Visa allastudier.se som: Mobil

Gymnasium

Vi får in väldigt mycket frågor och vi försöker alltid besvara de frågor vi får in. Men ibland kan det ta en längre tid innan din fråga kan bli besvarad. Nedan kan du se svar på några av de vanligaste frågorna vi får in. Läs igenom dessa och se om frågan du har blir besvarad där. Du vet väl att du även kan göra en sökning på frågor som redan besvarats i vår sökruta. Du hittar sökrutan längre ned på sidan där du även kan skicka in din fråga.

Har du en fråga om en specifik skola eller utbildning?

Vi får ofta frågor om specifika utbildningar från specifika utbildningsanordnare. Dessa frågor kan vi tyvärr oftast inte besvara mer än den information som redan finns tillgänglig här på AllaStudier. Har du fler frågor eller inte får tillräckligt med information? Gör en intresseanmälan så tar skolan kontakt med dig, eller så kan du höra av dig direkt till skolan som anordnar utbildningen.

Har du frågor om en viss utbildning är studiemedelberättigad?

Ofta står det specificerat i utbildningspresentationen om utbildningen är studiemedelberättigad eller inte. Om det mot all förmodan inte gör det så kan du antingen kontakta utbildningsanordnaren direkt eller kontakta Centrala Studiestödsnämnden, CSN.

Saknar du behörighet eller vill du plugga upp dina betyg?

Om du saknar en viss kurs eller ett ämne som du vill läsa upp i din kommun så kan du först kolla upp om du kan läsa den på distans. Är detta inte ett alternativ så kan du kontakta din studie- och yrkesvägledare i kommunen som kan guida dig vidare till närmsta vuxenutbildning. Du vet väl att du även kan göra en prövning. Bra att veta är att inför höstens antagning 2010 så ändrades antagningsreglerna samt urvalsgrupperna.

Har du en fråga om när en utbildning börjar eller när du kan söka den?

För majoriteten av högskole- och universitetsutbildningarna är det två starter per år, vanligtvis i januari och augusti. Ansökningsdatumen till dessa starter är 15 april och 15 oktober. Övriga utbildningstyper kan starta löpande under året såväl som ha fasta starter. Likadant med ansökningsdatum. Denna information finner du under utbildningsinformationen för respektive utbildning. Skulle den inte finnas där så kan du göra en intresseanmälan så tar skolan kontakt med dig. Du kan också höra av dig direkt till skolan som anordnar utbildningen.

Vill du veta om en distansutbildning alltid sker på distans?

Distansutbildningar är oftast studier på helfart, undantag kan komma – men detta står specificerat i utbildningsinformationen. Huruvida hela distansutbildningen sker över nätet eller om man ses i skolan varierar. Om upplägget på utbildningen inte är tydlig nog under utbildningsinformationen så kan du göra en intresseanmälan för utbildningen eller ta kontakt med skolan direkt.

Undrar du hur du ska gå tillväga för att plugga utomlands?

Om du bestämt dig för att börja studera utomlands kan du göra det antingen genom en svensk utlandsförmedlare som backar upp och hjälper dig genom hela antagningsprocessen. Eller så kan du även söka direkt till den skola du är intresserad av.

Undrar du hur det ser ut med jobb efter en utbildning?

I vår sektion Jobb & Lön hittar du medellöner och jobbutsikter för 9000 yrken. All information är hämtad från Arbetsförmedlingen och Statistiska centralbyrån.

Undrar du om en viss utbildning finns inom ditt närområde?

Vi får väldigt många frågor om en utbildning finns på en särskild ort. I vår söktjänst har du möjlighet att välja bland kategorier, orter och utbildningstyper. Du kan även söka fritt för att få ett mer specifikt resultat. På så sett kan du se om den utbildning du vill gå finns där du önskar. Hittar du den inte där så finns den tyvärr inte med i vår databas och vi kan tyvärr inte hjälpa dig.

Undrar du om dina poäng uppfyller en utbildnings behörighetskrav?

Vi får många frågor från studenter som läst olika ämnen sedan tidigare och på så sätt har olika poängvärden. De undrar hur dessa kan tillgodoräknas etc. till en utbildning. Vi kan tyvärr inte ge ett direkt svar på detta och rekommenderar er därför att kontakta utbildningsanordnaren direkt för att få ett bättre svar på detta.

Vill du veta om du är behörig med dina utländska gymnasiebetyg?

För att vara behörig till en eftergymnasial utbildning måste du ha en avslutad gymnasieutbildning som ger tillträde till högskolestudier. Det som krävs är att utbildningen är avslutad och att den ger tillträde till högskolestudier i utbildningslandet (= där du gick utbildningen). Du måste också kunna styrka kunskaper i svenska, engelska och matematik. Du behöver inte ha en färdig bedömning av ditt gymnasiebetyg när du anmäler dig till en universitetsutbildning, en bedömning görs i samband med antagningen. Är du ute i god tid, kan du låta Verket för högskoleservice, VHS, göra en förhandsbedömning av din utländska gymnasieutbildning. Annars görs bedömningen i samband med att du söker. Förhandsbedömning kan bara den få som är bosatt och folkbokförd i Sverige.

