Studera utomlands - gymnasium
19 jul 2022

Studera utomlands – gymnasium

Den som pluggar utomlands under gymnasietiden lär sig snabbt ett nytt språk och får erfarenheter för livet.

Utländsk gymnasieutbildning

Att studera på gymnasienivå i ett annat land innebär att du studerar på samma villkor som landets egna studenter. Du går på samma lektioner som alla andra elever och bedriver dina studier på landets språk. Det är ett bra sätt att lära känna landets kultur och lära sig språket snabbt.

Normalt innebär ett gymnasieår utomlands att du måste läsa ytterligare ett år i Sverige när du kommer hem eftersom året utomlands inte innehåller samma ämnen som ditt svenska gymnasieprogram.

Genom förmedling

Det finns förmedlingar i Sverige som hjälper dig som vill studera på gymnasienivå utomlands. De hjälper till med ansökan och förberedelser innan avresa. De kan också ordna en värdfamilj och har ofta personal på plats i landet som kan hjälpa dig om du har problem när du är på plats.

Hitta din förmedling här! 

Svensk gymnasieutbildning utomlands

Svensk gymnasieutbildning utomlands är för gymnasieelever som har föräldrar som jobbar utomlands. Undervisningen motsvarar den svenska skolans och tanken är att eleven ska kunna fortsätta sin utbildning i Sverige om han/hon väljer att återvända.

Följande svenska gymnasieskolor finns i utlandet:

Distansstudier

Vissa gymnasieprogram kan du läsa på distans om du bor utomlands. Innehållet är detsamma som på de svenska gymnasieprogrammen och leder till behörighet till svenska högskolor. Dessa program är:

  • Humanistiska programmet med inriktning Kultur.
  • Samhällsvetenskapsprogrammet med inriktningarna Samhällsvetenskap och Beteendevetenskap.
  • Ekonomiprogrammet med inriktning Ekonomi.
  • Naturvetenskapsprogrammet med inriktning Naturvetenskap.

Distansstudier administreras av Hermods, kontakta dem om du har frågor angående distansstudier utomlands.

Internationella gymnasieskolor

De internationella gymnasieskolorna ger en lokal gymnasieutbildning men erbjuder samtidigt en sektion som representerar det land du ursprungligen kommer från. På den svenska sektionen finns en svensk lärare som undervisar i det svenska språket och kulturen ung 6-8 timmar i veckan. Den svenska sektionen blir alltså ett komplement till den annars lokala gymnasieutbildningen.

Internationella gymnasieskolor med en svensk sektion är:

International Baccalaureat (IB)

IB-programmet är ett internationellt program som ges på över 1000 skolor världen över. Programmet leder till ett ”IB diploma” som är en internationellt erkänd examen. Studenter som studerar på ett IB-program kan förflytta sig från en IB-skola till en annan varsomhelst i världen eftersom programmet ser likadant ut överallt och undervisningsspråket är alltid engelska.

Är du intresserad av att studera utomlands en del av din gymnasietid är det en god idé att läsa ett IB-program i Sverige och sedan ta ett eller flera år utomlands.

International Baccalaureat (IB)

Ettårsprogrammen

För dig som går i årskurs ett eller två i gymnasiet finns något som heter "Ettårsprogrammen". Genom dem kan du ansöka om att studera ett år i Frankrike, Spanien eller Tyskland/Österrike. Ansöker gör du via Universitets- och högskolerådet, UHR.

Senast uppdaterad: 19 jul 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-08

Så stjäl du jobbet av arga snickaren

Anders Öfvergård är snickaren som blev en TV-profil. För AllaStudiers räkning tipsar han om de bästa vägarna till utbildningen – och hur du får hans jobb. Sökfunktion: Hitta din utbildning inom bygg och anläggning Anders har gått den långa vägen till jobbet på TV. Efter teknisk linje på gymnasiet pluggade han till byggingenjör med inriktning mot arkitekt.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Här föds framtidens företagare

Sverige är innovativt. Malmö blev nyligen utsedd till världens fjärde mest innovativa stad, och Göteborg och Stockholm placerar sig också högt på samma lista. Genom Ung Företagsamhet lär sig ungdomar tidigt ta vara på sin företagsamhet. Sveriges största städer tillhör världens mest innovativa, med Malmö i topp på plats fyra.  Konceptet Ung Företagsamhet, där gymnasieelever startar företag har ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-04-19

Så fixar du ett jobb utomlands

Svenska ungdomar vill jobba utanför landet. Juridikstudenter rankar UD som drömarbetsgivaren. Joel, 26, hoppas på en framtid inom EU. Tips: Så tar du dig ut i Europa.

Läs mer