Visa allastudier.se som: Mobil

Komvux / kompletterande utbildningar

Vi får in väldigt mycket frågor och vi försöker alltid besvara de frågor vi får in. Men ibland kan det ta en längre tid innan din fråga kan bli besvarad. Nedan kan du se svar på några av de vanligaste frågorna vi får in. Läs igenom dessa och se om frågan du har blir besvarad där. Du vet väl att du även kan göra en sökning på frågor som redan besvarats i vår sökruta. Du hittar sökrutan längre ned på sidan där du även kan skicka in din fråga.

Har du en fråga om en specifik skola eller utbildning?

Vi får ofta frågor om specifika utbildningar från specifika utbildningsanordnare. Dessa frågor kan vi tyvärr oftast inte besvara mer än den information som redan finns tillgänglig här på AllaStudier. Har du fler frågor eller inte får tillräckligt med information? Gör en intresseanmälan så tar skolan kontakt med dig, eller så kan du höra av dig direkt till skolan som anordnar utbildningen.

Har du frågor om en viss utbildning är studiemedelberättigad?

Ofta står det specificerat i utbildningspresentationen om utbildningen är studiemedelberättigad eller inte. Om det mot all förmodan inte gör det så kan du antingen kontakta utbildningsanordnaren direkt eller kontakta Centrala Studiestödsnämnden, CSN.

Saknar du behörighet eller vill du plugga upp dina betyg?

Om du saknar en viss kurs eller ett ämne som du vill läsa upp i din kommun så kan du först kolla upp om du kan läsa den på distans. Är detta inte ett alternativ så kan du kontakta din studie- och yrkesvägledare i kommunen som kan guida dig vidare till närmsta vuxenutbildning. Du vet väl att du även kan göra en prövning. Bra att veta är att inför höstens antagning 2010 så ändrades antagningsreglerna samt urvalsgrupperna.

Har du en fråga om när en utbildning börjar eller när du kan söka den?

För majoriteten av högskole- och universitetsutbildningarna är det två starter per år, vanligtvis i januari och augusti. Ansökningsdatumen till dessa starter är 15 april och 15 oktober. Övriga utbildningstyper kan starta löpande under året såväl som ha fasta starter. Likadant med ansökningsdatum. Denna information finner du under utbildningsinformationen för respektive utbildning. Skulle den inte finnas där så kan du göra en intresseanmälan så tar skolan kontakt med dig. Du kan också höra av dig direkt till skolan som anordnar utbildningen.

Vill du veta om en distansutbildning alltid sker på distans?

Distansutbildningar är oftast studier på helfart, undantag kan komma – men detta står specificerat i utbildningsinformationen. Huruvida hela distansutbildningen sker över nätet eller om man ses i skolan varierar. Om upplägget på utbildningen inte är tydlig nog under utbildningsinformationen så kan du göra en intresseanmälan för utbildningen eller ta kontakt med skolan direkt.

Undrar du hur du ska gå tillväga för att plugga utomlands?

Om du bestämt dig för att börja studera utomlands kan du göra det antingen genom en svensk utlandsförmedlare som backar upp och hjälper dig genom hela antagningsprocessen. Eller så kan du även söka direkt till den skola du är intresserad av.

Undrar du hur det ser ut med jobb efter en utbildning?

I vår sektion Jobb & Lön hittar du medellöner och jobbutsikter för 9000 yrken. All information är hämtad från Arbetsförmedlingen och Statistiska centralbyrån.

Undrar du om en viss utbildning finns inom ditt närområde?

Vi får väldigt många frågor om en utbildning finns på en särskild ort. I vår söktjänst har du möjlighet att välja bland kategorier, orter och utbildningstyper. Du kan även söka fritt för att få ett mer specifikt resultat. På så sett kan du se om den utbildning du vill gå finns där du önskar. Hittar du den inte där så finns den tyvärr inte med i vår databas och vi kan tyvärr inte hjälpa dig.

Undrar du om dina poäng uppfyller en utbildnings behörighetskrav?

Vi får många frågor från studenter som läst olika ämnen sedan tidigare och på så sätt har olika poängvärden. De undrar hur dessa kan tillgodoräknas etc. till en utbildning. Vi kan tyvärr inte ge ett direkt svar på detta och rekommenderar er därför att kontakta utbildningsanordnaren direkt för att få ett bättre svar på detta.

Vill du veta om du är behörig med dina utländska gymnasiebetyg?

För att vara behörig till en eftergymnasial utbildning måste du ha en avslutad gymnasieutbildning som ger tillträde till högskolestudier. Det som krävs är att utbildningen är avslutad och att den ger tillträde till högskolestudier i utbildningslandet (= där du gick utbildningen). Du måste också kunna styrka kunskaper i svenska, engelska och matematik. Du behöver inte ha en färdig bedömning av ditt gymnasiebetyg när du anmäler dig till en universitetsutbildning, en bedömning görs i samband med antagningen. Är du ute i god tid, kan du låta Verket för högskoleservice, VHS, göra en förhandsbedömning av din utländska gymnasieutbildning. Annars görs bedömningen i samband med att du söker. Förhandsbedömning kan bara den få som är bosatt och folkbokförd i Sverige.

