Fortfarande möjligt att få sommarjobb

Foto: G4S

Har du fortfarande inte fixat sommarjobb? Vill du ha ett spännande och flexibelt sommarjobb kan det vara aktuellt att titta närmare på säkerhetsbranschen, just nu finns många lediga platser som väktare.

Det finns fortfarande många sommarjobb att söka. Sommarjobben är totalt sett fler i år än förra året.

– Jobb som lokalvårdare och på callcenter kommer ofta in sent, nära inpå sommaren, likaså jobb inom hotell och restaurang brukar man kunna söka sent, säger Hans Tydén, analytiker på Arbetsförmedlingen.

På Sveriges största säkerhetsföretag, G4S rekryteras det just nu för högtryck. De söker ett hundratal ungdomar som vill jobba i sommar, de flesta i storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö.

– Det är full fart, behovet är stort, framförallt av väktare, säger Lisbeth Hulander, rekryteringschef på G4S.

Att jobba som väktare är till skillnad från polisyrket fokuserat på att förebygga brott, och man ingriper aldrig, som en polis gör. Oftast jobbar man nattetid och väktarrollen är väldigt bred, det finns väktare som kör ronder med bil och rör på sig mycket, och det finns de som är stationära och sitter still mestadels av tiden.

– Man jobbar väldigt oregelbundet och det passar många, speciellt som sommarjobb eller i kombination med studier. Man jobbar på ett så kallat "två till fem schema" där man första veckan jobbar tre vardagar och helg, för att sedan, andra veckan, bara jobba två vardagar, berättar Lisbeth.

Lisbeth Hulander tycker att det är viktigt att man är en trygg person som kan jobba självständigt för att passa i rollen som väktare.

– Det krävs att man klarar av att arbeta natt, det är viktigt att inte vara mörkrädd och att vara trygg i sig själv, säger hon.

Mer om sommarjobb

Fråga SYV