21 okt 2021

Folkhögskola: Ring direkt till skolan

Många folkhögskolor har fortfarande lediga platser. När du ska studera vid folkhögskola är det viktigt att välja inte bara kurs utan också skola med omsorg. De skiljer sig nämligen mycket åt.

folkhögskola är det kanske ännu viktigare än annars att välja skola med omsorg.

– Varje skola har sin egen huvudman, till exempel folkrörelse, landsting eller stiftelse och väljer själv vilken profil skolan ska ha.  Profilen påverkar och syns och varje skola kan utveckla sin egen pedagogiska inriktning, säger Agneta Wallin, studie- och yrkesvägledare på Folkhögskolornas informationstjänst.

Att studera på folkhögskola skiljer sig åt även på andra sätt om man jämför med högskola och yrkeshögskola.

– 25 procent av eleverna bor på skolan och folkhögskolestudier präglas därför av en helhetssyn. Fritid och skola smälter ihop, skolan slutar inte klockan fem. Man får både boende, mat, studier och vänner i ett paket, säger Agneta Wallin.

När du ska ansöka sent

  • Alla kurser som du kan ansöka sent är markerade med en grön prick, på folkhogskola.nu. Du hittar alla folkhögskolekurser i AllaStudiers sök för folkhögskolekurser.

  • Tryck på ansök-knappen så får du information om hur ansökan går till

  • Varje folkhögskola sköter sin egen antagning, vill du veta något om platstillgång, svarstider och så vidare, ring direkt till folkhögskolan.

  • Efter att du fått antagningsbesked och blivit erbjuden en plats ska du oftast betala in en bekräftelseavgift, som är en förskottsbetalning på den totala avgiften för terminen.

Folkhögskolans olika kurser

Allmän kurs – för att komplettera
Detta är en parallell väg till Komvux, där du går för att komplettera det du missat på grundskola eller gymnasienivå. Du skaffar behörighet att söka vidare till högre studier.

Hitta allmän kurs

Profilkurser – för att utvecklas
För ett yrke
Vissa profilkurser är yrkesutbildningar som konkret utbildar till ett yrke, tlll exempel fritidsledare, friskvårdare eller teckenspråkstolk.

För att förbereda för vidare studier
Andra är grundutbildningar för att förbereda dig för för speciella högre utbildningar, till exempel inom musik, konst, teater och dans.

För ditt eget välbefinnande
Det finns många kurser på folkhögskola som kanske inte förändrar din yrkessituation utan mer din livssituation. Du utvecklar ett intresse.

Hitta profilkurser

Hitta fler lediga platser

Lediga platser på yrkeshögskola och högskola

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 21 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Bli journalist och programledare

Ebba von Sydow visste tidigt att hon ville jobba med media. Redan i grundskolan gjorde hon egna tidningar och sedan dess har det fortsatt. Det första uppdraget hade hon redan under gymnasietiden då hon sände studentradio på Chalmers i Göteborg. − Jag fulade mig in och hade ett eget program under tre år. Jag berättade självklart inte att jag fortfarande gick på gymnasiet, men det var faktiskt ingen ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-04-11

Lär dig nytt – på nytt sätt i sommar

Sommaren är här med sol och lata dagar. För de flesta. Andra tar vara på sommaren för att lära sig något nytt. Det finns massor av spännande korta sommarkurser på folkhögskolor runt om i landet. Få vet att det hålls hela 650 sommarkurser på 75 folkhögskolor runt om i Sverige i sommar. De allra flesta är 5- dagarskurser med inrikting mot friskvård, musik, konst och skrivande.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Folkhögskola: En friare studieform

På folkhögskola pluggar man lite mer på sina egna villkor.

Läs mer