Vill du översätta dina betyg från ett annat land?

Har du betyg från ett annat land eller vill översätta dina svenska betyg ska du kontakta Verket för Högskoleservice som kan hjälpa dig.

Bor du i ett annat land och vill plugga i Sverige på distans?

Om du tillfälligt bor utomlands men är skriven i Sverige så ska det gå att läsa på distans från ett annat land. Huruvida du får studiestöd är upp till CSN och således något du bäst får svar på genom att fråga dem. Tänk på att många distansutbildningar har vissa obligatoriska träffar på skolan. Vi har dessvärre ingen möjlighet att veta vilka skolor som har detta och vilka som inte har det. Om du undrar över en specifik distansutbildning – kontakta utbildningsanordnaren och fråga. Om du inte är skriven i Sverige men vill studera en distansutbildning i Sverige rekommenderar vi dig att du kontaktar utbildningsanordnaren.
Sök bland besvarade frågorLatest questions for Komvux / kompletterande utbildningar


11 dec 2019
Bör jag göra prövningar?
Hej!

Jag har en fråga angående höjning av betyg. Det är så att jag ligger på 19.45 och vill söka jurist eller psykolog i Göteborg som ligger ungefär 20/21. Jag funderar på att göra högskoleprovet och även prövning på de betyg jag kan få bättre i. Min fråga är då om prövningar är relevant i detta fallet? eller är det bortkastad tid? Jag har några ämnen jag vill göra så att mitt snitt höjs.

Svar:

Hej,

Om du behöver höja betygen för att komma in på de program du vill är det såklart inte bortkastad tid att göra prövningar. Det är en bra idé att göra både högskoleprovet och prövningar för att ha så bra chanser som möjligt.

Lycka till! /Petra,SYV

09 dec 2019
I vilken urvalsgrupp hamnar man när man kompletterat betygen?
Hej!
Jag har tänkt att söka in på risk-och krishanteringsprogrammet och de senaste åren har antagningspoängen legat runt 12.20-13.45 i BI och lite högre i BII. Jag ligger på ungefär 14.49/51. Och jag är nervös att poängen kommer att höjas till hösten så jag undrar om jag väljer att göra prövning för att förbättra mina betyg då jag inte vill göra högskoleprovet. Vilken urval kommer jag så fall hamna?.

Svar:

Hej,

Om du redan är behörig till de utbildningar du söker med ditt slut- eller avgångsbetyg, men kompletterat för att höja ditt meritvärde – antingen med ett nytt betyg i en kurs eller med en kurs som ger meritpoäng – får du då konkurrera både i direktgruppen och i kompletteringsgruppen. I direktgruppen med ditt gamla meritvärde och i kompletteringsgruppen med ditt nya.

Lycka till! /Petra,SYV

08 dec 2019
Vad motsvarar de gamla gymnasie kurserna?
Hej,

Jag läste på gymnasiet när betygsskalan var G-VG-MVG. Nu skulle jag behöva höja ett eller två betyg för att öka chansen att komma in på min drömutbildning. Jag har bland annat ett VG i Svenska B, går det att göra en prövning i Svenska 2 och på så sätt "byta ut" mitt lägre betyg? Eller kommer jag alltid att behålla mitt VG från gymnasiet? Vad händer om jag gör en prövning i Svenska 2 och får ett lägre betyg än jag redan har i Svenska B?

Jag har redan bokat in en prövning i Matematik 3b då utbildningen kräver att man läst Matematik D (enligt gamla systemet) eller Matematik 3b/c enligt det nya. Kommer jag även här att behålla mitt betyg från gymnasiet oavsett vad jag får för resultat på prövningen? Jag har redan ett VG i Matematik C. Just detta är lite klurigt att förstå sig på i och med att innehållet i de nya mattekurserna inte helt och hållet verkar stämma överens med innehållet i de gamla.

Tack på förhand :)

Svar:

Hej,

Ja, du kan göra prövningar i kurserna du vill på Komvux. Svenska B motsvarar svenska 2 så det är den du ska välja. Här hittar du en lista över de grundläggande kursernas gamla respektive nuvarande kursnamn med tillhörande poäng: https://www.studentum.se/komvux/gamla-och-nuvarande-kursnamn-7621.

Får du ett högre betyg på prövningen ersätter det ditt gamla betyg i motsvarande kurs. Får du lägre resultat på prövningen ändras betyget inte. 

Lycka till! /Petra,SYV


Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön