19 okt 2021

Fortfarande möjligt att få sommarjobb

Har du fortfarande inte fixat sommarjobb? Vill du ha ett spännande och flexibelt sommarjobb kan det vara aktuellt att titta närmare på säkerhetsbranschen, just nu finns många lediga platser som väktare.

Det finns fortfarande många sommarjobb att söka. Sommarjobben är totalt sett fler i år än förra året.

– Jobb som lokalvårdare och på callcenter kommer ofta in sent, nära inpå sommaren, likaså jobb inom hotell och restaurang brukar man kunna söka sent, säger Hans Tydén, analytiker på Arbetsförmedlingen.

På Sveriges största säkerhetsföretag, G4S rekryteras det just nu för högtryck. De söker ett hundratal ungdomar som vill jobba i sommar, de flesta i storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö.

– Det är full fart, behovet är stort, framförallt av väktare, säger Lisbeth Hulander, rekryteringschef på G4S.

Att jobba som väktare är till skillnad från polisyrket fokuserat på att förebygga brott, och man ingriper aldrig, som en polis gör. Oftast jobbar man nattetid och väktarrollen är väldigt bred, det finns väktare som kör ronder med bil och rör på sig mycket, och det finns de som är stationära och sitter still mestadels av tiden.

– Man jobbar väldigt oregelbundet och det passar många, speciellt som sommarjobb eller i kombination med studier. Man jobbar på ett så kallat "två till fem schema" där man första veckan jobbar tre vardagar och helg, för att sedan, andra veckan, bara jobba två vardagar, berättar Lisbeth.

Lisbeth Hulander tycker att det är viktigt att man är en trygg person som kan jobba självständigt för att passa i rollen som väktare.

– Det krävs att man klarar av att arbeta natt, det är viktigt att inte vara mörkrädd och att vara trygg i sig själv, säger hon.

Mer om sommarjobb

Lista: Att tänka på inför sommarjobbet

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 19 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-08

Hetaste jobben – och de iskalla

Utbildning är nyckeln. När Arbetsförmedlingen presenterade årets statistik över vilka yrken som kommer att efterfrågas mest framöver kräver de flesta en längre utbildning. Konkurrensen om de lediga jobben ökar - och alla de hetaste yrkena kräver längre utbildning. Hoppet för dem med enbart gymnasieutbildning står främst till kundservicesektorn, och framförallt hotell- och restaurang.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-12

Utbildningarna som ger jobb

Inom flera områden kommer det råda akut brist på arbetskraft 2020. Här är listan.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-03-21

Starta eget under studierna

Starta eget under studietiden för att skaffa dig arbetslivserfarenhet och få utrymme att göra det du vill, utan att behöva ta stora risker ekonomiskt.

Läs mer