07 okt 2021

Alla studentflak är olagliga

Det är förbjudet att åka på lastbilsflak. Men alla ser mellan fingrarna när studenttågen drar fram genom städerna med flaken fyllda av jublande studenter.

– Det finns ett undantag mot förbudet, för karnevalståg och studenttåg. Det finns regler som måste följas, bland annat får man köra max 20 kilometer i timmen och det måste finnas robusta skyddsräcken, säger C-G Wrangel, trafikchef vid polisen i Stockholm.

Varje år inträffar ett antal olyckor där studenter skadas när de ramlat av flaken.

– Oftast har då skyddsräckena inte varit tillräckligt robusta och gett vika vid start eller vid inbromsningar. Det har även hänt att ekipage vält när alla studenter stått på samma sida av flaket. Dessutom har ungdomarna inte varit helt nyktra, konstaterar C-G Wrangel.

I samband med studentfirandet ringlar tutande fordonståg tätt genom städernas centrala gator. De största trafikstörningarna brukar uppstå i Stockholm.

– Under ett antal dagar är centrala Stockholm rejält igenproppat under flera timmar varje dag. Alla karavaner vill ju åka runt Sergels torg. Det fanns förslag på att begränsa den här trafiken på grund av trafiksäkerhetsproblemen, men politikerna ansåg att problemet finns under en så begränsad tid, säger C-G Wrangel.

TT / AllaStudier.se

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-12

El- och energiprogrammet

Är du tekniskt intresserad och gillar att arbeta praktiskt, riktar sig el- och energiprogrammet till dig. Du lär dig om tillverkning och installation av el-, energi- och vattensystem. Du läser dessutom ämnen som datorteknik, elektromekanik och mekatronik. El- och energiprogrammet finns i följande fyra inriktningar: Ljudtekniker medellön: 30 900 krOm du har ett intresse för musik och teknik är ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Plugga gymnasiet – på IKEA

Service College i Malmö lyckas med det alla gymnasieprogram borde göra, kombinera skolplugg med verklighet. Andreas och Albin pluggar vissa av sina gymnasiekurser på IKEA. Bland fluffiga sängar, tandborstupphängningar och matthögar hittar vi dem till slut. En tydlig ”Ny på jobbet”-bricka sitter på bröstet och ingen anar att de egentligen har lektionstid nu.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-07-29

Var tredje klarar inte av gymnasiet

Var fjärde gymnasieelev hoppar av skolan helt och hållet eller lämnar den med stora luckor i betyget. Många av dem hade klarat studierna om skolan visat mer engagemang, hävdar Sveriges Kommuner och Landsting. Här kan du läsa mer om hur det ser ut i olika kommuner. 

Läs mer