Ben Gorham
22 okt 2021

Skapa ditt eget varumärke

Att våga sadla om i karriären kräver mod. Det vet Ben Gorham som bytte idrottskarriären mot dofternas värld. Idag har han grundat Byredo, Sveriges första parfymhus. Vägen till ett eget doft imperium gick via en konstskola i Stockholm.

Ben Gorham skapade märket Byredo efter en utbildning på konstskola.

Byredo

Från basketproffs till parfymör

Ben Gorham, född i Stockholm men uppvuxen även i Kanada och USA, har en bakgrund som vida skiljer sig från hans nuvarande roll som parfymskapare. Karriären inleddes som professionell basketspelare i Tyskland och Italien, men eftersom de europeiska klubbarna krävde EU-medborgarskap blev det svårt att skriva kontrakt. Ben flyttade därför tillbaka till Sverige efter nästan 16 år utomlands för att ansöka om svenskt medborgarskap.

– Jag antog att det skulle vara ganska lätt eftersom jag är född i Sverige, vilket det inte var. Efter nästan tre år utan att kunna spela med de europeiska klubbarna beslöt jag mig för att sluta med basketen. Jag hade ett par år tidigare börjat läsa inredningsarkitektur och bestämde mig för att fortsätta med något slags kreativt arbete, säger han.

Valet föll på en konstskola och väl där började Ben intressera sig för fenomenet doftljus.

– Efter alla år av studier var det först på konstskolan som jag kände mig mogen och öppen för att verkligen lära mig. Den korta perioden formade mig oerhört mycket.

Av en slump träffade han parfymören Pierre Wulff och fick genom honom sin första introduktion till doftens värld.

– Mitt intresse växte till en besatthet och jag började översätta specifika minnen till dofter. Ljusen verkade enkla att producera och det blev ett bra sätt för mig att få folk att prova dofterna. Efter att ha skapat några doftljus insåg jag att det var det här jag ville hålla på med, och då kändes det logiskt att gå vidare till parfym.

Byredo var ett faktum. Sedan starten år 2006 har parfymhuset vuxit till ett framgångsrikt företag med produkter i 22 länder världen över, bland annat på varuhusjättarna Barneys, Bon Marché och Liberty.

Har du någonsin ångrat ditt karriärbyte?

– Nej, jag har insett att jag inte kunde hålla på med basket hela livet ändå. I början var det ett svårt val eftersom basket var det enda jag kunde, men nu börjar jag bli ganska bra på det jag gör idag. Det känns väldig givande.

Fakta: Ben Gorham

Ålder: 33 år

Bor: Södermalm, Stockholm

Utbildning: Ett år på konstskola i Stockholm. Drygt tre år ekonomi, statsvetenskap och inredningsarkitektur på ett universitet i Toronto.

Gör: Driver parfymföretaget Byredo.

Josefin Lindberg / AllaStudier.se

Senast uppdaterad: 22 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Drömjobbet – så blir det ditt

Inredningsarkitekt, polis eller marknadsförare? Här har vi samlat svenska folkets 10 främsta drömjobb – enligt en undersökning från Manpower – och ger dig utbildningarna så att du kan nå dit. 1) Inredningsarkitekt För att förbereda dig kan du läsa naturvetenskapsprogrammet på gymnasiet och kanske komplettera med designteori eller formgivning innan du söker utbildningen till inredningsarkitekt.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Plugga något nytt och byt upp dig

För medelålders personer som satsar på en helt ny karriär är det klassiska yrken som gäller. Sjuksköterska och lärare är de populäraste valen. Och det är mest kvinnor som sadlar om. Efter nästan 20 år som journalist vill Anna Helmerson göra något annat. Efter tre år kommer hon att vara färdig sjuksköterska. – Jag är 45 år i dag. När jag är klar är jag 48.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-09-23

Inventera din kompetens

Sluta fokusera enbart på betyg och utbildning ­ ­– inventera istället din kompetens. Fackförbundet Unionen vill att alla medlemmar ska bli bättre på att marknadsföra sina kompetenser mot arbetsgivare och erbjuder därför individcoachning. – Det första du ska göra är att reflektera över vad du gjort, vad du kan och vad du vill fortsätta med, säger Monica Fagerström, coach på Unionen.En pl ...
Läs mer