Så hittar du studievägledare

Så hittar du en studievägledare

Behöver du hjälp av studievägledare för att hitta utbildning på komvux, högskola, folkhögskola eller yrkeshögskola? Kanske vill du studera utomlands men vet inte var du ska vända dig. Vi hjälper dig.

För dig som vill studera utomlands:

Vägledning om studier i Sverige

Studievägledare på gymnasier, högskolor och Komvux

Det finns studievägledare på de flesta gymnasieskolor, komvux och universitet. Riktlinjen är att du vänder dig till vägledaren på det universitet du är intresserad av eller det komvux som finns i din kommun. Gymnasiets studievägledare vägleder gymnasiets elever, inte andra elever.

Hitta din utbildning:

Studievägledare på vägledningscentrum

I de flesta städer finns också vägledningscentra där du kan få kontakt med studie- och karriärvägledare. I praktiken ska vägledningscentrum kunna erbjuda alltifrån vägledning i att söka utbildning eller arbete till information om hur du uppnår slutbetyg från kommunal vuxenutbildning.

Här hittar du ett urval av vägledningscentrum:

Vill du hitta vägledningscentrum i din egen stad kan du använda sökmotorer som till exempel Google och sedan söka på ordet "vägledningscentrum" samt namnet på din egen stad.

Vägledning om studier utomlands

De flesta studie- och yrkesvägledare på gymnasier och högskolor har översiktlig kunskap om studier utomlands. Behöver du mer detaljerad information och hjälp med ansökan och att hitta utbildning utomlands finns det hjälp i Sverige när det gäller studier i vissa länder.

USA

Detta är offentliga organisationer som informerar svenskar om studier på samtliga universitet i USA:

Fulbright Commission, tel: 08- 534 818 85.

EducationUSA, tel: 040-34 70 20.

Frankrike

Offentlig organisation som ger svenskar information om högskolestudier i Frankrike:

Campus France, tel 08- 45 95 312. 

Storbritannien

Det finns ingen offentlig organisation i Sverige som informerar om studier i Storbritannien.

För att få information om högskoleprogram i Storbritannien, kontakta högskolan direkt. Har du frågor som rör ansökan, kontakta Storbritanniens centrala antagningsenhet: ucas.com.

Tyskland

DAAD är en offentlig organisation som informerar om högskoleutbildningar i Tyskland:

DAADs representant i Sverige

Språkstudier i Tyskland: Goetheinstitutet, tel: 08- 459 1205 /-06.

Lärlingsutbildning i Tyskland

Danmark

Informationscentret Öresunddirekt, tel: 040-17 64 00, har medarbetare från Arbetsförmedlingen som kan svara på frågor om lärlingsutbildning i Danmark.

Övriga länder

För studier i andra länder är det bästa att kontakta det universitet du är intresserad av direkt. På de universitet som tar emot utländska studenter brukar det finnas ett "International Office" som kan hjälpa dig med dina frågor.

Förmedlingar som representerar universitet och språkskolor

Utöver de offentliga organisationerna finns det en rad förmedlingar i Sverige som representerar olika universitet och språkskolor utomlands. De hjälper endast till med studierådgivning och ansökan till de universitet och språkskolor de representerar. De tar oftast ut en avgift för sin service.

Education Link 
Kilroy Education
Study Abroad
IBS/STS
Blueberry
EF
Study International

Läs mer:

Fråga SYV