Visa allastudier.se som: Mobil

Gymnasium

Vi får in väldigt mycket frågor och vi försöker alltid besvara de frågor vi får in. Men ibland kan det ta en längre tid innan din fråga kan bli besvarad. Nedan kan du se svar på några av de vanligaste frågorna vi får in. Läs igenom dessa och se om frågan du har blir besvarad där. Du vet väl att du även kan göra en sökning på frågor som redan besvarats i vår sökruta. Du hittar sökrutan längre ned på sidan där du även kan skicka in din fråga.

Har du en fråga om en specifik skola eller utbildning?

Vi får ofta frågor om specifika utbildningar från specifika utbildningsanordnare. Dessa frågor kan vi tyvärr oftast inte besvara mer än den information som redan finns tillgänglig här på AllaStudier. Har du fler frågor eller inte får tillräckligt med information? Gör en intresseanmälan så tar skolan kontakt med dig, eller så kan du höra av dig direkt till skolan som anordnar utbildningen.

Har du frågor om en viss utbildning är studiemedelberättigad?

Ofta står det specificerat i utbildningspresentationen om utbildningen är studiemedelberättigad eller inte. Om det mot all förmodan inte gör det så kan du antingen kontakta utbildningsanordnaren direkt eller kontakta Centrala Studiestödsnämnden, CSN.

Saknar du behörighet eller vill du plugga upp dina betyg?

Om du saknar en viss kurs eller ett ämne som du vill läsa upp i din kommun så kan du först kolla upp om du kan läsa den på distans. Är detta inte ett alternativ så kan du kontakta din studie- och yrkesvägledare i kommunen som kan guida dig vidare till närmsta vuxenutbildning. Du vet väl att du även kan göra en prövning. Bra att veta är att inför höstens antagning 2010 så ändrades antagningsreglerna samt urvalsgrupperna.

Har du en fråga om när en utbildning börjar eller när du kan söka den?

För majoriteten av högskole- och universitetsutbildningarna är det två starter per år, vanligtvis i januari och augusti. Ansökningsdatumen till dessa starter är 15 april och 15 oktober. Övriga utbildningstyper kan starta löpande under året såväl som ha fasta starter. Likadant med ansökningsdatum. Denna information finner du under utbildningsinformationen för respektive utbildning. Skulle den inte finnas där så kan du göra en intresseanmälan så tar skolan kontakt med dig. Du kan också höra av dig direkt till skolan som anordnar utbildningen.

Vill du veta om en distansutbildning alltid sker på distans?

Distansutbildningar är oftast studier på helfart, undantag kan komma – men detta står specificerat i utbildningsinformationen. Huruvida hela distansutbildningen sker över nätet eller om man ses i skolan varierar. Om upplägget på utbildningen inte är tydlig nog under utbildningsinformationen så kan du göra en intresseanmälan för utbildningen eller ta kontakt med skolan direkt.

Undrar du hur du ska gå tillväga för att plugga utomlands?

Om du bestämt dig för att börja studera utomlands kan du göra det antingen genom en svensk utlandsförmedlare som backar upp och hjälper dig genom hela antagningsprocessen. Eller så kan du även söka direkt till den skola du är intresserad av.

Undrar du hur det ser ut med jobb efter en utbildning?

I vår sektion Jobb & Lön hittar du medellöner och jobbutsikter för 9000 yrken. All information är hämtad från Arbetsförmedlingen och Statistiska centralbyrån.

Undrar du om en viss utbildning finns inom ditt närområde?

Vi får väldigt många frågor om en utbildning finns på en särskild ort. I vår söktjänst har du möjlighet att välja bland kategorier, orter och utbildningstyper. Du kan även söka fritt för att få ett mer specifikt resultat. På så sett kan du se om den utbildning du vill gå finns där du önskar. Hittar du den inte där så finns den tyvärr inte med i vår databas och vi kan tyvärr inte hjälpa dig.

Undrar du om dina poäng uppfyller en utbildnings behörighetskrav?

Vi får många frågor från studenter som läst olika ämnen sedan tidigare och på så sätt har olika poängvärden. De undrar hur dessa kan tillgodoräknas etc. till en utbildning. Vi kan tyvärr inte ge ett direkt svar på detta och rekommenderar er därför att kontakta utbildningsanordnaren direkt för att få ett bättre svar på detta.

Vill du veta om du är behörig med dina utländska gymnasiebetyg?

