FAQ - Gymnasium
Har du frågor om att söka utbildning, behörighet till olika utbildningar eller liknande? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på AllaStudier.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren
Just nu tar vi inte emot nya frågor.
Har du en fråga om en specifik skola eller utbildning?
Vi får ofta frågor om specifika utbildningar från specifika utbildningsanordnare. Dessa frågor kan vi tyvärr oftast inte besvara mer än den information som redan finns tillgänglig här på AllaStudier. Har du fler frågor eller inte får tillräckligt med information? Gör en intresseanmälan så tar skolan kontakt med dig, eller så kan du höra av dig direkt till skolan som anordnar utbildningen.
Har du frågor om en viss utbildning är studiemedelberättigad?
Ofta står det specificerat i utbildningspresentationen om utbildningen är studiemedelberättigad eller inte. Om det mot all förmodan inte gör det så kan du antingen kontakta utbildningsanordnaren direkt eller kontakta Centrala Studiestödsnämnden, CSN.
Saknar du behörighet eller vill du plugga upp dina betyg?
Om du saknar en viss kurs eller ett ämne som du vill läsa upp i din kommun så kan du först kolla upp om du kan läsa den på distans. Är detta inte ett alternativ så kan du kontakta din studie- och yrkesvägledare i kommunen som kan guida dig vidare till närmsta vuxenutbildning. Du vet väl att du även kan göra en prövning. Bra att veta är att inför höstens antagning 2010 så ändrades antagningsreglerna samt urvalsgrupperna.
Har du en fråga om när en utbildning börjar eller när du kan söka den?
För majoriteten av högskole- och universitetsutbildningarna är det två starter per år, vanligtvis i januari och augusti. Ansökningsdatumen till dessa starter är 15 april och 15 oktober. Övriga utbildningstyper kan starta löpande under året såväl som ha fasta starter. Likadant med ansökningsdatum. Denna information finner du under utbildningsinformationen för respektive utbildning. Skulle den inte finnas där så kan du göra en intresseanmälan så tar skolan kontakt med dig. Du kan också höra av dig direkt till skolan som anordnar utbildningen.
Vill du veta om en distansutbildning alltid sker på distans?
Distansutbildningar är oftast studier på helfart, undantag kan komma – men detta står specificerat i utbildningsinformationen. Huruvida hela distansutbildningen sker över nätet eller om man ses i skolan varierar. Om upplägget på utbildningen inte är tydlig nog under utbildningsinformationen så kan du göra en intresseanmälan för utbildningen eller ta kontakt med skolan direkt.
Undrar du hur du ska gå tillväga för att plugga utomlands?
Om du bestämt dig för att börja studera utomlands kan du göra det antingen genom en svensk utlandsförmedlare som backar upp och hjälper dig genom hela antagningsprocessen. Eller så kan du även söka direkt till den skola du är intresserad av.
Undrar du hur det ser ut med jobb efter en utbildning?
I vår sektion Jobb & Lön hittar du medellöner och jobbutsikter för 9000 yrken. All information är hämtad från Arbetsförmedlingen och Statistiska centralbyrån.
Undrar du om en viss utbildning finns inom ditt närområde?
Vi får väldigt många frågor om en utbildning finns på en särskild ort. I vår söktjänst har du möjlighet att välja bland kategorier, orter och utbildningstyper. Du kan även söka fritt för att få ett mer specifikt resultat. På så sett kan du se om den utbildning du vill gå finns där du önskar. Hittar du den inte där så finns den tyvärr inte med i vår databas och vi kan tyvärr inte hjälpa dig.
Undrar du om dina poäng uppfyller en utbildnings behörighetskrav?
Vi får många frågor från studenter som läst olika ämnen sedan tidigare och på så sätt har olika poängvärden. De undrar hur dessa kan tillgodoräknas etc. till en utbildning. Vi kan tyvärr inte ge ett direkt svar på detta och rekommenderar er därför att kontakta utbildningsanordnaren direkt för att få ett bättre svar på detta.
Vill du veta om du är behörig med dina utländska gymnasiebetyg?
För att vara behörig till en eftergymnasial utbildning måste du ha en avslutad gymnasieutbildning som ger tillträde till högskolestudier. Det som krävs är att utbildningen är avslutad och att den ger tillträde till högskolestudier i utbildningslandet (= där du gick utbildningen). Du måste också kunna styrka kunskaper i svenska, engelska och matematik. Du behöver inte ha en färdig bedömning av ditt gymnasiebetyg när du anmäler dig till en universitetsutbildning, en bedömning görs i samband med antagningen. Är du ute i god tid, kan du låta Verket för högskoleservice, VHS, göra en förhandsbedömning av din utländska gymnasieutbildning. Annars görs bedömningen i samband med att du söker. Förhandsbedömning kan bara den få som är bosatt och folkbokförd i Sverige.
Vill du översätta dina betyg från ett annat land?
