Så klarar du teoriprovet

Foto: Christina Blom

Fokus, rätt mat och en god natts sömn. Att ladda inför teoriprovet är lika viktigt som inför en idrottstävling, tipsar trafikskolorna.

Majoriteten av alla som skrev Trafikverkets teoriprov förra året blev godkända. En av dem var Berna Inceoglu, 30, i Göteborg. Hon var inte speciellt motiverad att ta körkort, en typisk citytjej med bekvämt nära till buss och spårvagn – men förra året insåg hon ända att körkort var nödvändigt.

– Att ha körkort tillhör allmänbildningen. Oavsett om man vill försöka leva miljövänligt innebär ändå bilen en stor frihet.

I dag har Berna Inceoglu nyligen klarat teoriprovet. Hon hade förberett sig noga genom att gå på många teorilektioner, jobba med trafikskolans egna material, gått igenom körkortsappen och ställt frågor till lärarna. Dessutom har hon laddat både fysiskt och psykiskt, ungefär som en idrottare inför ett viktigt lopp.

– Mina lärare har flera gånger påpekat hur viktigt det är att få en god natts sömn, äta en bra frukost, vara utvilad, mätt och harmonisk inför teoriprovet. Sedan får man bestämma sig för att inte bli för ledsen om man inte klarar första provet, det är inte värt all stress, säger Berna Inceoglu.

Ändå var hon lite nervös.

– Mer nervös än om jag skulle ha skrivit en tenta. Man får ju inte ett körkort för varje tenta man skriver, skrattar hon.

Känslan när teoriprovet blev godkänt tidigare i höstas var stor lättnad, en milstolpe på väg mot körkortet. Berna Inceoglu råder andra att inte hetsplugga timmarna innan teoriprovet.

– Hjärnan kan ändå inte ta in all information då. Lägg upp en ordentlig studieplan långt i förväg istället, säger Berna Inceoglu.

Sökfunktion:

Här är trafikskolans bästa tips

Trots att många av trafikskolornas elever studerar på gymnasiet upplever de teoriprovet på Trafikverket som det största prov de någonsin kommer att skriva.

– Majoriteteten är väldigt nervösa. Det är ju trots allt avgörande för att kunna få körkort, som är en milstolpe för de flesta av oss, säger Evelina Friedman på Mårtenssons trafikskola i Malmö.

Hon råder teoriskrivande elever att komma väl förberedda.

– Vi bokar oftast proven långt i förväg och ställer krav på att man klarat sina delprov hos oss minst en vecka innan sin uppskrivning. På så sätt blir det lättare att klara det stora teoriprovet, säger Evelina Friedman.

Det kuggar flest på

  • Högerregeln: Trafik i korsning.
  • Placering i körfält.
  • Hur man kör i cirkulationsplats.
  • Vägmärken och trafiksignaler: Speciellt gångfartsområde.

Fler artiklar om att ta körkort

Fråga SYV