13 okt 2021

Hon vill bana väg för sin dotter

Man måste inte vara en stark karl för att bli framgångsrik inom byggbranschen. Det har Emelie Lindeberg bevisat med sin snickerifirma Snikk.

Emelie Lindeberg, känd från tv-programmet ”Byggfuskarna”, har tilldelats årets Isabellestipendium som syftar till att belöna kvinnors arbete inom byggbranschen. För prissumman på 20 000 tänker hon köpa fler och bättre verktyg.

Men attityden hos försäljarna kan bli lite tröttsam, erkänner hon.

– De tror oftast att jag inte vet någonting, när jag köper maskiner för 12 000 kronor. Attityden är ”jaha, vad ska du ha det här till”. Så sticker de till mig en liten folder om hur man bygger. Då vill man säga ”du, jag jobbar faktiskt med det här”, säger hon. 

Isabelle McAllister håller med om att det finns fördomar. Det är också en anledning till att att hon vill lyfta fram personer som Emelie. 

– Att lyfta fram och hylla de skickliga kvinnor som finns inom hantverkaryrket kanske får upp ögonen på dem som anställer. Det kan också inspirera unga tjejer att våga satsa på hantverkaryrken.

Förhoppningen är att normen sakta men säkert ska ändras och göra hantverkaryrket till lika mycket ett kvinnoyrke som karlagöra. 

Emelie Lindeberg vill gärna bana väg för sin tvååriga dotter, om hon vill satsa på ett hantverkaryrke.

– Har hon ett intresse ska jag absolut pusha henne och lära henne allt jag kan, säger hon.

Sök utbildningar inom bygg

Sök utbildningar inom bygg och anläggning i vår sökfunktion

Jenny Sköld

Senast uppdaterad: 13 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Karriärtipset: Så får du ett bra CV

Pelle Mårtenson är cv-experten som tycker att självkännedom är nyckeln till en bra jobbansökan. Hans eget cv är en tre sidor lång, okonventionell succé. Enligt cv-experten Pelle Mårtenson är det vanligaste misstaget folk gör när de skriver cv är att tänka ur sitt eget perspektiv istället för ur arbetsgivarens. – Att läsa att ”jag är intresserad av det här jobbet eftersom det blir en utmaning f ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Yrkena där man dricker mest

Mer än hälften av all krogpersonal dricker så pass mycket alkohol att det räknas som riskkonsumtion – och störst är problemen bland unga kvinnor. Men det är inte bara yrkesgrupper som jobbar med alkohol hela dagarna som ligger i farozonen. Bland kvinnor under 30 år som jobbar i krogbranschen har 82 procent alkoholvanor som ligger över nivån för riskkonsumtion.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-14

Sajten som ger ungdomar jobb

Rut-avdraget har fått servicebranschen att blomstra, inte minst på nätet. Genom Ungdomspool.se kan ungdomar tjäna sig en extra hacka – och samtidigt välja själva hyr mycket, när och vilken typ av uppdrag de vill utföra. Ungdomspool.se heter sajten som förmedlar jobb mellan ungdomar och kunder som vill ha hjälp med barnpassning, städning, fönsterputsning och annat som ligger inom ramen för hushålls ...
Läs mer