Har du betyg från ett annat land eller vill översätta dina svenska betyg ska du kontakta Verket för Högskoleservice som kan hjälpa dig.
Bor du i ett annat land och vill plugga i Sverige på distans?
Om du tillfälligt bor utomlands men är skriven i Sverige så ska det gå att läsa på distans från ett annat land. Huruvida du får studiestöd är upp till CSN och således något du bäst får svar på genom att fråga dem. Tänk på att många distansutbildningar har vissa obligatoriska träffar på skolan. Vi har dessvärre ingen möjlighet att veta vilka skolor som har detta och vilka som inte har det. Om du undrar över en specifik distansutbildning – kontakta utbildningsanordnaren och fråga. Om du inte är skriven i Sverige men vill studera en distansutbildning i Sverige rekommenderar vi dig att du kontaktar utbildningsanordnaren.
Sök bland besvarade frågor
Kategori
Antal frågor
Senaste frågorna inom FAQ - Gymnasium
Jag går år 1 på Naturvetenskapslinjen med inriktning natur och samhälle . Jag har hela tiden tänkt att jag har 300 kurspoäng till individuellt val, då det står på min skolas hemsida. Men på "Schoolsoft", som vi använder för schema, närvaro osv, så står det att jag har individuellt val för 200 kurspoäng. Men det står även att jag ska läsa 300 poäng inriktningsämnen och 300 poäng programfördjupning.
Så min fråga är, vad är skillna inriktningsämnen och programfördjupning?den mellan Individuellt val,
Med vänliga hälsningar
Hej,
Du ska ta upp dina frågor med din skola så kan de hjälpa dig att reda ut ditt schema.
Programfördjupning är valbara kurser och ämnen som kompletterar och fördjupar de programgemensamma ämnena. De är till för att du ska kunna specialisera dig i det program och den inriktning som du har valt. Inom programfördjupningen kan man alltså inte läsa vilka kurser som helst utan man måste välja kurser som skolan erbjuder och som är tillåtna inom programmet.
Individuellt val är kurser som du kan läsa som är intressanta för dig och som skolan erbjuder. Inom det individuella valet kan du välja vad du vill bara din skola kan erbjuda det.
Lycka till! / Petra, SYV
Jag är en elev som går på gymnasiet 3:an på naturkunskaps programmet men jag ligger mycket efter. Jag har 14 ämnen som jag ska klara några av de obligatoriska ämnen som jag har ej godkänt i. Så jag tänker faktiskt att hoppa av men min fråga är ifall jag kommer att stanna kvar som B1 ifall jag ska fortsätta sen på komvux istället. Alltså om jag hoppar av just nu och fortsätter nästa år men att plugga dessa 14 ämnen där och tar min examen därifrån istället. Jag hoppas ni hör av er så snart som möjligt eftersom det är ett viktigt beslut jag behöver ta.
Hej,
Om du som elev känner att du har mycket svårt att följa undervisningen i gymnasieskolan och bli godkänd i dina kurser bör du kontakta någon på skolan. Om rektorn sedan ser att du har uppenbara problem att få minst E i ett ämne är rektorn skyldig att se till att du får den hjälp du behöver för att du ska klara av dina gymnasiestudier.
Det är rektorn som har rätt att besluta om du får läsa om ett ämne som du inte blivit godkänd i. Vid särskilda skäl kan du få läsa om ämnet en tredje gång för att bli godkänd. För att du ska få läsa om ett ämne ska rektorn kunna se att du har mycket svårt att följa med i undervisningen. Om du har blivit underkänd i flera ämnen under ett och samma läsår kan rektorn besluta om att du får gå om hela läsåret.
Komvux kan man inte börja förrän man gått ut gymnasiet eller är över 20 år. Men folkhögskola kan vara ett alternativ om man tror att det passar en bättre. Prata med din SYV innan du går vidare med ett beslut.
Kom precis på en fråga till och är tacksam för svaret!
Hur stor chans har man att komma in på tandläkarutbildningen med högskoleprovet om betygen från gymnasiet inte räcker till? Gick ut gymnasiet med 19,60 och satsar just nu på hp! Om jag får 1,35 kommer jag då in i programmet? Jag vet att på Malmös universitetet kan man komma in med 1,35 på hp.
Tack för svaret återigen!
Hej,
Ja, man kan komma in på Tandläkarprogrammet med högskoleprovet istället. Visar antagningsstatistiken att gränsen var 1,35 förra året kan chansen att komma in med den poängen nästa år vara ganska god. Men man kan inte veta på förhand med säkerhet.
Lycka till! /Petra,SYV
Tack på förhand!
Hej,
För att få en gymnasieexamen från ett yrkesprogram skall du uppfylla dessa krav:
- Godkänt i 2250 poäng av de 2500 poäng som ett gymnasieprogram består av
- Ett godkänt gymnasiearbete
- Svenska 1/Svenska som andraspråk 1, Engelska 5 och Matematik 1
- Godkänt i 400 poäng av de programgemensamma ämnena.
Lycka till! /Petra,SYV
Jag har fått svar från Petra,SYV, och hon säger "Om du kan förklara dina frågor kanske jag kan hjälpa dig lite mer men jag förstår tyvärr inte vad det är som du har funderingar kring. Skriv gärna igen och berätta lite mer, men du kan lämna bort personliga detaljer eftersom vi publicerar frågorna här på sidan."
Jag har plan för att få en högskoleförberedande examen inom studieområdet naturvetenskap och teknik. kan jag få en högskoleförberedande examen inom studieområdet naturvetenskap och teknik genom att studera följande kurser:
Svenska som andraspråk 1
Svenska som andraspråk 2
Svenska som andraspråk 3
Engelska 5
Engelska 6
Matematik 1c
Komvuxarbete inom naturvetenskap och teknik.
Historia 1a1
Samhällskunskap 1b
Religionskunskap 1
Matematik 2c
Matematik 3c
Biologi 1
Biologi 2
Kemi 1
Kemi 2
Moderna språk arabiska 1
Moderna språk arabiska 2
Moderna språk arabiska 3
Moderna språk arabiska 4
Moderna språk arabiska 5
Engelska 7
Modersmål 1 arabiska
Modersmål 2 arabiska
Modersmål aktiva språkighet arabiska
Enligt Skolverket måste gymnasieexamen inkludera betyg på kurser i historia om 50 gymnasiepoäng bara, som det står här: länk till Skolverkets webbplats https://www.skolverket.se/skolutveckling/anordna-och-administrera-utbildning/administrera-utbildning/examen-och-slutbetyg-inom-komvux-pa-gymnasial-niva.
Tack så mycket för ditt svar i förväg. Ha en bra dag!
Snälla inte säger till mig att fråga SYV.
Med vänliga hälsningar,
Hej,
Tack för att du utvecklade frågan, då förstår jag vad du vill göra! Du kan få en högskoleförberedande examen i Naturvetenskap och teknik från Komvux i din kommun. Du kan läsa om allt vad den examen ska innehålla här: https://vuxenutbildning.stockholm/las-enstaka-kurser/gymnasieexamen/naturvetenskap-och-teknik/.
Men när det kommer till din studieplan ska du inte försöka sätta ihop den på egen hand. Du ska kontakta komvux i din kommun så du får hjälp med din studieplan och information om hur du ansöker programmet.
Lycka till! /Petra,SYV
Tack för svar
Mvh
Hej,
Du kan inte läsa på Komvux förrän du blivit 20 år men du kan fråga din gymnasieskola om du får tenta av kurserna där. En elev i gymnasieskolan har rätt att göra en prövning i sin skola i alla kurser, grundskoleämnen och det gymnasiearbete som ingår i elevens individuella studieplan, om eleven inte tidigare har fått betyg på kursen, i grundskoleämnet eller på gymnasiearbetet eller om eleven har fått betyget F.
Lycka till! /Petra, SYV
Hej,
Ja, det finns möjlighet att man kan byta skola.
När man byter gymnasieskola så spelar meriten igen roll. Det går bara att göra om det finns en ledig plats på skolan du vill byta till.
Oavsett vilken årskurs du går (ettan, tvåan eller trean), så ska du vända dig direkt till skolan du är intresserad av att byta till och höra om de har möjlighet att ta emot dig.
Lycka till! /Petra,SYV
Kan ett feriejobb i kommunen (under gymnasiet) samtidigt vara en skolpraktik med studiemedel?
Alltså att kommunen ger en ungdom ett feriejobb med lön men kommer överens med skolan att rubricera det som skolpraktik så också studiemedel betalas ut? För att på så vis spara pengar.
Mvh
Hej,
Du ska ta upp frågan med skolans rektor eftersom det är hen som ansvarar för att tolka Skolverkets regler och riktlinjer. Du kan även själv ringa till Skolverket och fråga. Men det brukar vara så att det är skillnad på anställning och praktik och att det är timmarna som man inte är praktikant som man får jobba och få betalt.
Lycka till! /Petra,SYV
Jag har gått om ett år i min nuvarande skola, estet. Men skulle vilja byta till samhäll och hade F i samhällskunskap och min skola svarar inte om man kan göra något i efterhands för att kunna fixa ett E finns de något man kan göra åt saken? Vill liksom få ett E så fort som mögligt då ja trivs inte i min nuvarande skola
Hej,
Jag kan tyvärr inte svara på det då det är din skola som kan reda ut det. Ta upp frågan med rektorn personligen så gissar jag att du får ett svar.
Lycka till! /Petra,SYV
Hej,
Här kan du hitta IB-skolor: https://www.gymnasium.se/sok/international-baccalaureate.
Lycka till! /Petra,SYV