13 okt 2021

Här finns jobben i sommar

Kan du tänkar dig att jobba med gamla och sjuka i sommar? Grattis! Där finns nämligen rekordmånga sommarvikariat i år – åtminstone för den som söker sig till rätt län.

I januari förra året rapporterades 3 131 nya sommarjobb inom kategorin vård och omsorg. Samma period i år är motsvarande siffra 13 459. Varken Arbetsförmedlingen, AF eller arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och landsting, SKL har någon förklaring till den extrema ökningen.

– Vi har ingen aning om vad det beror på, men fortsätter att forska på det, säger Tor Hatlevoll, utredare på SKL.

Även inom hotell och restaurang finns jobb att söka – 579 utlystes i hela landet under januari jämfört med 422 förra året. För en person utan relevant utbildning kan det handla om disk- eller servitörsjobb eller jobb som hotellreceptionist.

Behoven av sommarpersonal varierar ganska kraftigt mellan länen och framförallt så inom vård och omsorg. Därför kan det vara läge att söka sig utanför sin länsgräns för att hitta somarjobbet.

– I Kronobergs och Kalmar län finns det betydligt mer än i till exempal Stockholms län, säger Hans Tydén.

Här finns flest lediga sommarjobb

Antal utannonserade jobb per bransch på Platsbanken i januari 2012. Siffran inom parantes visar antalet jobb ett år tidigare.

Vård och omsorg 9413 (3 131)
Läs om yrken och medellöner inom vård och omsorg
Utbildningar inom vård och omsorg

Utbildning 1223 (117)
Läs om yrken och medellöner inom utbildning
Utbildningar inom utbildning

Hotell och restaurang 579 (422)
Läs om yrken och medellöner inom hotell och restaurang
Utbildningar inom hotell och restaurang

Handel 220 (206)
Läs om yrken och medellöner inom ekonomi
Utbildningar inom ekonomi

Här finns flest jobb inom vård och omsorg:

Västra Götaland 18668

Skåne 1659

Kalmar 1369

Kronoberg 959

Blekinge 706

Henric LindstenLotka, 21, köpte lägenhet för sommarlönen

Pengarna var den främsta drivkraften när Lotka Kakasor, 21, sökte jobb i Norge. Och pengar blev det. Nu har han kunnat köpa sin första lägenhet hemma i Västerås.

Lotka Kakasor, 21,återvänder i sommar till jobbet som gruppchef på ett livsmedelslager i Oslo, där han arbetade förra året. Än så länge har han inte fått något formellt klartecken från företaget, men han är inte särskilt orolig.

– De var väldigt nöjda med mig förra året, säger han.

Han har det obligatoriska truckförarkortet och en hel del erfarenhet från liknande arbete. I år slipper han dessutom krånglet med att skaffa norskt personnummer och skattekort.

Kontakten med det norska företaget som levererar livsmedel till flera stora matkedjor, fick han via Nordjobb – som specialiserar sig på att hjälpa svenskar till jobb i andra nordiska länder.

– Man lämnar in en ansökan via deras hemsida och så hittar de ett jobb som passar. Det går också att boka personlig konsultation.

Lotka jobbade 600 timmar under sina tre månader i Oslo och därefter något mindre under en period i Stavanger.

Så många utekvällar blev det inte. Istället sparade han pengarna och åkte över gränsen till Sverige och handlade. I höstas kunde han göra en efterlängtad investering i hemstaden Västerås

– En tvåa på 60 kvadrat, med nyrenoverat kök, säger han med ett nöjt leende.

Senast uppdaterad: 13 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-13

Hon vill bana väg för sin dotter

Man måste inte vara en stark karl för att bli framgångsrik inom byggbranschen. Det har Emelie Lindeberg bevisat med sin snickerifirma Snikk. Emelie Lindeberg, känd från tv-programmet ”Byggfuskarna”, har tilldelats årets Isabellestipendium som syftar till att belöna kvinnors arbete inom byggbranschen. För prissumman på 20 000 tänker hon köpa fler och bättre verktyg.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-03-16

Toppstudenter vill bli konsulter

Bland Sveriges främsta ekonomi- och teknikstudenter är managementkonsultfirmorna de mest attraktiva arbetsgivarna. Även bland juridikstudenterna rankas konsult- och rådgivningsyrket högst, där landets stora affärsjuridiska advokatbyråer hamnar i toppen. Talangförsörjningsföretaget Nova genomför varje år en undersökning bland sina medlemmar i nätverket Nova 100, där Sveriges främsta studenter rango ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-12-13

Här får flest jobb efter examen

Vilka utbildningar ger dig störst chans att etablera dig på arbetsmarknaden? Och vilka yrkesområden har störst behov av högskoleutbildade? Läs mer här!

Läs mer