Vill du översätta dina betyg från ett annat land?

Har du betyg från ett annat land eller vill översätta dina svenska betyg ska du kontakta Verket för Högskoleservice som kan hjälpa dig.

Bor du i ett annat land och vill plugga i Sverige på distans?

Om du tillfälligt bor utomlands men är skriven i Sverige så ska det gå att läsa på distans från ett annat land. Huruvida du får studiestöd är upp till CSN och således något du bäst får svar på genom att fråga dem. Tänk på att många distansutbildningar har vissa obligatoriska träffar på skolan. Vi har dessvärre ingen möjlighet att veta vilka skolor som har detta och vilka som inte har det. Om du undrar över en specifik distansutbildning – kontakta utbildningsanordnaren och fråga. Om du inte är skriven i Sverige men vill studera en distansutbildning i Sverige rekommenderar vi dig att du kontaktar utbildningsanordnaren.
SökLatest questions for Gymnasium


11 okt 2019
Ska jag gå Introduktionsprogram eller inte?
Hej!,

Jag försöker hjälpa en vän vars son ej har behörighet till gymnsiet.
Han har F i matematik och kan vara något ämne till.
När hans mamma pratat med SY så har hon fått svar att han ej får gå introduktionsprogrammet.
Oklar anledning. Inte tillräckligt dåliga betyg sa dom .Hur menar dom ? Han har F i matte.
Hur kan det komma sig? Har inte alla rätt till det?
Han har efter om och men kommit in på fordonslinjen och han trivs inte. Han vill helst gå bygg och anläggning.
Bör tillägga att han har ADD.

Hur ska hon göra för att få in honom på introduktionsprgrammet. Han vill det.
Hon funderar på att han ska ta ett sabbatsår och se om det löser sig näsa år.
Jag tror inte att det är en bra lösning. Risk att det inte blir något gymnssium då.

Hur kan jag hjälpa dom på bäsa sätt?
De bor i Gävle.
Mamman har svårt att ringa och mejla så jag behövr hjälpa henne med detta.


Mvh

Svar:

Hej,

Det är lite svårt för mig att svara på eftersom jag inte är insatt i detta fall. Om han nu går på ett gymnasieprogram så kan han gå till sin studie-och yrkesvägledare där. De kan då tillsammans ta reda på vilken utbildning som passar hans intressen och framtidsplaner bättre. Därefter kan de kontakta ansvarig för gymnasieprogrammet han vill byta till och ta reda på om det finns några lediga platser.

Jag vet inte om han får plats på ett Introduktionsprogram (IM) eller inte. Men Introduktionsprogrammet är för de som inte blivit godkänd i de grundskoleämnen som behövs för att kunna börja ett nationellt gymnasieprogram. Det borde alltså gälla även honom men nu verkar hans gymnasieskola/kommun ha ordnat så att han får läsa in grundskolematten samtidigt som han börjar ett nationellt program. Det kan man säga är en form av Introduktionsprogram. Om han bara har ett ämne att läsa in så är det ju ganska onödigt att bara läsa det ett helt år. Men jag vet ju inte hur er kommun och grundskola har tänk och vilka lösningar som just er kommun kan erbjuda så red gärna ut det med kommunen. 

Lycka till! /Petra,SYV

09 okt 2019
Var kan man få hjälp med gymnasievalet?
Hej,
kan man få hjälp med gymnasievalet?

Svar:

Hej,

Det ska du främst få av din studie-och yrkesvägledare i din skola men du kan även få information och hjälp här: https://www.gymnasium.se/.

Lycka till! /Petra,SYV

08 okt 2019
Hur får jag tag på min gamla betyg?
Hej
Jag saknar mina betyg från år 2005 när jag gick ut uske utbildning i Stockholm.Skolan har inte kvar mina betyg samt stockholms arkivet har det inte heller.Varken utbildingsnämden och stockholms vux utbildning kunde inte heller hjälpa mig .kan ni tipsa mig om hur jag kan erhålla den saknade betyget?

Tack i förhand

Svar:

Hej,

Om du ska söka till högskola/universitet så brukar de flesta kunna hitta sina betyg genom att registrera sig på Antagning.se där betyg från svenska gymnasieskolor och Komvux/vuxenutbildningar registreras automatiskt genom den nationella betygsdatabasen. 

I övrigt har jag tyvärr inget mer tips som du inte redan har testat. 2005 när du gick ut din utbildning fanns det inte krav på att fristående skolor skulle spara betygen. I värsta fall kan det bli så att du får ta kontakt med Komvux och be om hjälp att göra om din utbildning, kanske genom prövningar. 

Lycka till!