21 okt 2021

De har tagit "CSI" in i klassrummet

De använder CSI-tekniker i sin undervisning på gymnasiet. Nu har Roger och Kara utsetts till världens tredje mest innovativa lärare.

För att få sina gymnasieelever mer intresserade av naturvetenskapliga ämnen började Kara Barker-Åström och Roger Lister använda kriminalteknologi i undervisningen. Nu har de utsetts till världens tredje mest innovativa lärare bland 200 000 nominerade.

– Vi ville att eleverna skulle kunna relatera till saker som de själva känner igen. Alla tittar ju på serier som ”CSI” och ”Dexter” så vi tänkte att det var ett bra sätt att få dem nyfikna och intresserade, säger Kara.

Första gången som Kara och Roger anordnade kursen på skolan där de jobbar, Viktor Rydbergs gymnasium i Djursholm, var förra hösten. Till nästa år utökas kursen från 50 poäng till 100 poäng, på elevernas begäran.

– Det är väldigt upplyftande att se en ”svagare” elev med entusiasm jobba sig igenom matematik, fysik och biologi eftersom de tror att slutresultatet kan bli intressant. Att få en elev motiverad är annars lärarens största problem, säger Kara.

Kara och Roger nominerades av Lärarförbundet och Microsoft i Sverige till finalen för innovativa lärare i Washington, där de fick ta emot sin utmärkelse.

– Som lärare blir ens arbete inte uppmärksammat särskilt ofta så det var en väldigt härlig känsla, säger Roger.

Exempel på övningar i kursen

Blod. Eleverna analyserar blodmönster för att till exempel avgöra den exakta platsen för mordet eller hur många knivhugg som gjordes.

Fingeravtryck. Eleverna säkrar fingeravtryck och analyserar dem.

Skelett. Eleverna får titta på skelettben för att
avgöra till exempel kön och ålder på den avlidne.

Ögonvittnesbilder. Med hjälp av datorprogram får eleverna skapa ögonvittnesbilder.

Relaterat

Sofie är smartare än TV-serierna

Bli lärare – visa vägen mot framtiden

Josefin Svenberg

Senast uppdaterad: 21 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2011-11-03

Kraven sänker unga i skolan

Unga som mår dåligt riskerar att prestera sämre i skolan. Samtidigt kan tuffa krav i skolan bidra till psykisk ohälsa. Flickor reagerar med ängslan och oro, pojkar blir stökiga och hamnar i konflikter. Det är slutsatserna i två nya forskningsrapporter från Delegationen för jämställdhet i skolan (Deja). – Dåliga skolresultat leder sannolikt till dålig självkänsla, samtidigt som psykisk problemat ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Skola – snart även på lördagar

För att klara kurserna kan skola på lördagar bli aktuellt för gymnasieelever. Försök ska börja på en skola. Skola även på lördagar. Det kan bli verklighet redan nästa höst för de av Stockholms gymnasieelever som behöver extra hjälp för att klara sina kurser. När Stockholms stads budget för 2012 presenteras senare i veckan kommer ett förslag om lördagsgymnasium finnas med.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-09-18

Höj betygen snabbt

Från IG-varning till VG på två veckor. Isabelle vet hur du snabbt vänder dåliga betyg till bra.

Läs mer