Visa allastudier.se som: Mobil

Polisstudentens tips inför antagningstesterna

Andreas Svahn har gjort antagningsproven till Polishögskolan tre gånger. Nu är han äntligen polisstudent. Här är hans tips inför antagningstesterna på Polishögskolan.

Andreas Svahn hade jobbat tio år som journalist och beslutet att söka till Polishögskolan växte fram allteftersom. Han har sökt till Polishögskolan fyra gånger – och kommit in två.

För Andreas krävdes ingen hårdträning för att klara de fysiska testerna.

– Jag kollade upp vad som krävdes och insåg att jag inte behövde ligga i hårdträning, jag var i ganska god form. Du behöver inte vara någon atlet för att klara testerna, däremot behöver du ha en normal fysisk förmåga, säger Andreas.

Andreas var själv mest nervös inför den sista delen av antagningen och upplevde den även som tuffast. Alla testerna görs på Rekryteringsmyndigheten, det som tidigare hette Pliktverket. Testerna innehåller bland annat teoretiska tester, personlighets tester och samtal med psykolog. Intervjudelen är något som de flesta fruktar, och man hör ofta talas om "grillning".

– Ibland var det riktigt tuffa frågor. Jag upplevde det som lättare de senare gångerna, dels för att jag var van vid situationen, dels för att jag var äldre och tryggare i mig själv. Det handlar bara om att svara det man tycker och inte tänka på vad de vill att man ska svara.

Andreas tycker att det är svårt att förbereda sig inför antagningarna. På lång sikt kan man tänka på att skaffa utbildning som har relevans för yrket, till exempel juridik, beteendevetenskap eller kriminologi. Det bästa är att ha lite av varje, snarare än att vara specialist i ett ämne.

Att skaffa sig så mycket allmänbildning man kan och att hänga med i vad som händer i samhället är viktigt för att bli en polis. På intervjuerna under antagningen dyker det också upp en hel del sådana frågor, enligt Andreas.

Intelligenstestet (en del av de teoretiska testerna) är väldigt likt andra intelligenstest.

– Det var väldigt likt det test jag gjorde när jag mönstrade. Det är mycket logik, talserier där man ska fylla i vilket tal som kommer härnäst och hur ett vikt papper ser ut när man vecklar ut det, berättar Andreas.

Ansökningsprocessen har förändrats sedan Andreas Svahn sökte till polishögskolan.

Så går antagningen till Polishögskolan till:

 • Ansökan
  Ansökan görs via webben, på rekryteringsmyndigheten.se. Där finns även information om sista ansökningsdag. Du behöver även göra en ansökan via antagning.se.

 • Behörighetsgranskning
  Rekryteringsmyndigheten har det övergripande ansvaret för ansökan, urval, selektering, prövning och nominering. Universitets- och högskolerådet granskar betyg och omdömen för att kontrollera studiebehörighet och räknar ut meritvärde.

 • Prövning
  Om du går vidare i din ansökan får du en kallelse till prövningen. (Den tidigare uppdelningen mellan de fysiska, medicinska och psykologiska testerna har ersatts - testerna sker istället under en dag på rekryteringsmyndigheten). 

 • Prövningens innehåll
  1. Först gör du ett teoretiskt test och blir du godkänd får du gå vidare med ett personlighetstest.Resultatet av testerna blir sedan ett underlag till den intervju som psykologen genomför.
  2. Hälsodeklarationen. Du och en sjuksköterska går igenom din hälsostatus. Som underlag vid genomgången använder sjuksköterskan din hälsodeklaration.
  3. Kontrollera syn, färgseende, hörsel, puls och blodtryck, vilo-ekg, längd, vikt och BMI samt muskelstyrka.
  4. Träffa läkare. Läkaren går igenom dina resultat från de medicinska och fysiska tester du gjort och bedömer om du ska få göra det fysiska arbetsprovet på testcykel. 
  5. Fysiskt arbetsprov. Du cyklar på en testcykel där belastningen ökar gradvis. 
  6. Psykologintervju. I psykologens uppgift ingår bland annat att bedöma om det finns något som kan äventyra din lojalitet och pålitlighet.
  7. Drogtest.
  8. Säkerhetsprövningsintervju

 • Antagning
  Om du är godkänd i alla moment i den medicinska och psykologiska prövningen samt i säkerhetsprövningsintervjun går du vidare till nominering.

  Vid nominering jämförs ditt meritvärde med andra som har en godkänd prövning för att se vem som ska antas till polisutbildningen alternativt stå som reserv. Det är Polisen som beslutar om du blir antagen.

Källa: rekryteringsmyndigheten.se och polisen.se 

Läs mer:

Jobb & Lön: Lönestatistik och yrkesbeskrivning för polis

Polishögskolans tips inför rekryteringen

Polishögskolan: Sveriges tuffaste antagning

Så ändras antagningen till polisutbildningen

Skribent: Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 08 jun 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2016-04-11

Studenter kramas – genom Facebook

Är det mörkt och kallt i vinter? Ett upprop har lösningen för världens alla studenter: Slå armarna om varandra! Krama en student! Det är budskapet i en Facebook-grupp som snabbt fått många medlemmar över hela världen. Idag, 13 december, är det den internationella ”Krama en stressad student-dagen”. – Jag trodde verkligen att jag bara skulle få 1 000 till 5 000 personer, och nu är vi fler än 150 000 ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Polisstudenter ska lära sig köra bil

Hittills i år har ett 30-tal polisbilar blivit totalkvaddade. Nu ska polishögskolan lära ut hur man kör bil. AllaStudier tipsar om utbildningarna.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2013-03-12

Emma, 26, är framtidens ledare

Ett brinnande intresse för att utveckla andra människor kombinerat med en knivskarpt teknisk begåvning gav Emma Olofsson vinsten i Future Female Leader Award 2013. Priset är ett skräddarsytt traineeprogram på tre av branschens tyngsta företag. Vilka de blir vet hon först efter att ha besökt alla KTH:s åtta partnerföretag för att resonera om vilka möjligheter de kan erbjuda.
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön