16 apr 2019

Färre utländska studenter på GU

Två tredjedelar av studenterna har svikit. Trenden syns i hela landet.

Förra läsåret blev nästan 900 utländska studenter antagna till Göteborgs universitet. Till höstterminen 2011 var den siffran bara 300. Anledningen är det nya kravet på avgifter för studenter från länder utanför EES, det vill säga utanför EU, Norge, Island och Liechtenstein.

– Ja, absolut, vi har fått avsevärt färre utländska studenter och det har varit en minskning i hela landet, säger Mats Edvardsson på Göteborgs universitet.

Från och med höstterminen 2011 får universiteten inte längre några pengar från staten för studenter som kommer från länder utanför EES. Avgifterna har införts för att väga upp för de indragna bidragen. Men studenterna har svikit. Minskade inkomster kan nu betyda att Göteborgs universitet inte kommer att kunna erbjuda lika många program som tidigare, då det blir för dyrt att ha kvar utbildningarna.

Edvin Gepertz
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-22

Det här vill vi helst plugga

Helst vill vi bli jurister, ekonomer eller läkare, men utbildningarna som ökar mest i popularitet är utbildningar inom IT, och till lärare. Listan över de mest populära programmen har varit väldigt konstant de senaste åren, där traditionella och tydliga yrken lockar. Jurist-, socionom- psykolog- ekonom- och läkarprogrammet har flest sökanden på högskolan och på yrkeshögskolan lokförare, apote ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

"Jag ville utmana mig själv"

Malene Aakre har valt att ta en termin av sin högskoleutbildning i Bangkok. –Jag har tidigare bott ett år i Australien, men i Thailand lockade en kultur som är så olik vår egen, säger hon. Malene Aakre, 21 studerar journalistik och multimedia vid Södertörns högskola. När hennes kompis för ett år sedan flyttade till Bangkok får att studera till modedesigner föddes idén att göra en utbytestermin och ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Först till kvarn får platsen

Det finns många kurser och program på högskolan som det fortfarande går att söka till i höst. Och det är först till kvarn som gäller.

Läs mer