Hur kommer jag in på Läkarprogrammet i Danmark?

13 jul 2023
Fråga:
Hej,

Jag hoppas att du mår bra. Jag skriver till dig för att be om rådgivning och förberedelse inför kommande studier i Danmark. Jag vill börja läkarprogrammet i Danmark och behöver svar på några frågor. Inför höstterminen har jag ansökt om att komplettera mina ämnen för att få behörighet till läkarprogrammet.

För närvarande har jag godkända betyg i naturkunskap 1b och godkänt betyg (E) i Engelska 7, men jag är beredd att göra en prövning i ämnet om det behövs för att öka mina chanser att bli antagen till läkarprogrammet i Danmark. Jag har kontrollerat behörighetskraven för att bli antagen till läkarprogrammet i Danmark och jag har bra betyg, runt 9,71, enligt den danska betygsskalan. Dock uppfyller jag inte behörigheten i matte 4 och naturkunskapsämnen som fysik, kemi och biologi. Jag skulle vilja ha lite rådgivning angående hur jag kan öka mina chanser att bli antagen till universitetet.

Tack på förhand för din hjälp och rådgivning. Jag ser fram emot ditt svar.

Med vänliga hälsningar,

Svar:

17 sep 2023

Hej,

Du behöver först läsa in kurserna du saknar för behörighet. Det kan du göra på ett naturvetenskapligt basår på universitet eller på komvux i din kommun.

För att vara behörig att söka till en läkarutbildning i Danmark krävs att du har följande svenska gymnasiekurser (2021):

Svensk kurs enligt Gy11

Matematik 4

Engelska 7

Svenska 3

Dessutom krävs en av följande kombinationer:

Svensk kurs enligt Gy11

Fysik 2 och kemi 2

Kemi 2, Biologi 2 och Fysik 1a/1b eller Naturkunskap 2

När du söker till högskoleutbildning i Danmark kan du söka i två kvoter; kvote 1 eller kvote 2.

Kvote 1

I kvote 1 söker du med ditt genomsnittsbetyg från gymnasiet. Upplästa betyg räknas inte in. Genomsnittsbetyget måste vara minst 6,0 enligt den danska skalan och du måste ha uppfyllt alla behörighetskrav för utbildningen.

Kvote 2

Om du ansöker genom kvote 2 görs en helhetsbedömning av dina kvalifikationer. Dessa kan bestå av exempelvis tidigare utbildning, arbetslivserfarenhet, frivilligt arbete och utlandserfarenhet. Även här måste du ha uppfyllt alla behörighetskrav för utbildningen.

Hör gärna av dig till det universitet du vill studera vid för mer information och om något känns oklart.

Vänligen/ Petra,SYV