Sommarjobbet som ger 100 000 i månadslön

Sugen på att tjäna 100 000 i sommar? Adecco utlyser årets mest spännande sommarjobb; vikarierande koncernchef med en månadslön på 100 000 kronor. Vi träffar Per Östman, som rodde hem jobbet förra året.

Förra sommaren lyckades Per Östman, då civilingenjörsstudent i Linköping, få Sveriges förmodligen mest inflytelserika och välbetalda sommarjobb, som vikarierande koncernchef för Adecco. Han var den som stod ensam kvar efter en rad tävlingsmoment som de 3 000 sökande gick igenom.

Hur kom det sig att just du vann?

– Det de har sagt är att jag har något sorts helikopterperspektiv, jag har förmågan att se stort och långt. Sen var det också att jag är extremt social, jag gillar att umgås och att hantera grupper, säger Per.

Vad hände med alla pengar du tjänade?

– Ha,ha, jag köpte det som kändes mest logiskt när man har 100 000 på fickan, ett årskort på SL. Sedan gick det en del till förberedelserna inför arbetslivet, köpa kostym och så, säger Per Östman.

Vilka var de viktigaste lärdomarna du drog under jobbet som koncernchef?

– Jag tror att det var att en VD har samma infoutbud som vem som helst i företaget. Jag trodde att jag skulle ha en gigantisk informationsdatabas och tillgång till detaljerade rapporter, men det handlar om att söka information och begränsa sig samtidigt. Jag har en stor respekt för jobbet en VD gör, att utveckla en balans melllan att syssla med microproblem och sedan skala ut och vara visionär, säger Per.

Vilken nytta har du av dina erfarenheten i ditt nuvarande jobb som managementkonsult?

– Eftersom jag jobbar mycket mot ledningsgrupper i dag så förstår jag hur deras vardag ser ut. Det är annars extremt svårt att förstå hur någons arbetssituation ser ut. Att ha skuggat en person i en månad gör att jag känner mig trygg i situationen och vet vilken info man behöver, jag har fått en djupinsyn i livet som VD.

Hur upplevde du den ganska tuffa urvalsprocessen?

– Det var hur kul som helst! Jag fick feedback på varje moment, som intervjuer och case, till exempel vilka egenskaper man behöver jobba med. Jag vill rekommendera alla att söka jobbet just för att få träning och feedback. Även om man inte vinner får man ju också många värdefulla kontakter, alla de tre övriga finalisterna fick antingen sommarjobb eller jobb genom kontakter de skapade genom Adecco.

Så går tävlingen till:

Koncernchefskampanjen löper från den 1 till den 31 mars och är öppen för studenter och unga akademiker. Kandidater med alla typer av studieinriktning är välkomna att söka.

Det första urvalet görs genom ett interaktivt webbtest på adeccokoncernchef.se där man ställs inför dilemman som tillhör en koncernchefs vardag. Urvalsprocessen sker sedan enligt Adeccos kvalitetssäkrade metoder och avslutas med ett Assement Center där tio finalister gör upp om det prestigefyllda sommarjobbet. Utöver erfarenheten av att involveras i flera för Adecco affärskritiska beslut får vinnaren en månadslön på 100 000 kr samt ett 6 månaders mentorskap med Adeccos ordinarie koncernchef Per-Arne Gulbrandsen.

Under månaden som koncernchef och VD för Adecco får studenten fatta egna beslut och leda företaget, men självklart kommer ordinarie VD eller andra medlemmar av företagsledningen att finnas med som stöd.

Relaterat:

Fråga SYV