De pluggar matte – och får betalt

Foto: Kinga Lezanska Sjölin

Lös ekvationer – och få betalt. Sex Lundaungdomar har fått ett av de mer udda sommarjobben.

I sommar ska Emily Le, 18, tjäna pengar på att lösa ekvationer. Hon är en av sex ungdomar i Lund vars sommarjobb är att plugga matte. Men för Emily är pengarna bara en bonus.

– Jag hade nog gjort det i alla fall, säger hon.

De utvalda mattetalangerna får 6000 kronor efter sina tre veckor i skolbänken. Och det oavsett hur många problem de lyckats lösa.

– Det finns inga direkta krav på prestation. Det viktigaste är att det är roligt och lärorikt, säger Roger Bengtsson, mattelärare på Spyken och den som kom med idén till sommarjobbet.

Cecilia Rosengren på utbildningsförvaltningen i Lund säger att syftet är att stimulera de allra duktigaste eleverna. Samtidigt hoppas hon att satsningen på de sex talangerna ska ge matematikintresset ett uppsving. När höstterminen drar igång ska Emily och de andra ordna problemlösarträffar på sina respektive skolor.

– Tanken är att det här ska komma många av Lunds elever till godo, säger Cecilia Rosengren.

Drygt 20 gymnasieelever i Lund anmälde sitt intresse för sommarjobbet. Men kraven var hårda, och bara sex kunde väljas ut.  Ungdomarna ska inte bara ha bra betyg i ämnet, utan också visa ett intresse för det utanför skolan. I 18-åriga Emilys fall innebär det att hon varje vecka löser matematiska problem hos en professor på LTH.

– Jag har alltid varit mycket intresserad av matte. Det här att få träffa andra med samma intresse och få fördjupa sig, det är något jag saknat länge, säger Emily. 

Relaterat

Fråga SYV