07 okt 2021

Här är alla nya YH-utbildningar i höst

Hela listan – Här hittar du alla YH-utbildningar som har fått grönt ljus av Myndigheten för yrkeshögskolan.

Sökfunktion:

Hitta din YH-utbildning

Läs mer: Fakta om yrkeshögskolan

330 YH-utbildningar med totalt 8 900 utbildningsplatser har fått grönt ljus att starta i höst. Det stora intresset för att starta YH-utbildning gör att konkurrensen bland utbildningsanordnarna är rekordhög. Bara 29 % av ansökningarna fick ett ja av Yrkeshögskolemyndigheten i årets ansökningsomgång. 

– Konkurrensen om att få starta yrkeshögskoleutbildningar har aldrig varit större än i denna ansökningsomgång. Antalet ansökningar ökade med 27 procent till 1 127 stycken. Alla beviljade utbildningar leder till yrken och kompetens som är efterfrågad av näringslivet och på arbetsmarknaden i övrigt. Den starka arbetslivsanknytningen medförde att hela 86 procent av de studerande i yrkeshögskoleutbildningar hade arbete eller försörjning i eget företagande inom sex månader efter avslutad utbildning vid fjolårets uppföljning, säger generaldirektör Pia Enochsson, Myndigheten för yrkeshögskolan.

Flest utbildningsplatser beviljades inom ekonomi, administration och försäljning, följt av teknik.

"Man bygger bilden i datorn"

YH-utbildningen Fotografi för reklam och magasin på Gamleby Folkhögskola är en av de YH-utbildningar som kommer att få starta till hösten. Trots att utbildningen hålls i Västervik, minst sagt lite avsides från storstäderna, är söktrycket stort. Förra året sökte 190 stycken till 24 platser.

– Vår inriktning mot reklam och magasin finns ingen annanstans i Sverige. Vi har också en profilmöjlighet för den som vill jobba i 3D, och där har vi  ett 3D-samarbete med IKEA som är helt unikt. Det innebär att istället för att bygga upp en miljö i en studio som man fotograferar, bygger man bilden i datorn. Det innebär stora besparingar för företaget eftersom man till exempel kan göra en bild på soffan innan den överhuvudtaget är producerad säger Hans Ålund, rektor på Gamleby Folkhögskola som driver utbildningen.

Samarbetet med IKEA har lett till att många elever på utbildningen gör sin praktik på IKEA och att flera heltidsanställda fotografer på IKEA är före detta studenter på utbildningen. Annars är det vanligt att starta eget företag.

Antagningen till utbildningen sker i flera steg.

– Arbetsprover är en viktig del av ansökan och sedan kallar vi till intervju. Vi brukar också ha en bilduppgift, till exempel att man ska göra ett omslag till ett magasin, säger Hans Ålund.

Läs mer:

Här får 4 av 5 jobb direkt efter examen

Här är de hetaste YH-utbildningarna

Rekordmånga kan läsa på distans

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-18

Danderydsborna mest välutbildade

Storstadskommuner och residensstäder har en större andel högutbildade än riksgenomsnittet. Majoriteten av kommunerna med allra högst utbildningsnivå ligger i Stockholms län. Danderyd toppar listan. Danderyd kan ståta med Sveriges högsta utbildningsnivå. Där har 55 procent av invånarna i åldrarna 25–65 år minst tre års utbildning efter gymnasiet. Lund är tvåa med 51 procent och Lomma trea med 44 pr ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-11-18

Test: Vad ska du jobba med?

Trött på att singla slant om vad du ska göra efter examen? Ta reda på vilket jobb som skulle kunna passa din personlighet.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-02-26

Plugget som leder till jobb

Genom avancerade analyser kan myndigheterna se vilka utbildningar som kommer att ge studenterna jobb.

Läs mer