08 okt 2021

Hetaste jobben – och de iskalla

Utbildning är nyckeln. När Arbetsförmedlingen presenterade årets statistik över vilka yrken som kommer att efterfrågas mest framöver kräver de flesta en längre utbildning.

Konkurrensen om de lediga jobben ökar - och alla de hetaste yrkena kräver längre utbildning. Hoppet för dem med enbart gymnasieutbildning står främst till kundservicesektorn, och framförallt hotell- och restaurang.

– Det är en bransch som gynnas av att hushållen det kommande året blir något mer spendersamma än tidigare, säger Håkan Gustavsson, analytiker på Arbetsförmedlingen, som i går presenterade sin årliga rapport om vilka yrken som kommer att efterfrågas framöver.

Klart bäst framtidsutsikter finns annars inom data/IT, teknik och i viss mån på byggsidan. Listan över yrkena med störst brist på arbetskraft det närmaste året domineras av programmerare och civilingenjörer med olika inriktningar - yrken som kräver eftergymnasial utbildning.

– Utbildning är nyckeln. Så har det varit länge, men det blir ännu tydligare på en arbetsmarknad som ligger åt det försiktigare hållet. Arbetsgivarna kan bli lite mer kräsna med vem man väljer att rekrytera, säger Håkan Gustavsson.

Bland yrkena med störst överskott av arbetskraft - där det blir svårast att hitta jobb - finns lagerarbetare, städare och vaktmästare, jobb som inte kräver längre utbildning. Men de allra "kallaste" yrkena är matros, fotograf - och journalist.

Hetaste yrkena det närmaste året

Störst brist på arbetskraft det närmaste året (klicka på yrket för att se yrkesbeskrivning och lönebild)

1. Mjukvaru- och systemutvecklare
2. Civilingenjörer, gruvteknik, metallurgi
3. Civilingenjörer, bygg och anläggning
4. Civilingenjörer, elkraft
5. IT-arkitekt
6. Civilingenjörer, elektronik, teleteknik
7. Byggnadsplåtslagare
8. VVS-ingenjörer
9. Byggnadsingenjörer, byggnadstekniker
10. Civilingenjörer, maskin


Störst överskott på arbetskraft det närmaste året:


1. Matroser
2. Fotografer
3. Journalister
4. Barnskötare
5. Försäljare, fackhandel
6. Försäljare, dagligvaror
7. Vårdbiträden
8. Städare
9. Lagerarbetare
10. Vaktmästare

Källa: Arbetsförmedlingen

Anders Göransson

Senast uppdaterad: 08 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Traineeplats med FBI-agenter

Bland trehundra sökande knep Linnéa Graaf, 25, en av de tre traineeplatserna. Arbetsgivaren? Nummer fyra på listan över världens mest attraktiva företag att jobba på enligt ekonomistudenter. Läs mer: Fakta: Traineeprogram Innan Linnéa Graaf ens hade hunnit fylla 25 år hade hon en civilekonomexamen och bara några få poäng kvar till en civilingenjörsexamen.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-14

Lista: Att tänka på inför sommarjobbet

Vilken lön är rimlig för en 16-åring? Hur länge får man arbeta på kvällarna? I dag öppnar TCO:s rådgivningslinje ”Sommarjobbsexperten”. Om en dryg månad går hundratusentals svenska ungdomar ut till sina sommarjobb. I dag öppnar TCO:s rådgivningslinje ”Sommarjobbsexperten”. Förra året ringde cirka 1 600 personer till rådgivarna. – Glädjande nog var ganska många arbetsgivare som frågade om lönenivåe ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-09-23

Här finns extrajobben just nu

42 procent av alla studenter med studiemedel väljer att jobba vid sidan om sina studier, enligt en undersökning av CSN. Men var är studenter extra hett eftertraktade i höst? Vi tar tempen på arbetsmarknaden för studenter. – När hösten drar igång finns extra många jobb inom service, sälj och kundtjänst. Även kontorsjobb blir vanligare och på IT-sidan behövs mycket personal.
Läs mer