För att vara behörig till en eftergymnasial utbildning måste du ha en avslutad gymnasieutbildning som ger tillträde till högskolestudier. Det som krävs är att utbildningen är avslutad och att den ger tillträde till högskolestudier i utbildningslandet (= där du gick utbildningen). Du måste också kunna styrka kunskaper i svenska, engelska och matematik. Du behöver inte ha en färdig bedömning av ditt gymnasiebetyg när du anmäler dig till en universitetsutbildning, en bedömning görs i samband med antagningen. Är du ute i god tid, kan du låta Verket för högskoleservice, VHS, göra en förhandsbedömning av din utländska gymnasieutbildning. Annars görs bedömningen i samband med att du söker. Förhandsbedömning kan bara den få som är bosatt och folkbokförd i Sverige.

Vill du översätta dina betyg från ett annat land?

Har du betyg från ett annat land eller vill översätta dina svenska betyg ska du kontakta Verket för Högskoleservice som kan hjälpa dig.

Bor du i ett annat land och vill plugga i Sverige på distans?

Om du tillfälligt bor utomlands men är skriven i Sverige så ska det gå att läsa på distans från ett annat land. Huruvida du får studiestöd är upp till CSN och således något du bäst får svar på genom att fråga dem. Tänk på att många distansutbildningar har vissa obligatoriska träffar på skolan. Vi har dessvärre ingen möjlighet att veta vilka skolor som har detta och vilka som inte har det. Om du undrar över en specifik distansutbildning – kontakta utbildningsanordnaren och fråga. Om du inte är skriven i Sverige men vill studera en distansutbildning i Sverige rekommenderar vi dig att du kontaktar utbildningsanordnaren.
Sök bland besvarade frågorLatest questions for Gymnasium


03 apr 2020
Kna jag byta ut kurser från gymnasiebetyget?
Hej! Jag gick natur på gymnasiet och har därför läst b.la fysik 2 och matte 4. Jag läste en del utökade kurser vilket gör att jag sammanlagt har 2700 poäng. Om jag vill söka ett program (psykologprogrammet) som inte kräver t.ex fysik 2, är det då möjligt att ”ta bort” den kursen, alltså byta ut den mot ett annat ämne som jag har högre betyg i och på så vis förbättra mitt medelvärde?

Svar:

Hej,

Nej, tyvärr. Man kan inte byta ut några gymnasiekurser från sitt slutbetyg.

Vänligen/ Petra,SYV

02 apr 2020
Kan jag komma in på Läkarprogrammet?
Hej! Jag ska om två månader ta studenten från humanistiska programmet. Jag var väldigt osäker när jag skulle välja gymnasieprogram, men det blev bra tillslut. Jag har alltid haft ett intresse för naturvetenskap, men vid den tiden jag valde var jag helt säker på att jag skulle fortsätta med att studera juridik efter gymnasiet. Ett tag in på gymnasiet började jag bli mindre säker på mitt "yrkesval", men trivdes bra med ämnena på hum-programmet och fokuserade på det. Sedan nästan ett år tillbaka känner jag dock att det verkligen är läkare jag vill bli. Jag har nu lite funderingar kring hur detta ska gå till. Jag vet ju att man Kan göra ett sådant där basåret, då man får alla de nödvänduga kurserna. Men Hur blir det sedan med urvalet till läkarprogrammet? Har man överhuvudtaget någon rimlig chans efter ett basår? Jag är alltså ute efter ett "ärligt" svar här, så att jag vet vad jag ska satsa på. Jag kommer troligen gå ut gymnasiet med 22,3 i meritpoäng och läser matematik 3. Tack på förhand!

Svar:

Hej,

Vad roligt att det blev ett bra val och att su tar studenten snart! Efter gymnasiet kan du gå ett naturvetenskapligt basår eller läsa in kurserna du saknar på Komvux/vuxenutbildningen. Det krävs höga betyg för att komma in på Läkarprogrammet (oavsett vilken betygsgrupp man söker i) så ibland måste man också läsa upp en del betyg på Komvux och/eller göra högskoleprovet innan man kan komma in.

Men du har en lika rimlig chans att komma in som alla andra. Antagningspoängen varierar inte särskilt mycket mellan betygsgrupperna som du kan se på UHR.se. 

Lycka till! /Petra,SYV

23 mar 2020
Kan jag jobba som svetsare?
Hej,

Jag läste Industriprogrammet på gymnasiet. Gick ut -08. Har sedan dess aldrig arbetat i branschen. Fick idag syn på mina betyg på antagning.se. Ser där att jag har G i bland annat 'svetsprövning'. Innebär detta att jag haft svetscertifikat? Eller utförs dessa tester helt separat?
Vänliga hälsningar,
Tom

Svar:

Hej Tom,

Det Indsutritekniska programmet är ett yrkesprogram som gör dig förberedd att börja jobba direkt efter din gymnasieexamen. Så om du gått programmet och har din examen ska du kunna söka jobb som svetsare.

Lycka till! /Petra,SYV


Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön