Visa allastudier.se som: Mobil

Gymnasium

Vi får in väldigt mycket frågor och vi försöker alltid besvara de frågor vi får in. Men ibland kan det ta en längre tid innan din fråga kan bli besvarad. Nedan kan du se svar på några av de vanligaste frågorna vi får in. Läs igenom dessa och se om frågan du har blir besvarad där. Du vet väl att du även kan göra en sökning på frågor som redan besvarats i vår sökruta. Du hittar sökrutan längre ned på sidan där du även kan skicka in din fråga.

Har du en fråga om en specifik skola eller utbildning?

Vi får ofta frågor om specifika utbildningar från specifika utbildningsanordnare. Dessa frågor kan vi tyvärr oftast inte besvara mer än den information som redan finns tillgänglig här på AllaStudier. Har du fler frågor eller inte får tillräckligt med information? Gör en intresseanmälan så tar skolan kontakt med dig, eller så kan du höra av dig direkt till skolan som anordnar utbildningen.

Har du frågor om en viss utbildning är studiemedelberättigad?

Ofta står det specificerat i utbildningspresentationen om utbildningen är studiemedelberättigad eller inte. Om det mot all förmodan inte gör det så kan du antingen kontakta utbildningsanordnaren direkt eller kontakta Centrala Studiestödsnämnden, CSN.

Saknar du behörighet eller vill du plugga upp dina betyg?

Om du saknar en viss kurs eller ett ämne som du vill läsa upp i din kommun så kan du först kolla upp om du kan läsa den på distans. Är detta inte ett alternativ så kan du kontakta din studie- och yrkesvägledare i kommunen som kan guida dig vidare till närmsta vuxenutbildning. Du vet väl att du även kan göra en prövning. Bra att veta är att inför höstens antagning 2010 så ändrades antagningsreglerna samt urvalsgrupperna.

Har du en fråga om när en utbildning börjar eller när du kan söka den?

För majoriteten av högskole- och universitetsutbildningarna är det två starter per år, vanligtvis i januari och augusti. Ansökningsdatumen till dessa starter är 15 april och 15 oktober. Övriga utbildningstyper kan starta löpande under året såväl som ha fasta starter. Likadant med ansökningsdatum. Denna information finner du under utbildningsinformationen för respektive utbildning. Skulle den inte finnas där så kan du göra en intresseanmälan så tar skolan kontakt med dig. Du kan också höra av dig direkt till skolan som anordnar utbildningen.

Vill du veta om en distansutbildning alltid sker på distans?

Distansutbildningar är oftast studier på helfart, undantag kan komma – men detta står specificerat i utbildningsinformationen. Huruvida hela distansutbildningen sker över nätet eller om man ses i skolan varierar. Om upplägget på utbildningen inte är tydlig nog under utbildningsinformationen så kan du göra en intresseanmälan för utbildningen eller ta kontakt med skolan direkt.

Undrar du hur du ska gå tillväga för att plugga utomlands?

Om du bestämt dig för att börja studera utomlands kan du göra det antingen genom en svensk utlandsförmedlare som backar upp och hjälper dig genom hela antagningsprocessen. Eller så kan du även söka direkt till den skola du är intresserad av.

Undrar du hur det ser ut med jobb efter en utbildning?

I vår sektion Jobb & Lön hittar du medellöner och jobbutsikter för 9000 yrken. All information är hämtad från Arbetsförmedlingen och Statistiska centralbyrån.

Undrar du om en viss utbildning finns inom ditt närområde?

Vi får väldigt många frågor om en utbildning finns på en särskild ort. I vår söktjänst har du möjlighet att välja bland kategorier, orter och utbildningstyper. Du kan även söka fritt för att få ett mer specifikt resultat. På så sett kan du se om den utbildning du vill gå finns där du önskar. Hittar du den inte där så finns den tyvärr inte med i vår databas och vi kan tyvärr inte hjälpa dig.

Undrar du om dina poäng uppfyller en utbildnings behörighetskrav?

Vi får många frågor från studenter som läst olika ämnen sedan tidigare och på så sätt har olika poängvärden. De undrar hur dessa kan tillgodoräknas etc. till en utbildning. Vi kan tyvärr inte ge ett direkt svar på detta och rekommenderar er därför att kontakta utbildningsanordnaren direkt för att få ett bättre svar på detta.

Vill du veta om du är behörig med dina utländska gymnasiebetyg?

För att vara behörig till en eftergymnasial utbildning måste du ha en avslutad gymnasieutbildning som ger tillträde till högskolestudier. Det som krävs är att utbildningen är avslutad och att den ger tillträde till högskolestudier i utbildningslandet (= där du gick utbildningen). Du måste också kunna styrka kunskaper i svenska, engelska och matematik. Du behöver inte ha en färdig bedömning av ditt gymnasiebetyg när du anmäler dig till en universitetsutbildning, en bedömning görs i samband med antagningen. Är du ute i god tid, kan du låta Verket för högskoleservice, VHS, göra en förhandsbedömning av din utländska gymnasieutbildning. Annars görs bedömningen i samband med att du söker. Förhandsbedömning kan bara den få som är bosatt och folkbokförd i Sverige.

Vill du översätta dina betyg från ett annat land?

Har du betyg från ett annat land eller vill översätta dina svenska betyg ska du kontakta Verket för Högskoleservice som kan hjälpa dig.

Bor du i ett annat land och vill plugga i Sverige på distans?

Om du tillfälligt bor utomlands men är skriven i Sverige så ska det gå att läsa på distans från ett annat land. Huruvida du får studiestöd är upp till CSN och således något du bäst får svar på genom att fråga dem. Tänk på att många distansutbildningar har vissa obligatoriska träffar på skolan. Vi har dessvärre ingen möjlighet att veta vilka skolor som har detta och vilka som inte har det. Om du undrar över en specifik distansutbildning – kontakta utbildningsanordnaren och fråga. Om du inte är skriven i Sverige men vill studera en distansutbildning i Sverige rekommenderar vi dig att du kontaktar utbildningsanordnaren.
Sök bland besvarade frågorLatest questions for Gymnasium


27 dec 2019
Får jag min yrkesexamen om jag saknar en kurs?
Hej!

Jag läser andra året på vård- och omsorgsprogrammet på gymnasiet. På senaste tiden har min psykiska ohälsa blivit värre och det har lett till att jag tagit bort matte 2a som var mitt inviduella val i ÅK 2. (Har betyg i matte 1a från ettan)

Eftersom jag hoppat av kursen kommer jag inte få en gymnasieexamen då jag saknar ett visst antal poäng. Jag planerar att plugga upp matten på komvux i efterhand så att jag kan söka vidare, tex till sjuksköterska.

Min fråga: Kommer jag bli undersköterska fast jag inte får någon gymnasieexamen? Eftersom jag har och ska fullfölja alla vårdkurser samt alla
gymnasiegemensamma kurserna. Jag saknar endast 100 poäng för en yrkesexamen.

God fortsättning!

Med vänliga hälsningar
Svar:

Hej,

Vad tråkigt att höra att du inte mått bra! För att få en gymnasieexamen från ett yrkesprogram skall du uppfylla dessa krav:

  • Godkänt i 2250 poäng av de 2500 poäng som ett gymnasieprogram består av
  • Ett godkänt gymnasiearbete
  • Svenska 1/Svenska som andraspråk 1, Engelska 5 och Matematik 1
  • Godkänt i 400 poäng av de programgemensamma ämnena.

För du underkänt i en 100 poängs kurs som inte krävs för gymnasieexamen ska det inte påverka din examen som undersköterska. Men diskutera detta med sin skola för att vara säker på hur det ser ut för dig. 

Lycka till! /Petra,SYV

23 dec 2019
Kan jag gå Naturvetenskapsprogrammet med teaterinriktning?
Hej! Jag undrar vilka behörigheter som man får/inte får mellan Naturvetenskapsprogrammet, Sam-beteende programmet, Ekonomiprogrammet, Samhällsprogrammet och IB på gymnasiet.

Jag undrar även om det går att plugga både Naturvetenskap och Teater på gymnasiet så att man får behörighet till både teaterhögskola och till universitetsutbildning för att bli läkare.

Tacksam för svar, med vänliga hälsningar Jenny.

Svar:

Hej Jenny,

Det kan du se här: https://www.utbildningsinfo.se/gymnasieskola/2.323/behorighetsvisaren-1.3591.D

För skådespelarutbildningar så bör du kolla upp vad som gäller för den utbildning du vill söka till men det vanliga är att man blir antagen på sin talang genom antagningsprov. Du kan söka på Naturvetenskapsprogrammet med inriktning skådespeleri (som särskild variant) och se om du kan hitta något som kan passa dig. Det är inte så vanligt med en teaterinriktning utanför Estetiska programmet men sök på det här: https://www.gymnasium.se/.

Lycka till! /Petra,SYV

13 dec 2019
Hur studerar man teknik på gymnasiet?
Hejsan!
Nu under 2020 kommer jag att studera nätverksteknik, och jag frågade ett företag som jag skulle vilja jobba för vad som krävdes för att bli behörig och de svarade endast en teknik utbildning på gymnasiet eller motsvarande. Så jag undrade, har alla teknik utbildningar samma bas då de endast specificerade teknik? Eller är det en utbildning som bara heter "teknik"?
Tack i förhand
Med vänlig hälsning
Paula

Svar:

Hej Paula,

Vad roligt att du ska plugga nätverksteknik! Alla utbildningar är inte upplagda på samma sätt och alla arbetsplatser kan ha olika krav. Jag kan inte svara på vad arbetsplatsen du pratade med syftade på med en teknik utbildning på gymnasiet eller motsvarande. Men gymnasiet har ett nationellt program inriktat på teknik, Teknikprogrammet. 

Lycka till! /Petra,SYV


Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön