07 okt 2021

Traineeplats med FBI-agenter

Bland trehundra sökande knep Linnéa Graaf, 25, en av de tre traineeplatserna. Arbetsgivaren? Nummer fyra på listan över världens mest attraktiva företag att jobba på enligt ekonomistudenter.

Läs mer:

Fakta: Traineeprogram

Innan Linnéa Graaf ens hade hunnit fylla 25 år hade hon en civilekonomexamen och bara några få poäng kvar till en civilingenjörsexamen. Dessutom hade hon hunnit jobba som säljare, undervisat på Handelshögskolan där hon också pluggade, engagerat sig i ideella nätverk och skaffat sig en egen mentor. Driftig är bara förnamnet.

Mentorn Barbro Ehnbom har själv gjort karriär på Wall Street och bor och jobbar i New York. Henne träffade Linnéa när hon blev utsedd till administratör för stipendiet Female Economist of the Year på Handelshögskolan, ett stipendium som Barbro själv instiftat. Det var också genom det ideella jobbet med stipendiet som Linnéa kom i kontakt med sin nuvarande arbetsgivare PwC.

– För mitt engagemang i Female Economist of the Year blev jag finalist i tävlingen Årets Ekonomistudent och hade därigenom kontakt med PwC som ringde upp mig strax innan jag skulle ta min Handelsexamen för att försäkra sig om att jag sökte en plats på deras traineeprogram, berättar Linnéa.

Och sökte gjorde hon. Men Linnéa höll flera vägar öppna för vad hon skulle göra efter examen.

– Jag hade en del tankar på att doktorera på Handelshögskolan eller kanske söka jobb inom Life Science-branschen.

Kanske var det därför Linnéa inte var så nervös under traineeintervjuerna utan istället gick dit med inställningen att det inte bara var hon som skulle passa PwC, de skulle passa Linnéas önskemål också.

– Jag ställde ungefär häften av frågorna under intervjuerna för det var viktigt för mig att se vad de anställda hade för drivkrafter, säger Linnéa.

Hon fortsätter:

– På intervjuerna fick jag höra om de olika avdelningarna på PwC:s konsultdel och då kände jag direkt att jag skulle kunna trivas här och att avdelningen Forensic Services som jobbar med utredningar av ekonomisk brottslighet skulle passa mig perfekt. Det var ”love at first sight”.

Bland 300 sökanden knep Linnéa en av traineeplatserna och en vecka efter att hon börjat jobba skickades hon ut på skarpt uppdrag. Tillsammans med en kollega åkte hon till Amsterdam för att utreda ett förskingringsfall.

I samma rasande tempo har jobbet fortsatt sedan dess.

– Nu har jag varit här sedan januari förra året och jag har lärt mig oändligt mycket. Jag har fått prova på olika avdelningar och på så sätt fått reda på vad som passar bäst för mig. Det finns så många möjliga spår i mitt jobb och jag känner verkligen att mina chefer tar tillvara på mina intressen och min kunskap. Det finns bra utvecklingsmöjligheter här, exempelvis får de mer seniora på min avdelning lära sig intervjuteknik av FBI-agenter.

Fakta: Linnéa Graaf

Titel: Associate Forensic Services

Ålder: 25 år

Utbildning: Civilekonomexamen från Handelshögskolan i Stockholm och CivilingenjörsstudierKTH.

Intressen: Spelar piano och dansar, studentspexar (fortfarande). Tycker också om att virka och spela dragspel.

Bor: Hammarbyhöjden, Stockholm

Inkomst: Över 30 000 kronor i månaden.

Linnéas tips innan du blir trainee

"Fundera på vilka förväntningar du har och vad du vill få ut av traineeprogrammet. Sätt upp några konkreta punkter så är det lättare att kolla av om det är realistiskt. Men framför allt, sök. Det är roligt att få se olika delar av en verksamhet."

Josefin Lindberg / AllaStudier.se

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Färre utländska studenter på GU

Två tredjedelar av studenterna har svikit. Trenden syns i hela landet. Förra läsåret blev nästan 900 utländska studenter antagna till Göteborgs universitet. Till höstterminen 2011 var den siffran bara 300. Anledningen är det nya kravet på avgifter för studenter från länder utanför EES, det vill säga utanför EU, Norge, Island och Liechtenstein. – Ja, absolut, vi har fått avsevärt färre utländska s ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Så mycket fuskar vi

Information och andra insatser till trots – fuskandet bland studenter på svenska högskolor ligger på fortsatt hög nivå, visar TT:s kartläggning. Från regeringshåll öppnas nu för att elever ska kunna portas från sina utbildningar. Antalet avstängningar på grund av fusk på de största högskolorna ökade med 60 procent från 2009 till 2010, för att sedan förbli på samma nivå 2011.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-21

Tjäna tillbaka studielånet på en dag

Allt fler företag väljer att arrangera spektakulära tävlingar för att locka till sig studenter. Senast i raden är Tele2, där man kan vinna en summa pengar som motsvarar studielånet för en kandidatexamen. Tele2 arrangerar just nu en tävling som går ut på  att studenter ska agera återförsäljare och värva nya kunder på nätet under 60 dagar. Slutgiltig segrare kommer att få arbeta en dag i en Tel ...
Läs mer