde nedan fråga och fick svaret nedan.

Jag har en följdfråga. Efter studenten och godkänt i alla ämnen kan man då alltså plugga på komvux med möjlighet att höja betygen, 500 kr/betyg? Gäller detta alla ämnen? Även ovanliga ämnen som musikteori, kulturhistoria ? Kan man plugga på distans? Hur många försök får man?

Med vänlig hälsning,

Fråga:
Hej! Jag har en fråga angående min son som går Estetiska programmet.
Han fick E i musikteori vilket kommer att sänka hans merit och begränsa hans möjligheter att komma in på den utbildning han vill gå på universitetet. Nu hörde vi om särskild prövning. Kan han göra det i Musikteori och höja sitt betyg den vägen? Vilka ämnen kan man göra särskild prövning i? Med vänlig hälsning,
Svar:
31 OKT 2022
Hej,
Alla elever som går i gymnasieskolan och som har betyget F eller saknar betyg på någon kurs kan göra en prövning för att få ett betyg. Man har inte rätt att skriva prövning på en kurs man är godkänd i. Men du kan fråga din skola om de kan anordna prövningar för ett högre betyg mot betalning. Om det inte är möjligt kan man höja godkända betyg på Komvux efter gymnasiet, det kostar då, för närvarande, 500 kr.
Lycka till! /Petra,

Svar:

Hej igen,

Ja, prövning kan göras i alla gymnasiekurser som ingår i elevens individuella studieplan, och som det sätts betyg i. Du kan göra prövning i en gymnasiekurs hur många gånger som helst och varje prövning kostar 500 kronor.

Prövning på komvux innebär att du läser in en gymnasiekurs på egen hand och sedan gör en prövning, som ofta är både ett skriftligt och muntligt prov i ämnet. Så studierna är på distans helt på egen hand. 

Prövningen utgår från nationellt fastställda ämnes- och kursplaner och för varje kurs finnsbetygskriterier/kunskapskrav angivna så att du vet vad som krävs för att uppnå de olika betygsstegen.

Lycka till! /Petra,SYV


Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön