Så hittar du en studievägledare
18 jul 2022

Så hittar du studievägledare

Behöver du hjälp av studievägledare för att hitta utbildning på komvux, högskola eller yrkeshögskola? Kanske vill du studera utomlands men vet inte var du ska vända dig. Vi hjälper dig.

Vägledning om studier i Sverige, studievägledare på högskolor och komvux

Det finns studievägledare på de flesta komvux och universitet. Riktlinjen är att du vänder dig till vägledaren på det universitet du är intresserad av eller det komvux som finns i din kommun. 

Studievägledare på vägledningscentrum

I de flesta städer finns också vägledningscentra där du kan få kontakt med studie- och karriärvägledare. I praktiken ska vägledningscentrum kunna erbjuda alltifrån vägledning i att söka utbildning eller arbete till information om hur du uppnår slutbetyg från kommunal vuxenutbildning.

Här hittar du ett urval av vägledningscentrum:

  • Vägledningscentrum i Göteborg
  • Vägledningscentrum i Malmö
  • Vägledningscentrum i Umeå
  • Vägledningscentrum i Linköping

Vägledning om studier utomlands

De flesta studie- och yrkesvägledare på gymnasier och högskolor har översiktlig kunskap om studier utomlands. Behöver du mer detaljerad information och hjälp med ansökan och att hitta utbildning utomlands finns det hjälp i Sverige när det gäller studier i vissa länder.


USA

Detta är offentliga organisationer som informerar svenskar om studier på samtliga universitet i USA:

Fulbright Commission är en tvånationell organisation som främjar utbildningsbyte mellan Sverige och USA med statlig finansiering från båda länderna. 

EducationUSA är en Amerikansk organisation med över 425 internationella studentrådgivningscentrum i mer än 170 länder. 

Frankrike

Offentlig organisation som ger svenskar information om högskolestudier i Frankrike:

Campus France är en Fransk organisation som finns i 124 länder med över 150 rådgivare världen över. 

Storbritannien

Det finns ingen offentlig organisation i Sverige som informerar om studier i Storbritannien.

För att få information om högskoleprogram i Storbritannien, kontakta högskolan direkt. Har du frågor som rör ansökan, kontakta Storbritanniens centrala antagningsenhet: ucas.com.

Tyskland

Offentlig organisation som informerar om högskoleutbildningar i Tyskland:

DAAD är världens största finansieringsorganisation för internationellt utbyte av studenter och forskare.


Danmark

Informationscentret Öresunddirekt, har medarbetare från Arbetsförmedlingen som kan svara på frågor om lärlingsutbildning i Danmark.

Övriga länder

För studier i andra länder är det bästa att kontakta det universitet du är intresserad av direkt. På de universitet som tar emot utländska studenter brukar det finnas ett "International Office" som kan hjälpa dig med dina frågor.

Du kan även ta hjälp av en förmedlare för utlandsstudier som hjälper dig med alla frågor du har. Hitta din förmedlar här

Senast uppdaterad: 18 jul 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Färre utländska studenter på GU

Två tredjedelar av studenterna har svikit. Trenden syns i hela landet. Förra läsåret blev nästan 900 utländska studenter antagna till Göteborgs universitet. Till höstterminen 2011 var den siffran bara 300. Anledningen är det nya kravet på avgifter för studenter från länder utanför EES, det vill säga utanför EU, Norge, Island och Liechtenstein. – Ja, absolut, vi har fått avsevärt färre utländska s ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-12

Jobben unga helst vill ha

Restaurang- och hotelljobb, försäljare och lagerarbetare. Unga väljer ofta jobb med hög personalomsättning och möjlighet att arbeta deltid för att kunna plugga samtidigt. Restaurangbiträde, försäljare och lagerarbetare. De jobb som unga väljer är sådana som har stor omsättning på personalen. Det gör att det finns många öppningar och ingångar för dem som vill in på arbetsmarknaden.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Så botar du dina sömnproblem

Så mycket som var tredje student har problem med sömnen. För de flesta kan några små förändringar av vanorna få sömnen i balans igen. Psykologen Helena Kubicek Boyek delar med sig av sina tips. En undersökning som CSN har gjort visar att var tredje student upplever att de har problem med sömnen. Och sömnbrist kan vara ödesdigert för studenten eftersom det lätt leder till att man pluggar förgäves.
Läs mer