08 okt 2021

Hantverk – plugga med händerna

Är du intresserad av trä, metall och porslin? Gillar du klockor, konst, hår och blommor? En hantverksutbildning leder till en spännande karriär.

Möjligheterna inom hantverksvärlden är nästan oändliga. Du kan få lära dig att bygga en brygga, klippa hår, sy historiska dräkter, designa glas och smida knivar – och mycket, mycket mer. Enda begränsningarna är din egen smak och fantasi.

Porslinskannor på Rörstrands porlinsfabrik.ScanpixUtbildningar inom hantverk

Metall och smide, FrisörTextilhantverkBåtbyggeri, Skinnhantverk, TrähantverkKonsthantverk, Florist, UrmakeriGlasblåsareBageri

De flesta utbildningarna är praktiskt inriktade och ges på folkhögskolan, yrkeshögskolan, gymnasiet eller Komvux.

Så ser arbetsmarknaden ut

Tord Strannefors, prognoschef på Arbetsförmedlingen, vill inte säga något specifikt om mindre yrkesgrupper, men generellt menar han att trenden på arbetsmarknaden för hantverksyrken är tydlig.

– Det ser bra ut, även om konjunkturen sviktar nästa år. Inom många områden är det brist på arbetskraft. Har man stor otur examineras man "fel" år men det är bra att ha en utbildning till hantverkare.

– Snickeri är populärast. Det vore bättre om färre siktade på det och valde andra hantverksyrken istället, säger Tord.

Privat

Marie-Louise syr segel på Götheborg

När Marie-Louise Edholm hörde talas om Ostindiefararen och att de skulle ha lärlingsutbildningar så reagerade hon direkt. Hon har alltid haft ett intresse för segelfartyg.

– Jag ringde upp och snackade med dem om att jag ville gå lärlingsutbildningen. De svarade ”Bli arbetslös!” och det blev jag. När jag var arbetslös fick jag lärlingsplatsen och efter det blev jag anställd, säger hon.

I dag har 37-åriga Marie-Louise jobbat med det Ostindiefararen Götheborg i 10 år. Hon var med på seglatsen till Kina och gjorde sammanlagt 8 månader ombord. Dessutom var hon med och byggde riggen – och efteråt blev hon anställd för att ta hand om den.

– Nu syr och lappar vi segel efter branden i våras. Det är cirka 2 000 kvadratmeter segel som ska fixas. Vi är fyra personer som jobbar på heltid, och volontärer. Så det är ett tips! Vem som helst som vill får komma och hjälpa till.

Jobbet är inget som Marie-Louise säger att man tjänar pengar på, eftersom det finns lite pengar till den här sortens projekt. Hon trivs eftersom hon är intresserad av att arbeta med segelfartyg. Om man är nyfiken och duktig så tycker hon att man ska prova på det.

– Det är jättekul att få jobba med sitt intresse. Nu fixar vi segel i en månad till. Sedan ska vi lacka och tjära riggen, det händer hela tiden nya saker, säger hon.

Marie-Louises tips om du funderar på hantverk

  • Försök komma in på en utbildning och kontakta företag, jobba som lärling och praktisera yrket.
  • Gör det du vill och var enträgen. Du kommer att få leva snålt men det är värt det.
  • Det är ont om lärlingsplatser men hantverksyrken handlar om erfarenhet. Prova att jobba, även om det är utan lön.
  • Arbetsförmedlingen kan hjälpa om du bara får en bra handläggare.
  • Kämpa!

Per Samuelson

Senast uppdaterad: 08 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-12

Jobben unga helst vill ha

Restaurang- och hotelljobb, försäljare och lagerarbetare. Unga väljer ofta jobb med hög personalomsättning och möjlighet att arbeta deltid för att kunna plugga samtidigt. Restaurangbiträde, försäljare och lagerarbetare. De jobb som unga väljer är sådana som har stor omsättning på personalen. Det gör att det finns många öppningar och ingångar för dem som vill in på arbetsmarknaden.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-07-27

Nyckeln till att bli författare

Många drömmer om att bli författare men få blir framgångsrika. Här kan du läsa om Mats Söderlunds, förbundsordförande på Sveriges Författarförbund, bästa tips som gör att du lyckas!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Så får du studieplatsen utomlands

Att plugga utomlands är populärt. Med Erasmus får du chansen: Här får du råd. Nathalie pluggade i Spanien. Tips och råd.

Läs mer